Dörrarna har öppnats för Science Park Workspace

12 januari 2024

Den 8 januari öppnades portarna till Jönköpings senaste coworkingsatsning – Science Park Workspace. Ett nytt coworking-koncept med flexibilitet i fokus. I de ljusa, naturnära omgivningar finns kontor för såväl stora som små företag.  

Från vision till verklighet

Under flera år har Science Park haft tanken om att skapa nya, flexibla arbetsplatser, men saknat rätt miljö för att sätta planerna i verket. I samband med byggnationen av Science Park Towers blev ytor i Science Park House lediga, och möjligheten att förverkliga planerna om en ny coworking öppnades. I början av januari stod renoveringen klar, och Science Park Workspace öppnade upp för allmänheten.

Ett efterfrågat komplement till klassiska kontor

–  Tanken om att skapa en ny öppen arbetsplats har funnits länge. När vi lämnade lokalerna i House så bestämde vi oss för att förverkliga vår vision om ett nytt Workspace, berättar Zarah Malm, fastighets- och serviceansvarig på Science Park. 

Då fler och fler entreprenörer och företagare tröttnat på att stänga in sig i sina kontor, har efterfrågan på coworking-miljöer där du kan nätverka och ha människor omkring sig ökat.

–  Vi har öppnat Workspace för att vara attraktiva i det nya arbetssättet som marknaden efterfrågar – och för att komplettera vårt befintliga erbjudande av kontorsmiljöer och arbetsplatser.

Science Park Workspace skräddarsyr kontorslösningar för företagarnas behov

Efter en noggrann omvärldsanalys, med både marknadens önskemål i åtanke och inspiration från arbetsmiljöer i andra städer, skapade Science Park ett Workspace med flexibilitet i fokus. Konceptet erbjuder inte bara tillgänglighet dygnet runt utan även ett varierat utbud av arbetsplatser, skräddarsydda för företagarens unika behov. Här finns allt från öppna kontorslandskap med fasta och flexibla skrivbordsplatser, till stängda kontor. Beroende på önskemål och behov, finns det möjlighet att hyra en plats en dag i veckan, ett par gånger i månaden eller varje dag.

Läs mer om vårt serviceerbjudande och om våra abonnemang.

Vem kan sitta i Science Park Workspace?

– Vår önskan är att skapa en mix av företag som inte bara ser ytorna som sina arbetsplatser utan som engagerar sig i och är nyfikna på hela det koncept Science Park erbjuder. Här har du möjlighet att dra nytta av våra affärsutvecklare, delta i spännande event och samarbeta med övriga hyresgäster och studenter. Vi välkomnar företag som ser värdet av att vara en del av vår community och samtidigt dra nytta av den kreativa energi som våra studenter tillför. Detta är ett lyft för Jönköpings näringsliv, konstaterar Zarah.

Science Park Workspace främjar ett bredare entreprenörskap och är en plats för företag att mötas och utbyta kompetens. Utöver detta har Science Park numera två fastigheter som rymmer fler företag, vilket attraherar både nationella och internationella besökare.

–  Närheten till Jönköping University gynnar företagen och stärker hela näringslivet, avslutar Zarah.

En riktigt bra mötesplats för Jönköpingsborna

–  Fördelen med coworking är flexibiliteten. Du kan sitta och jobba här bara två dagar om du vill. Det tror jag lockar många. Vi hoppas på ett härligt flöde av människor och företag i lokalerna. Drömmen är att det här ska bli en riktigt bra mötesplats för Jönköpingsborna, säger Malin Rosenberg, JKPG Fast.

Som hyresgsäst i Science Park Workspace har du även tillgång till gym i samma fastighet och kan till viss del använda lokaler även i Science Park Towers.

Välkommen på invigning av Science Park Workspace

Läs mer om eventet och anmäl dig här

Vill du boka en plats i Science Park Workspace? Hör av dig till oss!

Hanna Aspklint, VD på Science Park, står inne i Science Park Towers.

Hanna Aspklint ny VD på Science Park

21 augusti 2023

I november tillträder Hanna Aspklint tjänsten som VD för Science Park Jönköping AB. Hon tar över efter Gustav Österström som haft rollen i drygt åtta år.

Det var ett högt söktryck på tjänsten och efter en omfattande rekryteringsprocess är det med stor glädje vi välkomnar Hanna Aspklint i rollen som VD. Hanna kommer med ett starkt ledarskap som kan beskrivas som modigt, handlingskraftigt och inkluderande. Hon har omfattande kunskaper inom bland annat digitalisering, affärsutveckling och bolagsutveckling. Det gör henne till en utmärkt match mot både rollen och vår kultur på Science Park.

