En bild på Philip Alm som är VD för AI-företaget VISS.AI. Philip står på en stor scen och i förgrunden syns ett publikhav.

Inkubatorföretaget VISS.AI lanserar Sveriges största språkmodell – vill konkurrera med världsledande AI-företag

25 juni 2024

VISS.AI, som är en del av Science Parks inkubatorprogram, väckte tidigare i våras uppmärksamhet med nyheten om att de släpper världens första digitala AI-kollega. Nu kommer ännu en spännande lansering från bolaget i form av ”SWE-LLM” – den största och mest avancerade språkmodellen på svenska.

SWE-LLM utgör ett genombrott inom svensk språkteknologi och öppnar nya möjligheter för både näringsliv och offentlig sektor.

Trots väldigt begränsade resurser har vi skapat en modell som tävlar med världsledande AI-företag när det kommer till svensk text-generering. Vi vill att Sverige ska bli en ledande aktör på AI-marknaden – inte en följare. Vår ambition är att vara en kraftfull resurs för att göra denna resa möjlig. Vi hoppas att detta öppnar upp ögonen för vad som är möjligt.

Philip Alm, VD, VISS.AI

En bild på Philip Alm som är VD för AI-företaget VISS.AI. Philip står på en stor scen och i förgrunden syns ett publikhav.

Tränad på 250 olika typer av svenska texter

SWE-LLM är skapad för företag och organisationer som behöver:

  • Automatiserad innehållsproduktion på korrekt svenska
  • Avancerad textanalys och sentimentanalys av svensk text
  • Förbättrad kundservice genom chattbotar och virtuella assistenter
  • Effektiv översättning av innehåll till svenska

SWE-LLM är en finjusterad version av LLama 3 70B, en avancerad språkmodell utvecklad av Meta för att generera text och kod. SWE-LLM är tränad på ett noggrant kurerat underlag bestående av över 12 700 svenska texter.

Ett genombrott för svensk AI

Eftersom den från början är tränad att skriva på svenska kan den producera texter av hög kvalitet och med korrekt grammatik. Underlaget den tränats på består av 250 olika typer av texter, och SWE-LLM är skicklig på att skriva artiklar, tekniska rapporter och andra typer av innehåll. För användaren är den lätt att samtala med och passar till exempel för användning i olika chat-applikationer.

SWE-LLM representerar ett genombrott för svensk AI. Dess djupa förståelse för vårt språk öppnar upp för innovativa lösningar inom allt från medieproduktion till offentlig förvaltning. SWE-LLM låter oss arbeta på svenska med problem som tidigare har behövt lösas på engelska.

Fredric Lundberg, Utvecklingschef, VISS.AI

Vill skapa svensk AI som tävlar med internationella giganter

VISS.AI planerar att utveckla stora språkmodeller inom specifika områden som kan konkurrera med amerikanska AI-aktörer som Anthropic och OpenAI. Högst på listan står AI-modeller som är bättre på beslutsfattande och som kan kommunicera med applikationer. Enligt Philip och Fredric är dessa modeller är kritiska för att skapa värde och kunna tillämpas i dagens industri.

Vi ser ett starkt behov i industrin av modeller som kan kommunicera med applikationer. Därför utvecklar vi modeller för AI-agenter, som snabbt kan lära sig kommunicera med existerande applikationer, vilket gör att de kan användas i större arbetsflöden. För att Sverige ska bli världsledande inom AI krävs det att vi kan skapa våra egna modeller. Vi ser SWE-LLM som ett första steg mot att skapa svensk AI som kan tävla med giganterna, säger Philip Alm

Testa den nya språkmodellen SWE-LLM gratis

Om VISS.AI

VISS.AI är en startup från Jönköping som bygger AI-applikationer för att automatisera arbetsflöden med stora språkmodeller. Företaget deltar i Googles och Microsofts startupprogram och har ett aktivt samarbete med AWS. Under 2024 lanserade VISS.AI ett verktyg som gör det möjligt för vem som helst att automatisera arbetsflöden med AI.

