EcoCare-grundarna Noah, Valter, Tim och Valter står i trappen på Science Park Towers.

EcoCare UF vinner Science Parks idétävling med innovativ lösning för matavfall

29 januari 2024

Grattis EcoCare UF – vinnare av Science Park idétävling! Under hösten 2023 utlyste Science Park en idétävling med 10.000 kronor i vinstpotten. Temat för tävlingen var idéer som på något sätt kan bidra till att lösa en samhällsutmaning, i liten eller stor utsträckning. Många bidrag kom in till tävlingen och nu har ett vinnande bidrag utsetts! Grattis till Tim, Noah, Hugo och Valter – UF-företagarna som håller på att utveckla en ny lösning som underlättar hanteringen av matavfall för privatpersoner.

Tim, Noah, Hugo och Valter går sista året på Sandagymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet. De har jobbat med sitt UF-företag EcoCare sedan i september 2023. I vår tar de alla fyra studenten och ser fram emot att fortsätta utveckla sitt företag och sin produkt tillsammans även när skolan är slut. Nu tilldelas de 10.000 kronor i utvecklingsmedel från Science Park.

– Det roligaste med att jobba med den här idén har varit att vi har lärt oss så mycket längs vägen. Vi har fått läsa många forskningsprojekt och lärt oss att våga ta kontakt med olika personer i näringslivet, berättar Hugo.

Teamet bakom EcoCare har planer på att söka patent för sin idé i framtiden. Därför kan de idag inte avslöja för allmänheten hur deras lösning kommer att ta form.

– Det känns jätteroligt att vinna tävlingen! Vi står just nu inför en produktutvecklingsfas där vi tänker att vinstpengarna kan vara till stor hjälp, säger Noah.

Juryns motivering:

Problemet med papperspåsar för matavfall som blir blöta, läcker och går sönder är välkänt. Många tycker att det är ohygieniskt och avstår på grund av detta från att sortera sitt matavfall. Andra använder dubbla påsar för att undvika spill. Detta leder till ökat svinn av påsar och högre omkostnader för kommunen som betalar för påsarna. EcoCare UF-grundarna Hugo, Tim, Noah och Valter, har tagit sig an denna utmaning. Som grupp är de drivande och har kontakt med både materialforskare och produktutvecklare, för att hitta den bästa lösningen på problemet.

Långsiktigt är vårt mål att nå så många kommuner i Sverige som möjligt, för att i framtiden även etablera oss i våra grannländer. Och så vill vi att lösningen blir lönsam såklart

Noah, medgrundare av Ecocare UF

Kostnadsfri affärsutveckling på Science Park

Har du också en idé som du vill göra verklighet av? På Science Park erbjuder vi kostnadsfri coachning med en affärsutvecklare. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din idé är – eller hur länge du har funderat på den. Välkommen till Science Park precis som du är.

Boka möte med en affärsutvecklare