Niclas Skogberg, David Bacelj och Philip Alm tar emot SKAPA-priset 2024 på residenset i Jönköping.

Ansök till SKAPA-priset 2025

19 mars 2025

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Stiftelsen delar ut över en miljon kronor i olika priskategorier.

Varje år delar Stiftelsen SKAPA ut ”SKAPA-priset” och ”SKAPA-talang för unga entreprenörer” som är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna som du kan söka:

SKAPA-talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1995 och 2005). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på flera vinnare.

Sista ansökningsdag: 31 maj.

Läs mer och ansök här

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser en vinnare i varje län, som tilldelas 10 000 kr – med möjlighet till extra lokala prispengar. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Sista ansökningsdag: 31 maj.

Läs mer och ansök här

Såhär går det till:

1

Regional nivå

Först väljer en regional jury ut två kandidater från varje län till både SKAPA-priset och SKAPA-talang. Juryn består av representanter från länsstyrelser, Almi Företagspartner, Science Park, uppfinnarföreningar och andra regionala organisationer.

2

Nationell nivå

I steg två bedömer den nationella juryn, som består av styrelsen för Stiftelsen SKAPA, vilka innovationer som är mest förtjänstfulla och har störst kommersiell potential. Juryn tittar bland annat på kreativitet, kommersiell potential, internationella möjligheter, lönsamhet och samhällsnytta. Idén ska dessutom förhålla sig väl till FN:s hållbarhetsmål.

3

Prisutdelning

Prisutdelningen för de regionala vinnarna äger rum i höst på Länsresidenset. Därefter utses de nationella vinnarna den 13 november 2025 under SKAPA Innovationsmingel i Stockholm.

Varje regional vinnare får 10 000 kr och går vidare för att tävla om de nationella prispengarna.

SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor – till minne av Margareta Andersson

SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor är ett pris som är initierat av Agne Johansson Minnesfond i samverkan med Stiftelsen SKAPA. Priset syftar till att stödja kvinnliga innovatörer som har ett projekt (en tjänst eller en produkt) som just kommit ut på marknaden och som behöver stöd för att växla upp sin affär.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella finalen i november och omfattar 250 000 kr. Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan.

Nationella priskategorier

Under SKAPA Innovationsmingel i november ska ytterligare nationella priser delas ut:

Om Stiftelsen SKAPA

Grundarna bakom SKAPA är en stiftelse som till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Tidigare vinnare av SKAPA-priset i Jönköpings län

  • 2024: Aire Energy och VISS.AI
  • 2023: Aridum och Windowglass Recyling
  • 2022: Norditech och Meglio of Sweden
  • 2021: Orthovelox och OptiBinary
  • 2020: SMAKK och Multi4
  • 2019: Sellamigo och Robowaste

 

Vinnare av priset SKAPA-talang, VISS.AI.

David Bacelj och Philip Alm från VISS.AI

Nationella vinnare

Förra året utsågs VISS.AI till nationell vinnare i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer.

Du kan läsa mer om detta här.

Ett kollage av bilder på Fanny Arvidsson, Cajsa Person och Victoria Gynnerstedt.

Årets unga ledande kvinna 2024 – här är vinnarna av årets utmärkelser

6 mars 2025

Den 6 mars var det dags för prisceremoni för Årets unga ledande kvinna i Science Park Towers. Av 142 nominerade tilldelades tre personer de prestigefyllda utmärkelserna Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang. Stort grattis önskar vi vinnarna – Fanny Arvidsson, Victoria Gynnerstedt och Cajsa Persson!

Fanny Arvidsson – Årets unga ledande kvinna 2024

Fanny Arvidsson, lager- och logistikansvarig på Spobik, tilldelades utmärkelsen Årets unga ledande kvinna.

Ett porträttfoto på Fanny Arvidsson.

Fanny, född 2000, ansvarar för allt från schemaläggning till HR och medarbetarsamtal på e-handelsföretaget Spobik. Hon är en engagerad ledare som ser till att alla känner sig sedda och hörda, samtidigt som hon leder med både professionalism och värme. Genom att stötta medarbetarna i deras utveckling och måluppfyllelse skapar hon en positiv och inkluderande arbetsmiljö. Under Fannys ledning har teamet uppnått imponerande resultat, som högre omsättning och effektivare arbetsmetoder.

Förutom den stora äran vinner Fanny ledarskapscoachning för sig själv och sin arbetsgrupp från vår partner Combitech. Hon vinner också ett årskort på Friskis, också partner till Årets unga ledande kvinna.

Juryns motivering

Årets unga ledande kvinna 2024 har med imponerande engagemang och drivkraft skapat resultat genom effektiviseringar och moderna lösningar, samtidigt som hon leder med ett inspirerande, inkluderande och engagerande ledarskap. Hon har en unik förmåga att lyfta sina medarbetare, skapa tillit och utveckla teamet, vilket återspeglas i de många nomineringarna från kollegor och medarbetare. Trots sitt stora personalansvar i kombination med studier har hon lyckats effektivisera verksamheten och stärka arbetsmiljön, vilket lett till både ökad trivsel och lönsamhet. En innovativ ledare och sann förebild.

