Mitigater pitchar på en träff med Investerarnätverket. På skärmen syns en rosa bild med texten "Vi har lösningen".

Tre startups pitchade på Science Parks investerarnätverksträff

4 juni 2024

Den 21 maj var det dags för träff med investerarnätverket. Tre av Science Parks inkubatorföretag – Mitigater, SLOWFASHION och Trackmate – pitchade på träffen som hölls i Science Park Towers på plan 11 i Sky, med en fantastisk utsikt över hela Jönköping.

Science Parks investerarnätverk samlar investerare och företag i Jönköpings län med syfte att främja tillväxtbolag. Medlemmar får tillgång till träffar, investeringsmöjligheter och stöd under investeringsprocessen. Medlemskapet förpliktigar inte men det finns en förväntan på engagemang och erfarenhetsdelning. Nätverket erbjuder möjligheter att möta andra investerare och ta del av bolagens investeringspitchar.

Här är inkubatorföretagen som pitchade på nätverksträffen

Mitigater

Mitigater erbjuder en SaaS-lösning som effektiviserar riskhantering i hela värdekedjan genom att följa EU-direktiv och internationella ramverk för hållbarhet. Deras plattform möjliggör spårbarhet och automatisering av due diligence-processer, vilket minskar manuellt arbete och förbättrar beslutsfattandet. Genom att samla och analysera leverantörsdata kan företag identifiera, förebygga och mildra risker för mänskliga rättigheter och miljön. Mitigater hjälper företag att uppfylla sina hållbarhetsmål och öka transparensen genom omfattande rapportering och hantering av negativ påverkan.

SLOWFASHION

SLOWFASHION är en svensk start-up inom cirkulärt mode och har lanserat en app som erbjuder en exklusiv plattform för återförsäljning av högkvalitativa second hand-kläder, skor, väskor och smycken. Med autentisering av produkter, säkra betalningar och en belöningsstrategi som premierar användare både före, under och efter genomfört köp, siktar de på att främja den cirkulära omställningen och belöna ett nytt beteendemönster som skapar nytt liv i de 80% av garderoben som inte används. Bolaget har redan överträffat konkurrensen med fler produkter än Arkivets e-shop, och med hjälp av investerare planerar de att öka marknadsnärvaron i Sverige och initiera den internationella expansionen – först ut är Finland.

Trackmate

Trackmate erbjuder innovativa lösningar för att effektivt spåra och hantera lastbärare, vilket minskar förluster och ökar återanvändningen. Deras system hjälper företag att kontrollera var lastbärare skickas och hantera returer med enkla, effektiva funktioner. Genom att använda Trackmate kan företag minska sina CO2-utsläpp och förbättra hållbarheten i sin logistik. Dessutom möjliggör de nya affärsmodeller och ger mätbara data för miljöpåverkan.

Investerarnätverket en värdefull kanal för inkubatorföretagen

Science Park arrangerar träffar för investerarnätverket en gång i halvåret. Träffarna är ett tillfälle för medlemmarna att nätverka och utbyta kunskap och erfarenheter. Men det är också ett tillfälle för företagen i Science Parks inkubatorprogram att komma i kontakt med potentiella investerare.

Science Parks affärsutvecklare Henning Lindberg står i en lounge i Science Park Towers

Henning Lindberg är ansvarig för Science Parks inkubatorverksamhet.

– Den här typen av träffar är viktiga för våra inkubatorföretag. Att kunna erbjuda dem en direkt kontakt med individer och strukturer som har intresse och möjlighet att bidra i tidiga faser är en viktig del av vårt arbete för att stötta deras tillväxt och framgång. Vi ser att detta utbyte gynnar både entreprenörer och investerare, och det är fantastiskt att se den entusiasm och det engagemang som våra bolag och nätverksmedlemmar visar upp. Det fanns ett stort intresse hos investerarna, och vi ser fram emot att följa upp med fortsatta dialoger, säger Henning Lindberg, affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubatorprogram.

Aref Abedi, grundare av Jobylon och Simon Werner-Zankle, grundare av Trustcruit står tillsammans på en balkong. I bakgrunden syns en vy över Stockholm.

Trustcruit förvärvas av Jobylon – Spectria Invest gör exit

29 maj 2024

Science Parks inkubatoralumn och Spectria Invests portföljbolag Trustcruit har förvärvats av Jobylon – ett bolag som tillhandahåller ett heltäckande rekryteringsverktyg på den internationella marknaden. I samband med förvärvet säljer Spectria Invest sina aktier i Trustcruit, men återinvesterar också en andel i Jobylon.

Det har varit otroligt roligt att få följa Trustcruit som på flera olika sätt varit en del Science Parks community och insatser under så många år – de senaste åren som ett av Spectria Invests portföljbolag. Affären med Jobylon är ett kvitto på att Simon tillsammans med teamet, styrelsen och ägarna har byggt ett attraktivt SaaS-bolag med fokus på kandidatupplevelsen i rekryteringsprocesser. Bolagsresor likt Trustcruits vet vi har positiva effekter i det regionala innovationssystemet. Nu ser vi fram emot att få följa med på resan tillsammans med Jobylon.

