Anna Hamilton, grundare av NutriGap, står i ett rum med mörkgröna väggar. Bakom henne står en gul fåtöljs.

NutriGap – nytt inkubatorföretag sätter kvinnohälsa i fokus med hjälp av AI-driven plattform

14 november 2023

NutriGap är en digital plattform som med hjälp av AI knyter samman kost, näringsintag, blodprov och symptom med omfattande forskning om näringsbehov relaterade till olika diagnoser. Nu går NutriGap-grundaren Anna Hamilton med i Science Parks inkubatorprogram. Hennes drivkraft är att en gång för alla fylla det gap som finns i vården kopplat till kvinnors hälsa och kvinnorelaterade sjukdomar.

Fem glada personer står på en scen och håller diplom, blommor och vinstcheckar.

Anna Hamilton kammade hem vinsten i Impact Demo Day som är en del av Science Parks startupprogram.

– Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton pitchen som tog henne vinnande ur Impact Demo Day – en pitchtävling som ingår i Science Parks Startupprogram.

Ser outnyttjad potential i informationen i vårt blod

Anna Hamilton har över fjorton års erfarenhet av dietistyrket inom såväl primärvård som på sjukhus. När hon jobbade på en njurmedicinavdelning fick hon upp ögonen för hur mycket information ett enda blodprov kunde avslöja om patientens hälsa. Men även hur kost och nutrition påverkade blodvärdena.

– Vi kan använda blodprover på ett så mycket mer effektivt sätt, och genom egen erfarenhet har jag sett hur förändringar i kost kan göra verklig skillnad. Det finns mycket forskning inom området. Men trots det får många kvinnor inte den hjälp de behöver.

Anna Hamilton, NutriGap

Från digital dietistmottagning till digital plattform för att kunna hjälpa fler

Sedan två år tillbaka driver Anna den digitala dietistmottagningen Foodformation. Där hjälper hon individer att få bukt med diagnoser och symptom med hjälp av kost och näringsämnen. Och det var här idén om en digital plattform – NutriGap – tog ett steg närmare verkligheten.

– Fördelen med att skapa en digital plattform är att du kan jobba med beteendet på ett annat sätt. Här kan du testa en förändring i taget, få direkt feedback med tips och recept helt anpassade efter dina symptom, blodvärden och din diagnos. Allt baserat på forskningsdata. Du känner dig bättre, samtidigt som du genom dina blodvärden kan se svart på vitt att du mår bättre.

En del av Science Parks inkubator

Efter sitt deltagande i Startupprogrammet antogs Anna och NutriGap till inkubatorprogrammet. Inkubatorn är den del av Science Parks verksamhet där det finns bäst förutsättningar att hjälpa till när det kommer till innovativa idéer med stor potential och hållbarhetsfokus. Under inkubationen, som normalt pågår 6-24 månader, får deltagarna skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta idén och affären till nästa nivå. Företagen i inkubatorn arbetar med Science Parks egna affärsutvecklare men också med externa specialister.

Gemensamt för våra affärsutvecklare är att de har bred erfarenhet från att själva starta och driva företag, såväl som från storbolag. Så här säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park, om möjligheten att jobba tillsammans med NutriGap:

 

– Det är fantastiskt roligt att få jobba med NutriGap och Anna. Det tydliga behovet i samhället globalt gör det också väldigt meningsfullt. Det vi på Science Park kan bidra med i samarbete med vårt stora nätverk gör extra stor skillnad när entreprenören är i startfasen. Jag ser fram emot att få se Nutrigap växa och fylla det gap som faktiskt finns i vår nuvarande vård. Som far till två tonårsdöttrar ligger det mig varmt om hjärtat.

Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park

MVP, team-planer och framtidsdrömmar

Nästa steg för NutriGap är att testa en första version av plattformen, utöka teamet och undersöka möjligheterna med eventuella investeringar. Den långsiktiga drömmen och målet är att NutriGap ska bli ett självklart val. Både både individen men även som kvalitetshöjande komplement i vårdsektorn.

"Ett av mina stora Varför"

Annas hjärta klappar extra hårt för fertilitet och individer som kämpar för att bli gravida. Så här säger Anna om vem hor ser framför sig när hon jobbar med NutriGap:

– Fertilitet och infertilitet är något som ligger mig extremt varmt om hjärtat – och det är också ett av mina stora ”varför”. Att gå igenom IVF är en brutal resa. Det är fantastiskt att IVF finns, men bara ca 30% blir gravida på första försöket. Med rätt redskap, information och nutrition kan vi komma långt – NutriGap kan bland annat komplettera dagens IVF-behandling.