Två glada kvinnor sitter framför var sin dator. De skrattar och pekar på skärmen.

Starta företag

Vill du ha hjälp att starta företag? Har du lösningen på ett problem som du vill utveckla till ett eget företag? Drömmer du om ett liv som entreprenör? Har du nyligen startat företag och vill bolla dina utmaningar och möjligheter?

Vi på Science Park älskar idéer som kan bidra till att lösa samhällsutmaningar och skapa hållbara affärer. Idéer som gör skillnad, helt enkelt. Oavsett hur långt du kommit med dina planer på att starta eget företag kan du få kostnadsfri hjälp att starta företag hos oss. Ingen idé är för stor – eller för liten.

Kostnadsfri affärsutveckling och coachning

Hos oss på Science Park får du individuell coachning och affärsutveckling inom innovation och hållbarhet. Vi hjälper dig att ta steget från idé till affärsidé genom:

  • Kostnadsfri affärsutveckling och coaching om din affärsidé
  • Att utveckla din idé på ett hållbart sätt
  • Nätverk och investerare
  • Praktiska detaljer kring din företagsstart – till exempel affärsmodell och bolagsform
  • Föreläsningar, kunskap, kurser och inspiration från andra entreprenörer och företagare
  • Kostnadsfri rådgivning från experter inom till exempel teknik, finansiering, juridik, marknadsföring, digitala affärer, pitch och sälj
Närbild på en löpares fötter och händer i startposition på en löparbana.

Träffa en affärsutvecklare – digitalt eller fysiskt

Boka kostnadsfri coaching

Checklista – starta eget företag steg för steg

Affärsidé

En seglivad myt kring innovation och företagande är bilden av en person som får en perfekt idé, genomför den enligt plan och sedan lever ett lyckligt liv fyllt av rikedom och berömmelse. Så går det nästan aldrig till. Det är i samverkan med andra människor – och genom att testa idén i ett tidigt stadium – som idén kan utvecklas och växa till något bättre.

Så får du ärlig feedback på din idé

Verktyg och mallar till din företagsstart

Vi använder olika modeller och verktyg för att arbeta med din idé. Verktygen hjälper oss bland annat att validera din idé, ta reda på om det finns något behov av den och se hur idén kan utvecklas. Testa dem på egen hand eller hör av dig till oss om du vill att vi är med i processen!

Här hittar du våra verktyg och modeller

Affärsplan

En affärsplan är din affärsidé nedpräntad text, beskriven på ett sätt som gör att andra kan förstå vad du vill göra. Till skillnad från vad många tror behöver du inte börja med att lägga massa tid på att göra en omfattande affärsplan som berättar precis allt. Världen förändras – och du och ditt företag också. Gör istället en beskrivning som kort och översiktligt visar dig nuläget och som ger dig koll på vad du behöver göra först.

Företagsnamn

Vad ska ditt nya företag heta? Det finns några saker som är bra att tänka på när du väljer företagsnamn. Till exempel att domän-namnet (webbadressen) är ledigt, att inget annat företag heter samma sak och att det inte är begränsande om du vill utveckla din verksamhet.

Välj rätt bolagsform

Enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? När du kommer till valet av bolagsform för ditt företag finns det flera aspekter att tänka på. Vi hjälper dig att reda ut vilken bolagsform som passar det du vill göra i ditt företag.

Registrera ditt företag

När du ska registrera företaget är det ett antal steg att gå igenom. Ett tips är att använda en checklista och bocka av allt bit för bit. Checklistan kan se annorlunda ut beroende på vad det är för typ av firma eller bolag du ska starta.

Här hittar du vår guide för att registrera enskild firma eller aktiebolag.

Hitta finansiering till ditt företag

Hur finansierar man eget företag? Kan man starta eget utan kapital? Vi har stenkoll på vilka lån och bidrag du kan nyttja och var du hittar investerare till ditt företag eller din idé. Dessutom driver vi en investeringsfond, ett såddkapitalbolag och ett investerarnätverk.

Läs mer om hur vi hjälper dig med finansiering av företag

Pitchträning när du ska presentera din idé

Det finns många olika situationer där du kan behöva sälja in ditt företag på ett kortfattat och tydligt sätt. För att få möjlighet att berätta mer om din fantastiska produkt eller tjänst i en pitch, måste du blixtsnabbt lyckas fånga mottagarens intresse. Vi kan både hjälpa dig att utveckla och träna på din pitch och kan tipsa om idé- och startuptävlingar.

Här kan du läsa mer om vår pitchträning

Starta eget-utbildningar

Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram där du både får individuell affärsutveckling och möjlighet att träffa andra nya företagare och entreprenörer.

🏃🏾‍♀️ Starta eget-programmet

💫 Startup-programmet

🧡 Inkubatorprogrammet

Vilket program passar dig bäst?

Vi har flera partners och ett nätverk med experter inom till exempel hållbarhet, juridik, patentfrågor, bokföring, marknadsföring och teknisk utveckling. När du tar hjälp av oss på Science Park du flera förmåner i form av rådgivning och rabatter – exempelvis kostnadsfritt bokföringsprogram och bankkonto första året.

Läs mer om våra partners och vad de erbjuder