Krönika: Därför kliver dagens techjättar av tåget i Värnamo år 2035

År 2016 var jag på en två dagar lång digitaliseringskonferens i Jönköping. Den ena föreläsare efter den andra målade upp bilder och tankar om vad tekniken kan – och kommer att – göra för oss människor. Allt skulle förändras. Alla skulle bli berörda av den digitala transformationen.

Under 2021 talar vi fortfarande om den digitala transformationen. Vi hör ord som Artificiell Intelligens, digitalisering, innovation och exponentiell tillväxt. Vi verkar helt enkelt gå mot en omdanande framtid där den tekniska utvecklingen sker med en hisnande fart. Samtidigt gryr en ökad medvetenhet om att vi människor är en del av en levande planet. Och att vi behöver leva våra liv mer hållbart och i samklang med moder jord.

Digital transformation i verkligheten

Nyfiken som jag är så funderade jag på hur mitt lilla samhälle och mitt liv skulle kunna se ut. Ja, om alla dessa tekniska lösningar och visioner skulle bli verklighet. Hur skulle en vanlig dag se ut år 2035? Jobbar vi? Enligt vissa är ju robotarna påväg att ersätta både tjänstemän och arbetare. Hur skulle skolan se ut, om all kunskap finns att tillgå var du vill, när du vill. Har jag kvar min bil eller är transportfrågan löst med självkörande farkoster på marken och i luften?

Medskapare i den digitala transformationen

I en värld av oändliga möjligheter och exponentiell utveckling så kan jag välja att skapa det liv och det samhälle som jag själv vill leva mitt liv i. Vad är det egentligen som vi människor behöver? Vad förenar oss bortom tekniska lösningar, samhällsklasser, kultur, religion och meningsskiljaktigheter? Det enkla som förenar oss är mat, luft, vatten, bostad och gemenskap. Utöver det grundläggande så tycker jag mig se att det finns en gemensam drivkraft i oss människor. Kreativitet och skapande är som en del av vårt DNA. Det kan ta sig väldigt många uttryck, men finns där i det mesta vi gör. Vi kan bygga både kärnkraftverk och atombomber. Vi kan bygga upp och skapa nytt.

Tre händer som sluts samman i en samarbetsgest

Creation & Recreation Space Småland

År 2035 vaknar jag upp och är en del av Creation & Recreation Space Småland. Jag är en del av ett community där kommun och länsgränser sedan länge är upplösta. Begrepp som ”arbete” och ”anställd” används inte längre. De har ersatts av att vi alla på vårt sätt vill skapa och bidra till den plats och den planet vi lever på. Creation & Recreation Space Småland är en plats där vi är självförsörjande av förnyelsebar energi. Vi är självförsörjande när det gäller mat och vi bor klimatneutralt. Det är en plats där vi har skapat en jämvikt mellan det vi tidigare kallade ”arbete” och ”fritid”. Rekreation har en lika viktig plats i livet som skapande och kreativitet. Det ena är en förutsättning för det andra. Vi kan bada i skogen och sjöar. Naturen är runt hörnet. Det finns alltid tid att vara med nära och kära. Stress och jäkt är bara något vi kan höra de äldre berätta om.

Detta är vad vi har skapat 2035. Det är därför unga och gamla talanger från hela landet och världen väljer att komma till oss – som medskapare i vårt gemensamma community. Och dagens techjättar kommer till Värnamo för att se och lära hur vi som föredöme lyckats med digitala transformationen och samtidigt rädda planeten. De kommer för att besöka världens första Creation & Recreations Space.

Vi syns där!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Prata idéer och framtidsvisioner med oss!