En kvinna står på en byggarbetsplats och använder Infobrics tjänst på telefonen. Hon har varselklädsel och skyddshjälm på sig. Bredvid henne står en bandvagn.

Infobric – fikasnacket som blev branschsuccé

Tillbaka till 2004. En liten startup i det minsta källarkontoret på Science Park i Jönköping har nyligen börjat utvecklas. Idag, 17 år senare förser marknadsledande Infobric sina tjänster i utbyggnationen Science Park Towers. Bara ett stenkast bort från där det en gång började. När byggnaden står klar 2023 är det därifrån som Infobric kommer att driva sin verksamhet. Cirkeln sluts – men Infobrics resa har fortfarande bara börjat.

Man får nypa sig i armen. Allt började i ett fikarum på Science Park 2004.

Dan Friberg, VD och koncernchef på Infobric Group

Bolaget började sin resa i ett litet kontor i Science Parks källare, men har idag över 300 anställda och omsatte ca 450 MSEK 2020. I maj 2021 förvärvade Infobric det brittiska storbolaget MSite – en ledande brittisk aktör för personalhantering, säkerhet och produktivitet inom byggbranschen.

Tillsammans med det senaste förvärvet utgör Infobric en koncern bestående av åtta bolag. En koncern som med sina innovationer och tjänster driver digitaliseringen av en hel bransch framåt.

Och kontoret? Ja, det är symboliskt nog idag fastighetens största och ligger på högsta våningen i Science Park Towers i Jönköping.

För hållbara, säkra och effektiva byggarbetsplatser

Infobric är ett SaaS-bolag (Software as a Service) som utvecklar molnbaserade mjukvarutjänster för säkrare och mer effektiva byggarbetsplatser. Koncernen tillhandahåller ett helhetskoncept med tjänster som hjälper byggentreprenörer med allt från närvaro-, kompetens- och leverantörskontroll till access-system och hantering av fordon, maskiner och verktyg. Det vill säga tjänster som ökar effektiviteten och lönsamheten i ett byggprojekt. Infobric har närvaro i fem länder, med huvudmarknader i Sverige, Norge och UK.

– Det var ett gäng entreprenörer som satt på en fikarast på Science Park och diskuterade problematiken kring stölder och inbrott på byggarbetsplatser. De sa att det måste gå att använda ny teknik för att göra riktigt bra elektroniska lås som förhindrar just det, säger Dan.

Från affärsutvecklare till VD

Och det var så allting började. Stölder på byggarbetsplatser är inte bara kostsamt på grund av att stulna verktyg måste ersättas med nya. En följd av stölderna är även att produktiviteten i bygget stannar av och orsakar stora stilleståndskostnader, exempelvis via viten för försening.

Infobrics VD Dan Friberg sitter framför en vägg av trä och skrattar.En affärsidé tog form och startupen Safetool grundades. På den tiden jobbade Dan som affärsutvecklare på Science Park och coachade startupens grundare Lars-Göran Lindqvist, Claes Rydin, Kenneth Johansson och Werner Hilliges, de två första åren. När Dan år 2016 fick erbjudandet om att bli Infobrics VD, hade han följt bolagets resa i tolv år. Dels genom sin roll som affärsutvecklare, men även senare som VD på Science Park samt som styrelseledamot och ordförande i Infobric.

– Det är en fantastisk upplevelse att först coacha ett case man verkligen känner för, sedan få chansen att investera i bolaget och till sist få leda bolaget. Och dessutom se produkten i gång precis utanför fönstret, säger Dan.

En byggingengör stämplar sitt kort för att komma in på en byggarbetsplats. Hon har skyddshjälm och reflexväst på sig.

Förändring på allvar

Sedan starten 2004 har Infobric vuxit och utökat sitt produktsortiment i en rasande fart. En av nycklarna för att komma dit har enligt Dan varit att redan från början skapat ett nära samarbete med våra kunder på ett jordnära sätt ute i fält. Ett tips han gärna delar med blivande entreprenörer och startups är att inte fastna i planeringsskedet. Ring kunderna, träffa dem och försök att hitta lösningar längs vägen. Men kanske viktigast av allt: skapa ett team av människor som vill vara med och skapa förändring på allvar.

– En av de saker jag är mest stolt över med Infobric är medarbetarna. Det finns mycket driv och högt satta mål. Vi har tur som lyckats få med så bra individer. Utan dem hade Infobric inte varit det vi är idag, förklarar Dan.

Science Park – en resekamrat längs vägen

Från idé, företagsstart och det minsta källarkontoret – till investeringar, expansion och största kontoret i byggnaden. När det kommer till Infobrics tillväxtresa har Science Park haft förmånen att få följa med både genom affärsutveckling, finansiering och den fysiska miljön. Så här säger Gustav Österström, VD på Science Park, om bolagets utveckling:

– Infobric är ett framgångsexempel på många sätt. De är innovativa och bidrar till att transformera en hel bransch. De är dessutom en inspirationskälla för andra entreprenörer och tillväxtföretag. Vi ser framemot ett fortsatt samarbete.

Infobrics historia – år för år:

2004

Lars-Göran Lindqvist, Claes Rydin, Kenneth Johansson och Werner Hilliges startar bolaget SafeTool i Science Parks källare.

2006

Safetool utvecklar ett komplett entré- och passagesystem, som kommer att bli byggbranschens egen standard.

2008

Riskkapitalbolaget Scope går med som delägare i SafeTool.

2009

SafeTool lanserar den första versionen av sin informationstjänst Infobric Ease och belönas med utmärkelsen ”Årets innovation” som delades ut av Science Park Jönköping.

2010

SaftTool byter namn till Infobric och utverklar Infobric Ease till en SaaS-tjänst (Software as a service) och lanserar tjänsten brett för hela byggbranschen.

2012

Infobric utvecklar en tjänst för maskinuthyrningsbranschen – Ease Rental.

2014

Bolaget vinner Svenska Byggbranschens Utvecklingsfonds årliga innovationstävling för bästa utvecklingsprojekt inom bygg, installation eller anläggningsbranschen.

2015

Scope säljer hela sitt innehav till det Science Park-baserade investeringsbolaget Jönköping Business Development (JBD).

2016

Det blir lagkrav på personalliggare på byggarbetsplatser och antalet arbetsplatser som använder Infobric ökar med 573%. Infobric lanserar ny app för registrering av närvaro – Ease CheckIn

2017

Infobric utses till Gasell och är det näst snabbast växande och lönsammaste bolaget i Jönköpings län. Ease CheckIn toppar listorna i Appstore.

2019

Summa Equity förvärvar Infobric av JBD. Infobric förvärvar de två norska SaaS-bolagen Tempus AS och BlastManager AS.

2021

Infobric gör sitt första förvärv utanför Norden – marknadsledande, brittiska MSite. De förvärvar även bolaget AddMobile.