Victor Larsson, Mimmi Hermansson och Pontus Carme står står på en scen vid Science Park Towers. De håller i en blombukett och diplom för Guldenen 2024.

Trackmate är Årets Inkubatorbolag 2024 och vinnare av Guldenen

3 juni 2024

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Trackmate.

Trackmate erbjuder innovativa lösningar för att effektivt spåra och hantera lastbärare, vilket minskar förluster och ökar återanvändningen. Deras system hjälper företag att kontrollera var lastbärare skickas och hantera returer med enkla, effektiva funktioner. Genom att använda Trackmates system kan företag minska sina CO2-utsläpp och förbättra hållbarheten i sin logistik. Dessutom möjliggör de nya affärsmodeller och ger mätbara data för miljöpåverkan.

– Att bli utsett till Årets Inkubatorbolag är helt fantastisk. Vi tror starkt på vår idé och lösning, och att få dela denna resa med Science Park är ovärderligt. Vi vill tacka för det stöd vi har fått under året och ser fram emot en spännande framtid, säger Mimmi Hermansson, operativ chef på Trackmate.

Mimmi Hermansson, operativ chef på Trackmate

Teamet bakom Trackmate

Pontus Carme, medgrundare och VD

Emma Friberg, medgrundare och marknad

Sanna la Placa, medgrundare och affärsutveckling

Mimmi Hermansson, Operativ chef

Victor Larsson, Kund- och säljchef

Christian Ekenstedt, CTO

Kriterier för Guldenen

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, ansvarig för inkubatorprogrammet, under Science Parks sommarfest den 30 maj. Pontus Carme, Mimmi Hermansson och Victor Larsson fanns på plats i Science Park Towers för att ta emot priset

Juryns motivering

”Trackmate har under det senaste året lanserat en unik innovation för hållbar logistik genom sin revolutionerande hantering av återanvändbara lastbärare. Genom att digitalisera och optimera flöden bidrar bolaget inte bara till ökad effektivitet utan också till betydande miljömässiga fördelar, inklusive minskade koldioxidutsläpp och ökad återanvändning. Deras system har visat sig kunna öka returhastigheten och minska svinn, vilket leder till både ekonomiska och miljömässiga besparingar vilket den första stora kunden bekräftar. Detta ihop med grundarteamets engagemang för att driva framtidens hållbara lösningar gör dem till en värdig mottagare av 2024 års Gulden.”

Trackmate – en del av Science Parks inkubator sedan 2023

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Trackmate blev en del av inkubatorn under 2023. Under inkubationstiden (6-24 månader) får företaget kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar.

Jag är stolt och glad över att få arbeta som affärsutvecklare med Trackmate. Att stötta ett innovativt team som strävar efter att förbättra logistiklösningar för lastbärare är väldigt givande. Trackmate's fokus på hållbarhet och viljan att hjälpa kunderna inspirerar mig. Jag ser fram emot att följa deras resa mot framgångar under resten av 2024.

Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park

EcoCare-grundarna Noah, Valter, Tim och Valter står i trappen på Science Park Towers.

EcoCare UF vinner Science Parks idétävling med innovativ lösning för matavfall

29 januari 2024

Grattis EcoCare UF – vinnare av Science Park idétävling! Under hösten 2023 utlyste Science Park en idétävling med 10.000 kronor i vinstpotten. Temat för tävlingen var idéer som på något sätt kan bidra till att lösa en samhällsutmaning, i liten eller stor utsträckning. Många bidrag kom in till tävlingen och nu har ett vinnande bidrag utsetts! Grattis till Tim, Noah, Hugo och Valter – UF-företagarna som håller på att utveckla en ny lösning som underlättar hanteringen av matavfall för privatpersoner.

Tim, Noah, Hugo och Valter går sista året på Sandagymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet. De har jobbat med sitt UF-företag EcoCare sedan i september 2023. I vår tar de alla fyra studenten och ser fram emot att fortsätta utveckla sitt företag och sin produkt tillsammans även när skolan är slut. Nu tilldelas de 10.000 kronor i utvecklingsmedel från Science Park.

