Två kvinnor wstår bredvid varandra, den ena håller ett inramat diplom och en blomsterbukett.

Ansök till SKAPA-priset 2023

27 april 2023

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Över en miljon kronor ska delas ut till vinnare i tre olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna du kan söka:

SKAPA talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1993 och 2003). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på tre vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA förebild – till minne av Leffe Smith

SKAPA-förebild är ett pris som är initierat av Lasse Tenerz och Bertil Hök till minne av Leffe Smith. Priset är till för hjältarna bakom kulissen och tilldelas en person vars insats varit avgörande för ett projekt som nått kommersiell framgång, men som inte är entreprenören.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella SKAPA-galan i november och omfattar 100 000 kr.

Här kan du ansöka om eller nominera någon till priset.

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi FöretagspartnerJönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker senare i höst, och därefter utses de nationella vinnarna på SKAPA-galan i Stockholm i höst.

Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Här kan du läsa mer om tidigare vinnare av SKAPA-priserna i Jönköpings län:

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

4 kvinnor och två män står på en scen med lila ljus. En av männen håller en stor prischeck.

Inredningsbutiken Firma Fanfar är Årets nytänkare i Vetlanda 2023

25 april 2023

Fredag den 21 april gick årets Näringslivsgala i Vetlanda av stapeln. Under kvällen delades sex priser ut och ett av dem var Årets nytänkare som i år gick till Ida Englund och Tobias Jansson som driver inredningsbutiken Firma Fanfar.

Science Parks affärsutvecklare i Vetlanda, Emma Ingelow, hade glädjen att dela ut prischecken på 10 000 kronor till de glada vinnarna i teamet bakom Firma Fanfar.  Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Vinnarmotiveringen:

Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Tre mån står på en scen med en stor check, ett inramat diplom och en blomsterbukett i händerna.

Bengt Palmquist och Hans Brunström är Årets nytänkare i Gislaved 2023

25 april 2023

Torsdagen den 20 april var det dags för prisutdelning på Restaurang Höganloft. Under kvällen premierades framstående personer och prestationer i Gislaved. Science Parks affärsutvecklare Niclas Hiljemark fanns på plats och delade ut priset Årets nytänkare till Bengt Palmquist och Hans Brunström för deras satsning med Gislaved Energipark.

Satsningen visar på ett framtidsinriktat ledarskap med samhälle och entreprenörskap i samverkan. Med teknologier i framkant sätter energiparken Gislaved på kartan när det gäller att skapa lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Just nu pågår förberedelser för att energiparken ska kunna vara klar för driftsstart 2024. Den AI-styrda energiparken ska bestå av tre komponenter i ett unikt energikoncept. Lösningen består av tre komponenter i form av solceller som står för energiutvinningen, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Två skidstavar står i snö

ClickIn UF vinner Årets innovation på UF-mässan

27 mars 2023

UF-företaget ClickIn UF från Gislaveds gymnasium kammade hem två storvinster under UF-mässan den 2 mars 2023! De vann inte bara titeln som Årets UF-företag, utan gjorde sig även förtjänta av utmärkelsen Årets innovation som delades ut av Science Park. ClickIn UF har utvecklat en innovativ och praktisk stavhållare för sittliftar, som bidrar till en säkrare skidupplevelse. Nu väntar den stora SM-finalen i Stockholm den 23-24 maj.  

Syftet med produkten är att skapa en tryggare upplevelse i skidbacken där transporten med sittlift får bli en plats för samtal och umgänge. Med hjälp av företagets innovation behöver inte skidstavarna hållas i handen under liftresan, utan kan i stället klickas fast i en praktisk hållare som är fäst på liften. Produkten bidrar särskilt till en säkrare resa för föräldrar som åker skidor tillsammans med barn.

Att vinna Årets innovation är givetvis väldigt roligt.Detta gav oss ny motivation till att faktiskt göra vår idé till verklighet och fortsätta utvecklas. Vi anser att vår innovation har potential att nå långt och därför är det något vi känner att vi vill fortsätta med även efter studenten, berättar teamet.