– Gustav Österström, VD på Spectria Invest

Det här är Trustcruit

Trustcruit specialiserar sig på att samla in och analysera feedback från kandidatupplevelsen, onboarding & offboarding för att hjälpa företag att förbättra sina rekryteringsprocesser. De tillhandahåller verktyg och tjänster som möjliggör för företag att mäta och förstå kandidaters upplevelser under och efter rekryteringsprocessen.

Med denna insikt kan företag identifiera problemområden, göra nödvändiga förbättringar och på så sätt förbättra kandidatupplevelsen. Detta med målet att utveckla en mer effektiv rekryteringsprocess och stärka företagets varumärke som arbetsgivare.

Såhär säger Simon Werner-Zankl, medgrundare och VD på Trustcruit, om förvärvet:

60% av företagen säger att de kunnat växa mer om de lyckats rekrytera mer kompetens in i bolaget. Att få vara en del i att företag lyckas bättre med sin rekrytering och att behålla medarbetare har varit en stor drivkraft för mig och teamet. Att nu slås ihop med Jobylon ger oss bara ännu större möjligheter att lyckas hjälpa ännu fler bolag.

Simon Werner-Zankl, medgrundare och VD, Trustcruit

Allt började med en idétävling på Science Park

Under 2014 blev Trustcruit en del av Science Parks inkubator. Inkubatorprogrammet är ett intensivprogram för företag med stor tillväxtpotential och som verkligen vill satsa på sin affärsidé. Det var på pitchtävlingen Betapitch under hösten samma år som Science Park fick upp ögonen för Simons unika engagemang, driv och idé.

Simon och teamet blev snabbt del av vår inkubator. Insatserna tillsammans med Trustcruit handlade då om att vara ett bollplank i utvecklingen, och kanske framför allt kopplat till verifieringen av det faktiska kundbehovet.

Gustav Österström

Från idétävling och inkubatorprogram, till hyresgäst och portföljbolag på Spectria Invest. Så skulle Trustcruits resa på Science Park kunna sammanfattas i en enda mening. I december 2019 genomförde Spectria Invest sin initiala investering i Trustcruit, följt av ett par följdinvesteringar. Spectria Invests totala investering uppgick till cirka 3,7 MSEK och under hela innehavstiden har styrelserepresentation funnits genom Marcus Ivarsson.

Om Spectria Invest

Spectria Invest är en Science Park-grundad investeringsfond som investerar i regionala tillväxtbolag. Med kapital, engagemang och ett aktivt ägande vill Spectria stötta entreprenörer och bolag till en hållbar tillväxt. Bland fondens investerare återfinns LF Jönköping, Jönköping University, Science Park Jönköpings län och erfarna privata investerare/företagare. I Spectria Invests portfölj finns bland annat företag som Aire, Entiros och Pixondu AB

Ett gruppgofot på teamet bakom startupen VISS.AI.

Science Parks inkubatorföretag VISS.AI släpper världens första digitala AI-kollega

24 april 2024

VISS.AI, som är del av Science Parks inkubatorprogram, har tagit fram en lösning som kan automatisera vardagliga arbetsuppgifter med hög precision. VISS.AI vill göra det möjligt för alla – även personer utan tekniska färdigheter – att automatisera digitala flöden i jobbet. Dessutom tar bolaget in en investering från Spintop Ventures och Starbright Invest som kommer att påskynda produktsläppet för allmänheten.

Majoriteten av företagen spenderar i dag mycket tid på repetitiva och tråkiga uppgifter i olika system, som CRM- och ERP-plattformar. Vår lösning förstår kommandon på över 30 språk och möjliggör för vem som helst att skapa komplexa automatiseringar i dessa system på några minuter.

Philip Alm, VD för VISS.AI

Entreprenören Philip Alm som är VD för VISS.AI sitter i en soffa.

Genom att beskriva arbetsflödet i naturligt språk förstår VISS.AI vilka appar som ska kopplas samman och vilka uppgifter som ska utföras.

Tänk på det som en ständigt tillgänglig kontorsarbetare som kan utföra nästan vilken uppgift som helst.

Philip Alm

Vi tror att denna plattform har enorm potential att höja produktiviteten och öppna upp för kreativa möjligheter, och vi är väldigt inspirerade av VISS.AI:s vision” säger Peter Carlsson, partner på Spintop Ventures.

En AI-modell som förstår handlingar

VISS.AI:s så kallade “action model”, en term för en AI-modell som förstår handlingar och inte bara språk, fungerar som ett verktyg som bygger komplexa integrationer mellan system på några minuter, i stället för det som annars skulle kräva veckor och månader från stora teknikteam.

”AI:s angreppssätt för automatisering av arbetsflöden har potential att i grunden omdefiniera hur vi interagerar med teknik i det dagliga arbetet” säger Lovisa Skyborn, investeringschef på Starbright Invest.


