Bilder på de 20 nominerade till årets unga ledande kvinna 2023

Här är förebilderna som tar plats på listan för Årets unga ledande kvinna 2023

9 februari 2024

För nionde året i rad utses Årets unga ledande kvinna. Av 172 nominerade har 20 nya ledarförebilder tagit plats på listan. Årets förebilder är födda mellan 1988 och 1998 och representerar organisationer, myndigheter och privat sektor såväl som storbolag och egenföretagare. Den 6 mars presenteras vinnarna i tre olika kategorier under en prisceremoni på Science Park Towers.

En lista på 172 nominerade har till slut blivit 20 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Handelskammaren Jönköpings län tillsammans med Science Park Jönköpings län och sedan förra året är även Region Jönköpings län med i arbetet. Nytt för i år är att utmärkelsen får en tredje kategori med fokus på ägande, årets unga ägande kvinna.

Linda Pålsson, Science Park Jönköpings län

”Utmärkelsen ”Årets unga ägande kvinna” syftar till att öka antalet företag i vår region som startas och drivs av kvinnor. Vi vill verka för en positiv utveckling både i regionen och på nationell nivå genom att synliggöra de som idag gör ett fantastiskt arbete med att driva företag i Jönköpings län. Flertalet kommuner i Jönköpings län har en lång väg att gå för att uppnå ett jämställt företagande och vi hoppas att genom att lyfta fram förebilder inspirera och uppmuntra fler att ta steget in i entreprenörskapet, säger Linda Pålsson som är en av initiativtagarna till den nya utmärkelsen.”

Bred representation från Jönköpings län

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer och myndigheter som privat verksamhet. Med på listan finns bland annat grundare och ägare av företag, en kommunpolis, flera chefer inom privat sektor och en chef inom en hjälporganisation.

Clara Ericsson som är kommunikatör på Handelskammaren Jönköpings län och en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna, imponeras av den höga nivån på årets lista som de tre respektive prisutdelarna utsett efter ett gediget urvalsarbete.

Clara Ericsson, Handelskammaren Jönköpings län

”Jag är otroligt imponerad över årets lista med 20 framstående ledare i Jönköpings län. Det är viktigt för oss som jobbar för länets företag att få möjlighet att lyfta dem som förebilder i detta forum. Listan är inte bara en värdefull källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. De är ledarförebilder som inspirerar framtidens ledare och som kan visa upp fantastiska resultat av sitt ledarskap. Ser vi till helheten på listan hittar vi förebilder inom olika branscher och organisationer som kan inspirera till många olika typer av ledarskap.”

Tre pristagare utses på ceremoni på Science Park Towers i mars

Den 6 mars kommer tre personer prisas lite extra under en prisceremoni på Science Park Towers, där vinnarna av kategorierna Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang presenteras.

Årets unga ledande kvinna delas ut av Poolia Jönköping. Årets unga ägande kvinna delas ut av Handelskammaren Jönköpings län och Science Park. Årets blivande styrelsetalang delas ut av Styrelseakademien Jönköping.

Här är alla 20 nominerade

 • Alexandra Skobe (född 1988), VD, Skobes Bil AB, Tranås
 • Bianca Fransson (född 1997), Kvalitetschef, AQ Plast, Gislaved
 • Daria Ramzi (född 1991), Biträdade rektor, Vittra Samset, Jönköping
 • Elin Schönqvist (född 1990), Chief Sales Officer, DOSPACE, Jönköping
 • Evelina Savolainen (född 1988), Ekonomichef, Savotech, Gislaved
 • Evelyn Daniel (född 1989), Franchisetagare och fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån i Jönköping
 • Johanna Antonsson (född 1993), Onlinecoach och PT, Johannas Hälsoliv, PT Johanna AB, Vaggeryd
 • Jonna Gustavsson (född 1993), Ägare, Essnce, Nässjö
 • Karolina Malmlöv (född 1991), COO, Paprtect AB, Jönköping
 • Linnea Park Lindahl (född 1991), Auktoriserad revisor och delägare, Actis Revision och Redovisning AB, Gnosjö/Gislaved
 • Maja Karlsson (född 1990), Kommunpolis, Polismyndigheten, Jönköping
 • Matilda Nordén (född 1994), Talent Acquisition Partner, Husqvarna Group och styrelsledamot, Shift Electric Mobility AB, Jönköping
 • Mia-Berentje Land (född 1992), Utvecklingschef R&D, Husqvarna Group, Jönköping
 • Oliva Normark (född 1993), HR-chef, Berry Superfos, Mullsjö
 • Saga Gustavsson Miljak (född 1998), Hållbarhetschef, Vinning, Jönköping
 • Sanna Johansson (född 1990), Laboratory Manager, Fagerhult, Habo
 • Sara Skoglund (född 1995), Koncernansvarig marknadschef, Prototal Industries, Jönköping
 • Šeila Mujić  (född 1992), Chef Kalmars län, Jönköpings län, Kronobergs län, Rädda Barnen, Jönköping
 • Stephanie Bedin (född 1997), VD, Easysteps, Värnamo
 • Veronica Suneson (född 1990), CFO, YLAB Larssons Bygg AB, Koncernansvarig CFO, Solidum Group AB och styrelseledamot för LBM Invest AB, Jönköping

Här finns motiveringar och bilder på alla ledarförebilder på listan.

Fakta Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 205 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och möjliggörs genom projektets partnerföretag.

Vill du veta mer?
Science Parks communityansvarige Linda Pålsson står vid en trappa i Science Park Towers
Linda Pålsson
Chef Community & Kunskap
Lotte van Bree pitchar sin affärsidé på Impact Demo Day.

Tillgänglig webb för alla blev vinnarpitchen på Impact Demo day

7 februari 2024

Den 6:e februari var det dags för Impact Demo Day på Science Park Towers i Jönköping. Impact Demo Day är en pitchtävling där deltagarna i Science Parks Startupprogram får presentera affärsidéerna de jobbat med under programperioden, för en jury och publik. I prispotten låg 15.000 SEK och en resa till Sveriges största teknikmässa – TechArena. Stort grattis till Lotte van Bree som vann juryns hjärta och kammade hem förstaplatsen med sin tjänst, Nivan, som ska öka tillgängligheten på webben.

– Denna finansiering kommer att vara otroligt hjälpsam för att gå vidare med nästa steg!

Lotte van Bree, grundare av Nivan och vinnare av Impact Demo Day

Publikrekord på Impact Demo Day

Över 100 personer satt i publiken och fyllde restaurangen i Science Park Towers när det var dags för de tävlande att gå upp på scen. Så här säger Simon Hagedorn, affärsutvecklare och ansvarig för eventet, om kvällen:

– Jag är så stolt över alla entreprenörer som imponerat med sina affärsidéer ikväll! De har under tre månader satsat sin fritid på att utveckla sina idéer genom Startupprogrammet. Kvällen var deras och en chans att stå i rampljuset de förtjänar. De fick utmanande frågor från juryn, värdefulla tips från publiken och nya strategiska kontakter som kan hjälpa dem framåt. Över 100 deltagare publiken visar också på ett fantastiskt intresse för den lokala startupscenen. Impact Demo Day är den pitch-tävling Jönköping både förtjänar och behöver!

1:a plats – Nivan, Lotte van Bree

Nivan är en tjänst med fokus på att göra webben tillgänglig för alla, och samtidigt stötta och underlätta för designers och utvecklare att uppnå detta i sitt arbete.

Juryns motivering:

”Vinnaren av Demoday 2024 gör ett imponerande avtryck genom att inte bara identifiera, utan även aktivt angripa en viktig och aktuell utmaning inom sitt fält. Genom en affärsmodell som inriktar sig på att influera branschens yrkesverksamma, kommer vinnaren att kunna driva på en positiv förändring. Detta leder i sin tur till märkbara förbättringar för slutanvändarna och bidrar till ett mer inkluderande samhälle.”

Vinst:

15.000 kronor och en resa till TechArena

Utdelare:

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park Jönköpings län AB

2:a plats – Woofer, Remus Radoiu

Woofer är en tjänst som med hjälp av ljudbaserad AI ska identifiera och förhindra bedrägerier via till exempel telefonsamtal.

Vinst: Resa till TechArena

Utdelare: Science Park Jönköpings län AB

Pris från Knowit och Almi

Även Knowit och Almi delade ut varsitt pris under Impact Demo Day:

Vinnare av rådgivningstimmar med Almi: Jonatan Fotsjö, Ecollecta

Vinnare av 10 konsulttimmar med Knowit: Lotte van Bree, Nivan

Jurymedlemmar:

 • Joakim Gustavsson – Knowit
 • Sandra-Stina Vesterlund – IncRev
 • Therésé Carlbrandt – Almi
 • Henning Lindberg – Science Park Jönköpings län

Om Startupprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshops och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Startupprogrammet, start 2 april 2024

Läs mer och ansök här
EcoCare-grundarna Noah, Valter, Tim och Valter står i trappen på Science Park Towers.

EcoCare UF vinner Science Parks idétävling med innovativ lösning för matavfall

29 januari 2024

Grattis EcoCare UF – vinnare av Science Park idétävling! Under hösten 2023 utlyste Science Park en idétävling med 10.000 kronor i vinstpotten. Temat för tävlingen var idéer som på något sätt kan bidra till att lösa en samhällsutmaning, i liten eller stor utsträckning. Många bidrag kom in till tävlingen och nu har ett vinnande bidrag utsetts! Grattis till Tim, Noah, Hugo och Valter – UF-företagarna som håller på att utveckla en ny lösning som underlättar hanteringen av matavfall för privatpersoner.

Tim, Noah, Hugo och Valter går sista året på Sandagymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet. De har jobbat med sitt UF-företag EcoCare sedan i september 2023. I vår tar de alla fyra studenten och ser fram emot att fortsätta utveckla sitt företag och sin produkt tillsammans även när skolan är slut. Nu tilldelas de 10.000 kronor i utvecklingsmedel från Science Park.

– Det roligaste med att jobba med den här idén har varit att vi har lärt oss så mycket längs vägen. Vi har fått läsa många forskningsprojekt och lärt oss att våga ta kontakt med olika personer i näringslivet, berättar Hugo.

Teamet bakom EcoCare har planer på att söka patent för sin idé i framtiden. Därför kan de idag inte avslöja för allmänheten hur deras lösning kommer att ta form.

– Det känns jätteroligt att vinna tävlingen! Vi står just nu inför en produktutvecklingsfas där vi tänker att vinstpengarna kan vara till stor hjälp, säger Noah.

Juryns motivering:

Problemet med papperspåsar för matavfall som blir blöta, läcker och går sönder är välkänt. Många tycker att det är ohygieniskt och avstår på grund av detta från att sortera sitt matavfall. Andra använder dubbla påsar för att undvika spill. Detta leder till ökat svinn av påsar och högre omkostnader för kommunen som betalar för påsarna. EcoCare UF-grundarna Hugo, Tim, Noah och Valter, har tagit sig an denna utmaning. Som grupp är de drivande och har kontakt med både materialforskare och produktutvecklare, för att hitta den bästa lösningen på problemet.

Långsiktigt är vårt mål att nå så många kommuner i Sverige som möjligt, för att i framtiden även etablera oss i våra grannländer. Och så vill vi att lösningen blir lönsam såklart

Noah, medgrundare av Ecocare UF

Kostnadsfri affärsutveckling på Science Park

Har du också en idé som du vill göra verklighet av? På Science Park erbjuder vi kostnadsfri coachning med en affärsutvecklare. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din idé är – eller hur länge du har funderat på den. Välkommen till Science Park precis som du är.

Boka möte med en affärsutvecklare

Här är Årets nytänkare 2023

31 december 2023

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stortPristagaren belönas med 10 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Vetlanda kommun

Inredningsbutiken Firma Fanfar, ledd av Ida Englund och Tobias Jansson, är Årets Nytänkare i Vetlanda kommun.  

“Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun

Bengt Palmquist och Hans Brunström på Gislaved Energipark är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Denna AI-styrda energipark, som förväntas vara klar under 2024, introducerar ett unikt energikoncept med tre huvudkomponenter: solceller för energiutvinning, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.  Konceptet är lokalt framtaget för att möta den globala efterfrågan på smart energieffektivitet.

Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls, studenter på Jönköping University. De står på rad och håller i ett diplom.

Nya produkter av ölrester – de prisades på Entrepreneurship Day

1 november 2023

Den 25 oktober var det dags för årets omgång av Entrepreneurship Day på Jönköping University (JIBS). Under eventet fick skolans förstaårselever presentera sina startups som jobbat med i åtta veckor. I samband med eventet bjöd Science Park och JU-utskottet Entrepreneurship Academy in till en pitchtävling, där studenter fick presentera sina affärsidéer och tävla om 5000 SEK i utvecklingskapital.

I år var det startupen BeyondBeers som kammade hem Science Park pris för bästa hållbara affärsidé och 5000 kronor. Bakom affärsidén står studenterna Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls från Civilekonomprogrammet, International Management och Sustainable Enterprise Development.

Om BeyondBeers:

Varje år genererar ölbryggeriindustrin tonvis av restprodukter. Ibland används dessa som djurfoder, men det kastas också ofta bort som avfall utan att tas vara på. I stället för att låta denna värdefulla restprodukt gå till spillo förädlas den genom BeyondBeers till en resurs.

Genom att använda överskottet av spelt från ölproduktionen vill de skapa en mängd olika produkter, med bröd som startpunkt. Detta är inte bara ett sätt att minska avfall och främja hållbarhet, det är också ett sätt att inspirera kommande generationer till hälsosammare och mer miljövänliga levnadssätt.

BeyondBeers affärsidé är kort och gott att omvandla överskott av spannmål från ölproduktion till högkvalitativa produkter. Och målet är enkelt – att bidra till en mer hållbar värld och minska matsvinnet i samhället.

Juryns motivering:

Det vinnande teamet identifierade en enorm mängd avfall inom sin bransch och har inte bara hittat ett sätt att omvandla detta avfall till en ny, värdefull, hållbar och hälsosam produkt, utan har dessutom vidtagit konkreta åtgärder för att förverkliga sin dröm om en grönare framtid och ett hälsosammare och miljömedvetet liv.

Om Entrepreneurship Day

Entrepreneurship Day är ett årligt evenemang som arrangeras för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Denna dag är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap där studenterna har som mål att utveckla en hållbar produkt, designa en egen monter och presentera sin idé inför en jury. Under evenemanget får studenterna chansen att visa upp och presentera de produkter de har skapat. Deltagande studenter kommer från olika kandidatprogram som Civilekonom, Marketing Management, Sustainable Enterprise Development och International Management. Kursen fokuserar på entreprenörskap, hållbarhet och produktframtagning.

Vill du bli eller anlita en studententreprenör? Kontakta Simon:
Science Parks affärsutvecklare Simon Hagedorn står i en lounge i Science Park Towers
Simon Hagedorn
Affärsutvecklare
John Höglund, Peter Lindqvist och Emil Falk tillsammans med landshövding Helena Jonsson.

Aridum och Window Glass Recycling är länets vinnare av SKAPA-priset 2023

28 september 2023

Under torsdagen den 28 september var det dags att utse årets länsvinnare av Sveriges största innovationspris – SKAPA priset. Årets ”SKAPA-pris” och ”SKAPA talang för unga innovatörer” i Jönköpings län tilldelades Science Parks inkubatorbolag Aridum och Window Glass Recycling Sweden AB. Nu väntar den nationella finalen där länsfinalisterna har chansen att vinna upp till 500 000 respektive 150 000 kronor.

SKAPA-priset delas ut varje år i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Stiftelsen belönar med 5000 kronor var och får representera Jönköpings län i den nationella finalen, som går av stapeln på SKAPA-galan i Stockholm den 10 november. Under finalen delas även ”SKAPA förebild” och 100 000 kronor ut, till minne av utvecklaren Leffe Smith. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Helena Jonsson ledde prisceremonin.

– En av mina gulddagar på året är när jag får dela ut SKAPA-priset till företag som skapat verklig innovation. Jag älskar att lyssna på människor som är så uppfyllda av sin idé och vill framåt, berättar landshövding Helena Jonsson vid prisceremonin.

Aridum skapar fuktfria hem och effektiviserar byggprocessen

Entreprenörerna John Höglund och Peter Lindqvist har skapat ett smart system som förkortar torkningstiden av betong i grund och bjälklag. Med hjälp av den korta torkningstiden och en lägre halt cement i betongen kan koldioxidutsläppen i samband med torkningen halveras. Detta utan att kvalitén och styrkan i grunden kompromissas.

Systemet är utvecklat och testat i samarbete med ledande fuktexperter och kommer förenkla, kostnadseffektivisera och göra byggprocessen mer hållbar. Om det senare uppstår en vattenskada kan torksystemet kopplas på igen. Med Aridums system sker uttorkningen snabbare än vid traditionellt byggande och andra fuktskadereglerande metoder.

Det är en härlig dag idag – det känns verkligen jättebra att få ta emot detta pris!

Peter Lindqvist

Utdrag ur juryns motivering

”Aridum står på frontlinjen för byggnadsteknisk innovation. Genom att använda sin egenutvecklade, patenterade teknologi för dubbelsidig uttorkning för bland annat betongplattor och bjälklag har de lyckats adressera en av branschens stora utmaningar – att minska koldioxidutsläppen. Jämfört med dagens metoder minskar Aridums lösning koldioxidutsläppen med upp till 50%. Detta utan att slutprodukten blir dyrare för slutkunden.”

Window Glass Recycling banar väg för cirkulär fönsterproduktion

Sand är en av världens hårdast exploaterade naturresurser. I takt med urbaniseringen och snabbt växande städer, håller sandråvaran på att ta slut. Byggbranschen gör omfattande insatser för att hitta nya alternativ till sandbaserat byggmaterial. Samtidigt blir glasproducenter mer och mer beroende av cirkulära produktionskedjor.

Men idag är fönsterglas svårt att återvinna, eftersom glaset sitter ihop med en fönsterram av trä eller aluminium. Det gör att företag ofta återvinner fönster som deponi deponi och gräver ned dem i marken. Med hjälp av WindowGlass Recyclings innovativa maskin är det enkelt att separera glas och ram. Sedan kan du återvinna glas och ram var för sig, vilket möjliggör en cirkulär produktionskedja för fönsterglas.

Window Glass Recycling har redan väckt stort intresse på marknaden och stora internationella aktörer inom fönsterbranschen står på kö för att få köpa produkten.

Att få ta emot denna utmärkelsen känns såklart jättebra och för mig är detta ett kvitto på att vi gör någonting rätt.

Emil Falk

Utdrag av juryns motivering

Window Glass Recycling har genom innovativ teknik och starkt entreprenörskap utmanat hanteringen av byggmaterial i återvinning av fönsterglas. Med sin innovativa maskin har de banat väg för en effektiv separering och återvinning av fönsterglas – ett material som ofta tidigare deponerats som avfall. I en tid där jordens sandresurser utarmas och där behovet av cirkulära lösningar är mer angelägna än någonsin har Window Glass Recycling hittat en lösning som möjliggör återanvänding av fönsterglas.

Science Parks affärsutvecklare Henning Lindberg berättar om SKAPA priset i länsresidenset i Jönköping.

Henning Lindberg, Science Park, inledde prisceremonin med att berätta om SKAPA-stiftelsen.

– Omvärlden och vår samtid kräver att vi gör någonting och då behöver vi innovationer som på allvar tar sig an de utmaningar vi står inför. Och årets SKAPA-vinnare gör just det. Jag tror att både Aridum och Window Glass Recycling har mycket goda chanser i finalen, säger Henning Lindberg länsordförande för SKAPA’s jury och affärsutvecklare på Science Park.

I länsjuryn för utmärkelsen ingår Science Park, Almi, Länsstyrelsen och Jönköping University.

Två kvinnor wstår bredvid varandra, den ena håller ett inramat diplom och en blomsterbukett.

Ansök till SKAPA-priset 2023

27 april 2023

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Över en miljon kronor ska delas ut till vinnare i tre olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1993 och 2003). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på tre vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november och omfattar 100 000 kr.

Här kan du ansöka om eller nominera någon till priset.

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi FöretagspartnerJönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker senare i höst, och därefter utses de nationella vinnarna på SKAPA-galan i Stockholm i höst.

Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Här kan du läsa mer om tidigare vinnare av SKAPA-priserna i Jönköpings län:

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

4 kvinnor och två män står på en scen med lila ljus. En av männen håller en stor prischeck.

Inredningsbutiken Firma Fanfar är Årets nytänkare i Vetlanda 2023

25 april 2023

Fredag den 21 april gick årets Näringslivsgala i Vetlanda av stapeln. Under kvällen delades sex priser ut och ett av dem var Årets nytänkare som i år gick till Ida Englund och Tobias Jansson som driver inredningsbutiken Firma Fanfar.

Science Parks affärsutvecklare i Vetlanda, Emma Ingelow, hade glädjen att dela ut prischecken på 10 000 kronor till de glada vinnarna i teamet bakom Firma Fanfar.  Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Vinnarmotiveringen:

Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Tre mån står på en scen med en stor check, ett inramat diplom och en blomsterbukett i händerna.

Bengt Palmquist och Hans Brunström är Årets nytänkare i Gislaved 2023

25 april 2023

Torsdagen den 20 april var det dags för prisutdelning på Restaurang Höganloft. Under kvällen premierades framstående personer och prestationer i Gislaved. Science Parks affärsutvecklare Niclas Hiljemark fanns på plats och delade ut priset Årets nytänkare till Bengt Palmquist och Hans Brunström för deras satsning med Gislaved Energipark.

Satsningen visar på ett framtidsinriktat ledarskap med samhälle och entreprenörskap i samverkan. Med teknologier i framkant sätter energiparken Gislaved på kartan när det gäller att skapa lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Just nu pågår förberedelser för att energiparken ska kunna vara klar för driftsstart 2024. Den AI-styrda energiparken ska bestå av tre komponenter i ett unikt energikoncept. Lösningen består av tre komponenter i form av solceller som står för energiutvinningen, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Två skidstavar står i snö

ClickIn UF vinner Årets innovation på UF-mässan

27 mars 2023

UF-företaget ClickIn UF från Gislaveds gymnasium kammade hem två storvinster under UF-mässan den 2 mars 2023! De vann inte bara titeln som Årets UF-företag, utan gjorde sig även förtjänta av utmärkelsen Årets innovation som delades ut av Science Park. ClickIn UF har utvecklat en innovativ och praktisk stavhållare för sittliftar, som bidrar till en säkrare skidupplevelse. Nu väntar den stora SM-finalen i Stockholm den 23-24 maj.  

Syftet med produkten är att skapa en tryggare upplevelse i skidbacken där transporten med sittlift får bli en plats för samtal och umgänge. Med hjälp av företagets innovation behöver inte skidstavarna hållas i handen under liftresan, utan kan i stället klickas fast i en praktisk hållare som är fäst på liften. Produkten bidrar särskilt till en säkrare resa för föräldrar som åker skidor tillsammans med barn.

Att vinna Årets innovation är givetvis väldigt roligt.Detta gav oss ny motivation till att faktiskt göra vår idé till verklighet och fortsätta utvecklas. Vi anser att vår innovation har potential att nå långt och därför är det något vi känner att vi vill fortsätta med även efter studenten, berättar teamet.

ClickIn UF:s vision är att produkten ska finnas på Skistars alla skidanläggningar i Sverige och Norge. Redan nu har företaget tolv exemplar av sin produkt för testning på en av deras anläggningar. Men långsiktigt är drömmen att få se innovationen ta sig vidare ut över hela världen.

Vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt

Produkten består av en unik plasthållare tillverkad av ett egentillverkat formsprutningsverktyg, som de tagit fram med hjälp av Nylanders Plast i Anderstorp.

Vår innovation i produkten är att vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt. Vi har designat och lagt till en ny funktion till produkten och skapat något bättre. Dessutom har vi monterat en redskapshållare på plasthållaren för att man enkelt ska kunna klicka in sina stavar. Dessa har vi i nuläget fått av vår samarbetspartner Delex i Forsheda, som producerats av Toolflex.

Elsa Gunnarson, marknadsansvarig på ClickIn UF

På plastdelen finns det även en flexibel gummirem som gör det möjligt att enkelt och smidigt klicka fast ett par skidstavar. Med hjälp av konstruktörer har ClickIn UF även lyckats minimera godstjocklek vid produktionen, vilket innebär mindre påverkan på miljön.

Juryns motivering:

Science Park affärsutvecklare Elin Ohlsson fanns på plats på UF-mässan för att dela ut priset till de lyckliga vinnarna. Så här löd juryn motivering:

Årets innovation har skapat en innovativ produktidé som inte finns på marknaden idag. De har valt ett material som fungerar i alla väderförhållanden. En praktisk design som ökar trygghet och smidighet för användarna. En kostnadseffektiv produkt med stor potential att nå toppen.

Teamet bakom ClickIn UF:

 • Axel Hallberg – VD
 • Elin Gunnarsson – Ekonomiansvarig
 • Anton Andersson – Produktionsansvarig
 • Elsa Gunnarsson – Marknadsansvarig
 • Ronny Gradin – Säljare

Demonstration av ClickIn UF:s stavhållare i montern på UF-mässan 2023Trots utmaningar längs vägen väger den värdefulla erfarenheten tyngre

Att driva ett UF-företag har inneburit flera lärorika utmaningar både när det gäller planering, ekonomi och att jobba i team. Men trots det väger de positiva erfarenheterna mycket tyngre.

Det bästa med att driva UF-företag är att få inblick i hur arbetslivet fungerar i praktiken som vi senare kommer ha med oss i framtiden. Dessutom har det gett oss bättre självförtroende då vi har fått sättas i situationer som kräver både tålamod, kunskap och vilja. Vårt UF-år har även gett oss en bättre gemenskap och förståelse för varandra. Det har krävts många samtal och kontakt med olika människor för att vara där vi är nu. Det har gett oss lärdomen att det är viktigt att inte ge upp och att utnyttja varandras styrkor för att skapa en helhet i företaget.

Alla nominerade till Årets Innovation:

 • ClickIn UF, Gislaved Gymnasium, Gislaved
 • Collect to Recycle, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping
 • Kaffe Von Linné, Njudungsgymnasiet, Vetlanda
 • Leviosa UF, Finnvedens Gymnasium, Värnamo

Här kan du läsa mer om UF-företagen och vinnarna i alla kategorier.