ClickIn UF:s vision är att produkten ska finnas på Skistars alla skidanläggningar i Sverige och Norge. Redan nu har företaget tolv exemplar av sin produkt för testning på en av deras anläggningar. Men långsiktigt är drömmen att få se innovationen ta sig vidare ut över hela världen.

Vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt

Produkten består av en unik plasthållare tillverkad av ett egentillverkat formsprutningsverktyg, som de tagit fram med hjälp av Nylanders Plast i Anderstorp.

Vår innovation i produkten är att vi har hittat ett nytt användningsområde för en redan befintlig produkt. Vi har designat och lagt till en ny funktion till produkten och skapat något bättre. Dessutom har vi monterat en redskapshållare på plasthållaren för att man enkelt ska kunna klicka in sina stavar. Dessa har vi i nuläget fått av vår samarbetspartner Delex i Forsheda, som producerats av Toolflex.

Elsa Gunnarson, marknadsansvarig på ClickIn UF

På plastdelen finns det även en flexibel gummirem som gör det möjligt att enkelt och smidigt klicka fast ett par skidstavar. Med hjälp av konstruktörer har ClickIn UF även lyckats minimera godstjocklek vid produktionen, vilket innebär mindre påverkan på miljön.

Juryns motivering:

Science Park affärsutvecklare Elin Ohlsson fanns på plats på UF-mässan för att dela ut priset till de lyckliga vinnarna. Så här löd juryn motivering:

Årets innovation har skapat en innovativ produktidé som inte finns på marknaden idag. De har valt ett material som fungerar i alla väderförhållanden. En praktisk design som ökar trygghet och smidighet för användarna. En kostnadseffektiv produkt med stor potential att nå toppen.

Teamet bakom ClickIn UF:

  • Axel Hallberg – VD
  • Elin Gunnarsson – Ekonomiansvarig
  • Anton Andersson – Produktionsansvarig
  • Elsa Gunnarsson – Marknadsansvarig
  • Ronny Gradin – Säljare

Demonstration av ClickIn UF:s stavhållare i montern på UF-mässan 2023Trots utmaningar längs vägen väger den värdefulla erfarenheten tyngre

Att driva ett UF-företag har inneburit flera lärorika utmaningar både när det gäller planering, ekonomi och att jobba i team. Men trots det väger de positiva erfarenheterna mycket tyngre.

Det bästa med att driva UF-företag är att få inblick i hur arbetslivet fungerar i praktiken som vi senare kommer ha med oss i framtiden. Dessutom har det gett oss bättre självförtroende då vi har fått sättas i situationer som kräver både tålamod, kunskap och vilja. Vårt UF-år har även gett oss en bättre gemenskap och förståelse för varandra. Det har krävts många samtal och kontakt med olika människor för att vara där vi är nu. Det har gett oss lärdomen att det är viktigt att inte ge upp och att utnyttja varandras styrkor för att skapa en helhet i företaget.

Alla nominerade till Årets Innovation:

  • ClickIn UF, Gislaved Gymnasium, Gislaved
  • Collect to Recycle, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping
  • Kaffe Von Linné, Njudungsgymnasiet, Vetlanda
  • Leviosa UF, Finnvedens Gymnasium, Värnamo

Här kan du läsa mer om UF-företagen och vinnarna i alla kategorier. 

Fyrverkerier mot natthimmel

Zigrid är Årets innovation 2023

27 mars 2023

På Jönköpingsgalan den 25 mars fick Zigrid – ett av Science Park tidigare inkubatorbolag – ta emot det prestigefyllda priset Årets innovation. Zigrids revolutionerande innovation gör det möjligt att utvinna el ur låggradig spillvärme från till exempel energiproduktion.

– Det är en inspiration och uppmuntran för oss alla. Vi står i ett läge nu när vi ska gå in till kundtester i sammanhang både i Sverige och utomlands och då är det klart att det här är ett signum på att vi gör någonting bra, sa Lars Birging, VD på Zigrid, när han fick ta emot priset.

Till finalisterna hörde även Norditech och WindowGlass Recycling. Här kan du läsa mer om alla nominerade bolag.

