Tävlingar och stipendier

Drömmer du om att starta eget med behöver lite pengar för att komma i gång och utforska din idé? Eller står du och stampar med din affärsidé och väntar på ekonomin som möjliggör nästa stora steg framåt? Här har vi samlat ett gäng tips på tävlingar och stipendier som kan ge dig pengar till din affärsidé.

1

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns alla tretton kommuner. Priset omfattar 10 000 kr och vinnarna utses av Tillväxtstiftelsen, tillsammans respektive kommuns näringslivsavdelning och affärsutvecklare på Science Park Towers. Syftet med utmärkelsen är att främja nytänkande idéer samt att inspirera både nya och redan etablerade entreprenörer att våga tänka utanför boxen.

Tillväxtstiftelsens stipendium för samhällsentreprenörer delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa betydande samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiet omfattar 25 000 kr.

2

Science Park idétävling

Science Parks idétävling riktar sig till alla som vill bidra till en mer hållbar värld med hjälp av idéer och entreprenörskap. I den här tävlingen kan du tävla oavsett hur långt du har kommit med din idé. Kanske vaknade du med en snilleblixt till idé här om dagen? Eller vill du tävla med en affärsidé du filat på i flera år och som nu är redo för nästa stora kliv?

Tävlingen delas upp i två kategorier:

–  Inkubatortävling: vinst upp till 100 000 kr samt en plats i Science Parks inkubator och coworking.

– Idétävling: vinst på 10 000 kr, individuell coachning och en plats i Science Parks coworking.

Tävlingen arrangeras varje höst och vinnare meddelas i januari.

3

SKAPA-priset

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer: För innovatörer upp till 30 år, med kreativa lösningar inom produkt- och tjänsteutveckling. En regional jury väljer en vinnare per län, som får ca 10 000 kr och går vidare till nationalfinalen där de tävlar om ca 250 000 kr.

SKAPA-priset: Kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster. En regional jury väljer en vinnare per län, som får ca 10 000 kr och går vidare till nationalfinalen där de tävlar om ca 500 000 kr.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith: Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören. Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november och omfattar 100 000 kr.

Här kan du läsa mer om SKAPAS stiftelse och priser. 

4

Venture Cup

Veture Cup STARTUP är en tävling för startups med skalbara affärsidéer med tillväxtpotential. Genom att delta i STARTUP får du feedback på din idé och tillgång till ett stort nätverk av personer från näringslivet.

Venture Cup STARTUP delas upp i åtta tävlingskategorier:
– Best Traction: 10 000 SEK
– Beyond Academic: 10 000 SEK
– Game Changer: 10 000 SEK
– Impact Maker: 10 000 SEK
– JCE Accelerator Award: 50 000 SEK
– Innovatum Science Park Award: 15 000 SEK
– Flemingsberg Science Award: 10 000 SEK
– Sysavs Circular Award: 20 000 SEK

Här kan du läsa mer om Venture Cup STARTUP.

Venture Cup IDEA vänder sig till individer med idéer i tidiga faser, som vill ta den till nästa nivå. Tävlingen börjar med delfinaler i fyra regioner – Nord, Öst, Syd och Väst – och avslutas med en nationell final.

Venture Cup IDEA delas upp i fyra priskategorier:

– Impact Maker
– Game Changer
– Best Traction
– Beyond Academic

Här kan du läsa mer om Venture Cup IDEA. 

5

Slush 100

Slush är en stor tech- och startupfestival som arrangerats i Helsingfors varje år sedan 2008. Under eventet samlas entreprenörer, startups och investerare från hela världen för att ta del av del banbrytande forskning och affärsidéer, inspirerande föreläsningar och nätverkande. Slush är också en viktig plattform för startups som vill komma i kontakt med potentiella investerare.

I samband med festivalen arrangeras även Slush 100 – en pitchtävling där den vinnande pitchen får 1 000 000€ i investeringar från till exempel Accel, General Catalyst, Lightspeed Venture Partners, NEA och Northzone.

Här kan du läsa mer om pitchtävlingen Slush 100.

6

Techarenan Challenge

Techarenan organiserar en årlig entreprenörskapstävling som är öppen för nordiska företag i uppstarts- och tillväxtfas. Tävlingen fokuserar på unika innovationer eller affärsidéer med potential att kommersialiseras på den globala marknaden.

Vinnarna får en plats i en exklusiv grupp som tidigare rest till globala teknikhuvudstäder som New York, Silicon Valley, Tokyo, Seoul och Sao Paolo för att etablera affärsnätverk och få förståelse för nya internationella marknader.

Alla finalister får ta del av ett vinnarpaket som innefattar:

– Utställningsplats vid Techarenan Summit
– Medlemskap i Techarenans entreprenörskapsnätverk
– Marknadsföring i Techarenans kanaler

Här kan du läsa mer om Techarenan Challenge.

Finslipa på dina ansökningar tillsammans med en affärsutvecklare

På Science Park har vi koll på vilka pusselbitar en riktigt bra pitch kräver . Det betyder inte att vi kan skriva din ansökan åt dig – men vi kan stötta, peppa, läsa, granska och ge dig våra bästa tips för att se till att du presenterar din idé på bästa möjliga sätt i din ansökan. Boka coaching med någon av våra affärsutvecklare här.