Leva på en dollar per dag – hur blir man då en entreprenör?

Tittade häromdagen på en dokumentärfilm av fyra collegegrabbar från USA. Dom åkte till en fattig by, Pena Blanca i Guatemala, för att försöka överleva på en dollar per dag och leva i extrem fattigdom under några månader. Filmen blev snabbt en viral succé och spreds över världen. Först kände jag mig skeptiskt till en sådan ”blixtvisit” från den rika världen men filmen växte och jag instämmer med många som sett den, ” A must see”.

Jag blir berörd av inblicken i starka människoöden och studenternas funderingar kring tillvarons skörhet när de själva blir drabbade men pengar inte finns. Det som vi ser som självklarheter som samhällets uppbackning eller möjlighet till banklån ligger utom räckhåll. Men i filmen får vi även möta kvinnliga entreprenörer med drömmar som genom nobelprisade Grameen Bank får mikrofinansiering med få formella krav med stort tilltro till individen.  En dryg tusenlapp blir ett startkapital som totalt förändrar familjernas möjlighet till att höja sin standard, betala för utbildning och spara för oförutsedda utgifter.

I ett annat exempel går grannar samman i ett innovativt kooperativ där man genom gemensamt sparande hjälper varandra med större utgifter. Jag stannar filmen en stund och tänker vilken kraft vi kan släppa loss om fler entreprenörer kommer igång att arbeta mot sina drömmar.  I Sverige likväl som i hårt prövade Guatemala. Vi på Science Park är redo att ta oss an dina idéer här hos oss men kanske har vi till mans någon tusenlapp över för att hjälpa någon entreprenör igång i en annan del av världen. Varför inte logga in på exempelvis www.zidisha.org, bedöm affärsidéer och bli riskkapitalist en stund? Kanske kan det ge lite tankar kring egna affärsmodellen, vem vet.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår