Hanna Aspklint, blivande VD på Science Park, står inne i Science Park Towers.

Hanna Aspklint ny VD på Science Park

21 augusti 2023

I november tillträder Hanna Aspklint tjänsten som VD för Science Park Jönköping AB. Hon tar över efter Gustav Österström som haft rollen i drygt åtta år.

Det var ett högt söktryck på tjänsten och efter en omfattande rekryteringsprocess är det med stor glädje vi välkomnar Hanna Aspklint i rollen som VD. Hanna kommer med ett starkt ledarskap som kan beskrivas som modigt, handlingskraftigt och inkluderande. Hon har omfattande kunskaper inom bland annat digitalisering, affärsutveckling och bolagsutveckling. Det gör henne till en utmärkt match mot både rollen och vår kultur på Science Park.

Richard Thorell, styrelseordförande Science Park Jönköping AB

Hanna Aspklint är idag VD för Knowit i Jönköping och Karlstad och har tidigare erfarenhet som bland annat kommunikations- och produktchef på statligt bolag. Hon är också certifierad styrelseledamot och har ett stort engagemang i idrottsrörelsen.

Jag är så glad över att få förtroendet och det stimulerande uppdraget att leda Science Park framåt. Främst för att det handlar om att tillsammans med fantastiska medarbetare på Science Park och övriga samarbetspartners bidra till att vi löser de samhällsutmaningar som finns idag och kommer att finnas framåt. Här har Science Park en fantastisk möjlighet att skapa en miljö där hållbara innovationer, nya idéer och entreprenörskap blir verklighet och utvecklar vårt näringsliv. Jag vill också bidra med ett ledarskap som ger utveckling, mod och glädje.

Hanna Aspklint, tillträdande VD på Science Park

Invigning av Science Park Towers 25/8

Det händer mycket på Science Park Jönköping just nu. Förra veckan lanserades Science Parks nya webbplats och en ny visuell identitet. På fredag invigs också Science Park Towers – en utbyggnad av den fysiska miljön i Jönköping.

Science Park har en viktig roll i Jönköpings län – inte minst för vår kommun och Jönköping Universitys framåtsyftande utveckling. De är en katalysator för innovation, entreprenörskap och samverkan. Som ny VD får Hanna möjligheten och utmaningen att fortsätta bygga den dynamiska miljö som Science Park strävar efter – dessutom i helt nya lokaler.

Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun

Vi på Science Park hälsar Hanna varmt välkommen!

För mer information, kontakta:

Richard Thorell, styrelseordförande Science Park Jönköping AB
070-835 10 89

Hanna Aspklint
070-680 02 77

 

Foto Hanna Aspklint: Anna Hållams

Science Park söker VD

22 maj 2023

På Science Park är vi övertygade om att lösningen på våra nutida och framtida samhällsutmaningar finns i människans innovationskraft – och att innovativa tillväxtföretag spelar en avgörande roll i att framtidssäkra vår regions näringsliv. Nu söker vi en VD som vill driva och ta nästa steg i vårt arbete med att utveckla regionens innovationskraft.

Science Park Jönköpings län är en verksamhet där människor, företag och organisationer utvecklar ny kunskap och hållbara innovationer. Vårt uppdrag är att lösa samhällsutmaningar genom att arbeta med innovationer, nya idéer och entreprenörskap hos både individer och etablerade företag. Vår miljö bidrar till att människors kunskap, idéer och kreativitet kommer samhället till nytta. Science Parks huvudintressenter är Jönköpings kommun, Jönköping University och Region Jönköpings län, samt övriga 12 kommuner. Tillsammans spelar vi en viktig roll i det regionala innovationssystemet. Här kan du läsa mer om oss.

Till rollen som VD söker vi nu en passionerad och modig ledare som brinner för att med innovation som verktyg skapa en positiv förändring inom näringsliv och samhälle.

Science Park som arbetsplats

Science Park präglas av nytänkande, engagemang och hållbarhet och erbjuder en kreativ och dynamisk arbetsplats där vi värnar om vår värdegrund. Vår interna kultur är tydligt präglad av våra kärnvärden göravåga och dela. Våra medarbetare har ett stort engagemang för vårt uppdrag, hög genomförandekraft och drivs av att göra saker tillsammans – med andra, och med varandra. Genom vårt inkluderande förhållningssätt har vi byggt upp en kultur där vi har kreativitet och mod att testa nya arbetssätt, aktiviteter och målgrupper.