Jury

  • Jennie Lööf, Poolia Jönköping
  • Anders Jonzon, Jönköping University
  • Niklas Hedlund, Combitech
  • Eva Skogeryd, Ikea
  • Catharina Jönsson, SAAB
  • Patricia Svensson, Jönköpings-Posten
  • Eleonor Svenningsson, Fagerhult
  • Carolina Timén, EY
  • Joakim Gustavsson, Knowit
  • Brittis Benzler, Länsstyrelsen Jönköpings län

Victoria Gynnerstedt – Årets unga ägande kvinna 2024

Victoria Gynnerstedt, VD på Black Bull Functional Fitness, tilldelades utmärkelsen Årets unga ägande kvinna.

Ett porträttfoto på Victoria Gynnerstedt.

Victoria, född 1992, började sin resa som företagsägare med en stark passion för hälsa och välmående. När hon startade sitt gym Blackbull Functional Fitness i Tranås 2017 var det med en tydlig vision – att skapa en plats där gemenskap, glädje och hälsa är i fokus och där människor känner sig sedda, värdefulla och stärkta på alla plan. Victoria är en inspirerande ledare som kombinerar sin passion för hälsa med en stark entreprenörsanda. Genom att föreläsa om hälsa och rörelseglädje och driva ideella friidrottsskolor för barn är hon en förebild som motiverar till ett hälsosamt liv.

Förutom den stora äran vinner Victoria individanpassad ledarträning via vår partner Orientor. Hon vinner dessutom ett årskort på Friskis, också partner till Årets unga ledande kvinna.

Juryns motivering

Årets unga ägande kvinna 2024 har med en stark vision, mod och uthållighet byggt upp en framgångsrik och hållbar verksamhet. Genom innovativa och inkluderande lösningar har hon skapat en mötesplats som stärker människors hälsa och välbefinnande. Med en långsiktig ägarstrategi och ett tydligt fokus på hållbar tillväxt visar hon att företagande kan vara både expansivt och lönsamt, samtidigt som det bidrar positivt till samhället. Trots utmaningar har hon navigerat genom svåra tider, investerat för framtiden och fortsatt att utveckla sin verksamhet. En sann förebild inom entreprenörskap och ägande.

Jury

  • Hanna Aspklint, Science Park
  • Cecilia Nilsson, Handelskammaren Jönköpings Län
  • Jenny Lundell, Region Jönköpings Län
  • Patrik Lindahl, Orientor
  • Madelene San Roman, Yellon
  • Jennie Eklund, Wesslau Söderqvist Advokatbyrå
  • Magnus Olsson, Länsförsäkringar Jönköping

Cajsa Persson – Årets blivande styrelsetalang 2024

Cajsa Persson, Project Management Officer på Infobric, tilldelades utmärkelsen Årets blivande styrelsetalang 2024.

Ett porträttfoto på Cajsa Persson.

Cajsa, 1993, har en roll som Project Management Officer på Infobric, som erbjuder digitaliseringstjänster för byggbranschen. Här leder hon bolagets övergripande strategi, driver hållbarhetsarbete och utvecklar interna processer. Hennes erfarenhet inom riskkapital, företagsförvärv och styrelsearbete visar på en bred kompetens och förmåga att navigera genom komplexa utmaningar.

Med ett starkt driv och tydlig kommunikation inspirerar Cajsa medarbetare och samarbetspartners, skapar förtroende och bygger hållbara affärsmöjligheter.

Förutom den stora äran vinner Cajsa en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet, en två-dagars certifierad styrelseutbildning samt ett års medlemskap i Styrelseakademien. Hon bereds även plats som adjungerad styrelseledamot i investmentbolaget North Castle under ett års tid, med start enligt överenskommelse. Samt ett årskort på Friskis.

Juryns motivering

Med en kombination av strategiskt fokus, affärsmässighet och genuint engagemang för bolagsutveckling har vinnaren utmärkt sig som en framtida ledare inom styrelsearbete. Genom sin förmåga att sätta sig in i organisation och affärsmodeller i kombination med erfarenheten av att arbeta i projekt nära VD och ledning har hon även visat på förmågan och förståelsen för ett helhetsperspektiv i en organisation. Med en gedigen kunskap om näringslivet och med ett nytänkande perspektiv har vinnaren potential att bidra till både tillväxt och innovation i de bolag hon engagerar sig i. Årets blivande styrelsetalang 2024 är Cajsa Persson!

Jury

  • Henrik Laurelii, Styrelseakademien Jönköpings Län
  • Jonas Netterström, North Castle (mottagande styrelse)
  • Helena Nordström, Placebrander och initiativtagare till Årets unga ledande kvinna
  • Karolina Malmlöv, Årets blivande styrelsetalang 2023
  • Maria Nilisse Claesson, jurysamordnare, StyrelseAkademien Jönköping

Zyad Ebid tar emot diplom på en scen på Impact Demo Day.

Cirkulär uthyrningstjänst för medicinsk utrustning vann Impact Demo Day

7 februari 2025

Den 6 februari var det dags för pitchtävlingen Impact Demo Day. Science Park Towers fylldes av nyfikna deltagare, när fem team från Startupprogrammet pitchade sina affärsidér för en jury och publik. I prispotten låg 10.000 SEK från Tillväxtstiftelsen samt en resa till Techarena – Sveriges största techmässa. Denna gång kammade Zyad Ebid hem förstapriset, med sin innovativa uthyrningstjänst för medicinsk utrustning.

Jag drömde om det här varje dag från första stund. Jag föreställde mig hur jag vann, gång på gång – och till slut hände det på riktigt!

Zyad Ebid, deltagare i Startupprogrammet och vinnare i Impact Demo Day

Science Parks affärsutvecklare Asia Chaabi och Simon Hagedorn modererar på scen under Impact Demo Day.

Fokus på idéer inom hälsa och välbefinnande

Teamen som tävlade under kvällen var ett urval av deltagarna från Science Parks Startupprogram. Under hösten och vinterns omgång av programmet har fokus legat på affäridéer som på något sätt kan bidra till ett friskare och om mer välmående samhället. Så här tyckte Matilda Löf, affärsutvecklare på Startupprogrammet, om kvällen:

– Vilken kväll! Impact Demo Day bjöd på fantastisk energi, hög kvalitet på pitcharna och en riktigt härlig stämning. Tack vare våra otroliga kollegor, en kompetent jury, engagerade deltagare och en inspirerande publik blev det en kväll att minnas länge. Särskilt glädjande är att vår satsning inom Health Tech visade sig vara helt rätt – vi har landat något riktigt starkt som vi nu kan ta vidare ut i världen.

Här är Impact Demo Days vinnarteam:

MY HERO – Vinnare av Impact Demo Day

Zyad Ebid

Tänk om vi kunde minska avfallet, göra vården mer tillgänglig och samtidigt skapa en mer hållbar sjukvård? Varje år köps medicinska hjälpmedel för kortvarigt bruk – bara för att sedan slängas. Det vill MY HERO förändra.

Genom att erbjuda uthyrning av medicinsk utrustning vill MY HERO förlänga livscykeln på värdefulla resurser, minska klimatpåverkan och bidra till en mer cirkulär ekonomi. Mindre slöseri, mer tillgång för dem som behöver det – och en sjukvård som gynnar både människor och planeten.

Pris: 10 000 SEK från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och en resa till Techarena

 

MoodScape – Vinnare av publikens pris och Knowits pris

Micaela Stella & Tamás Jenei

MoodScape är ett kortspel designat för att hjälpa ungdomar att uttrycka och hantera sina känslor. Med hjälp av känslokort och scenarier lär sig spelarna om empati, kommunikation och självmedvetenhet på ett roligt och engagerande sätt.

Liksom Safe Space föddes idén till MoodScape under Impact Challenge, där teamet såg hur många unga kämpar med att sätta ord på sina känslor och förstå andras perspektiv. Spelet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 19 år och är tänkt att utvecklas tillsammans med ungdomspsykologer – för att säkerställa en trygg och lärorik upplevelse. MoodScape titulerades även som vinnare för höstens Impact Challenge och vann då 15 000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län.

Pris: 10h kostnadsfri coachning från Knowit

Under kvällen pitchade även:

EvoART Health

Pilip Vaitsiakhovich

Alltför många lever med hälsoproblem som hade kunnat förebyggas – men utan rätt verktyg blir det svårt att agera i tid. Hur skulle samhället se ut om vi redan innan symptomen visade sig kunde identifiera obalanser, optimera vår hälsa och förebygga sjukdomar?

EvoART Health vill göra detta möjligt. Genom biomedicinska analyser, individanpassad rådgivning och den senaste forskningen vill de hjälpa människor att stärka sin hälsa och skapa hållbara vanor – särskilt efter medicinsk behandling.

Pilip Vaitsiakhovich, biomedicinsk analytiker och hjärnan bakom EvoART Health, beskriver idén så här:

”De flesta av oss lämnar in bilen på service en eller två gånger per år – det är ju en självklarhet för att undvika haverier och dyra reparationer. Men hur ofta ger vi vår egen kropp samma omsorg? Precis som din bil behöver din kropp regelbunden service för att fungera optimalt och undvika hälsokollapser under livets gång.”

SAFE SPACE

Luis Feldmann, Syme van der Snee, Nadine Parzy

Många unga saknar en trygg och naturlig plats att vända sig till med frågor om sina första sexuella erfarenheter. Brist på kunskap och osäkerhet kan leda till onödig oro och ångest, samtidigt som samtal med föräldrar, skolan eller vänner inte alltid känns självklart.

Just den insikten blev startskottet för Safe Space – en plattform skapad för att ge unga en trygg och diskret plats att utforska och förstå sina första sexuella erfarenheter. Idén föddes under Impact Challenge, Science Parks och Jönköping Universitys årliga tävling, där studenterna utmanas att hitta lösningar på aktuella samhällsutmaningar.

Här kan du läsa mer om Impact Challenge.

Descubriendo Juntxs

Saddit Siuce

Descubriendo Juntxs är ett initiativ som bygger på att stärka mental hälsa i Peru, där kvinnor och barn i utsatta områden ofta saknar stöd. Genom initiativet får skolor tillgång till ledarskap, emotionell intelligens och empowerment-program, där unga få verktyg att förstå sig själva, bygga självkänsla och skapa en tryggare framtid.

Kvällens jury

Juryns motivering

”Med stöd av ett erfaret och engagerat team är denna lösning både skalbar och effektfull. Genom en mer effektiv, transparent och ansvarsfull hantering av medicinsk utrustning kan My Hero skapa verklig förändring för individer och samhällen världen över.”

