Starrike – innovativt möbelkoncept föddes ur WOG Trä

För att göra skillnad måste du våga springa framåt. WOGs rötter inom den småländska tillverkningsindustrin sträcker sig ända bak till 1944. Men så för ett par år sedan bestämde de sig för att våga tänka nytt. Fram växte Starrike – hållbara skivmöbler inspirerade av en enkel möbeldröm. Ett bevis på vad som händer när ett etablerat företag balanserar en effektiv vardag med innovation.

Teamet på Starrike och Wog Trä sitter i skogen på sina nya modulmöbler.

Jonas Ireklint, Anna Ireklint och Daniel Wolbe, WOG Trä AB

– Som underleverantör hade vi en stor vana av tillverkning, men endast mot företag och inte mot den privata sidan. Men så för ett par år sedan började vi tänka nytt runt ett eget varumärke. Vi har ju besökt möbelmässan ett antal gånger för att få inspiration, och då ofta tänkt att ”det där hade varit roligt att sälja, tänk om det vore vår produkt”, förklarar Daniel Wolbe, som är marknadsansvarig på Wog Trä och Starrike.

Innovationsrace med Science Park blev startskottet

Idéerna började sakta men säkert att gro starkare, tillsammans med frågor som ”Vad ska vi satsa på och vad behövs på marknaden?”. I ett möte med Science Park stötte företaget på möjligheten att kunna ägna sig åt dessa frågor helt och hållet under ett 48 timmar långt innovationsrace. Ett innovationsrace innebär att företaget, tillsammans med affärsutvecklare, studenter och andra aktörer, skapar en tillfällig ”innovationsfabrik”, för att spåna fram nya idéer och produkter.

Innan racet gjordes ett kreativt förarbete och marknadscheck tillsammans med studenter från Jönköping University. Redan då togs beslutet att vårt nya varumärke rikta in oss på möbeldesign för hemmet.

Daniel Wolbe

Möbler för livet

Tänk dig en möbel som kan växa och ändra form? Precis det är vad Starrike erbjuder idag. Ett modulsystem som bygger på ”flera möbler i en”, som är enkelt att sätta samman och enkelt att möblera om. Du kan bygga om en bokhylla till ett skrivbord, använda den som rumsavdelare, för att därefter bli en sänggavel. Pallen Bobby är din vän som lätt kan plockas upp, eller ner för extragäster vid besök. Starrike erbjuder snygg, stilren och minimalistisk möbeldesign – hållbart producerad med visionen och ambitionen att hålla för livet.

– Våra kärnvärden är ”möbler för livet”. De är flexibla, de ska hålla länge och du ska känna att det är ett gediget hantverk. Hållbarheten är extra viktig för oss. Det finns en ansvarsfull tanke i hela produktionsledet, ända från materialval till tillverkning, förklarar Daniel.

Nyckeln till framgång är att våga tänka nytt

Visst kan man mäta förmågan att skapa innovation i kreativitet – men att göra skillnad handlar om att våga springa framåt. Nyckeln till framgång för Starrike var och är förmågan att tänka nytt, Genom omvärldsspaning och ett nytänkande kring möbeldesign och varumärke. Starrike är ett bevis på hur ett etablerat företag kan balansera en effektiv vardag med innovation.

– Science Park har varit en central roll genom hela resan. Inte bara för racet utan för kontorsmiljön överhuvudtaget. Här på Science Park, där vi har ett kontor, är affärscoacherna alltid nära till hands om man vill bolla en fråga och det är alltid liv och rörelse, säger Daniel.

Är din organisation rustat för en hållbar utveckling?

Tillhör du dem som i en stark vardag har svårt att hitta tid och struktur för hur du och din organisation bättre kan möta framtidens utmaningar? Behöver organisationen stöttning för att börja utveckla hållbara lösningar och affärer? Låt Science Park hjälpa er på resan. Vi har insatserna och kompetensen som hjälper ditt bolag mot nytänkande lösningar – hör av dig till oss så berättar vi vad vi kan göra för ditt företag!