Jing och Khalid kammade hem första pris i Sustainable Tech Demoday

14 oktober 2021

Under sommaren och tidig höst arrangerade Science Park affärsutvecklingsprogrammet Sustianable Tech Accelerator. I programmets avslutningsevent – pitchtävlingen Demoday – kammade UX-designern Jing och ingenjören Khalid hem första pris. Och idén bakom vinsten? En plattform där du kan samla och spåra alla dina digitala dokument. Ungefär som en Dropbox på steorider, som de själva beskriver produkten.

Sommarens omgång av acceleratorprogrammet riktade sig mot individer och techidéer med ett tydligt hållbarhetsfokus, eller med potential att bidra till att lösa någon av våra samhällsutmaningar. I åtta veckor fick programdeltagarna ta del av kunskapsspäckade föreläsningar, inspiration och handfasta övningar inom allt från sälj och hållbara affärsmodeller, till marknadsföring och pitchteknik. Detta kombinerat med individuell coaching med Science Parks affärsutvecklare.

Som avslutning på programmet arrangerades Sustainable Tech Demoday. Ett event där alla deltagare fick pitcha sin idé för en jury, bestående av representanter från bland annat Science Park och Knowit Jönköping. Efter en tuff överläggning blev det tillslut Khalid Obaid och Jing Zhang som kammade hem första plats och en prissumma på 10.000 kr. I prispotten låg även affärsutvecklingstimmar med fokus på produktutveckling, med Knowit.

Som en Dropbox – men på steroider

Föreställ dig att du är på biblioteket. På ett bord i entrén ligger en flyer för en konstutställning som du blir väldigt nyfiken på. Utan att titta så noga på datum och plats för utställningen, lägger du flyern i väskan. Några veckor senare kommer du att tänka på den där utställningen. Vad hette den nu igen? Och när och var ägde den rum egentligen? Du rafsar genom fickor och väskor och hittar – ingenting.

Tryckt marknadsmaterial och information finns överallt. På visitkort på mässor och event, flyers och folders på köpcentrum, bibliotek, i väntrum på vårdcentralen. Det är ton och åter ton av pappersmaterial som trycks och distribueras för att i bästa fall läsas, slängas och ofta glömmas bort.

– Enkelt förklarat kan man säga att vår idé är som en korg. En korg där du kan samla alla dina digitala dokument som du har, eller som du får från andra. I den här korgen finns all information om var dokumenten kom från och vem som skickade dem till dig. När du kommer att tänka på det där erbjudandet du hörde om på ett event eller den där personen du träffade på en mässa, så har du all information du behöver samlad på en plats. Helt enkelt en plattform som ger dina dokument ökad spårbarhet, men som självkart också innebär en stor insats miljön, förklarar Khalid – elektronikingenjör och vinnare av Sustainable Tech Demo day.

Scanna en QR-kod eller klicka på en länk och du har allt du behöver. Inga mer papper – inget mer rafsande i väskor och väldigt mycket mindre onödig pappersproduktion.

En dropbox på steroider, skulle man kunna säga

Khalid Obaid

En mogen affär

Matilda Löf, en av Science Parks affärsutvecklare som arrangerat programmet, ser stor potential i teamets affärsidé.

– Jing och Khalid har kommit en lång bit vad gäller utvecklingen av sin affärsidé. De har ett stort hållbarhetsfokus genom hela sin process, vilket såklart är otroligt viktigt. Samtidigt har de en väldigt mogen affär, även om de fortfarande är en startup. Själva affärsidén är också tydligt skalbar, vilket var en av anledningarna till att juryn utsåg just deras idé till det vinnande bidraget, säger Matilda.

Vägarna korsades genom Science Park

Jing Zhang är nyutexaminerad från masterprogrammet i UX-design och IT-arkitektur på Jönköping University. Just nu jobbar hon som frilansande UX-designer. Jings och Khalids vägar korsades genom en rekommendation av Yankuba – en av Science Parks affärsutvecklare. De förstod snabbt att de skulle kunna göra ett riktigt bra jobb tillsammans.