Richard Thorell, styrelseordförande Science Park Jönköping AB

Hanna Aspklint är idag VD för Knowit i Jönköping och Karlstad och har tidigare erfarenhet som bland annat kommunikations- och produktchef på statligt bolag. Hon är också certifierad styrelseledamot och har ett stort engagemang i idrottsrörelsen.

Jag är så glad över att få förtroendet och det stimulerande uppdraget att leda Science Park framåt. Främst för att det handlar om att tillsammans med fantastiska medarbetare på Science Park och övriga samarbetspartners bidra till att vi löser de samhällsutmaningar som finns idag och kommer att finnas framåt. Här har Science Park en fantastisk möjlighet att skapa en miljö där hållbara innovationer, nya idéer och entreprenörskap blir verklighet och utvecklar vårt näringsliv. Jag vill också bidra med ett ledarskap som ger utveckling, mod och glädje.

Hanna Aspklint, tillträdande VD på Science Park

Invigning av Science Park Towers 25/8

Det händer mycket på Science Park Jönköping just nu. Förra veckan lanserades Science Parks nya webbplats och en ny visuell identitet. På fredag invigs också Science Park Towers – en utbyggnad av den fysiska miljön i Jönköping.

Science Park har en viktig roll i Jönköpings län – inte minst för vår kommun och Jönköping Universitys framåtsyftande utveckling. De är en katalysator för innovation, entreprenörskap och samverkan. Som ny VD får Hanna möjligheten och utmaningen att fortsätta bygga den dynamiska miljö som Science Park strävar efter – dessutom i helt nya lokaler.

Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun

Vi på Science Park hälsar Hanna varmt välkommen!

För mer information, kontakta:

Richard Thorell, styrelseordförande Science Park Jönköping AB
070-835 10 89

Hanna Aspklint
070-680 02 77

 

Foto Hanna Aspklint: Anna Hållams

Science Park söker VD

22 maj 2023

På Science Park är vi övertygade om att lösningen på våra nutida och framtida samhällsutmaningar finns i människans innovationskraft – och att innovativa tillväxtföretag spelar en avgörande roll i att framtidssäkra vår regions näringsliv. Nu söker vi en VD som vill driva och ta nästa steg i vårt arbete med att utveckla regionens innovationskraft.

Science Park Jönköpings län är en verksamhet där människor, företag och organisationer utvecklar ny kunskap och hållbara innovationer. Vårt uppdrag är att lösa samhällsutmaningar genom att arbeta med innovationer, nya idéer och entreprenörskap hos både individer och etablerade företag. Vår miljö bidrar till att människors kunskap, idéer och kreativitet kommer samhället till nytta. Science Parks huvudintressenter är Jönköpings kommun, Jönköping University och Region Jönköpings län, samt övriga 12 kommuner. Tillsammans spelar vi en viktig roll i det regionala innovationssystemet. Här kan du läsa mer om oss.

Till rollen som VD söker vi nu en passionerad och modig ledare som brinner för att med innovation som verktyg skapa en positiv förändring inom näringsliv och samhälle.

Science Park som arbetsplats

Science Park präglas av nytänkande, engagemang och hållbarhet och erbjuder en kreativ och dynamisk arbetsplats där vi värnar om vår värdegrund. Vår interna kultur är tydligt präglad av våra kärnvärden göravåga och dela. Våra medarbetare har ett stort engagemang för vårt uppdrag, hög genomförandekraft och drivs av att göra saker tillsammans – med andra, och med varandra. Genom vårt inkluderande förhållningssätt har vi byggt upp en kultur där vi har kreativitet och mod att testa nya arbetssätt, aktiviteter och målgrupper.

VD-rollen

Som VD för Science Park Jönköpings län kommer du bland annat att arbeta med:

 • Ett direkt och indirekt ledarskap över drygt 30 drivna och entreprenöriella medarbetare och chefer.
 • Att utveckla våra medarbetare och vår kultur genom ett starkt värderingsbaserat ledarskap.
 • Att driva och följa upp strategi- och verksamhetsplansarbetet samt ha ett övergripande budgetansvar för hela verksamheten.
 • Att leda innovationsarbetet i regionen. Du gör det genom värdeskapande samarbeten och starka relationer med länets alla kommuner, Jönköping University, Region Jönköpings län och övriga partners.
 • Ansvara för vår övergripande affär, bland annat arbetet med uppsättning och genomförande av större regionala utvecklingsprojekt.
 • Att representera verksamheten i regionala och nationella sammanhang.
 • Att delta i nationella innovationssammanhang, främst med koppling till vår branschorganisation SISP.
 • Ett direkt ledarskap för funktionerna Fastighet & service, Ekonomi, Medarbetarskap/HR, Marknad & kommunikation, Projekt och Finansiering.
 • Ett aktivt deltagande i dotter- och intressebolagen: Speed Capital, Spectria Invest & Tillväxtstiftelsen.
 • Att tillsammans med ordförande samordna styrelsearbetet och övergripande verksamhetsplanering

