John Höglund, Peter Lindqvist och Emil Falk tillsammans med landshövding Helena Jonsson.

Aridum och Window Glass Recycling är länets vinnare av SKAPA-priset 2023

28 september 2023

Under torsdagen den 28 september var det dags att utse årets länsvinnare av Sveriges största innovationspris – SKAPA priset. Årets ”SKAPA-pris” och ”SKAPA talang för unga innovatörer” i Jönköpings län tilldelades Science Parks inkubatorbolag Aridum och Window Glass Recycling Sweden AB. Nu väntar den nationella finalen där länsfinalisterna har chansen att vinna upp till 500 000 respektive 150 000 kronor.

SKAPA-priset delas ut varje år i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Stiftelsen belönar med 5000 kronor var och får representera Jönköpings län i den nationella finalen, som går av stapeln på SKAPA-galan i Stockholm den 10 november. Under finalen delas även ”SKAPA förebild” och 100 000 kronor ut, till minne av utvecklaren Leffe Smith. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Helena Jonsson ledde prisceremonin.

– En av mina gulddagar på året är när jag får dela ut SKAPA-priset till företag som skapat verklig innovation. Jag älskar att lyssna på människor som är så uppfyllda av sin idé och vill framåt, berättar landshövding Helena Jonsson vid prisceremonin.

Aridum skapar fuktfria hem och effektiviserar byggprocessen

Entreprenörerna John Höglund och Peter Lindqvist har skapat ett smart system som förkortar torkningstiden av betong i grund och bjälklag. Med hjälp av den korta torkningstiden och en lägre halt cement i betongen kan koldioxidutsläppen i samband med torkningen halveras. Detta utan att kvalitén och styrkan i grunden kompromissas.

Systemet är utvecklat och testat i samarbete med ledande fuktexperter och kommer förenkla, kostnadseffektivisera och göra byggprocessen mer hållbar. Om det senare uppstår en vattenskada kan torksystemet kopplas på igen. Med Aridums system sker uttorkningen snabbare än vid traditionellt byggande och andra fuktskadereglerande metoder.

Det är en härlig dag idag – det känns verkligen jättebra att få ta emot detta pris!

Peter Lindqvist

Utdrag ur juryns motivering

”Aridum står på frontlinjen för byggnadsteknisk innovation. Genom att använda sin egenutvecklade, patenterade teknologi för dubbelsidig uttorkning för bland annat betongplattor och bjälklag har de lyckats adressera en av branschens stora utmaningar – att minska koldioxidutsläppen. Jämfört med dagens metoder minskar Aridums lösning koldioxidutsläppen med upp till 50%. Detta utan att slutprodukten blir dyrare för slutkunden.”

Window Glass Recycling banar väg för cirkulär fönsterproduktion

Sand är en av världens hårdast exploaterade naturresurser. I takt med urbaniseringen och snabbt växande städer, håller sandråvaran på att ta slut. Byggbranschen gör omfattande insatser för att hitta nya alternativ till sandbaserat byggmaterial. Samtidigt blir glasproducenter mer och mer beroende av cirkulära produktionskedjor.

Men idag är fönsterglas svårt att återvinna, eftersom glaset sitter ihop med en fönsterram av trä eller aluminium. Det gör att företag ofta återvinner fönster som deponi deponi och gräver ned dem i marken. Med hjälp av WindowGlass Recyclings innovativa maskin är det enkelt att separera glas och ram. Sedan kan du återvinna glas och ram var för sig, vilket möjliggör en cirkulär produktionskedja för fönsterglas.

Window Glass Recycling har redan väckt stort intresse på marknaden och stora internationella aktörer inom fönsterbranschen står på kö för att få köpa produkten.

Att få ta emot denna utmärkelsen känns såklart jättebra och för mig är detta ett kvitto på att vi gör någonting rätt.

Emil Falk

Utdrag av juryns motivering

Window Glass Recycling har genom innovativ teknik och starkt entreprenörskap utmanat hanteringen av byggmaterial i återvinning av fönsterglas. Med sin innovativa maskin har de banat väg för en effektiv separering och återvinning av fönsterglas – ett material som ofta tidigare deponerats som avfall. I en tid där jordens sandresurser utarmas och där behovet av cirkulära lösningar är mer angelägna än någonsin har Window Glass Recycling hittat en lösning som möjliggör återanvänding av fönsterglas.

Science Parks affärsutvecklare Henning Lindberg berättar om SKAPA priset i länsresidenset i Jönköping.

Henning Lindberg, Science Park, inledde prisceremonin med att berätta om SKAPA-stiftelsen.

– Omvärlden och vår samtid kräver att vi gör någonting och då behöver vi innovationer som på allvar tar sig an de utmaningar vi står inför. Och årets SKAPA-vinnare gör just det. Jag tror att både Aridum och Window Glass Recycling har mycket goda chanser i finalen, säger Henning Lindberg länsordförande för SKAPA’s jury och affärsutvecklare på Science Park.

I länsjuryn för utmärkelsen ingår Science Park, Almi, Länsstyrelsen och Jönköping University.