– När jag fick höra om idén och bakgrunden till den kände jag bara ”wow”. Det är exakt detta jag gör när jag går på mässor och liknande. Jag får massa material i handen, men de är värdelösa. Jag tar emot dem och tittar aldrig på dem igen, säger Jing.

Och det var just på en mässa som idén föddes.

– Jag tittade mig omkring och tänkte ”vad håller vi på med? Det är så korkat!”. När jag sedan blev matchad med Jing kändes det som att idén gick från att vara något som var möjligt i en drömvärld, till att vara något som faktiskt går att implementera på riktigt, berättar Khalid.

Två ytterligare viktiga nyckelpersoner som funnits med under resans gång är Nicklas Bengtsson – marknadsansvarig. Även utvecklaren Niels Lemmens har varit en stor del av teamet och prototyputvecklingen. Som vinnare av Sustainable Tech Demo day får teamet en vinstsumma på 10 000 SEK. En första prototyp av plattformen har utvecklats och därför planerar teamet att använda pengarna till en PR-kampanj för att få potentiella användare intresserade av tjänsten.

Har fått nya viktiga insikter längst vägen

Science Parks Accelerator är programmet för dig som vill satsa på din affärsidé för att utveckla den vidare. Programmet i regel arrangeras två gånger om året – på våren och på hösten. Programmet pågår under under en begränsad tid – oftast omkring åtta-tio veckor. Under programmets träffar får du ta del av individuell affärsutveckling, experthjälp, föreläsningar, coworking och som avslutning deltar du på programmets Demo Day där du inte bara träffar potentiella investerare, kunder eller samarbetspartners utan även har chans att vinna utvecklingspengar till din affärsidé.

– En av de största lärdomarna vi tar med oss från Acceleratorprogrammet är man inte kan skapa något från grunden och sedan förvänta sig att kunden direkt kommer att släppa allt de tidigare jobbat med, för att börja använda din produkt istället. Du måste samarbeta med kunden för att sedan bygga din produkt utifrån deras behov. Det vill säga, utifrån deras redan integrerade lösningar och verktyg, säger Khalid.

 

Tillväxtstiftelsen instiftar nytt stipendium för samhällsentreprenörer 

19 april 2021

Tillväxtstiftelsen är en stiftelse med syfte att stimulera kreativitet och entreprenörskap i Jönköpings län. Stiftelsen står bland annat bakom utmärkelsen Årets Nytänkare – ett bidrag som årligen delas ut till entreprenörer i Jönköpings läns alla kommuner, för sin förmåga att tänka kreativt och nytt. Nu instiftar Tillväxtstiftelsen ett nytt stipendium för individer verksamma inom socialt entreprenörskap.

Priset delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

– Vi i Tillväxtstiftelsen är glada och stolta över att få lansera det här priset, i syfte att lyfta de entreprenörer som också bidrar till samhället. Vi lever i en tid där vi behöver nya idéer och innovationer mer än någonsin och med det här priset vill vi visa på hur viktiga samhällsentreprenörer är för både människa och miljö. Sverige behöver fler företag som drivs av att skapa samhällsnytta, säger Lovisa Skyborn, styrelseledamot i Tillväxtstiftelsen.

  • Samhällsentreprenörskap, socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande. Kärt barn har många namn. En samhällsentreprenör är en individ som genom sin idé och sin verksamhet vill bidra till en bättre värld, eller till att lösa någon av våra samhällsutmaningar. Det kan till exempel handla om hälsa, omsorg, jämställdhet, socialt utanförskap, integration eller miljöfrågor.

    Gemensamt för socialt entreprenörskap är att framgång i första hand mäts i samhällsnytta och påverkan, snarare än ekonomisk vinst. I ett socialt företag går det mesta av det finansiella överskottet tillbaka in i verksamheten.

  • Du kan ansöka om bidraget själv, eller nominera någon annan. Drivkraften bakom det du gör och vilken på vilket sätt det skapar samhällsnytta – i små eller stora sammanhang – spelar stor roll i urvalet. Intervjuer med utvalda ansökanden sker löpande under ansökningstiden. Blir du nominerad kommer vi att kontakta dig och be dig att i egna ord berätta lite mer om din idé och drivkraften bakom den. Ansökningstiden för stipendiet har gått ut.

  • Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

    Science Park för stiftelsen som har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF). De har sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

De har chansen att bli årets unga ledande kvinna 2020

17 februari 2021

Nu står det klart vilka som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2020. Den 4 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på en prisceremoni.
– Det är fantastiskt roligt att synliggöra den enorma kompetens som finns bland regionens ledande kvinnor. Årets lista visar även att vi har en stor bredd av kompetens hos våra ledarförebilder i länet, vilket också är väldigt roligt, säger Linda Pålsson affärsutvecklare på Science Park Jönköpings län.

En lista på 120 nominerade har blivit 20 kvinnor som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län. Nana Björnberg, kommunikatör på Handelskammaren och en av projektledarna, är nöjd med urvalet:

Listan är inte bara en otrolig källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. Det är en fantastisk lista med kompetenta ledarförebilder som också inspirerar potentiella framtida ledare i Jönköpings län.

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer som offentlig och privat verksamhet. Vi hittar bland andra en kostchef, en projektledare, en fastighetsmäklare, en butiksägare, en ledare inom Tjej- och Kvinnojouren samt enhetschefer inom kommunala verksamheter. 

– Sett till alla de 120 unika ledarförebilderna som nominerades såg vi en än större bredd när det gäller kompetens. Vi såg även en vidare länsrepresentation än tidigare, säger Nana Björnberg.

Den 4 mars kommer två personer prisas lite extra under en ceremoni, då vinnarna av Årets unga ledande kvinna och Årets unga styrelsetalang presenteras.

Jönköping är sämst i landet

Initiativet till projektet togs 2015 mot bakgrund av att Jönköpings län då var sämst i landet gällande antalet ledare som är kvinnor – med ett långsiktigt mål att nå jämställdhet.

I Almis senaste Styrelsekartläggning från mars 2020 rapporteras bland annat om att andelen bolag med kvinnor på VD-posten i riket ligger på 13 %. I Jönköping är siffran endast 8%, vilket är sämst i landet. Kvinnors andel av nytillkomna VD-platser 2019–2020 är 22 % i riket och 6 % i Jönköpings län. Allbrights rapport från oktober 2020 visar även att pandemin backar bandet vad gäller jämställdhet i näringslivet. Den röda listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningen växer och ingen bransch når längre upp till spannet för jämn könsfördelning.   

– Jönköpings län är bland de sämsta i Sverige när det kommer till andel kvinnor på ledande positioner, andel styrelseledamöter samt andel kvinnliga entreprenörer. Science Park och Handelskammaren vill vara med och bidra till att näringsliv, offentlig sektor, föreningsliv, ideella verksamheter och innovationssystemet i Jönköpings län blir mer jämställt. Detta är en viktig fråga för oss då mångfald genererar högre kollektiv intelligens, kan öka lönsamheten och ökar trivseln bland både män och kvinnor, säger Linda Pålsson.

Här är alla 20 nominerade

Agnesa Selmani, IKEA Torsvik, Jönköping
Ajnur Bilibani, Jönköpings kommun, Jönköping
Amanda Hilding, Axelent AB, Värnamo
Anna Elmeke, Husqvarna AB, Jönköping
Caroline Grahn, Bra Liv Väster vårdcentral Region Jönköpings län, Värnamo
Casandra Girdland, Husqvarna AB, Jönköping
Elina Fridell, Elbyrån i Vaggeryd AB, Vaggeryd
Emma Abrahamsson, Gislaved kommun, Gislaved
Hannah Runesson, Västbo Press AB, Gislaved
Julia Alfelt, Swedstyle AB, Jönköping
Lovisa Lidåker, AB BR. Wigells Stolfabrik och Lowali People and Culture Design AB, Jönköping
Malin Gustavsson, Lantmäteriet, Eksjö
Martina Lindström, IKEA Torsvik, Jönköping
Mary Gergess, Tele2, Jönköping
Mathilda Backstig, Sävsjö kommun, Sävsjö
Samija Hondo, HusmanHagberg, Jönköping
Sofia Hallin, Grant Thornton, Jönköping
Tania Karanja, Kvinno- & Tjejjouren, Jönköping
Tess Holm, Babyshop Group, Habo
Therese Lundell, Vaggeryds kommun, Jönköping

Här hittar du alla motiveringar till de nominerade. 