Om dig

 • Som VD för Science Park Jönköpings län arbetar du med att skapa en kompetent och högeffektiv organisation där genomförandekraften är hög. Detta gör du genom att inspirera och stärka både medarbetare och chefer att utvecklas, som individer såväl som i sina yrkesroller.
 • Du är affärsmässig och brinner för utveckling i alla dessa former, du tänker utanför boxen och letar ständigt efter nya sätt att förbättra vår verksamhet.
 • Genom att samarbeta och interagera med många olika samarbetspartners i länet och på nationell nivå så skapar du starka relationer och bygger nya nätverk.

För att bli framgångsrik i rollen som VD på Science Park så har du med dig:

 • Ett starkt driv och engagemang att förverkliga idéer och omvandla strategier till verklighet, allt för att förbättra vår verksamhet.
 • Ett utvecklingsorienterat, värdebaserat och inkluderande ledarskap.
 • En analytisk förmåga att strukturera, prioritera och fokusera verksamheten på strategisk, taktisk och operativ nivå.
 • Ett kommunikativt och förtroendeingivande ledarskap med förmåga att bygga starka relationer både internt och externt.
 • En stark vilja att bidra till samhällsnytta och att utveckla vår regions näringsliv.

För att passa i den här rollen krävs att du har:

 • Ledarerfarenhet från värderingsstyrda organisationer.
 • Erfarenhet av affärsutveckling.
 • Akademisk examen eller likvärdig kompetens genom arbetslivserfarenhet.
 • Kan kommunicera obehindrat i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med innovationer, gärna med ett fokus på att lösa samhällsutmaningar genom hållbar innovation.
 • En lokal förankring och nätverk inom Jönköpingsregionen.

Om du brinner för entreprenörskap och innovation som möjliggörare för att lösa samhällsutmaningar, är det här den perfekta möjligheten för dig. Vi erbjuder dig ett starkt engagemang och stöd från alla medarbetare, ständiga möjligheter till utveckling och en fantastisk arbetsplats på nya Science Park Towers, en av Jönköpings mest inspirerande mötesplatser.

Vi ser fram emot att möta dig och att tillsammans skapa en ljus och hållbar framtid för vår Science Park och regionen!

Bra att veta

Placeringsort är Jönköping och du rapporterar till styrelseordförande Richard Thorell.

Ansökan

Ansökan är nu stängd och rekryteringsprocessen pågår.

I den här rekryteringen samarbetar vi med VEM. VEM är ett utvecklingsorienterat konsultföretag som erbjuder högkvalitativa tjänster inom rekrytering och interimslösningar av ledande befattningar.

Kontaktpersoner

Lisa Florby, 036-570 11 91, [email protected]
Charlotte Guldstrand, 036-570 11 85, [email protected]

Projektet Produktionsänglar lanseras i Jönköping

22 maj 2023

Nu får startupbolag i väst nya möjligheter att gå från prototyp till produktion. Science Park Jönköping är sedan april ny samarbetspartner i projektet Produktionsänglar.

Produktionsänglar, som startades och drivs av Södertälje Science Park och KTH, har i flera år främjat produktion i Sverige genom ett program där startupbolag matchas mot svenska tillverkare. Sedan förra året har programmet börjat rullas ut över hela landet, där Ideon Science Park i Lund var först ut. Efter en lyckad satsning på södra Sverige lanseras nu ytterligare en nod i Jönköping.

Nu tar vi ytterligare ett viktigt steg mot att finnas representerade över hela landet! Det ska bli spännande att inleda ett samarbete med Science Park Jönköpings län och lära känna nya startups som vill komma i gång med produktion, säger Victor Strimfors som projektleder Produktionsänglar på Södertälje Science Park.

Jönköping – en region med stark tillverkningsindustri och entreprenörsanda

 

Jönköpings län är en region som är känd för sin tillverkningsindustri, inte minst genom Gnosjöregionen som är välbekant för sin entreprenörsanda. Vår nod i Jönköping kommer ha hela västra Sverige som upptagningsområde.

