En porträttbild på Gustav Österström.

Gustav Österström ny VD på Science Park

29 november 2016

Science Park har gjort klart kring VD-rollen. Gustav Österström tar över som VD för Science Park efter att ha varit tillförordnad VD i drygt ett år.

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Varje år möter Science Park cirka 1000 idéer och utifrån dessa startas ett par hundra bolag. Därtill jobbar man aktivt med ett 60-tal etablerade bolag. Science Park stöttar idéer och bolag med aktiv affärsutveckling och med tillgång till finansiering, bland annat genom sitt investerarnätverk och genom kopplingen till investeringsbolagen Speed Capital och Jönköping Business Development. Nu är det alltså bestämt att Gustav Österström blir ny VD för Science Park, efter att ha varit tillförordnad VD i drygt ett år.

Science Park är inne i en spännande förändring och utveckling. Vi har breddat vårt uppdrag och vi har ett starkt förtroende från regionen. Det senaste året har vi haft möjlighet att jobba nära tillsammans med Gustav och vi ser att den kravprofil vi har på VD-tjänsten väl stämmer överens med Gustavs egenskaper och arbetssätt. Nu ser vi fram emot att tillsammans sätta Science Parks långsiktiga strategier i handling.

Per-Arne Andersson, styrelseordförande, Science Park.

2,5 miljoner till Science Park Jönköpings inkubator från Vinnova

7 oktober 2015

Science Park Jönköping är en av landets ledande inkubatorer och får förnyad finansiering med 2,5 miljoner i fyra år av Vinnova. Totalt får 18 företagsinkubatorer runt om i landet finansiering av Vinnova. Inkubatorstödet ska bidra till att det blir fler nya kunskapsintensiva tillväxtföretag i Sverige.

Regeringen vill se fler kunskapsintensiva företag runt om i Sverige. Därför är det glädjande att Vinnova spetssatsar på högpresterande inkubatorer som kan bidra till fler sådana företag.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Ska ge rådgivning och stöd till tillväxtföretag

Inkubatorerna erbjuder bland annat rådgivning för kunskapsintensiva företag i tidiga faser, när det gäller att utveckla affärsidéer, attrahera kapital, få nya kunder och komma ut på internationella marknader. Syftet med inkubatorstödet är att det ska bli fler nya kunskapsintensiva tillväxtföretag i Sverige.

Vid urvalet av vilka inkubatorer som får stöd har vi besökt alla inkubatorer och via intervjuer utvärderat hur de arbetar med rådgivning till företag. Vi har använt oss av externa bedömare i det arbetet. Den samlade bedömningen är att alla de sökande inkubatorerna håller hög klass och konkurrensen var mycket stark.

Marie Wall, ansvarig för inkubatorprogrammet på VINNOVA.

Jönköping står starkt i nationell konkurrens

– Beskedet från Vinnova var efterlängtat. Vi har fått bekräftat att vi har en verksamhet som står sig stark i nationell jämförelse och som Vinnova vill satsa långsiktigt på. Vi på Science Park har en drivkraft i att på allvar göra skillnad i bolagen vi arbetar med och att aktivt kunna bidra i affärsutvecklingen i länets intressantaste tillväxtbolag. Nu har vi möjlighet att utveckla det arbetet, vilket känns fantastiskt roligt, det säger Gustav Österström, ansvarig för inkubatorn på Science Park.

Sammanlagt fördelas 55 miljoner årligen till 18 inkubatorer:

  • Arctic Business Incubator AB, Luleå
  • Chalmers Venture Creation, Göteborg
  • Create Business Incubator Mälardalen AB, Västerås
  • Gothia Science Park Inkubator, Skövde
  • Ideon Innovation / Lund Business Incubator AB, Lund
  • LEAD i Östergötland AB, Linköping
  • Minc i Sverige AB, Malmö
  • Sahlgrenska Science Park AB, Göteborg
  • Science Park Jönköping AB, Jönköping
  • Stockholm Innovation and Growth AB, Stockholm
  • Uminova Innovation AB, Umeå
  • Uppsala Innovation Centre AB, Uppsala/Södertälje
  • Blekinge Business Incubator AB, Karlskrona/Ronneby
  • Företagsfabriken i Kronoberg, Växjö
  • GU Holding, Göteborg
  • Inkubatorn i Borås AB, Borås
  • Inkubera i Örebro AB, Örebro
  • Umeå Biotech Incubator AB, Umeå
En bild som visar logotyp för Science Parks såddkapitalbolag Speed Capital.