Enligt VISS.AI innebär plattformen stora fördelar för små och medelstora företag. Inom kort publiceras även en studie som belyser plattformens kapaciteter i detalj.

AI gör det möjligt för små team att bli enormt kraftfulla. Detta kommer att transformera konkurrensen och skapa förutsättningar för mindre företag att tävla på lika villkor som större organisationer.

Philip Alm

Om VISS.AI

Teamet bakom VISS.AI består av unga men etablerade experter inom AI och automatisering. Bolagets spetskompetens är att bygga robust och tillförlitlig artificiell intelligens och göra den tillgänglig för alla – från små startups till stora företag. VISS.AI har sitt huvudkontor i Jönköping, Sverige, är en del av Science Parks inkubatorprogram och samarbetar nära Jönköping University. Här kan du läsa hela pressmeddelandet från VISS.AI, som släpptes i samband med lanseringen den 24 april. 

Om Spintop Ventures

Spintop Ventures är ett venture capital-företag som investerar i ett tidigt skede. De stöttar innovativa, programvaru-baserade teknikföretag från Norden och bidrar till att de blir sektorledare och driva omvandling till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Om Starbright Invest

Jönköpingsbaserade Starbright Invest är ett investeringsbolag med fokus på entreprenörsdrivna, skalbara företag med betydande potential att växa – som skapar, förändrar eller leder sitt affärsområde. De har en passion för tekniska och digitala företag i kombination med lösningar på problem som kan hjälpa till att skapa en mer hållbar värld. Starbright Invest vill ta en aktiv roll i att hjälpa företag att uppnå framgång.

Andreas Nordh, Lars Birging och Håkan Wahlgren på impact-företaget Zigrid står inne i Science Park Towers.

Zigrid får ta del av 350 miljoner euro från Europeiska innovationsrådet

14 november 2023

Impact-bolaget Zigrid har lyckats med något som ingen tidigare lyckats lösa, men som forskning har identifierat som en lovande energilösning för framtiden – att utvinna elektricitet ur spillvärme för låga temperaturer. I mars tilldelades Zigrid priset Årets innovation i Jönköpings län och i slutet av oktober kom det glädjande beskedet att de som ett av två svenska bolag får finansiering från Europeiska innovationsrådet.

Europeiska innovationsrådet (EIC) är en institution inom EU som syftar till att stödja innovatörer, entreprenörer, små företag och forskare med ambitionen att utveckla banbrytande innovationer. Det görs bland annat genom EIC Accelerator – ett program som stöttar skalbara startups med bidrag på upp till 2,5 miljoner euro kombinerat med investeringar i eget kapital.

Pitchade för forskare, investerare och entreprenörer

EIC Accelerator har en tuff urvalsprocess med en omfattande ansökan och tuffa juryintervjuer. Av 648 ansökningar var Zigrid ett av de 140 företag som tog sig till sista steget i processen och därmed fick möjlighet att pitcha sin idé och grillas av erfarna investerare och entreprenörer. De pitchande bolagen matchas mot expertis inom olika områden.

Lars Birging och Håkan Wahlgren presenterade Zigrids idé för en jury bestående av bland andra tekniker och forskare inom hållbarhet och energi från fem länder inom EU.

Håkan Wahlgren och Lars Birging står i en studio. på en skärm bakom dem syns företaget Zigrids logotyp.

Världsunikt patent inom nytt energiområde

Fredagen den 27 oktober kom sedan det efterlängtade beskedet att Zigrid är ett av de 47 företag som tilldelas finansiering. De utvalda företagen kommer tillsammans att få nästan 350 miljoner euro och består av direkt bidrag och en del av bolagen får även möjliget att söka investering. Utöver Zigrid har bara ett annat svenskt företag, Acorai AB, blivit utvalda att delta i programmet.

Det känns fantastiskt, nästan lite overkligt – och det kom glädjetårar när beskedet damp ner i mejlen. Både för att vi äntligen har installerat vår först kundpilot och att vi nu får in kapital att slutföra vår utveckling. Vi hade en bra känsla men man måste ju alltid vänta in beskedet. Det är ofta två steg framåt och ett tillbaka när man utvecklar något nytt. Inte minst när vi håller på att skapa något som bryter ny mark i ett område som tidigare inte haft någon bra lösning. Idag har vi två patent som är världsunika och vi har potential göra stor skillnad för minskade koldioxiutsläpp. Nu kan vi öka takten i att få ut Zigrid och på riktigt och bidra till den gröna omställningen.

Lars Birging, VD, Zigrid

“Shifting Waste Heat from Problem to Power”

Ungefär hälften av all energi som produceras har potential att återvinnas men försvinner idag som spillvärme. Det finns bra lösningar att producera el från spillvärme med temperaturer över 100°C, men varit svårt eller oekonomiskt att göra när man går under 100°C, där den största mängden spillvärme finns vilket är ett enormt slöseri. Det Zigrid utvecklat är en innovation som gör det möjligt att utvinna el av spillvärme ned till 50 grader. Även om värme kan verka som ett ofarligt utsläpp, kan återanvändning av denna bortkastade energi potentiellt leda till en massiv minskning av både CO2-utsläpp och minska företagens kostnader och elförbrukning att kyla redan producerad värme innan den släpps ut i naturen.