Vi ser fram emot ett tätare samarbete med Produktionsänglar och genom det möjliggöra för både entreprenörer och bolag i Västsverige att kunna vara med i programmet med en fysisk nod i Jönköping. Extra roligt är att detta sammanfaller med vår nya satsning på Science Park Towers som invigs 25:e augusti, säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park Jönköpings län.

Första programstart i höst

Inom en femårsperiod är målet att Produktionsänglar ska finnas i anslutning till fler högskolor och universitet samt innovationsstödsaktörer som Science Parks och inkubatorer runt om i landet. Detta möjliggörs av projektfinansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Under hösten kommer det arrangeras tre parallella program – i Södertälje, Lund och i Jönköping. Intresserade startups anmäler sig på Produktionsänglars hemsida senast den 4 juni.

 

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till programmen.

Science Parks VD Gustav Österström håller tal framför en publik

Gustav Österström lämnar VD-rollen på Science Park efter 8 år

12 maj 2023

Efter totalt 13 år på Science Park, varav de senaste 8 i rollen som VD, går Gustav Österström vidare till nya utmaningar. Framåt kommer Gustav arbeta med investeringsfonden Spectria Invest i kombination med ett nytt externt styrelseuppdrag.

Science Park är inne i en otroligt spännande period där vi i augusti inviger vår nya mötesplats Science Park Towers och i samband med det lanserar vi även en ny visuell identitet. Tillsammans jobbar vi hårt för att utveckla verksamheten och har under de senaste åren adderat flera spännande initiativ – bland annat med koppling till hållbara innovationer, digital transformation, AI och entreprenörskap. Jag är stolt över vad vi tillsammans har byggt upp och nu är det ett spännande läge för en ny person att ta över rollen som VD, säger Gustav.

Gustav började som affärsutvecklare 2010 och har sedan dess haft roller som ansvarig för inkubatorn, affärsutvecklingsansvarig och VD. När han senare i höst lämnar rollen kommer han att arbeta vidare med Spectria Invest, en investeringsfond där Science Park är både initiativtagare och en av ägarna av fonden.

Science Park är inne i en spännande utvecklingsfas och har under de senaste åren utvecklats mot en mer hållbarhetsdriven verksamhet för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av innovation. Science Park tilldelades nyligen pengar för att driva på utvecklingen av AI hos regionens företag och stöttar såväl individer som befintliga företag och tillväxtbolag med att utveckla innovationer och nya idéer.

Jag får ofta höra att jag måste ha ett av regionens roligaste jobb och jag kan inte annat än hålla med. Att få jobba med duktiga och engagerade kollegor, drivna entreprenörer och ha ett uppdrag med en stor portion av samhällsperspektiv har varit en förmån, säger Gustav. Vi vill rikta ett stort tack till Gustav för en fantastisk insats som VD för Science Park! Hans engagemang för affärsutveckling, entreprenörskap och näsa för affärer tillsammans med ett drivet och ödmjukt ledarskap har varit en stor tillgång för oss alla inom Science Park. Vi önskar Gustav stort lycka till i kommande nya uppdrag, och är samtidigt väldigt glada att få behålla Gustav i organisationen i och med arbetet med Spectria Invest, säger styrelsen genom ordförande Richard Thorell.

Rekrytering av en ny VD inleds inom kort och Gustav kommer att lämna sin tjänst i slutet av året.

Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh håller ett föredrag om Artificiell Intelligens.

Science Park tilldelas pengar för fortsatt satsning på AI-projekt

5 april 2023

Sedan 2020 har Science Park tillsammans med Jönköping University arbetat för att höja kunskapsnivån hos länets företag när det gäller artificiell intelligens – AI. Arbetet sker inom projektet AI Readiness som nu tilldelas pengar för att fortsätta driva på utvecklingen och ge fler företag möjlighet att skapa affärsnytta genom AI.

Totalt har 24 miljoner från EU:s strukturfonder fördelats på fem olika regionala projekt. AI Readiness riktar sig till små- och medelstora företag i Jönköpings län som kan få hjälp med såväl generella kunskapshöjande insatser inom AI, som att genomföra specifika projekt för enskilda företag. Målet är att företagen ska få kunskap och ta utvecklingssteg i riktning mot egna satsningar inom AI för att öka sin affärsnytta.

Petrus EkbladhIngrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola, står tillsammans med Petrus Ekbladh, affäresutvecklare på Science Park Jönköping, i en korridor. är affärsutvecklare på Science Park och projektledare för AI Readiness. Han ser fram emot att fortsätta göra insatser inom området för länets företag. 