Vad får vinnarna?

Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 4 mars och får ett årskort på Friskis & Svettis och ett specialanpassat ledarskapspris beroende på vem vinnaren blir.

Samtidigt presenteras också Årets unga styrelsetalang, som liksom tidigare får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt ta plats som adjungerad styrelseledamot i Handelskammaren Jönköpings län. 

Samtliga ledarförebilder åker dessutom på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

Fakta Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett projekt som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 144 kvinnor tagit plats på listan genom åren.

År 2019 tog Science Park och Handelskammaren Jönköpings län över projektledarskapet.

Era Gerguri, Årets unga ledande kvinna 2019. 

I fjol utsågs Era Gerguri till Årets unga ledande kvinna 2019 och gjorde därmed de tidigare vinnarna Helén Truong (2018), Filicia Björkman (2017), Eva Skogeryd (2016) och Jennie Wall (2015) sällskap.

Sellamigo vann Sveriges största uppfinnarpris för unga innovatörer

15 november 2019

Den 14 november samlades innovatörer från hela landet för att delta på den nationella finalen av SKAPA-priset, där en total prissumma på 500 000 kronor skulle delas ut. Vid kvällens slut stod Karolina Malmlöv på Sellamigo som en av vinnarna i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer och fick ta emot 50 000 kronor för sitt digitala hästsadelregister.

SKAPA-stiftelsen grundades år 1985 till minne av Alfred Nobel och bakom priset står Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföringen med tillsammans med Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. Syftet med priset är att stötta innovatörer och uppfinnares i utvecklingen av sina idéer.

Jönköping prisades på nationella finalen

Det är andra året i rad som Jönköpings läns finalister prisas på den nationella finalen av Sveriges största uppfinnartävling. Karolina Malmlöv, som startat och driver Sellamigo  har själv många års erfarenhet av häst- och ridsportsbranschen. Hon såg tidigt den växande problematiken kring stölder av sadlar och utvecklade därför ett digitalt sadelregister för att förebygga och motverka just detta.

Juryns motivering

”Stölder av hästsadlar är ett växande internationellt problem som under de senaste två åren fått stor uppmärksamhet. Bara i Sverige begicks över 300 sadelstölder under 2019. Pristagaren har byggt upp ett register för sadlar som är kostnadsfritt och möjliggör en hög grad av registreringar av sadlar vilket kan vara en nyckel för att minska stölderna. Marknaden för tjänsten är stor, bara i Sverige finns ca 360 000 hästar och 2017 omsatte hästnäringen i Sverige 72 miljarder. Gratisvarianten av denna produkt erbjuds nu globalt medan premiumerbjudandet snart kommer att erbjudas i många länder.” 

På plats på den nationella finalen var även Conny Norberg från inkubatorsbolaget Robowaste, som i slutet av september tidigare i år tilldelades SKAPA-priset i den regionala deltävlingen.

Robowaste och Sellamigo utsedda till länets främsta innovationer 2019

18 september 2019

Under onsdagen delades det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping. Vinnare blev två av Science Parks inkubatorbolag – Conny Norman på Robowaste samt Karolina Malmlöw på Sellamigo, som tog emot utmärkelserna av landshövding Helena Jonsson.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Årets vinnare, Conny Norman från Science Park-bolaget Robowaste, tilldelades utmärkelsen för sin sorteringsmaskin som ska hjälpa byggavfallshanterande företag att omvandla kostnader till intäkter genom automatiserad sortering.

