Problem är vägen till vinnande idéer!

Vi läser ofta om företag som Spotify och Skype som gjort grymma resor. Husqvarna utvecklade den självgående gräsklipparen som snart finns i varje villaträdgård. Men hur kommer du själv på den där idén som kan bli grunden för ett företag  – och i bästa fall en framgångssaga?

I de allra flesta fall utgår de bästa idéerna från ett tydligt problem eller behov. Och av dessa är många vardagsproblem. Ibland lyckas till och med någon att skapa ett behov som inte fanns där från början. Det finns många intressanta idéer, men kan du hitta lösningen på kluriga problem eller hinder kan du vara något stort på spåren Kanske är det till och med så att det där problemet, som just DU skulle kunna förvandla till en affärsidé, finns framför dina ögon just nu. Så, se till att starta problem-jakten idag: i ditt hem, på gymmet, på din arbetsplats, i samhället du bor. En självgående gräsklippare var det många som drömde om innan den fanns. Idag blir vi förvånade om vi inte kan betala parkeringsavgiften i en app eller tvingas gå och växla fysiska pengar.

I många branscher har digitaliseringen fått stort genomslag utan att vi kanske tänker på det.

Inom lantbrukssektorn är mjölkrobotar, uppkopplade kossor och GPS-styrda självgående jordbruksmaskiner inget konstigt.

Konsumentmarknaden springer ofta snabbare än företagsmarknaden när det gäller internet-of-things, uppkopplade hem och olika e-tjänster. Mobilitet och microbetalningar driver ständigt fram nya tjänster och påverkar de flesta branscher.

Jag får ofta höra att ”det där som vi tittade på att utveckla för några år sedan var inte genomförbart, så det har vi lagt ner”. Teknikutvecklingen går allt snabbare. Till exempel elektronik blir billigare, lättare och mer energisnål för varje dag som går. En konstruktion som igår var för otymplig för att vara praktiskt användbar kan idag vara genomförbar i en mer funktionell design till konkurrenskraftig pris. Mobiltelefoner, datorer, smart-watches – you name it.

När du identifierat ett problem – och en möjlig lösning – kanske du tänker: måste jag ha all kunskap själv? Jag kan ju ingenting om elektronik/appar/affärssystem? Jag tror inte att du alltid behöver det.

Har du den konceptuella idén kan vi på Science Park hjälpa dig att ta den vidare för att sedan arrangera möten med teknik- och utvecklingsföretag – till exempel. Oavsett om du företräder ett företag eller dig själv – har du en affärsidé är du välkommen till oss!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!