Om Startupprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla samhällsutmaningar. Vi måste agera nu. Men för att få saker att hända behöver vi också engagerade och kreativa människor. Och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar och workshops. De får även och coachning med affärsutvecklare. Fokus för vårens startupprogram har varit affärsidéer som kan göra världen till en lite bättre plats med hjälp av olika AI-lösningar. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Elin Wetterberg får diplom och blommor från affärsutvecklare Dina Eminovic.

Barnpsykologens må-bra-verktyg prisas för bästa idé

18 december 2024

I september gick Science Parks idé- och innovationstävling av stapeln. Efter hård konkurrens stod Elin Wetterberg från Tranås som vinnare i kategorin ”Bästa idé”.

Elin är själv barnpsykolog och har länge sett behovet av ett konkret verktyg som kan hjälpa barn att reflektera över sina känslor och förstå sitt mående. Nu ska hon ta fram en ”må-bra-bok” för barn mellan 9 och 12 år. Ett verktyg som kan användas både tillsammans med en psykolog, som utbildningsmaterial i skolan och hemma tillsammans med en förälder.

Elin vinner 10 000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Hon får också coaching med en affärsutvecklare, samt kostnadsfri tillgång till Science Park Workspace.

– Det känns jätteroligt, och jag är så glad att få chansen att jobba vidare med både coaching och det ekonomiska bidraget. Det är härligt att fler ser vikten av att börja arbeta med dessa frågor tidigt.

Elin Wetterberg

Dina Eminovic är affärsutvecklare på Science Park Tranås och kommer fortsätta att coacha Elin framöver.

Porträttbild på Dina Eminovic

Dina är affärsutvecklare på Science Park Tranås och kommer fortsätta att coacha Elin framöver.

– Det är fantastiskt glädjande att Elin vann tävlingen. Jag är övertygad om både styrkan i hennes idé och hennes förmåga som entreprenör. Jag ser därför  fram emot att följa hennes resa och hur detta initiativ kan bidra till att stärka barns välmående, säger Dina.

En fysisk bok i en apptrött värld

Allt fler barn upplever stress och oro i vardagen. Elins idé är en fysisk bok där barn förses med konkreta verktyg som kan hjälpa dem att prata om sina känslor, förstå vad som får dem att må bra och stärka sitt välmående i egen takt.

Boken är utformad för att barnen ska använda den aktivt – med penna i hand. Forskning visar att det fysiska skrivandet stärker inlärningen, och Elin ser också en stor fördel i att skapa ett analogt verktyg.

– Jag upplever att det finns en stor apptrötthet idag. Många blir lätt distraherade av notifikationer eller meddelanden vid använde av en telefon eller padda, så det kan vara svårt att få samma fokus. Därför vill jag att verktyget ska vara en fysisk bok, förklarar Elin.

Verktyg för att förstå och stärka sitt mående

Med enkla och roliga uppdrag – från att fundera över vad som gör dem glada till att göra något snällt för en annan – vill Elin ge barnen ett verktyg för att förstå och stärka sin psykiska hälsa. Elins mål är tydligt: att psykisk hälsa ska bli lika självklart att prata om som fysisk hälsa är idag.

– Nästa steg är att börja skriva och testa material, kanske tillsammans med en lokal skola. För att sedan utveckla det vidare innan det skickas till förlag, avslutar Elin.

Ellen Lannemyr är affärsutvecklare på Science Park och en av dem som utvärderat idéerna som kommit in i årets idétävling.

– Elins idé adresserar ett av våra största samhällsproblem – den ökande psykiska ohälsan bland barn. På senare tid har frågan till och med lyfts på regeringsnivå. Där har förslag lagts om att införa undervisning i psykisk hälsa i skolan. Det gör Elins initiativ både viktigt och högaktuellt, säger Ellen. 

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län arbetar för att stärka tillväxt och innovation i regionen. Genom att stötta idéer som adresserar samhällsutmaningar, som psykisk ohälsa, bidrar stiftelsen därför till hållbar utveckling och ett starkare lokalt näringsliv.

Är du nyfiken på Elins idé och vill komma i kontakt för eventuella samarbeten? Hör av dig till vår affärsutvecklare Dina Eminovic så kopplar hon ihop er: dina.eminovic@sciencepark.se.

Fadi Chamoun, Viktor Borg, Shahin Pourjanaki och Lirim Bilibani står i Science Park Towers lounge med var sin blombukett i händerna.

AI-lösning som automatiserar journalföring vinner Science Parks innovationstävling

12 december 2024

I slutet av september inleddes Science Parks stora idé- och innovationstävling. Temat för årets omgång av tävlingen var hälsa och välbefinnande. Nu är vinnaren i kategorin ”Bästa innovation” utsedd. Vinnaren, som också tar plats i Science Parks inkubator, är Recnote – en AI lösning som effektiviserar journalföring inom vården samt ökar patientsäkerheten.

– Årets bidrag är ett tydligt bevis på hur stark den entreprenöriella kraften är inom hälsa och välbefinnande. Det är inspirerande att se hur kreativa lösningar växer fram för att möta både lokala och globala utmaningar, säger Hanna Aspklint, VD på Science Park.

Innovation med stort fokus på patientsäkerhet

Teamet bakom Recnote består av Fadi Chamoun, Viktor Borg, Shahin Pourjanaki och Lirim Bilibani. De har utvecklat en AI-baserad lösning som automatiserar transkribering av samtal mellan läkare och patienter samt journalföring. Genom att minska den administrativa bördan för både läkare och vårdadministratörer frigörs mer tid och fokus till det som verkligen är viktigt – patienten. Med detta verktyg kan läkaren vara mer närvarande i samtalet och skapa bättre förutsättningar för en djupare dialog med patienten.