Juryns motivering:

”Genom att kombinera entreprenörens uppfinningsrikedom och kluriga lösningar med avancerad teknologi och mångårig forskning, har företaget tagit fram en unik produkt som kommer att förändra dess bransch. Innovationen bidrar till ett mer hållbart samhälle genom en effektiv hushållning av resurser. För kunden kommer denna uppfinning dessutom att kunna skapa intäkter av det som tidigare varit kostnader. Genom innovationshöjd, ett kunnigt och dedikerat team och ett teknikmässigt försprång, kommer denna revolutionerande lösning att skapa värde, inte bara för företag, utan också för samhället i stort.

SKAPA-talang för unga innovatörer

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. 2011 lanserades därför utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer. Bakom priset står Vinnova.

Under onsdagens prisceremoni delades SKAPA-talang för unga innovatörer ut till Karolina Malmlöw, från Science Park-bolaget Sellamigo för sin digitala tjänst som förhindrar sadelstölder.

Juryns motivering:

”Med ett brinnande engagemang, som grundar sig i egna erfarenheter, har entreprenören tagit sig an en viktig samhällsutmaning. Varje år drabbas en stor mängd privatpersoner, föreningar och företag, såväl här i Sverige som internationellt, av ett gemensamt problem. Med kunskap om den specifika branschen, och en beslutsamhet i att försvåra för den organiserade brottsligheten, har entreprenören skapat en smart, digital och helt unik tjänst som bygger på befintliga branschstandarder.”

Går vidare till den nationella tävlingen

Länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer får 10.000 kronor vardera samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. Den eller de nationella vinnarna av SKAPA-priset delar på en total prissumma på 500.000 kronor och vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer tilldelas 125 000, 75 000 eller 50 000 kronor. De nationella vinnarna presenteras på SKAPA Innovationsgala den 14 november.

Förra året regnade priserna över Jönköpings län under den nationella SKAPA-prisutdelningen. Årets länsvinnare visar på att vår region har mer att ge, med riktigt starka kandidater även denna omgång. På Science Park tycker vi dessutom att det är lite extra roligt att få uppmärksamma unga innovatörer genom priset SKAPA talang och vi önskar vinnarna lycka till i finalen i Stockholm.

Emilia Sundberg, länsordförande för SKAPA’s jury i Jönköpings län

Qnister AB utnämnda till årets inkubatorbolag

1 mars 2019

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år är det Qnister AB som kammar hem utmärkelsen.

Qnister är leverantör av produkter och tjänster kopplade till dataskyddsförordningen, GDPR. En av företagets produkter är en molntjänst som skapar struktur i GDPR-arbetet utan att kunden ska behöva vara jurist för att förstå vad som ska göras. Bakom idén står Qnisters grundare Anna-Lena Isaksson och Emelie Terlinder, bolagsjurister på Insatt AB, som tidigt insåg att det fattades ett strukturerat verktyg där kunderna själva skulle kunna jobba med att uppfylla lagkraven kring GDPR. I slutet av 2017 förstärkte Camilla Danielsson teamet när hon klev in som VD och delägare i bolaget.

Från svårbegriplig förordning till lättanvänt juridikverktyg

Kriterierna för utmärkelsen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Qnister uppfyller samtliga kriterier och tar därmed hem Guldenen med motiveringen:

”Entreprenörerna bakom Qnister gav sig på det tuffa arbetet att, på kort tid och med en tydlig deadline, omvandla den svårbegripliga GDPR-förordningen till ett lättanvänt verktyg. På ett skickligt sätt har de sedan paketerat och kompletterat molntjänsten med kringtjänster för att passa kundernas behov – vilket bekräftas av den höga kundtillväxten. GDPR-tjänsten är dessutom bara början på en spännande resa. Fler tjänster ligger i framtidsplanen, där kunden kommer att kunna “qnistra” på egen hand även inom andra juridiska områden.”

Positivt resultat redan efter första verksamhetsåret

Utmärkelsen delades under fredagsförmiddagen ut på Science Park i Jönköping. På plats fanns Camilla Danielsson och Anna-Lena Isaksson, tillsammans med delar av Qnister-teamet, för att ta emot utmärkelsen av Martin Harbäck, affärsutvecklare och ansvarig för Science Parks inkubatorprogram.