Zigrids innovation kan bidra till massiv minskning av CO2-utsläpp

Spillvärme utgör en stor potentiell energikälla, eftersom ungefär hälften av all energi som produceras blir återvinningsbar spillvärme. Den största delen av spillvärmen har en temperatur under 100°C och kallas låggradig spillvärme. Hittills har det bara funnits fungerande lösningar för att ta vara på spillvärme över 100°C, vilket gör att en enorm mängd bortkastad värme helt enkelt släpps ut i miljön.

Zigrids innovation gör det möjligt att utvinna energi av spillvärme på så låg temperatur som 45 grader. Även om värme kan verka som ett ofarligt utsläpp, kan återanvändning av denna bortkastade energi potentiellt leda till en massiv minskning av både CO2-utsläpp och värmeföroreningar av vattenförsörjning.

Juryns motivering för Zigrid:

På plats på scen för att offentliggöra vinnaren var Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson, Henning Lindberg och kvällens konferencier – komikern och programledaren Sofia Dalén. Vinnarmotiveringen för Zigrid löd:

Utmärkelsen Årets innovation går till ett bolag som adresserar en högst aktuell samhällsutmaning med en banbrytande, innovativ teknik. Genom att nyttja det som tidigare gått till spillo kan stora mängder energi tillvaratas. Bolaget har jobbat dedikerat med sin lösning i flera år och har nu en bevisad och patenterad lösning med ett stort intresse från många aktörer. Det krävs både mod, strategisk förmåga och genomförandekraft för att driva en innovation mot kommersialisering. Att dessutom göra det med rätt timing är en avgörande faktor för framgång.

Vem kan få priset Årets Innovation?

Årets Innovation delas ut av Science Park i syfte att stärka regionens innovationskraft och tillväxt i näringslivet. Priset belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken och har stor tillväxtpotential. Efter en öppen nomineringsrunda tas tre finalister fram varpå den slutgiltiga vinnaren utses av en jury.

Kriterierna för att vara aktuell för utmärkelsen är att företaget eller personen har:

  • max 250 anställda
  • tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt
  • en innovation som är kommersiellt gångbar eller kan skapa en stor samhällsnytta.

Årets finalister:

Nominerade till årets innovation var också följande bolag:

  • Norditech – Philip Alm och David Bacelj
  • WindowGlass Recycling Sweden – Emil Falk

Här kan du läsa mer om de nominerade.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Tidigare har bland andra Paprtect, Ecris, Multi4 och Progressive Safety tilldelats utmärkelsen.

Lagerhyllor fulla med lådor

Norditech är årets inkubatorbolag 2023

3 mars 2023

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.

Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.

Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Philip Alm

Juryns motivering:

Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!

En del av Sience Parks inkubator sedan 2022

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:

Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis ­– vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.

Närbild på en skärm med kod.

Impact Demo Day: AI-app med fokus på kvinnohälsa blev juryns favorit

1 mars 2023

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Anna Hamilton

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton sin pitch under Impact Demo Day. PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) är en hormonell rubbning i äggstockarna som beror på ökad aktivitet av testosteron. Gles eller utebliven menstruation, svårigheter att bli gravid, akne och viktuppgång är vanliga symptom vid PCOS. En av de viktigaste åtgärderna för att sänka testosteronaktiviteten är omläggning av kostvanor och vid behov ökad fysisk aktivitet, vilket är en resa som kräver både stöd och vägledning.

NutriGap är en digital dietist som med hjälp av AI och bildigenkänning skapar kostguidning anpassad efter varje enskild individ. Appen analyserar maten och ger skräddarsydda kostrekommendationer baserat på symptom och diagnos.

Så här sa Anna om vinsten under prisceremonin.

Det här känns jättebra, för vi behöver verkligen ge mer ljus åt alla dessa kvinnor.

Anna Hamilton

Juryns motivering:

”Med en stark motivation i målgruppen har denna affärsidé stor potential att göra en första MVP och bidra till ett mer jämställt samhälle.”

Samtliga pristagare under Impact Demo Day

1:a plats, 10.000 kronor, Tillväxtstiftelsen Jönköpings län och Science Park

Anna Hamilton – NutriGap

2:a plats – 5.000 kronor, Science Park

Joan Boluda Chova och María Gómez– ECOdrivex

Pris från Knowit Experience, rådgivning

Alice Nydelius och Anna-Savanne Sandberg Vila– One punch at a time

Juryn:

  • Rebecka Karlsson, Fembot Analys & Invest AB
  • Lovisa Skyborn, Starbright Invest
  • Joakim Gustavsson, Knowit Experience
  • Patrik Kinnbom, Almi Invest

Om Acceleratorprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Sustaintech Accelerator är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshop-baserade ”labs” och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Det har varit ett enormt stort intresse för det här programmet och det känns så klart väldigt roligt. Jag tror att en förklaring till det är att människor idag vill göra skillnad på riktigt. Att starta företag utan att samtidigt göra gott för samhälle och miljö och vår gemensamma framtid är helt enkelt passé. Vi har haft hela 20 deltagare i programmet och 15 unika idéer, vilket är rekord. Ett stort gäng affärsutvecklare har varit involverade från oss och det är så roligt att se deltagarnas utveckling under de här 3 månaderna. Det var ett gäng riktigt vassa pitchar vi fick se på Impact Demo Day och det gör mig både stolt och hoppfull inför framtiden.” Säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Science Park.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Abstrakt bild på blinkande lampor

De är nominerade till Årets innovation 2023

10 februari 2023

Den 25 mars är det dags för Jönköpingsgalan 2023. På galan har Science Park glädjen att för sjunde året i rad dela ut utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. Efter en öppen nomineringsprocess blev det tillslut Zigrid, Norditech och WindowGlass Recycling Sweden som har möjlighet att ta hem utmärkelsen i mars.

Jönköpingsgalan är en årlig näringslivsgala som arrangeras för att prisa personer, organisationer och företag vars insatser som under det gångna året varit av stor betydelse för vår region. Under galan – som i år går av stapeln den 25 mars – delas totalt tio priser ut, med olika syften och målsättningar. Gemensamt för alla priser är att de föregås av en urvalsprocess där tre finalbidrag går vidare till Jönköpingsgalan.

Om Årets innovation

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition, drivkraft och stort hållbarhetsfokus visat på god tillväxtpotential. Efter en tuff urvalsprocess med många spännande innovationer är det följande företag som är nominerade till Årets innovation:

Finalist 1: Zigrid AB

Svartvit bild. Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren sitter framför ett draperi.

Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren

Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren.

Med finurligt ingenjörskap har Zigrid AB framgångsrikt utvecklat en teknologi som kan generera elektricitet från en tidigare outnyttjad källa av spillvärme. Kostnaden som industrier har idag för att kyla spillvärme omvandlas till en effektiv intäktskälla genom att tillvarata en befintlig resurs och samtidigt generera elektricitet som ökar den totala energieffektiviteten för industriella processer.

Deras innovation är skalbar och gör den lämplig för användning i ett brett spektrum av industriella miljöer, från små fabriker till stora kraftverk och överallt där det finns ett flöde av lågtempererat vatten (45-90 °C). Det nominerade bolaget har rönt nationellt och internationellt intresse och framgångsrikt visat genomförbarheten och effektiviteten av sin patenterade teknik i testmiljöer som också nu pilottestas i verklig industriell miljö. Innovatörerna arbetar aktivt för att förbättra tekniken och utöka dess tillämpbarhet, vilken också har potential att hjälpa till att mildra effekterna av klimatförändringarna genom kraftigt minskade CO2-utsläpp och beroendet av fossilbränslebaserad elproduktion.

Finalist 2: Norditech

Svartvit bild. Philip Alm lutar sin arm mot David Baceljs axel.

Philip Alm och David Bacelj

Philip Alm och David Bacelj

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna. Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Finalist 3: WindowGlass Recycling Sweden

Emil Falk sitter på en pall i en studio framför ett draperi.

Emil Falk

Emil Falk

Sand är en av våra viktigaste råvaror när det kommer till byggnation av hus, infrastruktur och inte minst vid tillverkning av glas och fönster. Den sand vi talar om håller på att ta slut och inom kort bli en bristvara. Samtidigt deponeras i princip allt fönsterglas vid rivning av byggnader eller när fönster byts ut. Rätt tillvarataget kan detta glas utgöra en utmärkt råvara för tillverkning av nytt fönsterglas men idag finns inga skalbara lösningar för detta på marknaden. Detta har vårt nominerade bolag tagit fasta på och på kort tid gått från idé till en egenutvecklad och verifierad produkt som väckt stort intresse hos flera stora internationella återvinningsaktörer och glastillverkare. Tack vare detta kommer inom kort en outnyttjad resurs som idag deponeras, och därmed utgör en kostnad, att istället bli en råvara och en tillgång. Lösningen bidrar därför till cirkularitet och ger vinster för både den som återvinner material, tillverkar fönsterglas och inte minst för vår planet.

Samtliga utmärkelser som delas ut under Jönköpingsgalan:

Årets digitala ledare (Poolia)
Årets event- och mötespris (Destination Jönköping)
Årets god kraft (Jönköping Energi)
Årets idrottsprestation (Jnytt)
Årets initiativ (Jönköpings kommun)
Årets hållbara omställning (Husqvarna AB)
Årets innovation i Jönköpings län (Science Park Jönköpings län)
Årets marknadsförare, Guldstickan (Marknadsföreningen i Jönköping)
Årets turismpris (Smålands Turism)
Årets brobyggare (Jönköping University)

Här kan du läsa mer om samtliga utmärkelser och nomineringar för året gala.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Förra årets vinnare var Papertect med sitt innovativa fingerskydd vid användning av offentliga skärmar. Bland tidigare vinnare hittar vi; 2021 – Ecris, 2020 – Multi4, 2019 – Progressive Safety, 2018 – Bondtech och 2017 – Inventech Europe.

Nötter

Zeen Alashkar och Meza Nuts är Årets nytänkare i Sävsjö 2022

13 januari 2023

Entreprenören och familjeföretagaren Zeen Alashkar blev glatt överraskad när det hon trodde var ett möte med en affärsutvecklare, visade sig vara en prisceremoni. Det var dags att prisa ”Årets nytänkare” och Rehman Amin, affärsutvecklare på Science Park, Patrick Blomström, VD på Sävsjö näringsliv och Stefan Gustavsson, kommunstyrelseordförande i Sävsjö kommun var på plats för att dela ut utmärkelsen.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Meza Nuts drivs av familjen Alashkar, med Zeen i spetsen. De startade sin verksamhet i Vetlanda, men under 2020 expanderade företaget och flyttade till större lokaler i Sävsjö. Nu importerar de nötter från världen över, som de rostar, kryddar och säljer både nationellt och internationellt.

Fyra personer håller ett diplom och en stor vinstcheck

Motivering:

Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: Stefan Gustavsson

Närbild på färgglada plastkorkar

Habo Plast är Årets nytänkare i Habo 2022

11 januari 2023

Den 10 januari var det för fjärde året i rad dags att dela ut utmärkelsen Årets nytänkare, som delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. I år var det Jimmy Östman, Andreas Grennvall, Frank Dankbaar på Habo Plast som fick ta emot priset och 15 000 kronor.

Tre män står i en fabriksmiljö och håller en stor vinstcheck.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen, som delar ut Årets nytänkare varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Fredrik Göransson, ansvarig för regional utveckling på Science Park, Susanne Wahlström (M), kommunstyrelsens ordförande i Habo kommun, och Monika Raske, näringslivsansvarig i Habo kommun.

Återvunnet och fossilfritt år 2025

Habo plast har under de senaste åren tagit stora kliv mot en mer cirkulär plastproduktion. De har arbetar målfokuserat med återvinning och produktutveckling och har även en ISCC-profilering som ytterligare ett steg mot en fossilfri plastproduktion. Målet är att allt material som erbjuds kunderna ska vara återvunna eller fossilfritt producerade år 2025.

Juryns motivering

Inom en bransch i tydlig förändring tar Årets Nytänkare i Habo kommun samhällsutmaningar till en affärsmöjlighet. Genom att aktivt bidra i sina kunders förflyttning mot en mer cirkulär ekonomi utvecklar det egna bolaget konkurrensfördelar som kunskapsföretag.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.