VISS.AI är en del av Science Parks inkubatorprogram och samarbetar nära Jönköping University.

Här kan du testa den nya språkmodellen SWE-LLM gratis.

Nyfiken på den nya svenska språkmodellen?

Testa SWE-LLM gratis!

Testa nu
Paola Gonzalez står i folkvimlet på Impact Demo Day. Hon visar upp sitt diplom och håller en solros i handen.

AI-algoritm för hemmatester vann Impact Demo Day

10 juni 2024

Den 30 maj var det dags för pitctävlingen Impact Demo Day, som gick av stapeln i samband med Science Parks sommarfest. Fyra tävlande team från Startupprogrammet fick presentera sin affärsidé för en jury och i vinstpotten låg 10.000 SEK från Tillväxtstiftelsen samt coachingtimmar från Almi och Knowit. Denna gång blev det entreprenören och webbdesignern Paola Gonzalez och hennes lösning Droops som kammade hem kvällens båda priser.

Jag blev verkligen chockad över vinsten! Under programmet har jag varit omgiven av många talangfulla personer med fantastiska affärsidéer, och deras energi har varit så inspirerande. Den här gången vann Droops Impact Demo Day, men jag är övertygad om att de andra teamen också kommer att lyckas stort.

Paola Gonzalez, vinnare av Impact Demo Day och grundare av Droops

Här är alla startups som pitchade på Impact Demo Day

Droops

Paola Gonzalez och Jose Gonzalez

Visste du att gravida kvinnor med en urinvägsinfektion som inte upptäcks i tid – kan leda till allvarliga komplikationer som för tidig födsel eller njurinfektion? Droops är en banbrytande lösning för hemmatestning som låter dig hålla koll på din hälsa och upptäcka potentiella infektioner och problem med hjälp av urinprov. Med hjälp av en AI-algoritm och en app får du hjälp att förstå dina testresultat, direkt från hemmets trygga vrå. Snabbt, enkelt och viktigt.

Hjärnorna bakom Droops är syskonparet Paola och Jose. Paola jobbar som designer och Jose är ingenjör.

– Våra färdigheter kompletterar varandra perfekt, vilket gör att vi kan förvandla idéer till konkreta och användarvänliga lösningar, säger Paola. 

Wisepoint

Emelie Terlinder och Emeli Olaison

Wisepoint är en tjänst som ska främja användandet av etisk AI. Fokus är att hjälpa företag att följa och navigera i AI ACT (Artificial Intelligence Compliance and Transparency Act). Detta är en ny EU-lag som reglerar användningen av AI inom unionen. Lagen syftar till att säkerställa att AI-system är säkra, etiska och transparenta. Den ställer krav på företag att följa specifika riktlinjer för att skydda användarnas rättigheter och säkerhet.

Passquo

Stephen Kwame Umborebe och Sruthi Kumar

Många redovisningsekonomistudenter i Ghana och Indien arbetar heltid, samtidigt som de studerar. Stephen och Sruthi har utvecklare Passquo – en AI-baserad onlineplattform som underlättar studierna genom att samla och tillhandahålla och organisera studiefrågor organiserade efter ämne, tillsammans med detaljerade svar. Med hjälp av Passquo kan studera när och var som helst, vilket gör deras förberedelser mer effektiva och chanserna att lyckas med utbildningen.

Lazier.ai

Ardacan Uçka

Lazier.ai är en plattform som samlar olika AI-verktyg i ett användarvänligt gränssnitt. För det första integrerar den populära AI-funktioner som tal-till-text, text-till-tal och chatbotar. Dessutom erbjuder detta enkel åtkomst till flera AI-verktyg utan behov av separata prenumerationer eller konton. En av plattformens unika funktioner är dess förmåga att personifiera interaktioner. Genom att förstå och använda användarspecifik data, såsom kalenderhändelser och personliga preferenser, möjliggör Lazier.ai skräddarsydda svar och åtgärder för varje användare.