Huvudsakliga fokuset är att avlasta bördan med administrativt jobb för läkare & vårdpersonal. Genom tydliga riktlinjer och en lösning som anpassats efter vårdens behov säkerställs även att viktig information hanteras korrekt, samtidigt som vårdpersonalen får det stöd som behövs för att möta dagens och framtidens utmaningar.

– Det här är den bästa julklappen, säger Shahin Pourjanaki om vinsten.

Vinner en plats i inkubatorprogrammet

Teamet vinner ett års kostnadsfri deltagande inkubatorprogrammet med tillgång till upp till 100 000 kronor i utvecklingsmedel, samt kostnadsfri plats i Science Park Workspace. Så här säger Shahin om förväntingarna på sin tid i inkubatorn:

– För den här typen av tjänster är det många komplexa lagar och säkerhetskrav att navigera kring. Och för oss är det avgörande att få rätt stöd, bygga nätverk med rätt kontakter och kompetens. Så vi ser fram emot att få inkubatorns stöd i att bli den mest patientsäkra och legitima aktören på marknaden.

– Recnote adresserar en av vår tids stora samhällsutmaningar – ett alltmer belastat vårdsystem. Det känns extra roligt att få vara med och stötta ett så starkt och sammansvetsat team med nyckelkompetenser för att lösa de tekniska utmaningarna. De har en öppenhet för att det inte alltid är en rak väg framåt, vilket är en styrka i utvecklingen av en så viktig tjänst, säger Emilia Sundberg, som kommer att vara Recnotes affärsutvecklare under inkubationen.

Om Science Parks inkubatorprogram

Science Park inkubatorprogram är ett affärsutvecklingsprogram för innovativa startups som vill växa och utveckla sin verksamhet. Programmet erbjuder entreprenörer en skräddarsydd, strukturerad process där de bland annat får tillgång till expertrådgivning, affärsutveckling, nätverk och kreativa miljöer. Målet är att hjälpa startups att förverkliga sina idéer, skapa hållbara affärsmodeller och ta nästa steg på sin tillväxtresa.

Som deltagare får du hjälp att identifiera och lösa utmaningar i din affärsresa, från produktutveckling till marknadsstrategi. Samtidigt får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter med andra entreprenörer, investerare och branschexperter. Inkubatorprogrammet är öppet för företag från alla branscher och är designat för att skapa förutsättningar för långsiktig framgång.

Viss.ai prisas i nationella finalen av SKAPA-priset

15 november 2024

Den 14 november var det dags för final i SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris. I hård konkurrens med många framgångsrika innovatörer från hela landet kammade Science Parks inkubatorföretag Viss.ai hem en vinst i kategorin ”SKAPA Talang för unga innovatörer”.

Grundarduon Philip Alm och David Bacelj tog emot 75 000 kronor för sin AI-lösning som automatiserar och förenklar arbetsflöden. Det är inte första gången representanter från Jönköpings län står på prispallen, vilket visar regionens styrka som grogrund för nytänkande och entreprenörskap.

Enklare arbetsflöden med Viss.ai

Viss.ai har utvecklat en plattform som använder AI för att förenkla och automatisera administrativa arbetsuppgifter. Genom att beskriva sitt arbetsflöde med ett vardagligt språk kan användare låta Viss.ai koppla samman olika flöden och appar och säkerställa att allt utförs automatiskt. Plattformen fungerar som ett kitt som binder samman olika program i ett smidigt gränssnitt, vilket skapar stora synergieffekter och frigör tid för annat.

SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris

SKAPA-priset instiftades 1985 till minne av Alfred Nobel och syftar till att stödja och inspirera innovatörer att förverkliga sina idéer. Bakom priset står bland annat Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföreningen och VINNOVA.

– Från regional vinst i Jönköping till att nu ta hem Sveriges största innovationspris – vilken resa det har varit! Det här priset, som skapats till Alfred Nobels minne, betyder enormt mycket för oss på VISS.AI. Det som verkligen driver oss är att se hur detta förändrar vardagen för våra användare. När någon säger att ”det är som Zapier på steroider, då vet vi att vi har skapat något speciellt, skriver Viss.ai i ett pressmeddelande.

Affärsutvecklarna Henning, Peter och Emilia sitter vid ett bord och pratar. På bordet står en datorn och bruna ljuslyktor.

Viss.ai får skräddarsydd affärsutveckling i Science Parks inkubatorprogram

Som en del av Science Parks inkubatorprogram får Viss.ai tillgång till skräddarsydd affärsutveckling. De får även ett brett nätverk av experter, investerare och andra entreprenörer. Inkubatorprogrammet stöttar startups i deras resa från idé till skalbar affär genom individanpassad coaching och praktisk hjälp inom allt från finansiering till marknadsstrategier.

– Vi är både imponerade och stolta över den snabba resa bolaget gjort. Både Philip och David har med ett enormt engagemang bidragit till utvecklingen inom ett viktigt område. Allt för att låta fler dra nytta av den senaste tekniken. De är väl värda priset och det är jättekul att de uppmärksammas för sina insatser på nytt, säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park.