VD-rollen

Som VD för Science Park Jönköpings län kommer du bland annat att arbeta med:

 • Ett direkt och indirekt ledarskap över drygt 30 drivna och entreprenöriella medarbetare och chefer.
 • Att utveckla våra medarbetare och vår kultur genom ett starkt värderingsbaserat ledarskap.
 • Att driva och följa upp strategi- och verksamhetsplansarbetet samt ha ett övergripande budgetansvar för hela verksamheten.
 • Att leda innovationsarbetet i regionen. Du gör det genom värdeskapande samarbeten och starka relationer med länets alla kommuner, Jönköping University, Region Jönköpings län och övriga partners.
 • Ansvara för vår övergripande affär, bland annat arbetet med uppsättning och genomförande av större regionala utvecklingsprojekt.
 • Att representera verksamheten i regionala och nationella sammanhang.
 • Att delta i nationella innovationssammanhang, främst med koppling till vår branschorganisation SISP.
 • Ett direkt ledarskap för funktionerna Fastighet & service, Ekonomi, Medarbetarskap/HR, Marknad & kommunikation, Projekt och Finansiering.
 • Ett aktivt deltagande i dotter- och intressebolagen: Speed Capital, Spectria Invest & Tillväxtstiftelsen.
 • Att tillsammans med ordförande samordna styrelsearbetet och övergripande verksamhetsplanering

Om dig

 • Som VD för Science Park Jönköpings län arbetar du med att skapa en kompetent och högeffektiv organisation där genomförandekraften är hög. Detta gör du genom att inspirera och stärka både medarbetare och chefer att utvecklas, som individer såväl som i sina yrkesroller.
 • Du är affärsmässig och brinner för utveckling i alla dessa former, du tänker utanför boxen och letar ständigt efter nya sätt att förbättra vår verksamhet.
 • Genom att samarbeta och interagera med många olika samarbetspartners i länet och på nationell nivå så skapar du starka relationer och bygger nya nätverk.

För att bli framgångsrik i rollen som VD på Science Park så har du med dig:

 • Ett starkt driv och engagemang att förverkliga idéer och omvandla strategier till verklighet, allt för att förbättra vår verksamhet.
 • Ett utvecklingsorienterat, värdebaserat och inkluderande ledarskap.
 • En analytisk förmåga att strukturera, prioritera och fokusera verksamheten på strategisk, taktisk och operativ nivå.
 • Ett kommunikativt och förtroendeingivande ledarskap med förmåga att bygga starka relationer både internt och externt.
 • En stark vilja att bidra till samhällsnytta och att utveckla vår regions näringsliv.

För att passa i den här rollen krävs att du har:

 • Ledarerfarenhet från värderingsstyrda organisationer.
 • Erfarenhet av affärsutveckling.
 • Akademisk examen eller likvärdig kompetens genom arbetslivserfarenhet.
 • Kan kommunicera obehindrat i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med innovationer, gärna med ett fokus på att lösa samhällsutmaningar genom hållbar innovation.
 • En lokal förankring och nätverk inom Jönköpingsregionen.

Om du brinner för entreprenörskap och innovation som möjliggörare för att lösa samhällsutmaningar, är det här den perfekta möjligheten för dig. Vi erbjuder dig ett starkt engagemang och stöd från alla medarbetare, ständiga möjligheter till utveckling och en fantastisk arbetsplats på nya Science Park Towers, en av Jönköpings mest inspirerande mötesplatser.

Vi ser fram emot att möta dig och att tillsammans skapa en ljus och hållbar framtid för vår Science Park och regionen!

Bra att veta

Placeringsort är Jönköping och du rapporterar till styrelseordförande Richard Thorell.

Ansökan

Ansökan är nu stängd och rekryteringsprocessen pågår.

I den här rekryteringen samarbetar vi med VEM. VEM är ett utvecklingsorienterat konsultföretag som erbjuder högkvalitativa tjänster inom rekrytering och interimslösningar av ledande befattningar.

