Miden Melle-Hanna, Multi 4, står framför en whiteboard med en penna i handen. Hon är glad. I förgrunden syns en individ som lyssnar.

Multi4 – Miden vill förbättra cancerpatienters liv med sin innovation

En inställd operation blev startskottet för Miden Melle-Hannahs livsviktiga innovation Multi4. Sju år och tre beviljade patent senare återstår fortfarande mycket jobb innan instrumentet kan tas i bruk. Men Miden är beslutsam. Hon vill göra skillnad – på riktigt.

”F@*# cancer!”.

Orden står skrivna bakom Miden Melle-Hannah när hennes Multi4 tar emot pris för årets ”potentiella innovation” under Quality Innovation Award 2020 i Tel Aviv, Israel. Utmärkelsen ska komma att bli en av de stora milstolparna på Multi4 hittills sju år långa resa. Resan med målet att förbättra cancerpatienters liv. Men för att förstå vart allt började behöver vi gå tillbaka i tiden. Till 2013. Och till en inställd operation på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

En unik och komplicerad idé

– Operationen på förmiddagen drog ut på tiden vilket resulterade i att eftermiddagens operation behövde flyttas fram. Att behöva berätta för den här patienten att hans operation var inställd, utan att kunna erbjuda en ny tid direkt kändes hemskt. Men där och då väcktes en idé, beskriver Miden.

Så började Multi4:s resa. Den idé som Miden precis kommit på var unik – och komplicerad. Den innebar att utveckla en helt ny typ av teknik och instrument för diagnostik och behandling av urinblåsecancer. En innovation som hade sparat tid, minskat lidande och räddat liv. Efter att ha diskuterat idén med kollegor tog Miden kontakt med företag för att diskutera utvecklingen av produkten.

Att utveckla någonting som inte fanns var otroligt kul, men svårt. Vi höll till slut på i två år med en teknik som visade sig inte skulle fungera.

Miden Melle-Hannah

En intensiv tid i uppstarten av Multi4

Miden minns tillbaka på denna tid som intensiv. Parallellt med produktutvecklingen av instrumentet, där hon var omringad av ett team med projektledare och ingenjörer, arbetade hon heltid som läkare på Ryhov.

– Jag lärde mig så extremt mycket hela tiden att det går knappt att beskriva. Det var roligt, utvecklande och intensivt. Jag la verkligen all min fritid på detta, och kunde heller inte säga något till någon för allt var ju hemligt, förklarar Miden.

Hårt slit lönar sig. Efter flera års kämpande har Multi4 nu fyra olika innovationer samlade i ett gemensamt koncept, varav tre har fått beviljat patent. Storleksmässigt rör det sig om millimeter – resultatmässigt kommer instrumentet kunna förbättra många liv. Och det är precis det som hela tiden varit Midens drivkraft.

Drivs av att göra skillnad för andra

Så länge Miden kan minnas har hon velat skapa förbättringar och göra skillnad för andra människor. Det var därför hon en gång i tiden valde att bli läkare, och det är därför hon varje dag kämpar med Multi4.

– Ibland när testerna inte funkar så ser jag den där mannen och tänker att om jag lyckas med detta, ja då kommer det verkligen att göra skillnad för många. Det känns som om det är meningen att jag ska göra detta. Det ska även tilläggas att jag är väldigt envis, säger Miden.

Science Park hjälpte till att förbereda investering

Att ta fram en ny produkt från grunden tar tid och kostar pengar. I början av resan var just den ekonomiska delen en tuff utmaning för Miden.

Att ständigt jaga pengar var jättejobbigt och en check på 50 000 kr här och var räckte inte långt för att betala alla konsulttimmar. Hade jag bara haft pengarna och kunnat köra på hade det varit en annan sak, men nu var det kämpigt att få ihop det, berättar Miden.

Hösten 2018 var det därför dags för Multi4 att ta in investerare, och det var då Science Park kom in i bilden. Hon blev en del av Science Parks inkubatorprogram och där hon fick hjälp med att skapa underlag för att attrahera investerare och lära sig språket som marknaden pratar. En stöttning som Miden ser som väldigt värdefull.

Detta är helt nytt för mig, så att ha en mentor från Science Park som stöttar och ger en vägledning har varit jättebra. Att sedan få in investerare var en stor milstolpe och gav mycket energi.

”Är detta verkligen någonting som jag vill lägga min tid på”?

Kapital och coachning är två faktorer som kan få alla nya entreprenörer framåt. Men i slutändan är det inte det som avgör om din idé kommer att ta sig vidare till nästa steg. Nej, till sist så handlar det om din tid. Miden säger såhär:

Fråga dig själv: ”är detta verkligen någonting som jag vill lägga ner min tid på?”. I början av resan är det du som behöver vara den som pushar på, så du måste ha kraften till att vilja fokusera intensivt och driva din idé framåt.

Miden Melle-Hannah

En del av Science Parks inkubator

Multi4 var en del av Science Parks inkubator från den 1 juni 2017 till den 31 maj 2020.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer här

Ett urval av de priser som Multi4 och Miden vunnit:

November 2020 – Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons Stiftelses Entreprenörstipendium

I november 2020 fick Miden Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons Stiftelses Entreprenörstipendium på 400 00 kronor och kunde genomgå ”Executive Leadership Program” vid Handelshögskolan i Stockholm.

2021 – Frixos stiftelses stipendium

Hösten 2021 tilldelades Miden och Multi4 Frixos stiftelses stipendium på 70 000 kr. Utöver det huvudsakliga syftet med instrumentet, vill Miden också förbättra arbetsmiljön för kirurger som inte passar in i den manliga, högerhänta normen. Idag är nämligen merparten av instrumenten utvecklade för högerhänta män vilket till exempel ger kvinnliga kirurger sämre förutsättningar vid operation. Stipendiet går till tester av handtaget, som ska passa såväl höger- som vänsterhänta samt mindre och större kirurghänder.

2021 – Inission Innovation Award

Kort därefter är det final i Inission Innovation Award där Miden tog hem full pott när hon vann både publikens pris på 50 000 kronor och den stora prischecken för Årets innovation på 1 miljon kronor.

– Det var magiskt. När alla 250 reste sig upp och applåderade blev jag rörd på riktigt. Att vinna både Publikens pris och Inission innovation award hade jag inte förväntat mig. Detta är en bekräftelse på att vi håller på med något bra och nu får vi kraften att utföra det vi har framför oss, att utveckla och producera Multi4-roboten, sa Miden i en intervju efter finalen. 

Operationer på cancerpatienter nästa steg för Multi4

I maj 2022 står det klart att Multi4 planerar för att börja operera på cancerpatienter på Urologkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Första steget är produktionen av helt sterila, förpackade och märkta instrument och ansökningar till läkemedelsverket för att få påbörja operationer i en så kallad klinisk prövning.

– Det är helt fantastiskt att det nu är dags att testa den nya tekniken på cancerpatienter. Patientnyttan är så oerhörd och det är det som driver oss alla i teamet att jobba på så vi kan börja använda vår teknik i vården, säger Miden.