– Hundratals kunder och flertalet återförsäljare över hela landet på åtta månader; och ett positivt resultat redan under vårt första hela verksamhetsår – det är fantastiskt! Inkubatorsteamet och hela Science Park-miljön har varit dynamisk och väldigt inspirerande för oss, men har också utmanat oss, vilket man behöver på en sådan här resa. GDPR är på riktigt och ingen milleniumbubbla som man blir färdig med. Men det finns fler regler som företagen också behöver följa, och de tänker vi ta oss an i ett nästa steg, säger Camilla Danielsson, VD på Qnister, om året som gått och om framtiden.

Att skapa en enkel och användarvänlig tjänst av ett område som är komplext och outforskat är bland de svåraste utmaningarna entreprenörer kan ge sig på. Qnister har lyckats med detta och det är glädjande att se att kunderna håller med.

Martin Harbäck, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

Tidigare har bland andra Bondtech ABTrustcruit AB, och Infobric AB tagit emot utmärkelsen.

Progressive Safety AB stod för Årets innovation 2019

25 februari 2019

På Jönköpingsgalan den 23 februari fick Ahmed Mireé, som driver företaget Progressive Safety, ta emot utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län för sin idé E-Z Pin.

Utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län delas ut av Almi och Science Park till en person eller ett företag som har tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt. Den ska även vara kommersiellt gångbar eller skapa en stor samhällsnytta.

Juryns motivering till den vinnande innovationen

”Årets innovation gör det enkelt att göra rätt. Tack vare entreprenörens brinnande intresse för säkerhet har ett välkänt problem, såväl i hemmet, som i det offentliga rummet fått sinlösning. Med denna innovation och unika produkt kommer riskerna för materiella och personella skador att minska. Dessutom har produkten på kort tid tagit stora marknadsandelar.”

Det känns väldigt bra – riktigt kul! Det är bra med all uppmärksamhet man kan få nu i samband med lanseringen.

Ahmed Mireé, grundare, Progressive Safety

Innovationen som kan rädda liv

E-Z Pin löser problemet som ofta uppstår i samband med stress vid en brand. Det är inte ovanligt att en ovan användare klämmer fast handbrandsläckarens handtag och på så sätt inte får loss säkerhetssprinten. Genom att installera E-Z Pin på vanliga handbrandsläckare elimineras problemet och säkerhetssprinten kan avlägsnas enklare, snabbare och effektivare. E-Z Pins unika patenterade design gör att den passar de flesta handbrandsläckare på marknaden. Den är etablerad på den nordiska marknaden genom ledande leverantörer av brandsläckare.

2018 fick Ahmed Mireé även ta emot det prestigefyllda SKAPA-priset för unga innovatörer för innovationen E-Z Pin.

Övriga finalister i utmärkelsen Årets innovation

Årets två andra finalister var:

  • FM Technology – Smart building, Henric Fransson
  • Qnister – Qnister GDPR, Anna-Lena Isaksson, Camilla Danielsson och Emelie Terlinder

Tidigare har bland andra BondtechInventech Europe ABCombiQ och Infobric tilldelats utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län.

Full pott för Jönköping under nationella finalen av Sveriges största uppfinnarpris

9 november 2018

Under torsdagen delades SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer ut i den nationella finalen vid SKAPA Innovationsgala som arrangerades på mässan Eget Företag i Stockholm. Jönköpings län tog under kvällen hem hela fem utmärkelser och nationell vinnare av Årets innovation, tilldelades Joakim Staberg på Science Park-bolaget Coloreel för sin trådinfärgningsenhet för textilbranschen. Utöver äran och ett diplom tilldelades vinnaren 500 000 kronor i prispengar.

Det är jättekul att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är en fantastiskt trevlig tillställning och jag är mycket imponerad av juryn för SKAPA-priset som verkligen gjorde sin hemläxa och tittade på det vi skapat, vilket är anledningen till att jag står här i dag som Årets innovatör.