Kontaktpersoner

Lisa Florby, 036-570 11 91, [email protected]
Charlotte Guldstrand, 036-570 11 85, [email protected]

Projektet Produktionsänglar lanseras i Jönköping

22 maj 2023

Nu får startupbolag i väst nya möjligheter att gå från prototyp till produktion. Science Park Jönköping är sedan april ny samarbetspartner i projektet Produktionsänglar.

Produktionsänglar, som startades och drivs av Södertälje Science Park och KTH, har i flera år främjat produktion i Sverige genom ett program där startupbolag matchas mot svenska tillverkare. Sedan förra året har programmet börjat rullas ut över hela landet, där Ideon Science Park i Lund var först ut. Efter en lyckad satsning på södra Sverige lanseras nu ytterligare en nod i Jönköping.

Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg mot att finnas representerade över hela landet! Det ska bli spännande att inleda ett samarbete med Science Park Jönköpings län och lära känna nya startups som vill komma i gång med produktion, säger Victor Strimfors som projektleder Produktionsänglar på Södertälje Science Park.

Jönköping – en region med stark tillverkningsindustri och entreprenörsanda

 

Jönköpings län är en region som är känd för sin tillverkningsindustri, inte minst genom Gnosjöregionen som är välbekant för sin entreprenörsanda. Vår nod i Jönköping kommer ha hela västra Sverige som upptagningsområde.

Vi ser fram emot ett tätare samarbete med Produktionsänglar och genom det möjliggöra för både entreprenörer och bolag i Västsverige att kunna vara med i programmet med en fysisk nod i Jönköping. Extra roligt är att detta sammanfaller med vår nya satsning på Science Park Towers som invigs 25:e augusti, säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park Jönköpings län.

Första programstart i höst

Inom en femårsperiod är målet att Produktionsänglar ska finnas i anslutning till fler högskolor och universitet samt innovationsstödsaktörer som Science Parks och inkubatorer runt om i landet. Detta möjliggörs av projektfinansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Under hösten kommer det arrangeras tre parallella program – i Södertälje, Lund och i Jönköping. Intresserade startups anmäler sig på Produktionsänglars hemsida senast den 4 juni.

 

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till programmen.

Science Parks VD Gustav Österström håller tal framför en publik

Gustav Österström lämnar VD-rollen på Science Park efter 8 år

12 maj 2023

Efter totalt 13 år på Science Park, varav de senaste 8 i rollen som VD, går Gustav Österström vidare till nya utmaningar. Framåt kommer Gustav arbeta med investeringsfonden Spectria Invest i kombination med ett nytt externt styrelseuppdrag.

Science Park är inne i en otroligt spännande period där vi i augusti inviger vår nya mötesplats Science Park Towers och i samband med det lanserar vi även en ny visuell identitet. Tillsammans jobbar vi hårt för att utveckla verksamheten och har under de senaste åren adderat flera spännande initiativ – bland annat med koppling till hållbara innovationer, digital transformation, AI och entreprenörskap. Jag är stolt över vad vi tillsammans har byggt upp och nu är det ett spännande läge för en ny person att ta över rollen som VD, säger Gustav.

Gustav började som affärsutvecklare 2010 och har sedan dess haft roller som ansvarig för inkubatorn, affärsutvecklingsansvarig och VD. När han senare i höst lämnar rollen kommer han att arbeta vidare med Spectria Invest, en investeringsfond där Science Park är både initiativtagare och en av ägarna av fonden.

Science Park är inne i en spännande utvecklingsfas och har under de senaste åren utvecklats mot en mer hållbarhetsdriven verksamhet för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av innovation. Science Park tilldelades nyligen pengar för att driva på utvecklingen av AI hos regionens företag och stöttar såväl individer som befintliga företag och tillväxtbolag med att utveckla innovationer och nya idéer.