– SKAPA-priset har genom åren riktat strålkastarljuset mot landets främsta innovationer. Och det är inte första gången innovatörer från Jönköpings län har uppmärksammats på nationell nivå. Framgångar som det här visar alltså att det finns en stark grogrund för innovation och entreprenörskap i länet, fortsätter Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare i Inkubatorprogrammet.

Juryns motivering

”Genom att bygga en AI mjukvara som fokuserar på att hjälpa alla att automatisera repetitiva uppgifter på kontoret frigör man kraft åt alla som kan uttrycka sig i skrift. Beskriv arbetsflödet på svenska, och VISS.AI kopplar ihop momenten och ser till att det blir gjort. Uppfinningen blir helt enkelt ett klister som sätter ihop alla olika program på kontoret till en kontrollpanel – VISS.AI – där det eleganta är att man klistrar ihop egna och andras uppfinningar och på så sätt får enorma synergieffekter.

Hur fantastisk en teknik än är så kommer den till mänsklighetens nytta bara om den tillgängliggörs. Uppfinningen bakom VISS.AI är att skapa tillgänglighet för den kraft som AI utgör.

Därför får uppfinnaren av VISS.AI priset ”SKAPA-talang för unga innovatörer” 2024.”

Fler priser från Stiftelsen SKAPA:

  • SKAPA-priset: 500 000 kronor
  • SKAPA Talang för unga innovatörer: 150 000, 75 000 och 25 000 kronor
  • SKAPA Förebild: 100 000 kronor
  • SKAPA-accelerationsstipendium (Agne Johansson): 250 000 kronor
  • SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor (Margareta Andersson): 250 000 kronor
Niclas Skogberg, David Bacelj och Philip Alm tar emot SKAPA-priset 2024 på residenset i Jönköping.

Aire Energy och VISS.AI är länets vinnare av SKAPA-priset 2024

18 september 2024

Under onsdagen den 18 september var det dags att utse årets länsvinnare av Sveriges största innovationspris – SKAPA priset 2024. Årets ”SKAPA-pris” och ”SKAPA talang för unga innovatörer” i Jönköpings län tilldelades Science Parks inkubatorbolag Aire Energy och VISS.AI. Nu väntar den nationella finalen där länsfinalisterna har chansen att vinna upp till 500 000 respektive 150 000 kronor.

SKAPA-prisets syfte är att stimulera uppfinnare och innovatörer. Länsfinalisterna belönas med 10 000 kronor var från Stiftelsen Agne Johansson Minnesfond och Tillväxstiftelsen i Jönköpings län. De får sedan representera Jönköpings län i den nationella finalen, som går av stapeln på SKAPA-galan i Stockholm den 14 november. Under finalen delas även ”SKAPA förebild” och 100 000 kronor ut, till minne av utvecklaren Leffe Smith. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Brittis Benzler ledde prisceremonin.

Aire Energy skapar smart energioptimering för en hållbar och förutsägbar framtid

Aire Energy hjälper små och medelstora energiresursägare att koppla upp och optimera sina resurser, som t.ex. kraftproducenter och energilager. Bolagets algoritmer skapar scheman som instruerar resurser att öka/minska produktionen, lagra eller ladda ur energi, samt reglera förbrukningen, vilket möjliggör effektivt systemstöd för elnätet eller en optimering för ägaren utifrån dennes behov. Bolagets tjänst är en viktig kugge i omställningen av vårt elsystem och bolaget deltar i ett stort EU-projekt vars mål är att bevisa att det går att använda befintlig infrastruktur i fjärrvärmenät och kraftvärmeverk men att ersätta de fossila bränslena mot förnybar energi och på så sätt skynda på omställningen.

– Det känns fantastiskt bra att få ta emot detta pris. Grunden i det vi gör är att jobba fokuserat och lösa problem. Nu märker vi att vi får uppmärksamhet utifrån och av andra, vilket är otroligt roligt, säger Nicklas Skogberg, VD på Aire Energy. 

Utdrag ur juryns motivering

”Genom att möjliggöra effektivare och mer hållbar energihantering bidrar bolaget inte bara till att minska koldioxidutsläpp, utan också till att skapa en mer stabil och resilient energiinfrastruktur. Deras innovativa teknik och samarbeten gör dem till en förebild och en inspiration för andra innovatörer och entreprenörer.”

Pris: SKAPA-priset, 10 000 kr från Stiftelsen Agne Johansson Minnesfond

VISS.AI revolutionerar sättet vi jobbar på med hjälp av AI

VISS.AI är en banbrytande plattform som använder AI för att revolutionera hur individer och företag hanterar sina arbetsflöden. Med enkla kommandon kan VISS.AI:s lösning hantera allt från e-post och schemaläggning till dataanalys och rapportgenerering, vilket frigör tid för strategiska och kreativa uppgifter. Startupen har fått stor internationell uppmärksamhet, vunnit priser på nordamerikanska AI-scener och blivit inbjudna som föreläsare till många av världens största AI-konferenser. Genom att tillgängliggöra den senaste AI-tekniken för alla, oavsett teknisk bakgrund, hjälper VISS.AI företag att öka produktiviteten och minska kostnaderna. Deras insatser och engagemang gör dem till en värdig mottagare av denna utmärkelse. Philip och David har tidigare fått ta emot SKAPA-priset, för en annan innovation tidigare på deras entreprenörskapsresa.

