15 tips för bättre mobilbilder
Kameran har idag en självklar plats i de flesta människors vardag. Särskilt som marknadsförare är en i behov av skarpa och välkomponerande bilder som kan förstärka ett budskap i text. Vi behöver vara duktiga på att dokumentera det som händer i vår vardag – och fort ska det gå! Men i ärlighetens namn – de flesta mobilbilder blir inte alltid så himla bra…
Suddiga bilder är svåra att rädda i efterhand. Med några enkla knep kan du dock lära dig ta bättre bilder – även om du fotar med telefonen. Här bjuder vi på 15 enkla tips som ger dig bättre mobilbilder – oavsett om det är för jobbet eller det privata fotoalbumet.
1. Först av allt: Gör rent linsen!
Förmodligen tillbringar din mobil mycket tid i halv-smutsiga och dammiga miljöer så som en ficka eller väska. Innan du fotar är det alltid en bra idé att putsa linsen med en mjuk trasa (eller tröjärmen)
2. Gyllene snittet – ”rule of thirds”

“Gyllene snittet” – eller ”rule of thirds” – handlar om var i din bild du ska placera ditt objekt. Tänk dig att bilden är uppdelad i nio lika stora rutor. Viktiga motiv placerar du längs linjerna eller i skärningspunkten där de möts. Tips! Ställ gärna in rutnätsfunktionen i mobilkameran för att lättare placera ditt motiv i gyllene snittet
3. Räta upp horisonten

Fotar du i naturen så är det viktigaste att få horisonten rak. Upptäcker du efteråt att den lutar kan du enkelt räta upp den i t.ex. Instagram.
4. Akta känsliga kroppsdelar

När du tar porträtt på någon, undvik att beskära bilden i motivets leder. Det vill säga att du inte lägger ytterkanten på bilden vid fotleder, knäleder, handleder, armveck eller hals. Det gör att personen ser avklippt ut = osnyggt och lite märkligt.
5. Lämna utrymme vid rörelse
Om du fotograferar någon eller något som är i rörelse, till exempel springer eller cyklar, försök att lämna utrymme framför det som rör sig. Då får du känslan av att rörelsen är på väg in i bild och inte ut ur bild.
6. Fota naturen i grodperspektiv

Att utforska det lilla i naturen från grodperspektiv ger en känsla av närvaro i bilderna och visar något annat än det vi vanligtvis ser från ovan. Dessutom blir bakgrunden skönare om du är på samma nivå som motivet.
7. Rama in ditt motiv

Med hjälp av omgivning, förgrund, bakgrund, linjer eller andra element kan du rama in ditt motiv och på så sätt framhäva det på ett intressant sätt.
8. Fota stilleben, kollage eller ”flatlays”? Kapa med omsorg!

– Låt alla element i motivet hamna helt innanför bildens ramar. Inga kapningar.
eller
– Låt flera saker gå utanför bildens alla sidor. Alltså, kapa av saker med hjälp av bildens kanter. Helst både på den högra och den vänstra sidan, eller på den övre och den undre sidan. Allt för att skapa balans.
9. Ljus
Direkt solljus på en person gör ofta bilden platt och tråkig, Vrid istället personen så du får solen från sidan. Detta skapar mer djup i bilden och ett snyggare porträtt utan kisningar.
10. Rädda en stökig bakgrund
Ska du fota i en miljö där du inte kan styra bakgrunden, men vill undvika att bakgrunden tar över motivet?
– Gör bilden till svartvitt – då upplevs bilden som lugnare
– Om du är utomhus – fota underifrån och använd himlen i bakgrunden.
11. Skippa zoomen
iPhone har en zoomfunktion som du kan komma åt genom att nypa eller sträcka två fingrar på skärmen. Detta tar upp zoomreglaget som du kan glida med fingret för att zooma in och få en närmare bild av motivet. Tyvärr är detta en digital zoom och inte en optisk zoom. Det som händer är att bilden beskärs när du zoomar in, vilket resulterar i en märkbar förlust i bildkvalitet ju mer du zoomar in.
12. Gå nära
Tråkig omgivning? Fångar översiktsbilden inte känslan? Gå nära och fokusera på detaljer! Bilden till höger är tråkig och intetsägande. Bilden till vänster, på samma växt, är intressant och detaljrik.
13. Håll kameran stadig

Foto: Daniel Claesson
Suddiga bilder har vi sett nog av på Instagram. Men har du svårt att få motivet skarpt eller att hålla kameran still kommer här några smarta tips:
– Lås fokus genom att sätta fingret på skärmen där du vill att fokus i bilden ska ligga. Håll kvar ett par sekunder och en gul ruta dyker upp som signalerar att exponeringen/fokus är låst.
– Ta stöd mot en plan yta och använd volymknapparna på telefonen som avtryckare.
– Koppla in dina hörlurar och använd volymknapparna på lurarna som avtryckare – då kan du placera iPhonen så att den står helt still (i till exempel ett glas, om du inte har ett stativ).
14. Skapa djup med något i förgrunden

De allra flesta bilder blir mer spännande att titta på om man upplever att de har ett djup. Enklaste tricket för att skapa den känslan om du inte har den naturligt i rummet är att sätta eller hålla upp något i förgrunden som skapar den känslan. En växt som sticker fram/genom, att fota igenom ett bladverk eller genom att låta en gardin fladdra in i förgrunden på en bild och vara lite suddig i kanten kan du snabbt skapa en uppfattning om perspektiv!
15. Ta det lugnt med filter och redigering!
Appar och filter kan användas för att förstärka och förbättra en bra bild – men de kan aldrig rädda en dålig bild. Viktigast är att du har en skarp och välkomponerad bild att utgå ifrån. Våga skippa filter och testa istället redigeringsmöjligheterna: öka kontrasten, dra ner mättnaden eller beskär bilden. Under Redigerings-fliken i Instagram kan du enkelt dra i reglagen för de olika funktionerna och på så sätt hitta en nivå du gillar.
(16.) Öva!
Vi bjuder på ett extra tips. En bättre fotograf blir du framförallt genom att öva, öva och öva. Passa på under semestern när det är jordgubbar, sommarblommor och fot-mot-strand så långt ögat kan nå. Lycka till!
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!