Jurymedlemmar:

– Henning Lindberg – Science Park

– Anna Hamilton – NutriGap

– Joakim Gustavsson – Knowit

– Hans Börjesson – Starbright Invest

  • Patrik Forss, Almi

Om Startupprogrammet

– När jag började i Startupprogrammet hade jag bara en vag idé om min affärsidé. Men programmet hjälpte till att forma den till något som verkligen kan göra skillnad i samhället. Det känns som att jag vunnit på lotto, säger Paola om sin medverkan i Startupprogrammet. 

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshops och coaching med affärsutvecklare. Fokus för vårens startupprogram har varit affärsidéer som kan göra världen till en lite bättre plats med hjälp av olika AI-lösningar. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Vi matas ständigt med nyheter om den negativa utvecklingen för vår planet och vårt samhälle. Entreprenörerna i detta program sprider däremot en positiv energi som ger mig hopp om att vi kan lösa våra akuta samhällsutmaningar. Var och en av dem är passionerade inom sina respektive områden och bidrar till en bättre framtid, steg för steg.

Simon Hagedorn, affärsutvecklare i Startupprogrammet

En stor publik på AI-dagen 2023 i Science Park Towers. Fokus på en kvinna som lyssnar på fokuserat på en föreläsning.

Matchmaking, lokalt fokus och rekordstort intresse på AI-dagen 2023

23 oktober 2023

När AI-dagen gick av stapeln på Science Park Towers den 18 oktober, fylldes huset av studenter, forskare och företagare från hela Jönköpings län. Temat för dagen var ”AI lokalt och på riktigt”, med fokus på att främja nya samarbeten och kontakter för deltagarna. Och ända sedan biljetterna släpptes, har intresset för dagen varit stort.

Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh står i en lounge i Science Park Towers

Petrus Ekbladh är affärsutvecklare med fokus på AI, på Science Park.

– Det märks att länets företag har tagit ett stort kliv framåt i sin AI-attityd. Jämfört med bara ett år sedan är de långt mer öppna för – och nyfikna på – vad artificiell intelligens är och hur det kan användas för att skapa affärsnytta, säger Petrus Ekbladh, Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI.

Kunskap, inspiration och matchmaking på agendan

Under dagen fick deltagarna ta del av kunskap och inspiration från företag med erfarenhet av att implementera AI-projekt i olika storlek. Bland talarna fanns representanter från både lokala storbolag, startups och statliga myndigheter så som Husqvarna, Norditech och Domstolsverket.

Målet för dagen var att inspirera fler företag att komma i gång och utforska möjligheterna med AI, men även att få möjlighet att hitta rätt kompetens och kontakter för framtida AI-projekt. Därför innehöll dagen rejäla mingelblock, där företag och entreprenörer fick möjlighet att ställa ut på ett mindre mässtorg.

Annette Johansson står på en scen. Bakom henne projiceras en bild med skissade idéillustrationer.

Anette Johansson från Jönköping University, var en av talarna på AI-dagen 2023.

Framgångsrika AI-projekt handlar om ledarskap, inte teknik

En av dagens talare var Anette Johansson, Universitetslektor Arbetsorganisation på Jönköping University. Hennes budskap tog avstamp i vikten av ledarskap när det kommer till implementering av AI i en organisation. Här är några av hennes medskick från dagen:

– Du behöver inte vara en expert för att leda din organisation mot AI, men du behöver vara en god ledare. AI är inte ett IT-projekt, utan bör vara en medveten strategisk satsning. Öppna upp samtalet om AI, lägg tid på att skissa och tänka och tillåt kravlöst utforskande.

 

AI med fokus på sportanalys

Erik Wilderoth från Sportanalys berättade om hur Färjestad BK med hjälp av insamling av data, kan förbättra och effektivisera sitt spel. ”En förutsättning för guld”, som Erik själv uttryckte det.

Tidssparande AI-funktion på Domstolsverket

John Lagström från Domstolsverket presenterade sin purfärska AI-implementation som kan automatisera och effektivisera maskningen av olika juridiska dokument.