– Det roligaste med att jobba med den här idén har varit att vi har lärt oss så mycket längs vägen. Vi har fått läsa många forskningsprojekt och lärt oss att våga ta kontakt med olika personer i näringslivet, berättar Hugo.

Teamet bakom EcoCare har planer på att söka patent för sin idé i framtiden. Därför kan de idag inte avslöja för allmänheten hur deras lösning kommer att ta form.

– Det känns jätteroligt att vinna tävlingen! Vi står just nu inför en produktutvecklingsfas där vi tänker att vinstpengarna kan vara till stor hjälp, säger Noah.

Juryns motivering:

Problemet med papperspåsar för matavfall som blir blöta, läcker och går sönder är välkänt. Många tycker att det är ohygieniskt och avstår på grund av detta från att sortera sitt matavfall. Andra använder dubbla påsar för att undvika spill. Detta leder till ökat svinn av påsar och högre omkostnader för kommunen som betalar för påsarna. EcoCare UF-grundarna Hugo, Tim, Noah och Valter, har tagit sig an denna utmaning. Som grupp är de drivande och har kontakt med både materialforskare och produktutvecklare, för att hitta den bästa lösningen på problemet.

Långsiktigt är vårt mål att nå så många kommuner i Sverige som möjligt, för att i framtiden även etablera oss i våra grannländer. Och så vill vi att lösningen blir lönsam såklart

Noah, medgrundare av Ecocare UF

Kostnadsfri affärsutveckling på Science Park

Har du också en idé som du vill göra verklighet av? På Science Park erbjuder vi kostnadsfri coachning med en affärsutvecklare. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din idé är – eller hur länge du har funderat på den. Välkommen till Science Park precis som du är.

Boka möte med en affärsutvecklare
Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls, studenter på Jönköping University. De står på rad och håller i ett diplom.

Nya produkter av ölrester – de prisades på Entrepreneurship Day

1 november 2023

Den 25 oktober var det dags för årets omgång av Entrepreneurship Day på Jönköping University (JIBS). Under eventet fick skolans förstaårselever presentera sina startups som jobbat med i åtta veckor. I samband med eventet bjöd Science Park och JU-utskottet Entrepreneurship Academy in till en pitchtävling, där studenter fick presentera sina affärsidéer och tävla om 5000 SEK i utvecklingskapital.

I år var det startupen BeyondBeers som kammade hem Science Park pris för bästa hållbara affärsidé och 5000 kronor. Bakom affärsidén står studenterna Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls från Civilekonomprogrammet, International Management och Sustainable Enterprise Development.

Om BeyondBeers:

Varje år genererar ölbryggeriindustrin tonvis av restprodukter. Ibland används dessa som djurfoder, men det kastas också ofta bort som avfall utan att tas vara på. I stället för att låta denna värdefulla restprodukt gå till spillo förädlas den genom BeyondBeers till en resurs.

Genom att använda överskottet av spelt från ölproduktionen vill de skapa en mängd olika produkter, med bröd som startpunkt. Detta är inte bara ett sätt att minska avfall och främja hållbarhet, det är också ett sätt att inspirera kommande generationer till hälsosammare och mer miljövänliga levnadssätt.

BeyondBeers affärsidé är kort och gott att omvandla överskott av spannmål från ölproduktion till högkvalitativa produkter. Och målet är enkelt – att bidra till en mer hållbar värld och minska matsvinnet i samhället.

Juryns motivering:

Det vinnande teamet identifierade en enorm mängd avfall inom sin bransch och har inte bara hittat ett sätt att omvandla detta avfall till en ny, värdefull, hållbar och hälsosam produkt, utan har dessutom vidtagit konkreta åtgärder för att förverkliga sin dröm om en grönare framtid och ett hälsosammare och miljömedvetet liv.

Om Entrepreneurship Day

Entrepreneurship Day är ett årligt evenemang som arrangeras för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Denna dag är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap där studenterna har som mål att utveckla en hållbar produkt, designa en egen monter och presentera sin idé inför en jury. Under evenemanget får studenterna chansen att visa upp och presentera de produkter de har skapat. Deltagande studenter kommer från olika kandidatprogram som Civilekonom, Marketing Management, Sustainable Enterprise Development och International Management. Kursen fokuserar på entreprenörskap, hållbarhet och produktframtagning.

