Så förbereder du dig inför och lyckas med din presentation
Du skall presentera något för ett antal människor du inte känner. Kanske till och med stå på scen framför en större grupp. Känner du ångest och oro inför uppgiften, eller hör du till den extroverta typen som gillar att dela med sig av sitt budskap? Oavsett vilken så är förmågan att kunna presentera och förmedla sitt budskap en viktig egenskap i många sammanhang. Här kommer lite konkreta tips och råd hur du kan göra det på ett bättre sätt.
Vi har alla blivit utsatta för det. Döden genom PowerPoint. Osammanhängande svammel och 100 slides som gör att du antagligen somnar, och framför allt inte förstår vad som egentligen var meningen med allt. Jag har genom min karriär presenterat en hel del i många olika sammanhang, och framför allt lyssnat på en stor mängd både bra och dåliga presentationer. Här kommer mina konkreta tips på hur du med ett par enkla medel kan förbereda dig på ett bättre sätt till nästa gång det är din tur att stå på scen.
Börja med att strunta i PowerPoint
Många börjar förbereda sig genom att öppna upp PowerPoint (eller något annat liknande program) och börjar skapa slide nr 1, 2…3…4. Stop! Mitt råd är att du väntar med detta. Börja istället med papper och penna, eller något anteckningsprogram på datorn, och formulera istället din story och ditt budskap innan du börjar skapa slides. Fundera över frågor som:
- Vem är målgruppen? Vilka är det som lyssnar och vad kan vara intressant för de?
- Vad vill jag att de som lyssnar ska ta med sig för budskap? Om de bara ska komma ihåg tre saker, vilka tre saker är det?
- Vad kan jag berätta och förmedla? Vilka kunskaper och erfarenheter kan jag trovärdigt dela med mig av?
- Hur lång tid har jag på mig? Hur mycket skall jag ungefär lägga på varje del av min presentation?
Skapa en grundläggande story, ett enklare manus och en tidslinje. Det behöver inte vara välskrivet utan räcker gott med lite stolpar och anteckningar.
Låt kreativiteten flöda på en white board, papper eller liknande så att du får koll på vad du faktiskt skall säga, innan du börjar skapa en massa presentationsmaterial.
Koppla till dig själv och dina erfarenheter
Jag har ofta känt en viss oro inför om jag egentligen har något relevant och intressant att säga. Som tur är finns det ett trick som alltid fungerar: att koppla budskapet till sina egna erfarenheter, tankar och upplevelser. Jag tycker själv att det alltid blir intressant att lyssna på någon som genuint och personligt delar med sig av sina reflektioner kopplat till ett visst område.

Nu är det dags för PowerPoint – men på rätt sätt
De flesta skapar en presentation med mycket innehåll, kanske även mycket text, som man därefter berikar med sig själv och sin egen presentation på scenen. Helt fel tänkt!
Du, ditt budskap och vad du säger är det viktiga, sedan tar du fram några slides som förstärker, berikar och kompletterar dig och ditt budskap.
Konkret betyder detta att din PowerPoint kan innehålla:
- Bilder
- Nyckeltal
- Video
- Illustrationer
- Diagram
- Citat
Skall dom innehålla text (vilket dom kanske helst inte skall!) så måste det begränsas till ett fåtal nyckelord. Och nu snackar vi fåtal som i mindre än 5 ord per slide.
Om du kommer på dig själv med att säga ”och som ni kan själva kan läsa på denna slide….” är du ute på riktigt tunn is.
Jag upprepar nyckelbudskapet: Dina slides är ett komplement till dig och ditt budskap, inte tvärtom. Ofta kanske du inte ens skall ha några slides alls, utan bara jobba med dig själv, din röst och rekvisita. Exempel på rekvisita kan vara ett föremål du har med dig upp på scenen, så som en prototyp eller liknande.
Men nu tänker du kanske: ”Jag måste ju ha mitt manus och mina stödord någonstans”. Du behöver absolut ha stödord, men dom hör inte hemma i det du visar publiken. Dom hör hemma på ett separat papper som finns till bara för dig, inte för din publik.
Vill du ha fler PowerPoint-tips? Min kollega Malin har skrivit en briljant guide för vad du ska tänka på i blogginlägget PowerPoint-guiden jag önskar att jag aldrig behövt skriva.
Dags att stå på scenen
Nu är du väl förbered kring ditt budskap, manus och presentationsmaterial. Dags att genomföra spektaklet! Här är mina råd för att göra det så bra som möjligt:
1. Använd klicker
Detta för att kunna röra dig fritt, använda hela kroppen och inte behöva gömma dig bakom en laptop.
2. Använd två skärmar och PowerPoints föredragshållarvy
Då får du kontroll över tiden, vilken slide som kommer härnäst, hur många du har kvar osv. Här är en guide för hur du arbetar med föredragshållarvy.
3. Våga ta plats på scenen
Detta går emot vår mänskliga natur och är därför onaturligt (och utmananade!) för många. Ställ dig mitt på scenen, långt fram, våga röra dig på scenen och kanske även i hela rummet om det går. Kämpa emot den naturliga instinkten att ställa sig lite i bakre hörnet skyddad bakom laptoppen.
4. Våga vara tyst ibland
Lägg in lite pauser (som kommer kännas jättelånga för dig men antagligen bara är 3 sekunder långa om du verkligen drar ut på dom).
5. Tänk på publikkontakten
Vi är inte alla världsartister som når ut till publiken längs bak på Ullevi – men vi kan i alla fall jobba lite med ögonkontakt ibland.
6. Överdriv – så brukar det bli perfekt
Jag pratar alltid alldeles för fort och är aldrig tyst. Så jag tänker alltid på att prata vad jag själv upplever som helt galet långsamt och att ta obehagligt långa pauser, vilket i verkligheten gör att jag bara pratar lite för fort och i alla fall andas ibland.
7. Öva innan
Spela in dig själv och titta på resultatet. Be en vän eller kollega att vara publik och ge feedback. Öva under så liknande förutsättningar som presentationen kommer att ske. Detta är ofta obehagligt men väldigt nyttigt för en bra presentation.
Vill du ha mer tips kring hur du presenterar en idé?
Kanske ska du göra en pitch inför investerare eller presentera under en säljkonferens? Välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss, och få mer hjälp och stöd i att förmedla budskapet kring din idé.
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!