Silverfärgad metallyta

Anna och Per Falk och Falks Metall är Årets nytänkare i Gnosjö 2022

22 december 2022

I år blev det entreprenörsparet Anna och Per Falk, grundare av Falks Metall, som fick ta emot utmärkelsen Årets nytänkare och 15.000 kronor som delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, Science Park och Gnosjö kommun.

Drivkraften är att vi vill lämna över det vi skapat till nästkommande generationer och att de ska ha det bra. Vi har till exempel en å alldeles intill vår verksamhet. Det är en självklarhet att vattnet där ska vara rent. Vi håller rent i våra lokaler, på samma sätt som man håller rent hemma. Våra medarbetare ska känna att de trivs. Att vi fått priset är även deras förtjänst.

Anna Falk

Bakom priset Årets nytänkare står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Utmärkelsen delas ut varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Science Parks affärsutvecklare i Gnosjö Maria Kristiansson.

Med målet om helt blyfri produktion 2023

Falks Metall är ett familjeägt företag med över 70 år i branschen och levererar produkter till allt från fordonsbranschen till försvars- och medtechbranschen. Bolaget har ett stort hållbarhetsfokus och arbetar hårt mot visionen om att all egen produktion bestående av svarvade och frästa metalldelar ska vara helt blyfria – vilket är en process med många led. Det handlar inte bara om att styra den egna produktionen utan även om stort påverkansarbete gentemot leverantörer som även dem kan behöva ändra sina produktionssätt. De samarbetar även med studenter från Chalmers som undersöker hur de kan maximera sitt hållbarhetsarbete.

Juryns motivering

Med hög ambition och målmedvetenhet tar Årets Nytänkare i Gnosjö kommun hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Genom ett stort samhällsansvar skapas konkurrensfördelar för framtiden.

Tre personer står i fabrikslokal och håller blombukett, diplom och vinstcheck.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.