Banbrytande AI-teknologi – för alla

Och Philip Alm presenterade Norditechs revolutionerande affärsidé som ska bidra till demokratisering av AI-användandet i hela världen.

Här är alla AI-dagens talare:

  • Erik Wilderoth, Färjestad BK
  • Philip Alm, Norditech
  • Anette Johansson, Jönköping University
  • Ulf Johansson, Jönköping University
  • Patrik Jägenstedt, Husqvarna
  • Gustaf Lagercrantz, Husqvarna
  • John Lagström, Domstolsverket
  • Cecilia Sönströd, Jönköping University
  • Priyan Kosy, Student på Jönköping University
  • Peter Stenlund, Finmekanik i Småland

AI-dagens utställare:

Gå med i Science Park AI-nätverk

Är du nyfiken på vilka affärsmöjligheter artificiell intelligens kan skapa för ditt företag? Eller söker du efter ett sammanhang där du kan nätverka med andra som är intresserade av AI? Gå med i Science Parks AI-nätverk och få uppdateringar om kommande event och nätverksträffar direkt i din mailinkorg.

Nyfiken på våra AI-insatser? Hör av dig till:
Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.
Petrus Ekbladh
Affärsutvecklare med fokus på AI
Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh håller ett föredrag om Artificiell Intelligens.

Science Park tilldelas pengar för fortsatt satsning på AI-projekt

5 april 2023

Sedan 2020 har Science Park tillsammans med Jönköping University arbetat för att höja kunskapsnivån hos länets företag när det gäller artificiell intelligens – AI. Arbetet sker inom projektet AI Readiness som nu tilldelas pengar för att fortsätta driva på utvecklingen och ge fler företag möjlighet att skapa affärsnytta genom AI.

Totalt har 24 miljoner från EU:s strukturfonder fördelats på fem olika regionala projekt. AI Readiness riktar sig till små- och medelstora företag i Jönköpings län som kan få hjälp med såväl generella kunskapshöjande insatser inom AI, som att genomföra specifika projekt för enskilda företag. Målet är att företagen ska få kunskap och ta utvecklingssteg i riktning mot egna satsningar inom AI för att öka sin affärsnytta.

Petrus EkbladhIngrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola, står tillsammans med Petrus Ekbladh, affäresutvecklare på Science Park Jönköping, i en korridor. är affärsutvecklare på Science Park och projektledare för AI Readiness. Han ser fram emot att fortsätta göra insatser inom området för länets företag. 

Maskineriet är redan igång och med beslutet om fortsatta medel kan vi börja jobba från dag ett. Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa regionens företag att göra förflyttningar som skapar affärsvärde och håller över tid. Förutom nyttan för länets företag innebär detta en viktig möjlighet för studenterna på Jönköping University som får möta faktiska utmaningar och case från verkligheten. Genom att vi lyfter pilotprojekten i kurserna skapar vi en viktig dynamik där studenter och företag jobbar tillsammans.

Petrus Ekbladh, affärsutvecklare med fokus på AI på Scieicne Park Jönköping

Från högskolans perspektiv är man glada över att få bygga vidare på ett redan lyckat projekt inom ett högaktuellt område.

Intresset för AI har fullständigt exploderat i och med öppna verktyg som ChatGPT. Området ligger verkligen i tiden och med AI Readiness är vi med i den snabba utveckling som sker inom området. En så stor förflyttning tar normalt sett lång tid och nu får vi chansen att ta tillvara på arbetet som genomförts. Samarbetet med Science Park och näringslivet har fungerat väldigt bra och studenterna uppskattar mycket att få jobba med riktiga projekt – och dessutom knyta viktiga kontakter för framtiden.

Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola.

Ett exempel på företag som tagit del av AI Readiness är Gnosjö-baserade DaloLindénsom tillverkar husgeråd för kök, hem och restauranger. DaloLindén deltog i projektet för att förstå om – och hur – de kunde nyttja AI i sin verksamhet. Med hjälp av en grupp master-studenter på Jönköping University kunde de ta fram ett verktyg som förutspår hur tillgången på bär i skogen kommer att se ut inför kommande säsong.