– Första gången vi fick priset var vi helt färska i företagsvärlden och hade precis startat vårt bolag. Vår affärsidé var bra, men inte tillräckligt skalbar. Då tog vi våra erfarenheter och delar av samma teknik och skapade något helt nytt. Därför känns det otroligt kul att få ta emot detta pris, säger Philip Alm, medgrundare av Viss.ai.

Utdrag ur juryns motivering

”Bolaget har utvecklat en banbrytande AI-applikation som automatiserar och effektiviserar administrativa arbetsuppgifter med hög noggrannhet. På bara två år har de skapat en avancerad modell som möjliggör komplexa systemintegrationer på minuter istället för veckor eller månader.”

Pris: SKAPA talang för unga innovatörer, 10 000 kr från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

”Två lovande bolag”

– Det känns fantastiskt roligt och inspirerande att dela denna dagen med tå lovande bolag från vårt län. Vi har många utmaningar i vår samtid. Vi jobbar dagligen med att stötta entreprenörer och bolag som kan och vill vara med och bidra till lösningen på utmaningarna. Idag ser vi två bra exempel på det. Nu håller vi tummarna för våra vinnare i den nationella finalen. Säger Henning Lindberg, ordförande i länsjuryn för SKAPA-priset 2024 och affärsutvecklare på Science Park.

I länsjuryn för utmärkelsen ingår Science Park, Almi, Länsstyrelsen och Jönköping University.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsen vill ge fart åt kreativitet och entreprenörskap i Jönköpings län genom att erbjuda långsiktigt kapital till nya, innovativa företag. Regionen behöver fokus på att förnya näringslivet, för att fortsätta växa. Stiftelsen är skapad med stöd från Kreditgarantiföreningen och Science Park. Tack vare en donation från Sparbanksstiftelsen Alfa kom man snabbt igång. Målet är att locka fler engagerade aktörer som kan bidra till att stärka regionens innovationskraft, där alla – från företag till privatpersoner – kan vara med och göra skillnad.

Victor Larsson, Mimmi Hermansson och Pontus Carme står står på en scen vid Science Park Towers. De håller i en blombukett och diplom för Guldenen 2024.

Trackmate är Årets Inkubatorbolag 2024 och vinnare av Guldenen

3 juni 2024

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Trackmate.

Trackmate erbjuder innovativa lösningar för att effektivt spåra och hantera lastbärare, vilket minskar förluster och ökar återanvändningen. Deras system hjälper företag att kontrollera var lastbärare skickas och hantera returer med enkla, effektiva funktioner. Genom att använda Trackmates system kan företag minska sina CO2-utsläpp och förbättra hållbarheten i sin logistik. Dessutom möjliggör de nya affärsmodeller och ger mätbara data för miljöpåverkan.

– Att bli utsett till Årets Inkubatorbolag är helt fantastisk. Vi tror starkt på vår idé och lösning, och att få dela denna resa med Science Park är ovärderligt. Vi vill tacka för det stöd vi har fått under året och ser fram emot en spännande framtid, säger Mimmi Hermansson, operativ chef på Trackmate.

Mimmi Hermansson, operativ chef på Trackmate

Teamet bakom Trackmate

Pontus Carme, medgrundare och VD

Emma Friberg, medgrundare och marknad

Sanna la Placa, medgrundare och affärsutveckling

Mimmi Hermansson, Operativ chef

Victor Larsson, Kund- och säljchef

Christian Ekenstedt, CTO

Kriterier för Guldenen

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, ansvarig för inkubatorprogrammet, under Science Parks sommarfest den 30 maj. Pontus Carme, Mimmi Hermansson och Victor Larsson fanns på plats i Science Park Towers för att ta emot priset

Juryns motivering

”Trackmate har under det senaste året lanserat en unik innovation för hållbar logistik genom sin revolutionerande hantering av återanvändbara lastbärare. Genom att digitalisera och optimera flöden bidrar bolaget inte bara till ökad effektivitet utan också till betydande miljömässiga fördelar, inklusive minskade koldioxidutsläpp och ökad återanvändning. Deras system har visat sig kunna öka returhastigheten och minska svinn, vilket leder till både ekonomiska och miljömässiga besparingar vilket den första stora kunden bekräftar. Detta ihop med grundarteamets engagemang för att driva framtidens hållbara lösningar gör dem till en värdig mottagare av 2024 års Gulden.”

Trackmate – en del av Science Parks inkubator sedan 2023

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Trackmate blev en del av inkubatorn under 2023. Under inkubationstiden (6-24 månader) får företaget kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar.

Jag är stolt och glad över att få arbeta som affärsutvecklare med Trackmate. Att stötta ett innovativt team som strävar efter att förbättra logistiklösningar för lastbärare är väldigt givande. Trackmate's fokus på hållbarhet och viljan att hjälpa kunderna inspirerar mig. Jag ser fram emot att följa deras resa mot framgångar under resten av 2024.

Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park

EcoCare-grundarna Noah, Valter, Tim och Valter står i trappen på Science Park Towers.

EcoCare UF vinner Science Parks idétävling med innovativ lösning för matavfall

29 januari 2024

Grattis EcoCare UF – vinnare av Science Park idétävling! Under hösten 2023 utlyste Science Park en idétävling med 10.000 kronor i vinstpotten. Temat för tävlingen var idéer som på något sätt kan bidra till att lösa en samhällsutmaning, i liten eller stor utsträckning. Många bidrag kom in till tävlingen och nu har ett vinnande bidrag utsetts! Grattis till Tim, Noah, Hugo och Valter – UF-företagarna som håller på att utveckla en ny lösning som underlättar hanteringen av matavfall för privatpersoner.