Vill du bli eller anlita en studententreprenör? Kontakta Simon:
Science Parks affärsutvecklare Simon Hagedorn står i en lounge i Science Park Towers
Simon Hagedorn
Affärsutvecklare
John Höglund, Peter Lindqvist och Emil Falk tillsammans med landshövding Helena Jonsson.

Aridum och Window Glass Recycling är länets vinnare av SKAPA-priset 2023

28 september 2023

Under torsdagen den 28 september var det dags att utse årets länsvinnare av Sveriges största innovationspris – SKAPA priset. Årets ”SKAPA-pris” och ”SKAPA talang för unga innovatörer” i Jönköpings län tilldelades Science Parks inkubatorbolag Aridum och Window Glass Recycling Sweden AB. Nu väntar den nationella finalen där länsfinalisterna har chansen att vinna upp till 500 000 respektive 150 000 kronor.

SKAPA-priset delas ut varje år i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Stiftelsen belönar med 5000 kronor var och får representera Jönköpings län i den nationella finalen, som går av stapeln på SKAPA-galan i Stockholm den 10 november. Under finalen delas även ”SKAPA förebild” och 100 000 kronor ut, till minne av utvecklaren Leffe Smith. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Helena Jonsson ledde prisceremonin.

– En av mina gulddagar på året är när jag får dela ut SKAPA-priset till företag som skapat verklig innovation. Jag älskar att lyssna på människor som är så uppfyllda av sin idé och vill framåt, berättar landshövding Helena Jonsson vid prisceremonin.

Aridum skapar fuktfria hem och effektiviserar byggprocessen

Entreprenörerna John Höglund och Peter Lindqvist har skapat ett smart system som förkortar torkningstiden av betong i grund och bjälklag. Med hjälp av den korta torkningstiden och en lägre halt cement i betongen kan koldioxidutsläppen i samband med torkningen halveras. Detta utan att kvalitén och styrkan i grunden kompromissas.

Systemet är utvecklat och testat i samarbete med ledande fuktexperter och kommer förenkla, kostnadseffektivisera och göra byggprocessen mer hållbar. Om det senare uppstår en vattenskada kan torksystemet kopplas på igen. Med Aridums system sker uttorkningen snabbare än vid traditionellt byggande och andra fuktskadereglerande metoder.

Det är en härlig dag idag – det känns verkligen jättebra att få ta emot detta pris!

Peter Lindqvist

Utdrag ur juryns motivering

”Aridum står på frontlinjen för byggnadsteknisk innovation. Genom att använda sin egenutvecklade, patenterade teknologi för dubbelsidig uttorkning för bland annat betongplattor och bjälklag har de lyckats adressera en av branschens stora utmaningar – att minska koldioxidutsläppen. Jämfört med dagens metoder minskar Aridums lösning koldioxidutsläppen med upp till 50%. Detta utan att slutprodukten blir dyrare för slutkunden.”

Window Glass Recycling banar väg för cirkulär fönsterproduktion

Sand är en av världens hårdast exploaterade naturresurser. I takt med urbaniseringen och snabbt växande städer, håller sandråvaran på att ta slut. Byggbranschen gör omfattande insatser för att hitta nya alternativ till sandbaserat byggmaterial. Samtidigt blir glasproducenter mer och mer beroende av cirkulära produktionskedjor.

Men idag är fönsterglas svårt att återvinna, eftersom glaset sitter ihop med en fönsterram av trä eller aluminium. Det gör att företag ofta återvinner fönster som deponi deponi och gräver ned dem i marken. Med hjälp av WindowGlass Recyclings innovativa maskin är det enkelt att separera glas och ram. Sedan kan du återvinna glas och ram var för sig, vilket möjliggör en cirkulär produktionskedja för fönsterglas.

Window Glass Recycling har redan väckt stort intresse på marknaden och stora internationella aktörer inom fönsterbranschen står på kö för att få köpa produkten.