Jag får ofta höra att jag måste ha ett av regionens roligaste jobb och jag kan inte annat än hålla med. Att få jobba med duktiga och engagerade kollegor, drivna entreprenörer och ha ett uppdrag med en stor portion av samhällsperspektiv har varit en förmån, säger Gustav. Vi vill rikta ett stort tack till Gustav för en fantastisk insats som VD för Science Park! Hans engagemang för affärsutveckling, entreprenörskap och näsa för affärer tillsammans med ett drivet och ödmjukt ledarskap har varit en stor tillgång för oss alla inom Science Park. Vi önskar Gustav stort lycka till i kommande nya uppdrag, och är samtidigt väldigt glada att få behålla Gustav i organisationen i och med arbetet med Spectria Invest, säger styrelsen genom ordförande Richard Thorell.

Rekrytering av en ny VD inleds inom kort och Gustav kommer att lämna sin tjänst i slutet av året.

Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh håller ett föredrag om Artificiell Intelligens.

Science Park tilldelas pengar för fortsatt satsning på AI-projekt

5 april 2023

Sedan 2020 har Science Park tillsammans med Jönköping University arbetat för att höja kunskapsnivån hos länets företag när det gäller artificiell intelligens – AI. Arbetet sker inom projektet AI Readiness som nu tilldelas pengar för att fortsätta driva på utvecklingen och ge fler företag möjlighet att skapa affärsnytta genom AI.

Totalt har 24 miljoner från EU:s strukturfonder fördelats på fem olika regionala projekt. AI Readiness riktar sig till små- och medelstora företag i Jönköpings län som kan få hjälp med såväl generella kunskapshöjande insatser inom AI, som att genomföra specifika projekt för enskilda företag. Målet är att företagen ska få kunskap och ta utvecklingssteg i riktning mot egna satsningar inom AI för att öka sin affärsnytta.

Petrus EkbladhIngrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola, står tillsammans med Petrus Ekbladh, affäresutvecklare på Science Park Jönköping, i en korridor. är affärsutvecklare på Science Park och projektledare för AI Readiness. Han ser fram emot att fortsätta göra insatser inom området för länets företag. 

Maskineriet är redan igång och med beslutet om fortsatta medel kan vi börja jobba från dag ett. Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa regionens företag att göra förflyttningar som skapar affärsvärde och håller över tid. Förutom nyttan för länets företag innebär detta en viktig möjlighet för studenterna på Jönköping University som får möta faktiska utmaningar och case från verkligheten. Genom att vi lyfter pilotprojekten i kurserna skapar vi en viktig dynamik där studenter och företag jobbar tillsammans.

Petrus Ekbladh, affärsutvecklare med fokus på AI på Scieicne Park Jönköping

Från högskolans perspektiv är man glada över att få bygga vidare på ett redan lyckat projekt inom ett högaktuellt område.

Intresset för AI har fullständigt exploderat i och med öppna verktyg som ChatGPT. Området ligger verkligen i tiden och med AI Readiness är vi med i den snabba utveckling som sker inom området. En så stor förflyttning tar normalt sett lång tid och nu får vi chansen att ta tillvara på arbetet som genomförts. Samarbetet med Science Park och näringslivet har fungerat väldigt bra och studenterna uppskattar mycket att få jobba med riktiga projekt – och dessutom knyta viktiga kontakter för framtiden.

Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola.

Ett exempel på företag som tagit del av AI Readiness är Gnosjö-baserade DaloLindénsom tillverkar husgeråd för kök, hem och restauranger. DaloLindén deltog i projektet för att förstå om – och hur – de kunde nyttja AI i sin verksamhet. Med hjälp av en grupp master-studenter på Jönköping University kunde de ta fram ett verktyg som förutspår hur tillgången på bär i skogen kommer att se ut inför kommande säsong.

Våra bärprodukter – plockare och rensare – är en del i vårt sortiment där det är svårt att förutspå efterfrågan från våra återförsäljare. Med hjälp av öppen data – från exempelvis SMHI – och vår egen försäljningshistorik kunde studenterna ta fram ett verktyg som hjälper oss att förutspå och planera produktionen.

Peter Cindric, VD på DaloLindén.

Här kan du höra Peter berätta om hur DaloLindén tagit hjälp av AI Readiness.

Om AI Readiness

AI Readiness riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 msek. Genom aktiviteter och kunskapsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI. ​Projektet drivs av Science Park Jönköpings län och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.