Våra bärprodukter – plockare och rensare – är en del i vårt sortiment där det är svårt att förutspå efterfrågan från våra återförsäljare. Med hjälp av öppen data – från exempelvis SMHI – och vår egen försäljningshistorik kunde studenterna ta fram ett verktyg som hjälper oss att förutspå och planera produktionen.

Peter Cindric, VD på DaloLindén.

Här kan du höra Peter berätta om hur DaloLindén tagit hjälp av AI Readiness.

Om AI Readiness

AI Readiness riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 msek. Genom aktiviteter och kunskapsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI. ​Projektet drivs av Science Park Jönköpings län och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.

Värmekamerabild över en gata med bilar och människor.

XENSE Vision tilldelas pengar för att öka trafiksäkerheten – vill testa tekniken i Jönköping

4 april 2023

Inkubatorbolaget XENSE Vision på Science Park har på kort tid tilldelats pengar både av Skyltfonden och i ett nytt stort forskningsprojekt tillsammans med Volvo Cars, Telenor och KTH inom uppkopplade självkörande fordon. XENSE Visions lösning är applicerbar inom såväl självkörande fordon som för analys av utmanande trafiksituationer som är både ineffektiva och farliga. 

Det händer mycket kring inkubatorbolaget XENSE Vision, som startades 2021 av en grupp tidigare anställda på Kapsch TrafficCom i Jönköping. I höstas antogs de – som enda svenska startup – i ett jätteprojekt med deltagare som Volvo Cars, Polestar, Ericsson och Veoneer. Nu har bolaget även tilldelats pengar av ”Skyltfonden”, genom vilken Trafikverket stödjer idéer som kan göra vägtrafiken säkrare. XENSE Vision är även med i det stora projektet ENTICE tillsammans med Volvo Cars, Telenor och KTHdär självkörande fordon får utökad säkerhet och effektivitet med en smart infrastruktur baserad på XENSE Visions sensorer och 5G. ENTICE är ett treårigt projekt som delfinansieras av initiativet Avancerad Digitalisering som är en storsatsning från Vinnova och teknikindustrin.

XENSE Vision möjliggör kommunikation med uppkopplade fordon i realtid

Produkten som tagits fram innehåller bland annat system för att i realtid kommunicera med uppkopplade fordon men även för att analysera trafiksituationer – exempelvis en korsning – över tid, för att identifiera när det uppstår farliga situationer. På så sätt skulle trafikplanerare inte behöva gissa, utan veta säkert, var kritiska situationer uppstår på lokala platser.

Syftet är att göra trafiken mer effektiv men också att hitta specifika fall som skapar en säkrare miljö för dem som röra sig i trafiken. Ett konkret exempel är att om exempelvis en rörelsehindrad person ska gå över en gata, så kan systemet styra trafikljusen. På så sätt får personen längre tid på sig att korsa vägen – och informationen om detta kan också skickas till självkörande fordon så att de blir extra uppmärksamma på situationen och eventuella osäkerhetsaspekter. Ett viktigt perspektiv är också att systemet är integritetssäkert – det känner inte igen eller pekar ut enskilda personer.

Christian Karlström, CEO på XENSE Vision.

Sju män står i en v-formation i en korridor framför en rollup där det står XENSE.

XENSE Vision vill testa sin innovativa teknik i utsatta trafikområden i Jönköping

XENSE Vision satsar stort internationellt men vill också gärna få in det lokala perspektivet för att testa och visa hur deras produkt kan göra skillnad.

Vi vet att det finns utmanade trafiksituationer där vårt system skulle kunna bidra till att lösa farliga trafikproppar i Jönköping. Titta exempelvis på Kortebovägen och Talavid – där har vi idag trafiksituationer som skapar mycket frustration och kan leda till osäkerhet och riskfyllda situationer.

Björn Crona, COO på XENSE Vision.