Idag består teamet bakom Zigrid av sex personer och den första anläggningen är uppkopplad i skarp driftsmiljö hos Baettr, ett gjuteri i Gulsmedshyttan. Med finansieringen från EIC på plats är planen tydlig: att expandera.

Planen är att anställa 12-14 personer under de närmsta åren. Det kommer att ta några månader innan avtalet är skrivet och klart och under tiden jobbar vi med planeringen. Att rapportera till EU kräver mycket arbete och tid och vi kommer att jobba hårt med att bryta ner vår process i delmoment och planera för vilka vi ska anställa.

Lars Birging

Om Zigrid AB

Zigrid startades 2015 av Torbjörn Birging, Jan Björkman och Lars Birging. Under åren 2018-2020 var de en del av Science Parks Jönköpings inkubatorprogram. I mars 2023 utsågs de till Årets innovation i Jönköpings län. Bolaget har sitt säte i Nora och delar av verksamheten bedrivs från kontoret på Science Park i Jönköping.

Rapid Dimensions banbrytande teknik tar in 5 MSEK-investering

12 december 2021

Science Parks inkubatorsbolag Rapid Dimension har säkrat en ny investering om 5 miljoner kronor. Startup-bolaget från Värnamo har tagit fram nästa generations industriella 3D-skrivare, som hjälper företag att spara pengar och effektivisera komponentsflöden genom att digitalisera reservdelar och komponenter på ett hållbart och effektivt sätt. Investeringen kommer bland annat från riskkapitalbolaget Almi Invest, samt två affärsänglar med tunga meriter. Nu väntar en spännande tillväxtresa!

Rapid Dimension skapar mer effektiva och hållbara kedjor för komponentförsörjning inom industrin. I stället för att lagerhålla komponenter som binder kapital och utrymme kan företag ha ett digitalt bibliotek med ritningar. Dessa kan de vid behov enkelt och snabbt producera med hjälp av Rapid Dimensions banbrytande tillverknings-teknik. Med sin effektivitet, repeterbarhet och låga cykeltid är tekniken i en klass för sig. Den erbjuder även industrierna en möjlighet att anamma en mer hållbar produktionskedja, genom biobaserade och cirkulära materialflöden. Nu är första generationens 3D-produktionssystem, RapidOne, färdigutvecklat och redo för leverans till kund.

Vi är väldigt stolta över resultatet och vi känner verkligen att vi står ut jämfört med konkurrensen på en rad olika områden. Framför allt gällande repeterbarhet i processerna och hållbarhet, säger Nils Åsheim, VD på Rapid Dimension.

Affärsänglar och Almi Invest investerar

Under hösten stod det klart att Rapid Dimension säkrar 5 MKR i en ny investering. Bakom investeringen finns bland annat riskkapitalbolaget Almi Invest (som går in för andra gången), samt två rutinerade affärsänglar, Göran Petersson och Lars-Peter Harbing, med meriter inom både svenskt och internationellt näringsliv. Göran Petersson har bland annat varit med och grundat Byggmax och Lars-Peter Harbing har lång internationell karriär inom Medtech-bolag som Johnson & Johnson. Investeringen är uppdelad i två omgångar, där den andra delen kommer att betalas ut under 2022.

– Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att ha fått detta förtroende! Det ger oss ett ökat självförtroende att ta nästa kliv på vår resa. Genom investeringen har vi medel för att kunna utöka organisationen, vidareutveckla vår teknik och även gå vidare med patentansökningar. Härnäst väntar vidareutveckling av mjuk-och hårdvara, säger Nils Åsheim.

Från prototyp till produktion och fler teammedlemmar 

Nu väntar en spännande tillväxtresa för Rapid Dimension. Näst på tur är framför allt att utöka teamet med nya medarbetare, både inom hårdvaru- och mjukvaruutveckling.

– Det ska bli oerhört spännande att växla upp vår organisation med medlemmar som vill vara med och utveckla nästa generationens 3D-skrivare med oss. Nu ska vi ta 3D-skrivaren från prototyplabbet till produktionsgolvet, och integrera additiv tillverkning ordentligt i de industriella arbetsflödena, säger Nils.

En del av Science Parks inkubatorprogram

Rapid Dimension är sedan i juni 2020 en del av Science Parks inkubatorprogram. Under den 6-24 månader långa inkubationen får bolaget en skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta idén och affären till nästa nivå.

– Vi har varit väldigt nöjda med den support vi fått från Science Park, både genom affärsutvecklingen, investeringsdelarna samt den juridiska hjälpen. Det har varit hårt arbete och nu ser vi verkligen ljust på framtiden, avslutar Nils.