Maskineriet är redan igång och med beslutet om fortsatta medel kan vi börja jobba från dag ett. Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa regionens företag att göra förflyttningar som skapar affärsvärde och håller över tid. Förutom nyttan för länets företag innebär detta en viktig möjlighet för studenterna på Jönköping University som får möta faktiska utmaningar och case från verkligheten. Genom att vi lyfter pilotprojekten i kurserna skapar vi en viktig dynamik där studenter och företag jobbar tillsammans.

Petrus Ekbladh, affärsutvecklare med fokus på AI på Scieicne Park Jönköping

Från högskolans perspektiv är man glada över att få bygga vidare på ett redan lyckat projekt inom ett högaktuellt område.

Intresset för AI har fullständigt exploderat i och med öppna verktyg som ChatGPT. Området ligger verkligen i tiden och med AI Readiness är vi med i den snabba utveckling som sker inom området. En så stor förflyttning tar normalt sett lång tid och nu får vi chansen att ta tillvara på arbetet som genomförts. Samarbetet med Science Park och näringslivet har fungerat väldigt bra och studenterna uppskattar mycket att få jobba med riktiga projekt – och dessutom knyta viktiga kontakter för framtiden.

Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola.

Ett exempel på företag som tagit del av AI Readiness är Gnosjö-baserade DaloLindénsom tillverkar husgeråd för kök, hem och restauranger. DaloLindén deltog i projektet för att förstå om – och hur – de kunde nyttja AI i sin verksamhet. Med hjälp av en grupp master-studenter på Jönköping University kunde de ta fram ett verktyg som förutspår hur tillgången på bär i skogen kommer att se ut inför kommande säsong.

Våra bärprodukter – plockare och rensare – är en del i vårt sortiment där det är svårt att förutspå efterfrågan från våra återförsäljare. Med hjälp av öppen data – från exempelvis SMHI – och vår egen försäljningshistorik kunde studenterna ta fram ett verktyg som hjälper oss att förutspå och planera produktionen.

Peter Cindric, VD på DaloLindén.

Här kan du höra Peter berätta om hur DaloLindén tagit hjälp av AI Readiness.

Om AI Readiness

AI Readiness riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 msek. Genom aktiviteter och kunskapsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI. ​Projektet drivs av Science Park Jönköpings län och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.

Science Parks VD GUstav Österström skakar hand med en man i kostym.

Science Parks Inkubator får fortsatt förtroende från Vinnova

15 september 2020

En av Science Parks viktiga finansiärer – den nationella innovationsmyndigheten Vinnova – tilldelar Science Park inkubatorverksamhet 7,2 miljoner. Pengarna kommer användas för att fortsätta utveckla regionens innovativa företag under perioden 2021-2022.

Inkubatorn är Science Parks affärsutvecklingsprogram för hållbara innovationer och bolag med stor tillväxtpotential. Programmet, som varit aktivt ända sedan Science Parks start för snart 20 år sedan, utgör en mycket viktig del av organisationens verksamhet som helhet.

Genom inkubatorn har Science Park under årens lopp bidragit till att utveckla många framgångsrika och kunskapsintensiva företag. InfobricDigilärVerendus och Carefox är exempel på bolag vi har haft förmånen att arbeta med och som idag är väletablerade – och ofta branschledande – företag i Jönköpings län.

Delfinansieras  av Vinnova

Inkubatorprogrammets verksamhet finansieras delvis av Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, genom programmet Excellenta Inkubatorer. Det nuvarande programmet startade 2016 och sträcker sig till slutet av 2020. Under denna period har Vinnova finansierat Science Park med drygt 12 MSEK. Dessutom har drygt 6 MSEK tilldelats företagen i inkubatorn, i form av så kallade verifieringsmedel. Detta är pengar som bolagen använder för att utveckla och verifiera sina innovationer, affärsmodeller och behovet bakom dem.

Under pågående program har arbetet resulterat i flera spännande bolag, som till exempel:

 • Multi4 – ett internationellt prisat medtechbolag som utvecklar ett helt nytt instrument för cancerdiagnostik och behandling.
 • Bondtech – ett snabbt växande bolag som utvecklat ett revolutionerande och nytt sätt att mata fram material i 3D-skrivare.
 • Progressive Safety – utvecklar brandsäkerhetsprodukter som ökar tillgängligheten och användarvänligheten för brandsläckare. Deras produkter har vunnit prestigefyllda innovationspriser runt om i landet.