Science Park startar nytt riskkapitalbolag

6 oktober 2015

Science Park ökar möjligheten för tillväxtföretag att hitta riskkapital genom grundandet av såddkapitalbolaget Speed Capital AB. Det nya bolaget kommer att ha möjlighet att investera mellan 100 000 och 300 000 kronor i tillväxtföretag i Jönköpings län. cDoc är den första investeringen för Speed Capital.

För nystartade företag är ett av de största problemen att hitta finansiering som hjälper dem framåt. Speed Capital vill bidra till ökad tillgång på riskvilligt kapital genom att investera i spännande företag i vår region så att vi får fler framgångsrika tillväxtföretag.

Lovisa Skyborn, ansvarig för Speed Capital på Science Park

 

En porträttbild på Lovisa Skyborn.

Lovisa Skyborn, ansvarig för Speed Capital på Science Park

Science Park hjälper företag att starta och växa genom att kombinera aktiv affärsutveckling med att se till att företagen hittar riskvilligt kapital. Sedan tidigare driver Science Park riskkapitalbolaget Jönköping Business Development, webbtjänsten Finansieringsportalen.se, länets finansieringsguide samt ett investerarnätverk med regionala affärsänglar.

Bildandet av Speed Capital har möjliggjorts genom ett samarbete med Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län som finansierar satsningen med två miljoner kronor under ett två år.

Speed Capital har gjort sin första investering genom att gå in med 250 000 kronor i bolaget cDoc AB som utvecklar en tjänst för enkel hantering av kemikaliedokumentation för företag.

En genrebild som. visar startbanan på en flygplats.

Stor regional satsning på innovation i befintliga företag

2 juni 2015

Science Park tillsammans med Almi Företagspartner och Högskolan startar nu Innovation Runway, ett projekt med syfte att utveckla innovationer i befintliga företag i regionen.

Projektet har förberetts och testats genom ett antal pilotkörningar med företag det senaste året och har nu fått finansiering från EUs regionala utvecklingsfond och Region Jönköpings län för 3,5 år framöver.

Vårt mål är att skapa en väl beprövad innovationsprocess som kan fungera som en extern ”innovationsavdelning” för länets små och medelstora företag.

Gustav Österström, VD, Science Park

Denna ”innovationsavdelning” kan på plats hos företagen inventera idéer, problem, möjligheter och teknologier som skulle kunna utgöra framtida kommersiella möjligheter. Projektet kan dessutom tillhandahålla erfarna affärsutvecklare som tillsammans med studenter, forskare och entreprenörer utvärderar projektet utifrån marknadspotential, teknik och resursbehov och som hjälper till att paketera resultatet.

Innovation Runway ska öka förändringstakten hos länets små och medelstora företag

Vi som arbetar i organisationerna bakom projektet har länge sett en vilja och ett behov hos företag i länet att öka förändringstakten för att möta allt snabbare omvärldsförändringar och ökad konkurrens. Genom projektet Innovation Runway ger vi små och medelstora företag verktyg att anta utmaningen och komma ut som vinnare med nya affärsområden eller genom nya företag/avknoppningar som resultat.

Ett bildkollage som visar logotyperna för Science Park, Almi, Jönköping University, Region Jönköpings län och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Dan Friberg och Lovisa Skyborn från Science Park tillsammans med Rolf Johansson, Göran Kastman och Ingemar Isaksson från Kreditgarantiföreningen

Miljoner ska göra nytta i länets småföretag

16 september 2014

Science Park tar över driften av Kreditgarantiföreningens verksamhet i Jönköpings län och får därmed möjlighet att borga för företagslån hos bank.

Kreditgarantiföreningar bildades under tidiga 2000-talet i många delar av Sverige med målsättningen att kunna gå i borgen så att företagare lättare skulle kunna få lån i banken. I stort sett samtliga dessa föreningar har nu lagts ner, men i Jönköping tänker man annorlunda och gör nu en unik satsning för att nå en bredare marknad och se till att kapitalet kommer företagen till del.

Genom Science Park som finns i samtliga kommuner i länet och årligen möter tusentals företag är vi övertygade om att vi kommer nå ut med vårt erbjudande till dem som behöver stöd genom borgen. På så sätt kan KGF även i fortsättningen komma företagsamheten i Jönköpings län till nytta på ett bra och effektivt sätt.

Göran Kastman, Kreditgarantiföreningen

– Vi ser detta som en bra typ av finansiering för växande företag då den också skapar en god relation med företagets affärsbank säger Dan Friberg, vd på Science Park.