Två personer sitter tillsammans och jobbar vid en dator.

Vi hjälper dig att hitta och bygga team till din startup

Dags att bygga ditt team och komplettera med rätt kompetens för att göra verklighet av din idé? På Science Park har flera av våra affärsutvecklare kompetens inom team – och organisationsutveckling. Vi hjälper dig med vilken typ av personer och kompetens du behöver, hur du hittar dem och hur ni tillsammans bygger ett starkt team.  

Rätt team – en förutsättning för att ditt företag ska lyckas

Det finns ingen som har skapat en business från ax till limpa utan att någon annan varit inblandad på något sätt. Vill du lyckas med din entreprenörskapsresa? Då är receptet: gör inte allting själv. Börja istället med att ställa dig frågan ”vilka skulle kunna bli mitt team?”. Oavsett om det handlar om att hitta medgrundare, personer att anställa eller partners bör du fundera över detta i ett tidigt skede.

Skillnaden mellan rätt och fel team kan vara avgörande. Fel team – eller bristen på ett – är enligt undersökningar en av de tre vanligaste orsakerna till att en startup misslyckas (avsaknaden av ett behov på marknaden samt brist på finansiering är de andra två vanligaste orsakerna).

Närbilder på händer som gör en highfive gest. Teamkänsla.

Komplettera ditt team utan att anställa

Många definierar ett team som ett antal anställda som jobbar tillsammans med gemensamt uppdrag eller målsättningar. Antingen har vi helt enkelt ”råkat” hamna i samma team eller så är teamet medvetet sammansatt för ett projekt eller specifika insatser.

Men för dig som driver en startup eller eget företag, är ett team något annat. Istället för att se ett team som något som ”kommer sen”, under resans gång och i takt med att din business förhoppningsvis utvecklas, bör du tänka att ett team är något du behöver här och nu för att utvecklas och optimera framgången i din startup.

Varför? Ingen har kompetens som sträcker sig över alla delar i en affärsidé. Genom att komplettera din kompetens med andra kunniga och kloka människor, både breddar du nätet och förbättrar kvaliteten. Tillsammans fångar ni marknaden! Och du, att komplettera i ett tidigt skede behöver absolut inte handla om att anställa nya medarbetare.

Så kan du bygga ett starkt team utan att anställa

När du driver eller ska starta ett företag kan du titta på möjligheterna att skapa team genom exempelvis:

Ta hjälp av samarbetskonsulter

Under en kort eller lång period, kanske växer ni tillsammans och upptäcker att ni ska dela på visionen?

Anlita en studententreprenör genom Science Park

En studententreprenör kan exempelvis genomföra analyser eller undersökningar av marknad, kunder, konkurrenter, logistikkedjor, lönsamhet, hållbarhet, digitalisering med mera. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att anlita en studententreprenör.

Nätverk

Har du inventerat vilka som finns i din närhet och deras kompetens? Har du frågat vilka i ditt nätverk som i sin tur har – för dig – viktiga kontakter?

Mentorskap

Att bolla med en mentor, en coachande handledare eller någon annan som gjort en liknande resa kan ge både motivation, kunskap, stöttning och nya värdefulla kontakter. Använd dig av den möjligheten!

Våga fråga

Många entreprenörer känner sig reserverade inför att prata om sin idé eller fråga om hjälp. Det finns en nyckel här som kan hjälpa dig att lyfta din business rejält!

5 frågor att ta ställning till när du ska sätta ihop ditt team

Att sätta ett team som är ”flytande” kan vara en utmaning, men med rätt förutsättningar är det möjligt att skapa drivkraften och engagemanget som din business behöver för att växa.

Här är fem viktiga frågor att ta med dig när du ska sätta ihop ditt startupteam:

1

Vad är vår interna och gemensamma drivkraft i detta?

2

Vad vill vi erbjuda marknaden (extern drivkraft)?

3

Vilka förväntningar har vi på varandra?

4

Vilka är våra spelregler när vi arbetar tillsammans – hur vill vi att samarbetet ska se ut?

5

Hur länge tror vi att vi kommer att arbeta tillsammans?

Science Park är gärna ditt stöd när du ska bygga ditt team

Vi brinner för att utveckla idéer, entreprenörer och företag till deras fulla potential. Oavsett var du befinner dig med din idé är du välkommen till oss. Vi hjälper dig gärna att ta reda på vad du behöver för att komplettera teamet som kan hjälpa dig att gå från idé till verklighet.

Ett första möte med oss är alltid kostnadsfritt och konfidentiellt.

Boka ett möte här