Inom kort kommer sannolikt fler spännande nyheter från XENSE Vision. Bolaget deltar i många spännande sammanhang kopplat till testning av självkörande fordon i trafik.

Vi har samarbeten med många spännande aktörer inom självkörande fordon och framtidens mobilitet. Det skulle vara kul om vi även kunde få till något projekt med mer lokal förankring. Utvecklingen av självkörande fordon är inte bara något som sker i Silicon Valley utan faktiskt även här i Jönköping – så mycket kan vi säga.

Björn Crona, COO på XENSE Vision.

På huvudbilden syns från vänster: Ibraheem Al-Nuaimi, Nils Jonsson Lindahl, Göran Boström, Claes Markström, Björn Crona, Christian Karlström och Andreas Ternstedt.

Här kan du läsa mer om XENSE Vision:

Lagerhyllor fulla med lådor

Norditech är årets inkubatorbolag 2023

3 mars 2023

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.

Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.

Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Philip Alm

Tre män står framför ett fönster. En av dem håller en blombukett och en annan ett inramat diplom.

Juryns motivering:

Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!

En del av Sience Parks inkubator sedan 2022

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:

Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis ­– vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.

Blå abstrakt bild

Science Park och DigJourney släpper trendrapport om digital transformation

9 januari 2023

Vi befinner oss i en tid av ökad komplexitet och föränderlighet vilket ställer krav på att effektivisera och innovera. Det innebär löpande anpassning av företagen, i mindre steg och större kliv. Nu släpper Science Park och DigJourney en trendrapport som hjälper oss att förstå den digitala transformationens stora roll i framtidens näringsliv och samhälle. Rapporten tar avstamp i sex trender:

  • Maskiner som kunder
  • Digitala affärsekosystem
  • Digital etik
  • Autonoma system
  • Digitalisering och hållbarhet
  • Web3 och Metaversum

Här kan du ladda ned ”Trendrapport – Digital transformation”.

Digitalisering är inget självändamål, däremot är det ofta en grundförutsättning för att kunna vara konkurrenskraftig och relevant. Med rapporten vill vi väcka nyfikenhet och tankar, samt identifiera och levandegöra trender som möjliggör potentiella nästa steg oavsett enskilda företags unika förutsättningar. Den digitala framtiden möjliggör storskalig förändring – transformation – på alla nivåer och den får bäst utväxling för samhället när så många som möjligt kan tillgodogöras sig potentialen.

Joakim Jansson och Linn Lindström på DigJourney.

Bildkollage med människor, teknik och natur.

Tredje delen i en rapportserie om fem

Klimatkrisen blir mer och mer akut. Den digitala utvecklingen drar fram snabbare än någonsin. Den moderna, medvetna och granskande kunden ställer nya höga krav på en mängd branscher. Kompetensbristen är ett faktum, ­samtidigt som arbetstagare ställer högre krav på f­­ramtida arbetsgivare. 

Men med stora utmaningar ­kommer ännu ­större möjligheter. Och i en tid där spelplanen hela tiden utvecklas, är förmågan att kunna hantera, förutse och agera efter förändringar i omvärlden en nyckelfråga för alla organisationer. Nationellt, så väl som i den lilla kommunen i Jönköpings län.

Därför har vi samlat några av Sveriges ­kunnigaste aktörer och trendspanare inom fem områden. Områden som det ­företagsfrämjande systemet i Jönköpings län tillsammans ­identifierat som extra viktiga för framtidens lokala företag: 

Om projektet Preview

Projektets övergripande mål är att stärka förändringskraften i näringslivet i Jönköping län.  Detta genom att företagsfrämjande aktörer – tillsammans med lokala och regionala beslutsfattare – bygger ett starkt och framtidsorienterat ledarskap, med fokus på omställning och transformation. Preview projektleds av Science Park Jönköpings län och finansieras med stöd av Region Jönköpings län och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Logotyper för Previews finansiärer: Science Park Jönköping, Region Jönköpings Län och EU.