Tim, Noah, Hugo och Valter går sista året på Sandagymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet. De har jobbat med sitt UF-företag EcoCare sedan i september 2023. I vår tar de alla fyra studenten och ser fram emot att fortsätta utveckla sitt företag och sin produkt tillsammans även när skolan är slut. Nu tilldelas de 10.000 kronor i utvecklingsmedel från Science Park.

– Det roligaste med att jobba med den här idén har varit att vi har lärt oss så mycket längs vägen. Vi har fått läsa många forskningsprojekt och lärt oss att våga ta kontakt med olika personer i näringslivet, berättar Hugo.

Teamet bakom EcoCare har planer på att söka patent för sin idé i framtiden. Därför kan de idag inte avslöja för allmänheten hur deras lösning kommer att ta form.

– Det känns jätteroligt att vinna tävlingen! Vi står just nu inför en produktutvecklingsfas där vi tänker att vinstpengarna kan vara till stor hjälp, säger Noah.

Juryns motivering:

Problemet med papperspåsar för matavfall som blir blöta, läcker och går sönder är välkänt. Många tycker att det är ohygieniskt och avstår på grund av detta från att sortera sitt matavfall. Andra använder dubbla påsar för att undvika spill. Detta leder till ökat svinn av påsar och högre omkostnader för kommunen som betalar för påsarna. EcoCare UF-grundarna Hugo, Tim, Noah och Valter, har tagit sig an denna utmaning. Som grupp är de drivande och har kontakt med både materialforskare och produktutvecklare, för att hitta den bästa lösningen på problemet.

Långsiktigt är vårt mål att nå så många kommuner i Sverige som möjligt, för att i framtiden även etablera oss i våra grannländer. Och så vill vi att lösningen blir lönsam såklart

Noah, medgrundare av Ecocare UF

Kostnadsfri affärsutveckling på Science Park

Har du också en idé som du vill göra verklighet av? På Science Park erbjuder vi kostnadsfri coachning med en affärsutvecklare. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din idé är – eller hur länge du har funderat på den. Välkommen till Science Park precis som du är.

Boka möte med en affärsutvecklare
Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls, studenter på Jönköping University. De står på rad och håller i ett diplom.

Nya produkter av ölrester – de prisades på Entrepreneurship Day

1 november 2023

Den 25 oktober var det dags för årets omgång av Entrepreneurship Day på Jönköping University (JIBS). Under eventet fick skolans förstaårselever presentera sina startups som jobbat med i åtta veckor. I samband med eventet bjöd Science Park och JU-utskottet Entrepreneurship Academy in till en pitchtävling, där studenter fick presentera sina affärsidéer och tävla om 5000 SEK i utvecklingskapital.

I år var det startupen BeyondBeers som kammade hem Science Park pris för bästa hållbara affärsidé och 5000 kronor. Bakom affärsidén står studenterna Phoebe Aschan, Matthias Sundman, Jenna Saga, Andra Neagoe och Erik Thorwalls från Civilekonomprogrammet, International Management och Sustainable Enterprise Development.

Om BeyondBeers:

Varje år genererar ölbryggeriindustrin tonvis av restprodukter. Ibland används dessa som djurfoder, men det kastas också ofta bort som avfall utan att tas vara på. I stället för att låta denna värdefulla restprodukt gå till spillo förädlas den genom BeyondBeers till en resurs.

Genom att använda överskottet av spelt från ölproduktionen vill de skapa en mängd olika produkter, med bröd som startpunkt. Detta är inte bara ett sätt att minska avfall och främja hållbarhet, det är också ett sätt att inspirera kommande generationer till hälsosammare och mer miljövänliga levnadssätt.

BeyondBeers affärsidé är kort och gott att omvandla överskott av spannmål från ölproduktion till högkvalitativa produkter. Och målet är enkelt – att bidra till en mer hållbar värld och minska matsvinnet i samhället.

Juryns motivering:

Det vinnande teamet identifierade en enorm mängd avfall inom sin bransch och har inte bara hittat ett sätt att omvandla detta avfall till en ny, värdefull, hållbar och hälsosam produkt, utan har dessutom vidtagit konkreta åtgärder för att förverkliga sin dröm om en grönare framtid och ett hälsosammare och miljömedvetet liv.

Om Entrepreneurship Day

Entrepreneurship Day är ett årligt evenemang som arrangeras för förstaårsstudenter på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University (JU). Denna dag är en del av en gemensam kurs i entreprenörskap där studenterna har som mål att utveckla en hållbar produkt, designa en egen monter och presentera sin idé inför en jury. Under evenemanget får studenterna chansen att visa upp och presentera de produkter de har skapat. Deltagande studenter kommer från olika kandidatprogram som Civilekonom, Marketing Management, Sustainable Enterprise Development och International Management. Kursen fokuserar på entreprenörskap, hållbarhet och produktframtagning.

Vill du bli eller anlita en studententreprenör? Kontakta Simon:
Science Parks affärsutvecklare Simon Hagedorn står i en lounge i Science Park Towers
Simon Hagedorn
Affärsutvecklare