Konsten att få människor att känna sig välkomna

Jag tror att vi alla vill känna oss välkomna – vare sig vi besöker nya platser, eller om vi varit där tidigare. Så känner i alla fall jag. När jag besöker nya platser tar det bara några få sekunder för mig att skanna av läget. Direkt har jag gjort bedömningen om platsen är inbjudande och skapar känslan av att – hit vill jag komma igen.

I min roll som receptionist- och eventkoordinator strävar jag efter att de jag möter ska känna sig välkomna. Oftast räcker det lilla: att få bli sedd. Bristen på det fysiska mötet mellan människor har spelat en stor roll under Coronapandemin. Något som vi tidigare tog för givet blev en stor saknad och gjorde att ens energi och drivkraft inte fanns där på samma sätt.

Det viktiga mötet

Många av oss får energi av att träffa människor, man mår helt enkelt bra av det. Detta gäller självklart inte för alla. För andra tar det mer energi att vara bland människor – och det där med att småprata känns rätt obekvämt. Men det jag tror att vi alla har gemensamt är viljan av att känna sig välkommen vart vi än befinner oss. Så frågan är – hur får du egentligen människorna i din närhet att känna sig välkomna?

”Hej, välkomna till oss”

Jag som gillar inredning tycker att miljön har stor betydelse för att få till helheten av ett varmt välkomnande. Det visar att du har tänkt på det ”lilla extra”. Även blommor och levande ljus kommer du långt med. Det skapar en känsla av omtanke och värme.

Fundera på din egen roll. Hur kan du få människorna i din närhet att känna sig sedda och bekräftade? Oavsett om det är någon du träffar i ett kundmöte, din nya kollega eller din nyinflyttade granne.

3 enkla tips som skapar en välkomnande miljö

Genom att tänka på hur vi själva vill bli bemötta och därefter sprida vidare den omtanken tror jag vi kan skapa något riktigt äkta. Här kommer 3 enkla – men ack så värdefulla – tips för att få människor i din närhet att känna sig välkomna.

  1. Visa att du ser personen. Möt personen men ett leende och ett vänligt ”Hej”.
  2. Erbjud din hjälp. Behöver personen hjälp att hitta? Ska den möta upp någon? Eller är den på jakt efter något speciellt? Visa att du bryr dig om att personen ska ha en trevlig upplevelse.
  3. Bjud på något. En kopp kaffe funkar alltid.

”Oj, det var väldigt enkla tips”, kanske du tänker. Ja, men sanningen är att det inte behöver vara svårare än så. Använd dig av dessa tre tips så lovar jag att personen du tar emot kommer att känna sig både välkommen och uppskattad.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!