En offentlig ursäkt till alla som blivit föräldrar

Tips

…eller ”fyra ganska dåliga life-hacks för dig som nyligen blivit förälder”

Jag tycker inte om barn. Jag tycker inte om att prata om barn. Jag tycker inte om att titta på bilder av barn (särskilt inte på instagram. Jag vet inte hur många konton jag avföljt på instagram det senaste året på grund av överflöd av barn.)

Jag tycker inte om att hålla andras barn. Jag tycker inte att det är roligt när föräldralediga kollegor kommer och hälsar på med sina barn (särskilt inte eftersom alla andra tycker det är roligt att sätta barnet i händerna på den som är mest obekväm av alla). Jag är besviken på alla i min närhet som fått barn tidigare än jag och som svikit mig genom att flytta till hus och leva familjeliv så långt bort att det krävs bil för att träffas (ja, Ebba – jag menar dig!).

Jag har föraktfullt tänkt ”Hur svårt kan det vara att passa en tid bara för att en har fått barn?”, raljerat över föräldragrupper och ifrågasatt om föräldrar verkligen MÅSTE lukta sina barn i rumpan och berätta att ”det har skett en liten olycka”.

(Hallå, är inte det är en blogg om innovationer och företagande, tänker du? Lugn, jag kommer till det.)

Egentligen tycker jag så. Men nu har jag fått ett eget barn. Så:

En offentlig ursäkt till alla som blivit föräldrar

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Från djupet av mitt hjärta – förlåt mig! Förlåt min okunskap, osköna attityd och att jag nästan aldrig erbjudit en förälder hjälp. Jag vet så mycket bättre nu.

Det har varit ett jäkligt tufft första år med barn (att jobba igen känns som semester – på riktigt!). Jag tycker fortfarande inte om barn i allmänhet men jag LOVAR att jag kommer vara en bättre person att vara i närheten av om du har barn. Jag kommer glatt prata om barn och, om du har en söt unge, kanske till och med be att få hålla den.

En liten tröst under resan har varit insikten om att ens egen inlärningskurva är jäkligt brant. Få saker i den vuxna vardagen är så utmanade och ger så snabb effekt i kunskap och inlärning som att skaffa ett barn. Särskilt som barnet är totalt inkonsekvent, ser det som en sport att byta rutiner och tvingar dig att ständigt hitta nya lösningar på i grunden ganska enkla problem (på hur många sätt kan en byta en blöja?).

trott

Orsak och verkan? Glöm det.

Det som funkade igår funkar inte idag. Orsak och verkan har inget som helst samband. Du kan testa tusen olika saker och få samma resultat – eller göra samma sak två gånger och effekten blir den rakt motsatta. Jag vet inte hur många gånger jag skrikit DET ÄR ORIMLIGT och velat kasta ut barnet genom fönstret.

I min ständiga jakt på lösningar, tröst och förståelse läste jag en bok om plusbarn (barn med ”extra allt” som också kräver lite eller mycket extra). I den beskrivs föräldrar till barn som kräver lite extra som de allra bästa innovatörerna. Det finns ingen som är så uppfinningsrik som en person vars barn nästan alltid är missnöjt. För herregud, vad en slår knut på sig själv för att göra sitt barn nöjt! Whatever works, liksom.

Det här, i kombination med att en som förstagångsförälder är en EXTREMT tacksam konsument av prylar som ska underlätta livet med barn gör såklart bebisprylsmarknaden till en spännande plats för innovatörer. (Spana till exempel in den här barnvagnsskakaren. Om vi har köpt den? Absolut.)

Det är knappast en slump att det är under föräldratjänsten (vägrar kalla det föräldraledighet!) många affärsidéer väcks. Min grymma kollega Linda är ett fantastiskt exempel på en person som funkade just så och har dragit igång vårt koncept Företagsamma föräldrar. Här kan du läsa hennes blogginlägg om att utveckla affärsidéer under ovan nämnda tjänst.

I mörka hörn på familjeliv.se

Min upplevelse är den totala motsatsen till Lindas. Eller, så här: Det var så jag såg framför mig att det skulle vara. Och det var så det absolut inte blev.

Jag har googlat ”hur leker man med en bebis”, smugit runt i mörka hörn på familjeliv.se och jag har gått på varenda öppen förskola som finns. Jag har haft ett extremt stort behov av att prata om barnet, bajs och huruvida det bara är jag som tycker att vardagen med barnet är rätt kämpig. Jag har haft en riktigt livskris. Och – jag hade nog inte kunnat få ihop en affärsidé under den här tiden om så mitt liv hängde på det. Jag har lagt all min tid och energi på att

  1. Göra barnet nöjt
  2. Få tiden att gå

Tid har en gott om under föräldratjänsten, men möjligheterna att göra något med den ser extremt olika ut. Med det sagt så har det inte blivit några affärsidéer under min tid i föräldratjänst. För mig har det framförallt handlat om acceptans. Att gilla läget. Det är en konst i sig.

Life-hacks för dig som nyligen blivit förälder

Så, här kommer äntligen mina fyra, ganska dåliga life-hacks från livet som småbarnsförälder. Enjoy!

  1. Bebisar är uppmärksamhetstörstande narcissister. Acceptera det, och ditt liv kommer att bli så mycket enklare. Släpp tanken på att hinna/kunna/orka göra något annat än att bära runt på barnet och bara tjäna dess vilja (vad viljan är, är dock oftast jäkligt oklart).
  2. Murphys lag för föräldrar är tuffare än inom alla andra områden. Den innebär att om du ens kommer i närheten av att få njuta av något så kan du räkna med att det går åt helvete. I praktiken funkar den såhär:
    Gör det aldrig för gött för dig själv. Drick kaffet kallt, med gammal mjölk, ståendes på ett ben och mindre än 10% batteri på telefonen = barnet sover i två timmar och du kan i lugn och ro scrolla instagram. VÅGA inte göra dig en god macka, skumma kaffemjölken och sträcka ut dig på soffan, för då kommer barnet med 1000% sannolikhet vakna inom fem minuter – och dessutom vara på ett uruselt humör.
  3. När barnet är nöjt för en stund – förändra INGENTING! Om det inte leker med vassa knivar, tuggar på krossat glas eller är på väg att krypa ut från balkongen så gör du bäst i att iaktta på avstånd och njuta av stunden. Vad gör det om hen häller ut vatten på parkettgolvet eller har knölat ner fyra rullar toalettpapper i golvbrunnen? (Det får den andra föräldern ta hand om när hen kommer hem från jobbet.)
  4. Gå och lägg dig. Och nu menar jag inte på dagen, som många föreslår. ”Sov när barnet sover”, säger de. MEN OM BARNET ALDRIG SOVER DÅ, har jag alltid velat skrika tillbaka. Nej, utan jag pratar om kvällen. Jag vet att du LÄNGTAR efter att guilty-pleasure-kolla på fem avsnitt av Extreme Couponing/Deadliest Catch/Younger, men lyssna på mig nu: Det. Är. Inte. Värt. Det. Gå och lägg dig. Allting efter klockan 19 är ok (särskilt när barnet tycker att 04.00 är en lagom tid att gå upp.)

Ps. Du är varmt välkommen på våra aktiviteter för företagsamma föräldrar oavsett om du har en affärsidé eller inte. Det finns varmt kaffe, andra vuxna att prata med – och jag lovar att hålla ditt barn om du vill ha fem minuter ifred (förutsatt tidigare nämnt villkor).

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!