Joakim Staberg, grundare, Coloreel

SKAPA-priset för unga innovatörer

Stiftelsen SKAPA delade också ut ett innovationspris till personer födda mellan 1988 och 1999, SKAPA-priset för unga innovatörer. Första pris, på 125 000 kronor, delades ut till Ahmed Mireé på Science Park-bolaget Progressive Safety som förutom utmärkelsen Årets unga innovatör även fick en prischeck på 125 000 kronor för sin E-Z Pin, en säkerhetssprint för handbrandsläckare.

Syftet med utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. Utmärkelsen är en satsning av Vinnova.

Innovationsgalan, föregicks av ett event där de tävlande bidragen fick pitcha sina affärsidéer inför en jury. Ahmed Mireé tog här även hem priset för den bästa presentationen av sin idé.

Det är väldigt stort, det största jag varit med om i form av att få utmärkelser. Väldigt glad för att vinna även pitch-priset och prestera bra på scen, då jag tävlade mot de andra länen i Sverige.

Ahmed Mireé, grundare, Progressive Safety

Jönköping landets mest innovativa län

skapa

Under kvällen blev Jönköpings län utsett till landets mest innovativa län. Priset togs emot av Landshövding Helena Jonsson. Almi-rådgivare Marita Webeklint fick ta emot priset för bästa uppfinnareföreningen som gick till FUF i Värnamo och Finnvedens Uppfinnarförening.

  • Nationell vinnare Årets innovation: Joakim Staberg, 500 000 kronor
  • Nationell vinnare Årets unga innovatör: Ahmed Mireé, 125 000 kronor
  • Bästa presentationen av idé: Ahmed Mireé, 3000 kronor
  • Landets mest innovativa län: Jönköpings län
  • Landets bästa uppfinnarförening: Finnvedens Uppfinnarförening

Juryns motiveringar

Om utnämningen av Joakim Staberg, vinnare av SKAPA-priset på 500 000 kronor:

”Dagens trådinfärgningsfabriker kan endast färga tråd i en enda solid färg. Med Coloreel-tekniken kan man få en snabb och högkvalitativ infärgning av en textil tråd samtidigt som tråden används i produktion. Den första produkten som ska lanseras baserad på denna teknik är det banbrytande trådinfärgningstillbehöret Coloreel Embroline som kan användas i befintliga brodyrmaskiner. Genom att färga en vit tråd under pågående brodyrproduktion ger Coloreel en fullständig frihet att skapa unika brodyrer utan några begränsningar i användningen av färger. Denna teknik bidrar inte bara till ökad effektivitet i hantering utan på ett innovativt sätt även till den svenska textilbranschens effektivitet, utveckling och tillväxt.”

Om utnämningen av Ahmed Mireé, vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer på 125 000 kronor:

”Sommarens bränder har aktualiserat allmänhetens medvetenhet om bland annat behovet av brandsläckare. E-Z Pin är en sprint som kan användas som en extra anordning till vanliga handbrandsläckare och som medför ett enklare, snabbare och effektivare sätt att avlägsna säkerhetssprinten. Vid den stress som oftast uppstår vid brand är det inte ovanligt att man griper över både mothåll och utlösningsgrepp vilket blockerar sprinten och försenar släckningen. E-Z Pin är en sprint med plastgrepp som går att avlägsna även om man håller både utlösare och mothåll i samma handgrepp. Sprinten är etablerad på den nordiska marknaden och har EN-godkännande och varumärkesskydd.”

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Bondtech AB utnämnda till årets inkubatorbolag 2018

9 mars 2018

Guldenen är Science Park Jönköpings utmärkelse till årets inkubatorsbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år är det Bondtech AB som kammar hem utmärkelsen.

Bondtech utvecklar, konstruerar och tillverkar en unik teknik för 3D-printning, som skapar en tillförlitlig, exakt och snabb tryckningsprocess. Bakom idén står Martin Bondéus som också är VD på bolaget.

Kriterierna för utmärkelsen är en unik affärsidé, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver.