Att få ta emot denna utmärkelsen känns såklart jättebra och för mig är detta ett kvitto på att vi gör någonting rätt.

Emil Falk

Utdrag av juryns motivering

Window Glass Recycling har genom innovativ teknik och starkt entreprenörskap utmanat hanteringen av byggmaterial i återvinning av fönsterglas. Med sin innovativa maskin har de banat väg för en effektiv separering och återvinning av fönsterglas – ett material som ofta tidigare deponerats som avfall. I en tid där jordens sandresurser utarmas och där behovet av cirkulära lösningar är mer angelägna än någonsin har Window Glass Recycling hittat en lösning som möjliggör återanvänding av fönsterglas.

Science Parks affärsutvecklare Henning Lindberg berättar om SKAPA priset i länsresidenset i Jönköping.

Henning Lindberg, Science Park, inledde prisceremonin med att berätta om SKAPA-stiftelsen.

– Omvärlden och vår samtid kräver att vi gör någonting och då behöver vi innovationer som på allvar tar sig an de utmaningar vi står inför. Och årets SKAPA-vinnare gör just det. Jag tror att både Aridum och Window Glass Recycling har mycket goda chanser i finalen, säger Henning Lindberg länsordförande för SKAPA’s jury och affärsutvecklare på Science Park.

I länsjuryn för utmärkelsen ingår Science Park, Almi, Länsstyrelsen och Jönköping University.

Två kvinnor wstår bredvid varandra, den ena håller ett inramat diplom och en blomsterbukett.

Ansök till SKAPA-priset 2023

27 april 2023

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Över en miljon kronor ska delas ut till vinnare i tre olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1993 och 2003). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på tre vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november och omfattar 100 000 kr.

Här kan du ansöka om eller nominera någon till priset.

Tre män och en kvinna står på rad framför kameran. Två av männen håller varsitt inramat diplom och blombukett.

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi FöretagspartnerJönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker senare i höst, och därefter utses de nationella vinnarna på SKAPA-galan i Stockholm i höst.

Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Här kan du läsa mer om tidigare vinnare av SKAPA-priserna i Jönköpings län:

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

4 kvinnor och två män står på en scen med lila ljus. En av männen håller en stor prischeck.

Inredningsbutiken Firma Fanfar är Årets nytänkare i Vetlanda 2023

25 april 2023

Fredag den 21 april gick årets Näringslivsgala i Vetlanda av stapeln. Under kvällen delades sex priser ut och ett av dem var Årets nytänkare som i år gick till Ida Englund och Tobias Jansson som driver inredningsbutiken Firma Fanfar.

Science Parks affärsutvecklare i Vetlanda, Emma Ingelow, hade glädjen att dela ut prischecken på 10 000 kronor till de glada vinnarna i teamet bakom Firma Fanfar.  Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Vinnarmotiveringen:

Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Tre mån står på en scen med en stor check, ett inramat diplom och en blomsterbukett i händerna.

Bengt Palmquist och Hans Brunström är Årets nytänkare i Gislaved 2023

25 april 2023

Torsdagen den 20 april var det dags för prisutdelning på Restaurang Höganloft. Under kvällen premierades framstående personer och prestationer i Gislaved. Science Parks affärsutvecklare Niclas Hiljemark fanns på plats och delade ut priset Årets nytänkare till Bengt Palmquist och Hans Brunström för deras satsning med Gislaved Energipark.

Satsningen visar på ett framtidsinriktat ledarskap med samhälle och entreprenörskap i samverkan. Med teknologier i framkant sätter energiparken Gislaved på kartan när det gäller att skapa lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Just nu pågår förberedelser för att energiparken ska kunna vara klar för driftsstart 2024. Den AI-styrda energiparken ska bestå av tre komponenter i ett unikt energikoncept. Lösningen består av tre komponenter i form av solceller som står för energiutvinningen, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Två skidstavar står i snö

ClickIn UF vinner Årets innovation på UF-mässan

27 mars 2023

UF-företaget ClickIn UF från Gislaveds gymnasium kammade hem två storvinster under UF-mässan den 2 mars 2023! De vann inte bara titeln som Årets UF-företag, utan gjorde sig även förtjänta av utmärkelsen Årets innovation som delades ut av Science Park. ClickIn UF har utvecklat en innovativ och praktisk stavhållare för sittliftar, som bidrar till en säkrare skidupplevelse. Nu väntar den stora SM-finalen i Stockholm den 23-24 maj.  