Inkubatorn får 7,2 MSEK för 2021-2022

För programperioden som sträcker sig från 2021 till och med 2024 har Vinnova nu tilldelat Science Park 7,2 MSEK i finansiering för de inledande två åren. Därefter tar Vinnova nytt beslut om storleken på finansieringen för de kvarvarande två åren. Detta vidare förtroende innebär att vi kan fortsätta att satsa på och driva vår inkubator och på så sätt hjälpa regionens mest spännande tillväxtinnovationer att lyfta och etablera sig. Företag som till exempel Medster, som utvecklar innovativa onlineutbildningar för vårdpersonal, eller ZiGrid, som utvecklar ett helt nytt sätt att återvinna energi ur spillvärme.

I denna nya programperiod har Vinnova verkligen ökat sitt fokus på hållbarhet och innovation. I vår ansökan om medel behövde vi tydligt visa hur alla bolag vi hjälper bidrar till att uppfylla de globala målen för en hållbar framtid. Med det i åtanke är det extra glädjande att vi får Vinnovas fortsatta förtroende. Det visar tydligt att vi gör ett viktigt arbete som bidrar till att skapa hållbara innovationer i hela vår region.

Anders Nyberg, affärsutvecklingschef, Science Park

Science Parks inkubator och de många spännande bolag som programmet resulterar i, visar på vikten av att satsa på en innovationsinfrastruktur där aktörer som Vinnova, näringslivet, Region Jönköpings länJönköping UniversityAlmi med flera samarbetar.

Fem kvinnliga lärare på utbildningen Hello, Girl! står uppställda bredvid en rollup med text om utbildningen.

Hello Girl! utbildar tjejer som vill lära sig koda

23 oktober 2019

Under helgen den 18-19 oktober arrangerades för tredje gången den populära utbildningen Hello, Girl!. En utbildning för tjejer som vill lära sig grunderna i kodning och få en större inblick i programmeringsbranschen.

– Söktrycket har varit enormt och i helgen samlades 25 tjejer på Science Park i Jönköping för att lära sig koda, inspireras och träffa grymma förebilder inom yrket, säger Linda Pålsson, projektledare för Hello, Girl!.

Utbildningen arrangeras inom projektet Transform to AAA. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen mer digitalt jämställd.

Jönköpings län har ett lågt procentantal kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och som jobbar i tekniska näringar. Dessa siffror har projektet bestämt sig för att förbättra. Vi gör Hello, Girl! för att få fler kvinnor att bli intresserade av kodning och få möjlighet att testa sitt intresse.

Linda Pålsson, projektledare, Science Park Jönköping

Ska bryta normer

Utbildningen arrangeras för tredje gången, och enligt Linda Pålsson så är ett viktigt syfte också att förändra den normativa bilden av kodare.

När någon nämner yrket programmerare så dyker ofta en bild upp av en kille som är intresserad av – och är bra på – teknik och matte. Vi vill synliggöra att programmering kan vara ett estetiskt och kreativt yrke där du kan få jobb inom de flesta branscher.

Linda Pålsson

Förebilder lär ut

Utbildare under helgen är 6 stycken tjejer som jobbar som programmerare och kodare på olika IT-bolag runt om Jönköping. En av dem är Emma Kihlberg, som arbetar som digital mediaspecialist och webbutvecklare på designbyrån Ny.

Det är jätteroligt att lära ut kodning och jag vill bidra till att det blir en mer jämställd bransch. Med den här kursen fångar vi upp både de som kommer från gymnasiet och som ska välja en utbildning, och även tjejer som står inför ett karriärsval. Mitt mål är att visa att kodning inte är svårt, och att visa att tjejer är precis lika kvalificerade som killar att arbeta med det. Allt handlar om att ha tillräckligt mycket intresse för det du gör, säger Emma Kihlberg, webbutvecklare på Ny.

Skapar intresse för karriärsbyte och utbildningar

En av deltagarna på utbildningen är Sofia Romedahl. Under 20 år har hon arbetat som lärare, men är nu i startgroparna till att testa något nytt.

Jag står inför ett karriärsbyte där jag i framtiden vill jobba som webbdesigner. Jag har alltid varit intresserad av bild och form och har tidigare studerat grafisk design. Nu har mitt intresserad för kodning också väckts.

Sofia Romedahl

Under två intensiva utbildningsdagar har Sofia fått en inblick kring HTML, CSS och Javascript.

Det har varit mycket nytt och jag har fått en idé om vad allt innebär. Kursen har även väckt en nyfikenhet kring vilka utbildningar jag kan välja för att ta detta intresse vidare.

Och enligt Linda Pålsson är precis det ett av målen med utbildningen.

Kursen är även till för att låta tjejerna känna om de har ett intresse för kodning. Och detta för att de inte ska hoppa på en längre utbildning och ångra sig. Genom Hello Girl! kan de checka av det intresset redan under en sådan här kurs.