Science Parks affärsutvecklare, Henning Lindberg, ser fram emot att följa Rapid Dimensions fortsatta resa.

  • Det är väldigt glädjande att fler ser potentialen i Rapid Dimensions lösning och nu vill vara med på resan. Både hållbara material och resilienta försörjningskedjor är frågor som ligger högt upp på agendan hos många industribolag och som Rapid Dimension adresserar och möter på ett väldigt bra sätt, säger Henning Lindberg.
En lastbil lastad med timmer kör under ett avläsningssystem.

Spectria Invest investerar i högteknologiska bolaget Cind AB

3 november 2021

Science Park-kopplade bolaget Cind AB levererar mätsystem till världsledande företag inom logistik- och skogsindustrin. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor via nyemission. Kapitalet kommer i huvudsak från Entreprenörinvest, Chiffonjén och Science Park-grundare investeringsfonden Spectria Invest. Därtill deltar flera av de befintliga ägarna. Genom investeringen växlar Cind upp sin internationella expansion.

  • Utöver att Cind är ett högteknologiskt företag med stor tillväxtpotential så är det extra roligt för Spectria Invest att nu kunna investera då Science Park varit med och stöttat i uppstarten av Cind. Att vi nu investerar gör att cirkeln sluts, säger Gustav Österström, VD Spectria Invest.

Cind AB startade år 2015 som en avknoppning från SAAB AB. Bolaget fokuserar på volymmätning med hjälp av avancerad bildbehandlingsteknik och artificiell intelligens. Tekniken gör det möjligt att genomföra noggrann skanning och mätning av volym och kvalité på till exempel pallgods och virkesbilar. Kunderna finns framför allt inom skogs- och logistikindustrin.

Internationalisering på agendan

Nu tar Cind in 30 MSEK genom en nyemission. Cind har etablerat sig som en marknadsledande aktör på den svenska marknaden. Kunder som exempelvis Stora Enso, DSV och Södra har idag effektivare logistikflöden och mätprocesser tack vare Cinds produkter. Genom det nya kapitalet samt de nya ägarnas involvering planerar bolaget att göra en stor satsning mot den internationella expansionen.

– Cind välkomnar Entreprenörinvest, Spectria Invest och Investment AB Chiffonjén som partners och delägare i bolaget. Vi ser fram emot att tillsammans ta nästa steg i Cinds utveckling, säger Roger Persson, styrelseordförande i Cind och VD för Saab Ventures.

Cinds produkter har redan skapat stort intresse globalt. Nu säkerställer vi att vi har resurser för att sälja och leverera till nytillkomna kunder över hela världen. Detta innebär också att vi kommer att växa lokalt i Jönköping, säger Marcus Schelin, VD på Cind.

Minskade utsläpp genom ny patenterad teknologi

Ökad e-handel och fokus på optimering av lastutrymme driver användandet av fraktgrundande volymvikt som prismodell, och därmed behovet av effektiv dimensionering av pallgods och paket globalt. Genom CINDs CargoSpect mäts och dimensioneras allt gods automatiskt vilket innebär att mätdatan får agera faktureringsunderlag. Detta bidrar dels till ökad kontroll och lönsamhet, dels även till hållbart optimerade transporter där den ökade effektiviteten resulterar i minskade fossila utsläpp.

– CargoSpect är det enda systemet i Europa som är godkänt för automatisk mätning av gods i rörelse vilket innebär att kapaciteten kan ökas mångfalt. Därför behöver våra kunder inte längre prioritera vilket gods som skall mätas, fortsätter Marcus Schelin.

Om Spectria Invest AB

Spectria Invest är en investeringsfond som investerar i tillväxtbolag med koppling till Jönköpings län. Fonden bidrar med kapital och aktivt ägande. Bland fondens investerare återfinns Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping University, Science Park Jönköpings län och erfarna privata investerare/företagare.

Ett foto på en bil som laddar.

Pair tar in kapital och signar stort ramavtal med Soltechbolag

4 oktober 2021

Grundarna bakom inkubatorbolaget Pair tröttnade på att leta parkering. Så, de skapade en tjänst som möjliggör smidigare, tryggare och smartare parkering i storstäder. För ett år sedan investerade det Science Park-grundade investeringsbolaget Speed Capital i bolaget tillsammans med Almi Invest. I år fyller Pair på kassan med ytterligare 3,5 MSEK genom nyemission. Samtidigt skriver de stort ramavtal med Soltech och dotterbolaget Swede Energy.

De senaste åren har det varit stor brist på laddstolpar för el- och hybridbilar runt om i landet. Nu ska Pair med hjälp av Swede Energy leverera och installera hundratals förbokningsbara laddstolpar i hela Sverige. Användarna kommer att hitta de nya laddstolparna i anknytning till allt från stora hotellkedjor till golf- och padelbanor.