Syftet med produkten är att skapa en tryggare upplevelse i skidbacken där transporten med sittlift får bli en plats för samtal och umgänge. Med hjälp av företagets innovation behöver inte skidstavarna hållas i handen under liftresan, utan kan i stället klickas fast i en praktisk hållare som är fäst på liften. Produkten bidrar särskilt till en säkrare resa för föräldrar som åker skidor tillsammans med barn.

Fem ungdomar står framför en banderoll och har händerna upp i luften. Bredvid står Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson.

Att vinna Årets innovation är givetvis väldigt roligt.Detta gav oss ny motivation till att faktiskt göra vår idé till verklighet och fortsätta utvecklas. Vi anser att vår innovation har potential att nå långt och därför är det något vi känner att vi vill fortsätta med även efter studenten, berättar teamet.

ClickIn UF:s vision är att produkten ska finnas på Skistars alla skidanläggningar i Sverige och Norge. Redan nu har företaget tolv exemplar av sin produkt för testning på en av deras anläggningar. Men långsiktigt är drömmen att få se innovationen ta sig vidare ut över hela världen.

Vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt

Produkten består av en unik plasthållare tillverkad av ett egentillverkat formsprutningsverktyg, som de tagit fram med hjälp av Nylanders Plast i Anderstorp.

Närbild på två skidstavar och två tumvantar.

Vår innovation i produkten är att vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt. Vi har designat och lagt till en ny funktion till produkten och skapat något bättre. Dessutom har vi monterat en redskapshållare på plasthållaren för att man enkelt ska kunna klicka in sina stavar. Dessa har vi i nuläget fått av vår samarbetspartner Delex i Forsheda, som producerats av Toolflex.

Elsa Gunnarson, marknadsansvarig på ClickIn UF

På plastdelen finns det även en flexibel gummirem som gör det möjligt att enkelt och smidigt klicka fast ett par skidstavar. Med hjälp av konstruktörer har ClickIn UF även lyckats minimera godstjocklek vid produktionen, vilket innebär mindre påverkan på miljön.

Juryns motivering:

Science Park affärsutvecklare Elin Ohlsson fanns på plats på UF-mässan för att dela ut priset till de lyckliga vinnarna. Så här löd juryn motivering:

Årets innovation har skapat en innovativ produktidé som inte finns på marknaden idag. De har valt ett material som fungerar i alla väderförhållanden. En praktisk design som ökar trygghet och smidighet för användarna. En kostnadseffektiv produkt med stor potential att nå toppen.

Teamet bakom ClickIn UF:

  • Axel Hallberg – VD
  • Elin Gunnarsson – Ekonomiansvarig
  • Anton Andersson – Produktionsansvarig
  • Elsa Gunnarsson – Marknadsansvarig
  • Ronny Gradin – Säljare

Demonstration av ClickIn UF:s stavhållare i montern på UF-mässan 2023Trots utmaningar längs vägen väger den värdefulla erfarenheten tyngre

Att driva ett UF-företag har inneburit flera lärorika utmaningar både när det gäller planering, ekonomi och att jobba i team. Men trots det väger de positiva erfarenheterna mycket tyngre.

Det bästa med att driva UF-företag är att få inblick i hur arbetslivet fungerar i praktiken som vi senare kommer ha med oss i framtiden. Dessutom har det gett oss bättre självförtroende då vi har fått sättas i situationer som kräver både tålamod, kunskap och vilja. Vårt UF-år har även gett oss en bättre gemenskap och förståelse för varandra. Det har krävts många samtal och kontakt med olika människor för att vara där vi är nu. Det har gett oss lärdomen att det är viktigt att inte ge upp och att utnyttja varandras styrkor för att skapa en helhet i företaget.