Inspirationsföreläsning avslutade första utbildningsdagen

Under fredagskvällen avslutade kursdeltagarna första utbildningsdagen med att ansluta sig till en större After Work arrangerad av Science Park. Under en inspirerande timme berättade motivationsföreläsaren Anna Sandborn om hur hon fick rollen som programmerare på Nordens största bank (utan att ha haft någon tidigare erfarenhet av kodning), och om strategier för att våga nå sina drömmer, testa nya saker och vända motgångar till framgångar.

Det var en grym föreläsning. Jag fick mycket motivation till hur jag tar min dröm vidare.

Zuhal Hussein, deltagare, Hello, Girl!

Maria Göransdotetr Marklund och Nana Björnberg står inne i ett orangeri. De är vända mot kameran och ser glada ut.

Handelskammaren och Science Park tar över Årets unga ledande kvinna

14 juni 2019

När det är dags för den femte omgången av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna är det med nya arrangörer i projektet. Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län tar över projektägarskapet från Ridsportalliansen och kommer att fortsätta driva projektet som ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner i länet.

Efter att under fyra år ha drivit projektet Årets unga ledande kvinna lämnar Ridsportalliansen Jönköping över ägarskapet till Handelskammaren i Jönköpings län och Science Park i Jönköpings län. Nya projektledare blir Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park, och Nana Björnberg, affärsutvecklare och projektledare på Handelskammaren i Jönköpings län.

Ridsportsalliansen lämnar över projektet

– Vi har många tankar, men idag inte resurser för att växa och göra mer med de 100 som redan finns på listan och det finns möjligheter att nå ut bättre i hela länet. Efter att vi avslutade den fjärde omgången av Årets unga ledande kvinna tog vi i Ridsportalliansen beslutet att lämna över vårdnaden av initiativet till någon som kan förvalta och utveckla, vara en trovärdig ägare av frågan och på ett naturligt sätt fortsätta att inkludera fler organisationer som vill ställa sig bakom initiativet. Vi kontaktade två organisationer med god förankring i länet och till vår glädje ville både Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län driva vidare projektet, säger Kicki Alm som är ordförande i Ridsportalliansen och som tillsammans med Ida Severin varit projektledare.

– Vi är otroligt glada över att få möjligheten att ta över projektet och fortsätta driva det viktiga arbetet med att lyfta fram fler ledarförebilder i länet. Projektet har växt för varje år både vad gäller mediegenomslag, partners, antal nominerade och kvalitet på listan, men vi är övertygade om att vi ännu inte nått initiativets fulla potential. Det långsiktiga målet är att nå jämställdhet och att utmärkelsen i framtiden heter ”Årets unga ledare” – och det fortsätter vi jobba för, säger Maria Göransdotter Marklund, Science Park.

100 unga ledarförebilder utsedda

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka fördelningen av kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Under föregående fyra år har totalt 100 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna. Tidigare i år utsågs Helén Truong, group manager på Husqvarna, till Årets unga ledande kvinna 2018. Helén tog hem utmärkelsen i hög konkurrens – totalt skickades 150 nomineringar in, vilket är rekordmånga.

– Initialt kommer väldigt lite att ändras i projektet. Projektet har drivits på ett proffsigt och framgångsrikt sätt och det är inget självändamål att förändra upplägget, utan vi kommer att skruva på detaljerna för att höja nivån ytterligare. Det första vi kommer att titta på är hur vi kan stärka förankringen i länet, utanför Jönköpings kommun. Vi vill också undersöka hur vi kan utveckla nätverket mellan personerna som redan tagit plats på listan. Listan ska fungera som en plattform för spännande samarbeten, mentorskap och i rekryteringssammanhang. Ledarförebilderna som redan utsetts utgör en fantastisk kunskapsbank där företag och andra kan hitta kompetenta och erkänt duktiga ledare till exempelvis styrelseuppdrag och ledarpositioner i länet, säger Nana Björnberg.

Jönköpings län i botten i jämställdhetsligan

ledarnasjämställdhetsbarometer2015

Skärmdump från Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

Jönköpings län sämst på jämställdhet

Initiativet till Årets unga ledande kvinna togs 2015 när Ledarnas jämställdhetsbarometer släpptes och pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det kommer till andel kvinnliga chefer. Statistik från 2017** visar att snittet för länet har ökat till 34% (andel chefer som är kvinnor) men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 22 %, vilket är lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Eksjö och Mullsjö med 39%.