– Laddstolpar blir en allt viktigare service för att skapa en attraktiv besöksnäring och det märks tydligt att hotellbranschen andas framtidsoptimism igen och därför känns det extra bra att vi nu kommer att erbjuda laddpunkter på fler hotell framöver”, säger Per Gerleman, en av grundarna av Pair, i ett reportage av mediabyrån Insights.

Soltech är en helhetsleverantör som genom sina hela sjutton dotterbolag utvecklar, säljer, installerar och optimerar byggnader med allt från solceller till laddstolpar och batterier.

Smidigare och miljövänligare parkering

Pair är tjänsten som hjälper dig att hitta, boka och betala parkeringsplats i förväg, redan innan du sätter dig i bilen. En insats för minskad stress och tidspress i vardagen, men kanske framför allt en insats för klimatet. Genom att använda Pair minskar cirkulationstrafiken, samtidigt som dina koldioxidutsläpp minskar med upp till 30%. Ett av de senaste tillskotten i bolagets tjänsteportfölj är Pair Recharge, som gör det möjligt att förboka parkeringsplatser med laddstolpar för el- och hybridbilar.

– Möjligheten att erbjuda sina kunder parkering med laddningsmöjlighet är någonting som mängder av hotellkedjor och liknande anläggningar behövt under flera år. Idag är det ett måste inom besöksnäringen. Men för många har det inte funnits ekonomiskt utrymme – speciellt inte under pandemin. Nu kan Pair hjälpa dem att ta investeringen, med hjälp av vårt ramavtal med Soltech, säger Victor Wallin, medgrundare av Pair.

Speed Capital utökar sin investering och blir delägare i Pair

Speed Capital investerar upp till 300 000 kronor i tillväxtföretag och heta startups i Jönköpings län. Detta kombineras med aktiv affärsutveckling genom Science Parks inkubatorsproram, för att se till att de utvalda bolagen når maximal framgång. Under 2020 investerade Speed Capital i Pair, och nu omvandlar de sina aktier till ägarandelar.

– Vi investerade i Pair för att de har en riktigt intressant marknadspotential. Både med sin lösning i att smidigt kunna förboka och utnyttja tillfälligt lediga parkeringsplatser – men framför allt i hur deras tjänsteportfölj möter Sveriges enorma efterfrågan på laddstolpar för el- och hybridbilar. Bolaget drivs av ett bra team som har möjlighet att fortsätta på en spännande tillväxtresa, säger Lovisa Skyborn, affärsutvecklare på Science Park och ansvarig för Spectria Invest.

En del av Science Parks inkubator

P-air är sedan i början av 2020 en del av Science Parks inkubator – ett intensivprogram för företag som är redo att verkligen satsa på sin affärsidé och ta sitt bolag till nästa nivå. Förutom värdefulla kontaktnät med potentiella intressenter och hjälp att finslipa på affärsmodell och strategi, får deltagare i inkubatorn även kontinuerlig coaching med en affärsutvecklare från Science Park.

Spectria Invest investerar i Entiros

17 december 2020

Investeringsfonden Spectria Invest, som förvaltas av bland andra Science Park Jönköpings län, har genomfört sin fjärde investering i systemintegrationsexperten Entiros. Entiros är specialister på integration av informationssystem och den totala investeringen på 6,4 MSEK ska öka hastigheten i etableringen av bolagets nya online-verktyg Entiros Starlify.

Entiros Starlify är ett SaaS-verktyg (Software as a Service) för att organisera och visualisera integrationer och applikationer. Investeringsrundan leds av Spectria Invest och därtill deltar Almi Invest, befintliga ägare, medarbetare och styrelse.

– Entiros har etablerat sig som en mycket stark aktör på marknaden för systemintegrationer. Vi tror starkt på teamet, på grundverksamheten som har byggts upp och på den nya tjänsten Entiros Starlify. Dialogen med teamet har förts under en längre tid men nu var tajmingen rätt för både oss och bolaget att genomföra investeringen. Vi ser mycket fram emot att – tillsammans med medarbetare och övriga ägare – vidareutveckla och stärka Entiros position på den växande marknad som bolaget befinner sig i, säger Gustav Österström, VD på Spectria Invest.

I och med den ökade takten av digitalisering blir det allt viktigare att data finns tillgänglig för rätt person eller system i rätt tid. Entiros tjänster möjliggör en accelererad digital transformationstakt genom att utveckla dataflöden och göra dem lättillgängliga och återanvändbara. Entiros erbjuder också personcertifieringen Certified Integrator.

Samarbete ska göra branschen mer transparent – och spara tid och pengar

Entiros mission är öppenhet och att utveckla integrationsbranschen. Under tio år har företaget hjälpt globala företag som Volvo Cars, Gant och Schibsted att utveckla och effektivisera sina integrationslösningar. Baserat på dessa erfarenheter har nu Entiros Starlify utvecklats, vars marknadsetablering är anledningen för nyemissionen.

