Rapid Dimension skapar mer effektiva och hållbara kedjor för komponentförsörjning inom industrin. I stället för att lagerhålla komponenter som binder kapital och utrymme kan företag ha ett digitalt bibliotek med ritningar. Dessa kan de vid behov enkelt och snabbt producera med hjälp av Rapid Dimensions banbrytande tillverknings-teknik. Med sin effektivitet, repeterbarhet och låga cykeltid är tekniken i en klass för sig. Den erbjuder även industrierna en möjlighet att anamma en mer hållbar produktionskedja, genom biobaserade och cirkulära materialflöden. Nu är första generationens 3D-produktionssystem, RapidOne, färdigutvecklat och redo för leverans till kund.
Vi är väldigt stolta över resultatet och vi känner verkligen att vi står ut jämfört med konkurrensen på en rad olika områden. Framför allt gällande repeterbarhet i processerna och hållbarhet, säger Nils Åsheim, VD på Rapid Dimension.
Affärsänglar och Almi Invest investerar
Under hösten stod det klart att Rapid Dimension säkrar 5 MKR i en ny investering. Bakom investeringen finns bland annat riskkapitalbolaget Almi Invest (som går in för andra gången), samt två rutinerade affärsänglar, Göran Petersson och Lars-Peter Harbing, med meriter inom både svenskt och internationellt näringsliv. Göran Petersson har bland annat varit med och grundat Byggmax och Lars-Peter Harbing har lång internationell karriär inom Medtech-bolag som Johnson & Johnson. Investeringen är uppdelad i två omgångar, där den andra delen kommer att betalas ut under 2022.
– Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att ha fått detta förtroende! Det ger oss ett ökat självförtroende att ta nästa kliv på vår resa. Genom investeringen har vi medel för att kunna utöka organisationen, vidareutveckla vår teknik och även gå vidare med patentansökningar. Härnäst väntar vidareutveckling av mjuk-och hårdvara, säger Nils Åsheim.
Från prototyp till produktion och fler teammedlemmar
Nu väntar en spännande tillväxtresa för Rapid Dimension. Näst på tur är framför allt att utöka teamet med nya medarbetare, både inom hårdvaru- och mjukvaruutveckling.
– Det ska bli oerhört spännande att växla upp vår organisation med medlemmar som vill vara med och utveckla nästa generationens 3D-skrivare med oss. Nu ska vi ta 3D-skrivaren från prototyplabbet till produktionsgolvet, och integrera additiv tillverkning ordentligt i de industriella arbetsflödena, säger Nils.
En del av Science Parks inkubatorprogram
Rapid Dimension är sedan i juni 2020 en del av Science Parks inkubatorprogram. Under den 6-24 månader långa inkubationen får bolaget en skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta idén och affären till nästa nivå.
– Vi har varit väldigt nöjda med den support vi fått från Science Park, både genom affärsutvecklingen, investeringsdelarna samt den juridiska hjälpen. Det har varit hårt arbete och nu ser vi verkligen ljust på framtiden, avslutar Nils.
Science Parks affärsutvecklare, Henning Lindberg, ser fram emot att följa Rapid Dimensions fortsatta resa.
- Det är väldigt glädjande att fler ser potentialen i Rapid Dimensions lösning och nu vill vara med på resan. Både hållbara material och resilienta försörjningskedjor är frågor som ligger högt upp på agendan hos många industribolag och som Rapid Dimension adresserar och möter på ett väldigt bra sätt, säger Henning Lindberg.