– För oss på Science Park är Årets unga ledande kvinna ett viktigt projekt sett till vårt uppdrag. 2018 föll kvinnors entreprenörskap med 30 %***. Det är ett fall som är så kraftigt att det drar med sig hela det svenska entreprenörskapet trots att entreprenörskapet hos männen ökar. För oss som jobbar för att göra Jönköpings län till Sveriges mest attraktiva företagarregion är jämställdheten både ett mål och ett medel. Utan kvinnor som företagare och ledare går vi miste om viktig kompetens som för regionen framåt, säger Maria Göransdotter Lindén.

Fortsätter att stötta ridsporten och föreningslivet

När Årets unga ledande kvinna startades var det Jönköpings Fältrittklubb som tog initiativ till satsningen, och sedan har Ridsportalliansen drivit projektet. Ridsporten är bevisat skickliga på att fostra ledare. Stallet är en bevisat bra grogrund för att utveckla ledaregenskaper, och eftersom majoriteten av utövarna inom idrotten är tjejer och kvinnor har ridsporten varit en naturlig plattform för att hitta och lyfta förebilder. Även projektets nya ägare kommer att fortsätta stötta ridsportens med att utveckla framtidens ledare.

Fortsätter stötta ridsporten

– En del av projektets överskott kommer under två år att gå tillbaka till Ridsportalliansen i form av ett stipendium. Därefter vill vi fortsätta att stötta föreningslivet men titta på möjligheten att bredda urvalet genom att inkludera fler föreningar än inom ridsporten, säger Nana Björnberg.

Årets unga ledande kvinna finansieras genom partnerskap och intäkterna går dels till en inspirationsresa till den som vinner utmärkelsen, dels till aktiviteter och att marknadsföra projektet.

*Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 och Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2017

**SCB

***Veckans affärer, 2019-06-14

En bild med text som visar statistik för jämställdheten i Jönköpings läns kommuner 2017.

Samverkansprojekt i Råslätt ska skapa fler nya företag

20 mars 2019

Under tisdagskvällen samlades ett tjugotal nyfikna och drivna individer på Stadsgården i Råslätt för att få inspiration, tips och idéer kring entreprenörskap och företagande. Träffen var rivstarten på pilotprojektet Kickstart Råslätt, ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun, som ska ge de som drömmer om att starta företag stöd och hjälp att komma framåt.

Kickstart Råslätt riktar sig till personer i åldern 18–55 år, som är intresserade av att starta och driva företag i Jönköpings län. Programmet, som är ett pilotprojekt, är ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun. Med är också Nyföretagarcentrum som stöttar med rådgivning. Under programmet får deltagarna inspiration, råd och tips inom företagande. Målet är att de genom programmet ska kunna gå från idé till företagsregistrering.

Vi hoppas att detta blir början för oss och våra partners att kunna nå utanför vår befintliga verksamhet, och att vi kan bredda vår målgrupp till andra bostadsområden, såsom Råslätt och Österängen, där vi inte riktigt når ut i dag. Vårt mål är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län, samt att skapa Sveriges hetaste företagarregion 2025. För att göra det behöver vi lyfta blicken och inkludera hela Jönköpings län.

Yankuba Daffeh, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

– Jag hoppas att satsningen väcker intresse för företagande hos en målgrupp som vi kan ha svårt att nåoch att det så småningom resulterar i ett antal nya företagare, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun.

Entreprenören Sanjay Joshi från Jönköping står på en scen och pratar.

Inspirationskväll med lokal entreprenör

Tisdagens inspirationskväll blev projektets startskott. Tillsammans med ett tjugotal deltagare fanns entreprenören Sanjay Joshi på plats och delade med sig av sina erfarenheter. Sanjay är uppvuxen på Råslätt och är i dag framgångsrik företagare och har drivit ett flertal bolag.

– Vi tror att en inspiratör som Sanyaj kan skapa en bild av de möjligheter som finns och att han kan bli en förebild för deltagarna. Sanyajs resa blir ett tydligt och konkret exempel på att det går att förverkliga sin dröm genom hårt arbete och motivation, men också att ditt bostadsområde och din härkomst inte bestämmer över din framtid, säger Yankuba Daffeh.

Fler aktiviteter planerade

Inom en nära framtid kommer fler träffar och workshops, där deltagarna får vägledning i hur man startar företag, att arrangeras på Råslätt.

– Vi är övertygade om att det finns många som har idéer med stor potential men behöver vägledning och inspiration för att bli framgångsrika entreprenörer. Mycket av stödet som erbjuds finns oftast i andra delar av staden än där man själv bor. Vi vill hjälpa fler att nå sina drömmar. Det tror vi stärker våra stadsdelar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.