Alla nominerade till Årets Innovation:

  • ClickIn UF, Gislaved Gymnasium, Gislaved
  • Collect to Recycle, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping
  • Kaffe Von Linné, Njudungsgymnasiet, Vetlanda
  • Leviosa UF, Finnvedens Gymnasium, Värnamo

Här kan du läsa mer om UF-företagen och vinnarna i alla kategorier. 

Fyrverkerier mot natthimmel

Zigrid är Årets innovation 2023

27 mars 2023

På Jönköpingsgalan den 25 mars fick Zigrid – ett av Science Park tidigare inkubatorbolag – ta emot det prestigefyllda priset Årets innovation. Zigrids revolutionerande innovation gör det möjligt att utvinna el ur låggradig spillvärme från till exempel energiproduktion.

– Det är en inspiration och uppmuntran för oss alla. Vi står i ett läge nu när vi ska gå in till kundtester i sammanhang både i Sverige och utomlands och då är det klart att det här är ett signum på att vi gör någonting bra, sa Lars Birging, VD på Zigrid, när han fick ta emot priset.

Till finalisterna hörde även Norditech och WindowGlass Recycling. Här kan du läsa mer om alla nominerade bolag.

Zigrids innovation kan bidra till massiv minskning av CO2-utsläpp

Spillvärme utgör en stor potentiell energikälla, eftersom ungefär hälften av all energi som produceras blir återvinningsbar spillvärme. Den största delen av spillvärmen har en temperatur under 100°C och kallas låggradig spillvärme. Hittills har det bara funnits fungerande lösningar för att ta vara på spillvärme över 100°C, vilket gör att en enorm mängd bortkastad värme helt enkelt släpps ut i miljön.

Zigrids innovation gör det möjligt att utvinna energi av spillvärme på så låg temperatur som 45 grader. Även om värme kan verka som ett ofarligt utsläpp, kan återanvändning av denna bortkastade energi potentiellt leda till en massiv minskning av både CO2-utsläpp och värmeföroreningar av vattenförsörjning.

En kvinna i silverklänning gratulerar en man i kostym till vinsten. Mannen håller ett stort diplom och håller händerna upp i luften.

Juryns motivering för Zigrid:

På plats på scen för att offentliggöra vinnaren var Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson, Henning Lindberg och kvällens konferencier – komikern och programledaren Sofia Dalén. Vinnarmotiveringen för Zigrid löd:

Utmärkelsen Årets innovation går till ett bolag som adresserar en högst aktuell samhällsutmaning med en banbrytande, innovativ teknik. Genom att nyttja det som tidigare gått till spillo kan stora mängder energi tillvaratas. Bolaget har jobbat dedikerat med sin lösning i flera år och har nu en bevisad och patenterad lösning med ett stort intresse från många aktörer. Det krävs både mod, strategisk förmåga och genomförandekraft för att driva en innovation mot kommersialisering. Att dessutom göra det med rätt timing är en avgörande faktor för framgång.

Vem kan få priset Årets Innovation?

Årets Innovation delas ut av Science Park i syfte att stärka regionens innovationskraft och tillväxt i näringslivet. Priset belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken och har stor tillväxtpotential. Efter en öppen nomineringsrunda tas tre finalister fram varpå den slutgiltiga vinnaren utses av en jury.

Kriterierna för att vara aktuell för utmärkelsen är att företaget eller personen har:

  • max 250 anställda
  • tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt
  • en innovation som är kommersiellt gångbar eller kan skapa en stor samhällsnytta.

Årets finalister:

Nominerade till årets innovation var också följande bolag:

  • Norditech – Philip Alm och David Bacelj
  • WindowGlass Recycling Sweden – Emil Falk

Här kan du läsa mer om de nominerade.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Tidigare har bland andra Paprtect, Ecris, Multi4 och Progressive Safety tilldelats utmärkelsen.

Lagerhyllor fulla med lådor

Norditech är årets inkubatorbolag 2023

3 mars 2023

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.

Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.

Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Philip Alm

Tre män står framför ett fönster. En av dem håller en blombukett och en annan ett inramat diplom.

Juryns motivering:

Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!

En del av Sience Parks inkubator sedan 2022

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:

Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis ­– vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.