I Entiros Starlify samarbetar utvecklare, arkitekter och ledning för att driva digital transformation. Verktyget ger tydlighet och insikt av nuläget och målbilden för att kunna ta rätt beslut i den fortsatta utvecklingen. Ett visualiserat och organiserat applikationsnätverk skapar också överblick över vilka integrationer som finns och vad som går att återanvända, för att både spara tid och pengar.

– Vårt kundlöfte är systemintegration på rätt sätt med upp emot tio gånger snabbare leveranser över tid genom rätt teknik, metod och arkitektur. Med Entiros Starlify kan vi nu nå ut till systemutvecklare internationellt med våra best practices och ge dem verktygen för att själva nå dessa effekter. Globalt spenderar världens cirka 25 miljoner systemutvecklare i snitt en timme om dagen på integration mot andra system. Därmed omsätts idag värden motsvarande Sveriges BNP enbart på systemintegration. Med Entiros Starlify på världsmarknaden hoppas vi att tusentals verksamheter i privat och offentlig sektor kan nå nya höjder genom ökade informationsflöden. Detta blir möjligt tillsammans med Spectria Invest och Almi Invest, säger Gustav Rosén, VD på Entiros.

PreWoe tilldelas 900 000 kr i Vinnovas ”Innovativa Startups steg 2”

4 december 2020

Inkubatorsbolaget PreWoe tilldelas 900 000 kronor genom Vinnovas utlysning Innovativa Startups Steg 2. PreWoe erbjuder en komplett plattform för systematiskt arbetsmiljöarbete åt mindre arbetsplatser.

Genom utlysningen ger myndigheten Vinnova bidrag till nystartade och innovativa företag som vill växa nationellt och som bidrar till en hållbar tillväxt på en global marknad. De nystartade företagen bedöms utifrån kriterierna:

  • Relevans
  • Potential
  • Genomförande
  • Team
  • Hållbarhet
  • Jämställdhet

”Ett kvitto på att vi jobbar bra”

Av de 84 inkomna ansökningarna är PreWoe ett av de utvalda bolagen att tilldelas det högsta bidraget på 900 000 kronor. Bolagets koncept är en tjänst som ska hjälpa företag att tänka efter, före. Bakom idén och bolaget står ingenjörerna Per Lennartsson och Magnus Peterson.

Det är fantastiskt roligt att ha blivit tilldelade bidraget från Vinnova. Det är ett kvitto på att vi jobbar bra. På Vinnova sitter flera experter inom området, vilket bevisar att fler tror på projektet, säger Per Lennartsson.

Möjliggör utveckling och internationalisering

Att bli beviljad bidrag i Innovativa Startups steg 1 är en förutsättning för att därefter kunna söka sig till steg 2. I steg 1 utvecklade PreWoe en prototyp för systemet, nu är det enligt Per ”dags att göra systemet smart”. Projektet delas upp i tre separata områden: Vidareutveckling av plattformen, validering av affärsmodellen samt förberedelse för internationalisering.

Den största delen av projektet går ut på att vidareutveckla funktioner som gör det enklare för småföretag att skapa en bättre arbetsmiljö och samtidigt följa lagarna. Utöver det så ingår även att utvärdera plattformen tillsammans med kunder och förbereda den för att hantera flera språk, skriver Per.

PreWoe har varit en del av Science Park Inkubator sedan våren 2020. Ansvarig affärsutvecklare, Joakim Gustafsson, säger såhär om bolagets utveckling:

Magnus och Per har visat prov på hög genomförandekraft, och med det här tillskottet från Vinnova kan deras resa fortsätta utvecklas i samma takt.

Fokus på hållbarhet och jämställdhet

PreWoe vill stötta företag att växa hållbart – framförallt utifrån ett internt och socialt värde där ett av målen är att hjälpa företag att utveckla jämställda arbetsplatser. Därför känns det extra bra för Per och Magnus att just hållbarhet och jämställdhet var två av Vinnovas bedömningskriterier för tilldelning av projektet.

Vi önskar Per och Magnus all lycka till med den fortsatta utvecklingen med bolaget!

Har du också en affärsidé du vill ge en ärlig chans? Boka ett möte med oss på Science Park så coachar vi dig vidare och hjälper dig att hitta en hållbar affärsmodell för ditt företag.

Entreprenörerna Erik Hermansson, Glenn Winbo Sondell och Ann Winbo sitter vid ett bord i Science Parks coworkingmiljö.

Orthovelox vinner 100 000 kronor för tidssparande, ortopedisk innovation

27 november 2020

Ann Winbo, Erik Hermansson och Glenn Winbo Sondell är teamet bakom Orthovelox som med sin 3D-lösning för ortopediska hjälpmedel vill spara tid och pengar för såväl patienter som vården. Som vinnare i Science Parks inkubatortävling får de nu 100 000 kronor och affärsutveckling för att utveckla sin idé till ett företag. 

Shit, nu kanske det händer! tänkte jag när Henning ringde.

