Får vi följa med?
”Tycker du att detta är en bra idé?”
Jag sitter tillsammans med en driven person, i det som vi kallar för ett första idémöte. Mötet är ett av de 1000 tillfällen per år där vi har förmånen att få träffa drivna människor som vill utveckla idéer och företag.
Jag ställer som alltid frågor för att förstå personens idé, marknadens behov, konkurrensen, personens bakgrund med mera. Mötet börjar gå mot sitt slut och vi lägger upp en plan för det hen ska prioritera och genomföra fram tills nästa möte. Men precis innan vi ska avsluta så kommer den till synes enkla frågan: ”tycker du att detta är en bra idé?” Och efter nio år på Science Park är jag fortfarande lika envis i att inte svara på den frågan.
Jag ska försöka förklara varför…
Frågan är mer vanlig än ovanlig, och att den ofta dyker upp är egentligen inte särskilt konstigt. För om någon ska kunna svara på den borde det väl ändå vara vi – som varje vecka träffar 25 nya idéer från entreprenörer, studenter, forskare och etablerade företag? Borde inte vi ha processerna och erfarenheterna som krävs?
Min bestämda åsikt är att vi inte kan eller ska ge det svaret. Varför? Just för att vi har processerna och vi har erfarenheterna – men vi har ingen magisk kristallkula som kan spå in i framtiden. Hade så varit fallet hade vägen till framgång varit enkel. Då hade allt handlat om att klura fram tillräckligt många idéer för att en dag hitta just den där rätta idén – och då genomföra den. Men företagande, innovationer och tillväxt är betydligt mer komplext än så. Idén är såklart kärnan i utvecklingen av affären, men förutsättningarna för ett lyckat företagande beror även på faktorer som:
- tajming
- behov hos kunderna
- kundernas betalvilja
- enkelheten att nå kunderna
- konkurrens
- omvärldsfaktorer
- teamet
- kapital
- med mycket mera.
Och som om inte detta vore nog, brukar den så kallade turen även den ha sin påverkan.
Vad innebär då detta?
Jag skulle vilja säga att när vi för första gången träffar en person eller entreprenör med en idé så har vi förmånen att få följa med på dennes resa. Resan har påbörjats utan en tydlig slutdestination och vi har ingen karta som beskriver vägen. Däremot är vår förhoppning att vi kan bidra med erfarenheter och processer som kan fungera som kompass på den resan – och att vi tillsammans kan hantera vattenhinder, berg och snårskog.
För det är inte frågan om det kommer dyka upp hinder. Frågan är när de dyker upp och hur de ser ut? Jag säger inte att vi alltid kommer att veta exakt hur du ska hantera dem men vi har erfarenhet av att vara ute på företagsresor. Och med oss som resesällskap kan din resa gå snabbare, bli lite rakare och framför allt har du någon att prata med på vägen.
Svaret på den där första frågan
De som klarar att hantera förändrade förutsättningar under resans gång, (det vill säga de som kan hantera förändrade kundbehov, ny konkurrens, teknikskiften etc. på bästa sätt) blir de långsiktiga vinnarna. Det är alltså först i slutet av resan som du (och alla vi andra) får det definitiva svaret på om det är en bra idé eller inte – inte i början.
För oss på Science Park är det helt självklart att bygga ett lag av engagerade, erfarna och ödmjuka kollegor (resesällskap) som vill hjälpa just dig att lyckas. Varje idémöte och entreprenör har sina unika förutsättningar och du är värd betydligt mer än att vi efter en knapp timma ska säga om din idé är bra eller dålig.
Du som är eller vill bli företagare, fortsätt ställ frågan men förvänta dig inget annat än att vi vill hjälpa dig på resan, snarare än att öppna eller stänga gaten till din tillväxtresa…
Ps. Självklart ska inte alla idéer köras hela vägen utan många idéer ska utvärderas snabbt (det som ofta kallas för ”fail fast”).
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!