
Science Park tilldelas pengar för fortsatt satsning på AI-projekt
Sedan 2020 har Science Park tillsammans med Jönköping University arbetat för att höja kunskapsnivån hos länets företag när det gäller artificiell intelligens – AI. Arbetet sker inom projektet AI Readiness som nu tilldelas pengar för att fortsätta driva på utvecklingen och ge fler företag möjlighet att skapa affärsnytta genom AI.
Totalt har 24 miljoner från EU:s strukturfonder fördelats på fem olika regionala projekt. AI Readiness riktar sig till små- och medelstora företag i Jönköpings län som kan få hjälp med såväl generella kunskapshöjande insatser inom AI, som att genomföra specifika projekt för enskilda företag. Målet är att företagen ska få kunskap och ta utvecklingssteg i riktning mot egna satsningar inom AI för att öka sin affärsnytta.
Petrus Ekbladh är affärsutvecklare på Science Park och projektledare för AI Readiness. Han ser fram emot att fortsätta göra insatser inom området för länets företag.
Maskineriet är redan igång och med beslutet om fortsatta medel kan vi börja jobba från dag ett. Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa regionens företag att göra förflyttningar som skapar affärsvärde och håller över tid. Förutom nyttan för länets företag innebär detta en viktig möjlighet för studenterna på Jönköping University som får möta faktiska utmaningar och case från verkligheten. Genom att vi lyfter pilotprojekten i kurserna skapar vi en viktig dynamik där studenter och företag jobbar tillsammans.
Från högskolans perspektiv är man glada över att få bygga vidare på ett redan lyckat projekt inom ett högaktuellt område.
Intresset för AI har fullständigt exploderat i och med öppna verktyg som ChatGPT. Området ligger verkligen i tiden och med AI Readiness är vi med i den snabba utveckling som sker inom området. En så stor förflyttning tar normalt sett lång tid och nu får vi chansen att ta tillvara på arbetet som genomförts. Samarbetet med Science Park och näringslivet har fungerat väldigt bra och studenterna uppskattar mycket att få jobba med riktiga projekt – och dessutom knyta viktiga kontakter för framtiden.
Ett exempel på företag som tagit del av AI Readiness är Gnosjö-baserade DaloLindénsom tillverkar husgeråd för kök, hem och restauranger. DaloLindén deltog i projektet för att förstå om – och hur – de kunde nyttja AI i sin verksamhet. Med hjälp av en grupp master-studenter på Jönköping University kunde de ta fram ett verktyg som förutspår hur tillgången på bär i skogen kommer att se ut inför kommande säsong.
Våra bärprodukter – plockare och rensare – är en del i vårt sortiment där det är svårt att förutspå efterfrågan från våra återförsäljare. Med hjälp av öppen data – från exempelvis SMHI – och vår egen försäljningshistorik kunde studenterna ta fram ett verktyg som hjälper oss att förutspå och planera produktionen.
Här kan du höra Peter berätta om hur DaloLindén tagit hjälp av AI Readiness.
Om AI Readiness
AI Readiness riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 msek. Genom aktiviteter och kunskapsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI. Projektet drivs av Science Park Jönköpings län och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.

XENSE Vision tilldelas pengar för att öka trafiksäkerheten – vill testa tekniken i Jönköping
Inkubatorbolaget XENSE Vision på Science Park har på kort tid tilldelats pengar både av Skyltfonden och i ett nytt stort forskningsprojekt tillsammans med Volvo Cars, Telenor och KTH inom uppkopplade självkörande fordon. XENSE Visions lösning är applicerbar inom såväl självkörande fordon som för analys av utmanande trafiksituationer som är både ineffektiva och farliga.
Det händer mycket kring inkubatorbolaget XENSE Vision, som startades 2021 av en grupp tidigare anställda på Kapsch TrafficCom i Jönköping. I höstas antogs de – som enda svenska startup – i ett jätteprojekt med deltagare som Volvo Cars, Polestar, Ericsson och Veoneer. Nu har bolaget även tilldelats pengar av ”Skyltfonden”, genom vilken Trafikverket stödjer idéer som kan göra vägtrafiken säkrare. XENSE Vision är även med i det stora projektet ENTICE tillsammans med Volvo Cars, Telenor och KTHdär självkörande fordon får utökad säkerhet och effektivitet med en smart infrastruktur baserad på XENSE Visions sensorer och 5G. ENTICE är ett treårigt projekt som delfinansieras av initiativet Avancerad Digitalisering som är en storsatsning från Vinnova och teknikindustrin.
XENSE Vision möjliggör kommunikation med uppkopplade fordon i realtid
Produkten som tagits fram innehåller bland annat system för att i realtid kommunicera med uppkopplade fordon men även för att analysera trafiksituationer – exempelvis en korsning – över tid, för att identifiera när det uppstår farliga situationer. På så sätt skulle trafikplanerare inte behöva gissa, utan veta säkert, var kritiska situationer uppstår på lokala platser.
Syftet är att göra trafiken mer effektiv men också att hitta specifika fall som skapar en säkrare miljö för dem som röra sig i trafiken. Ett konkret exempel är att om exempelvis en rörelsehindrad person ska gå över en gata, så kan systemet styra trafikljusen. På så sätt får personen längre tid på sig att korsa vägen – och informationen om detta kan också skickas till självkörande fordon så att de blir extra uppmärksamma på situationen och eventuella osäkerhetsaspekter. Ett viktigt perspektiv är också att systemet är integritetssäkert – det känner inte igen eller pekar ut enskilda personer.

XENSE Vision vill testa sin innovativa teknik i utsatta trafikområden i Jönköping
XENSE Vision satsar stort internationellt men vill också gärna få in det lokala perspektivet för att testa och visa hur deras produkt kan göra skillnad.
Vi vet att det finns utmanade trafiksituationer där vårt system skulle kunna bidra till att lösa farliga trafikproppar i Jönköping. Titta exempelvis på Kortebovägen och Talavid – där har vi idag trafiksituationer som skapar mycket frustration och kan leda till osäkerhet och riskfyllda situationer.
Inom kort kommer sannolikt fler spännande nyheter från XENSE Vision. Bolaget deltar i många spännande sammanhang kopplat till testning av självkörande fordon i trafik.
Vi har samarbeten med många spännande aktörer inom självkörande fordon och framtidens mobilitet. Det skulle vara kul om vi även kunde få till något projekt med mer lokal förankring. Utvecklingen av självkörande fordon är inte bara något som sker i Silicon Valley utan faktiskt även här i Jönköping – så mycket kan vi säga.
På huvudbilden syns från vänster: Ibraheem Al-Nuaimi, Nils Jonsson Lindahl, Göran Boström, Claes Markström, Björn Crona, Christian Karlström och Andreas Ternstedt.
Här kan du läsa mer om XENSE Vision:

Norditech är årets inkubatorbolag 2023
Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.
Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.
Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.
Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.
Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Juryns motivering:
Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!
En del av Sience Parks inkubator sedan 2022
Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.
Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:
Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis – vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.

Science Park och DigJourney släpper trendrapport om digital transformation
Vi befinner oss i en tid av ökad komplexitet och föränderlighet vilket ställer krav på att effektivisera och innovera. Det innebär löpande anpassning av företagen, i mindre steg och större kliv. Nu släpper Science Park och DigJourney en trendrapport som hjälper oss att förstå den digitala transformationens stora roll i framtidens näringsliv och samhälle. Rapporten tar avstamp i sex trender:
- Maskiner som kunder
- Digitala affärsekosystem
- Digital etik
- Autonoma system
- Digitalisering och hållbarhet
- Web3 och Metaversum
Här kan du ladda ned ”Trendrapport – Digital transformation”.
Digitalisering är inget självändamål, däremot är det ofta en grundförutsättning för att kunna vara konkurrenskraftig och relevant. Med rapporten vill vi väcka nyfikenhet och tankar, samt identifiera och levandegöra trender som möjliggör potentiella nästa steg oavsett enskilda företags unika förutsättningar. Den digitala framtiden möjliggör storskalig förändring – transformation – på alla nivåer och den får bäst utväxling för samhället när så många som möjligt kan tillgodogöras sig potentialen.

Tredje delen i en rapportserie om fem
Klimatkrisen blir mer och mer akut. Den digitala utvecklingen drar fram snabbare än någonsin. Den moderna, medvetna och granskande kunden ställer nya höga krav på en mängd branscher. Kompetensbristen är ett faktum, samtidigt som arbetstagare ställer högre krav på framtida arbetsgivare.
Men med stora utmaningar kommer ännu större möjligheter. Och i en tid där spelplanen hela tiden utvecklas, är förmågan att kunna hantera, förutse och agera efter förändringar i omvärlden en nyckelfråga för alla organisationer. Nationellt, så väl som i den lilla kommunen i Jönköpings län.
Därför har vi samlat några av Sveriges kunnigaste aktörer och trendspanare inom fem områden. Områden som det företagsfrämjande systemet i Jönköpings län tillsammans identifierat som extra viktiga för framtidens lokala företag:
- Kompetens och mötesplatser – Placebrander (här kan du ladda ned rapporten)
- Morgondagens kund – Futurewise (här kan du ladda ned rapporten)
- Digital transformation – DigJourney (här kan du ladda ned rapporten)
- Grön omställning – Kairos Future (här kan du ladda ned rapporten).
- Resiliens – Docere (här kan du ladda ned rapporten)
Om projektet Preview
Projektets övergripande mål är att stärka förändringskraften i näringslivet i Jönköping län. Detta genom att företagsfrämjande aktörer – tillsammans med lokala och regionala beslutsfattare – bygger ett starkt och framtidsorienterat ledarskap, med fokus på omställning och transformation. Preview projektleds av Science Park Jönköpings län och finansieras med stöd av Region Jönköpings län och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.