Ann Winbo

Det gjorde det. Henning är affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubator, och den som fick den stora glädjen att meddela vinnarna i sommarens inkubatortävling. Efter att noggrant ha gått igenom ett 50-tal idéer var det teamet bakom Orthovelox som under september välkomnades in inkubatorn där de får tillgång till en egen affärsutvecklare och 100 000 kronor i kapital för att fortsätta utveckla sin idé.

Såg stora möjligheter att modernisera och effektivisera

Fröet till idén såddes hos Erik efter att han läst till ortopedingenjör på Jönköping University. Några år tidigare hade själv fått sin första knäortos (ett knäskydd) efter att ha skadat sig när han jobbade som skidlärare. Väl ute i arbetslivet blev han varse den omfattande framställningen av hjälpmedel som tog plats på den ortopedtekniska avdelningen. En process som var både manuell och tidskrävande – och hade stor potential att moderniseras.

Tillsammans med barndomsvännen Glenn, som är maskiningenjör och programmerare, och Ann som har en master i UX-design, började de slipa på sin idé:

Att med hjälp av modern teknik inom 3D-scanning, generativ design och 3D-printning (additiv tillverkning) leverera helt färdiga individanpassade skoinlägg, till ortopedtekniska verksamheter inom sjukvården.

  • Syftet med idén har flera delar. Dels skulle den spara mycket tid för både vården och patienten. Arbetstiden på avdelningen skulle kunna omfördelas från verkstaden till patienten – och patienten skulle behöva göra färre besök och på kortare tid få tillgång till sitt färdiga hjälpmedel. Dels skulle den också spara pengar för vården vilket ju är en stor vinst för samhället, berättar Erik.

Vinsten ger möjlighet att börja testa skarpt

Ett av teamens stora styrkor är att de har vitt skilda kompetenser.

– Vi känner varandra väl och har stor nytta av varandras kompetenser. Tillsammans blir vi väldigt starka, säger Ann som är projektledaren i teamet.

Det var Ann som hittade tävlingen och skrev ihop ansökan. Att de vann kom som en glad men välkommen överraskning, och initialt ligger utmaningen i att hitta mer tid i vardagen till att jobba vidare med idén.

– Att få en dedikerad affärsutvecklare som hjälper oss att komma framåt och jobba mot deadlines blir en värdefull tillgång. Det krävs input utifrån för att inte bli hemmablind kring sin idé. Nu kommer vi också att starta ett aktiebolag och ta fram en mer säljande prototyp än den vi har idag, säger Ann.

I vinsten ingår 100 000 kronor som kan användas till att utveckla idén.

– Pengarna kommer vi att använda till att ta hjälp inom de områden som vi inte behärskar själva för så snabbt som möjligt kunna testa vår idé mot marknaden. Jag kan tänka mig att det handlar om bland annat patentfrågor och utveckling av mjukvara. Men pengarna var inte den största vinsten – utan att få själva idén verifierad, att vi är på rätt spår, säger Glenn.

Orthovelox är inte ensamma på marknaden, men än så länge är de unika i sin modell för affären och tillverkningen. Teamet beskriver själva konkurrensen som stor. Med vården som kund är det inte helt enkelt att ta sig in på marknaden, utan det är offentlig upphandling som krävs. Och vården tar inte in 3D-printade inlägg – än.

– Konkurrensen sitter i teknik och timing – när vården väljer att satsa på den här typen av inlägg. Vår stora konkurrensfördel är att vi kan göra produktionen billigare och snabbare. Det unika jämfört med dagens lösningar är att den är helt automatiserad, eliminerar slitsamt efterarbete för ortopedingenjören och inte heller genererar spill i samma utsträckning, säger Erik.

I uppstarten är vi själva producenter och tror att vår första kund kommer att vara ett sjukhus i vår geografiska närhet, men nästa steg är att sälja mjukvaran. Vår idé och lösning skalar både uppåt och neråt – till mikroproducenter eller stora sjukhus. Vi kan till och med sälja mjukvaran till konkurrenter, säger Ann.

”Hjälpmedel får inte vara en klassfråga”

Utöver kommersiell och internationell potential var ett tävlingskrav att idén på något sätt skulle bidra till FN:s hållbarhetsmål. Och hållbarheten står i allra högsta grad i fokus.

– Vår vision är att nå utomlands med vår teknik. Kostnadseffektiva produktionsmaskiner i kombination med vår leasingstrategi gör att Orthovelox kan anpassa sig efter de lokala marknadernas behov. På så sätt kan vi öka tillgängligheten och kvaliteten på ortopediska hjälpmedel i stora delar av världen, utan att konkurrera ut lokala leverantörer. Enkelt uttryckt: genom att skapa billigare hjälpmedel i andra länder kan fler få en bättre vardag – hjälpmedel får inte vara en klassfråga, säger Erik. 

På det personliga planet är Ann, Erik och Glenn överens om vad de vill uppnå.

  • Målsättningen är såklart att det ska bli skitbra, men i värsta fall har vi åtminstone ägnat tiden åt något riktigt bra och lärt oss en massa saker på vägen. Det ska vara kul att gå igenom livet!