Tilldelas priset för innovativ produkt och internationell export

Bondtech uppfyller samtliga kriterier och tar därmed hem Guldenen med motiveringen:

”Bondtech har inom loppet av tre år gått från idé till utveckling och lansering av en produkt som exporteras till fler än 50 länder. Den unika produkten löser ett välkänt problem med dagens 3D-skrivare och ökar såväl kvalitet som hastighet på utskrifterna. Genom idogt arbete, med start i källaren, har Martin Bondéus visat att det går att bygga en internationell succé på kort tid – även inom hårdvarubranschen. Framgången så här långt har byggt på försäljning till slutanvändare, men nu har även tillverkare av 3D-skrivare fått upp ögonen för Bondtech. Detta gör att företagets framtid ser mycket spännande ut!”

Utmärkelsen delades ut av Gustav Österström, VD på Science Park Jönköping den 9 mars 2018.

Martin Bondéus har gjort en imponerande resa; att på så kort tid skapa en internationellt gångbar produkt är inte enkelt. Kombinationen av en driven entreprenör och en stark produkt, på en växande marknad gör att vi tror att det här kommer att bli ett riktigt framgångsrikt bolag.

Gustav Österström, VD, Science Park Jönköping

– Det känns väldigt roligt att bli uppmärksammad för jobbet man har lagt ner. Det är mycket hårt jobb man har lagt under de här tre åren, säger Martin Bondéus.

Tidigare har bland andra Trustcruit, Sweratel AB och Infobric AB tagit emot utmärkelsen.

FGRS och Tuva vinnare av SKAPA-priset 2015

17 juni 2015

På onsdagen den 17 juni, delade landshövding Minoo Akhtarzand ut Almis regionala priser till länets bästa innovationer 2015 vid en högtidlig prisutdelning på Residenset i Jönköping. Årets vinnare bestod av två inkubatorsbolag från Science Park, FGRS vann ”Skapa Utvecklingsstipendium” och Tuva Sweden AB vann ”Skapa Framtidens Innovatör”.

Skapa Utvecklingsstipendium i Jönköpings län tilldelades i år Thomas Gustafsson och Mats Udén för idén Energiturbo FGRS med motiveringen: ”Ibland när mycket energi i form av värme behöver skapas, t ex för att torka ur vid ett nybygge, görs detta vanligtvis genom förbränning av diesel, pellets etc. Genom en sinnrik återvinning av energi med hjälp av en värmepump och en ny form av värmeväxlare uppnås en 20 % energiåtervinning och en minskad miljöbelastning av CO2 med upp till 95 %. Energiturbon, som är patentsökt, kommer framöver att kunna användas framgångsrikt i många sammanhang där stora värmeuttag behövs.”

Emil Karlsson är framtidens innovatör

Skapa Framtidens Innovatör i Jönköpings län tilldelades i år Emil Karlsson för idén Tuva med motiveringen: ”Bara i Sverige anmäldes 22.400 bostadsinbrott under 2014 – en ökning med 6 % från året innan. Genom att bilda en smart digital grannsamverkan kan kommunikationen avsevärt förbättras både mellan berörda grannar men också med t ex Polisen. Tuva kommer med sitt system att bidra, inte bara till att snabbare upptäcka och avstyra inbrott, utan framför allt fungera avskräckande samt förhindra att inbrott sker.”

Länsvinnaren av Skapa Utvecklingsstipendium får, utöver Almis regionspris på 15 000 kronor, ytterligare 10 000 kronor från Stiftelsen Skapa och deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. Länsvinnaren av Skapa Framtidens Innovatör får utöver Almis regionspris på 15 000 kronor ytterligare 5 000 kr från Stiftelsen Skapa samt deltagande på den nationella prisutdelningen. Vinnarna presenteras på mässan Eget Företag i Stockholm den 5 november.

Det här är SKAPA-priset

Skapa Utvecklingsstipendium har delats ut sedan 1986 av Stiftelsen Skapa till minne av Alfred Nobel. Syftet med stipendiet är att stimulera tekniskt nyskapande och kreativitet som leder till kommersiella möjligheter. Skapa Framtidens Innovatör syftar till att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1985-1996 har nu chansen att tävla nationellt om tre priser, totalt 150 000 kronor.

Skapa finansieras av Almi Företagspartner, Agne Johanssons minnesfond, SEB, Stockholms-mässan och Vinnova.