
Vad är patent och kan jag skydda min idé?
Ingen gillar en idétjuv – särskilt inte om du själv är hjärnan bakom idén som blir stulen. Men kan man verkligen skydda en idé? Och vad är patent, egentligen?
När vi tänker på att skydda en idé, är det oftast registrering av patent-, design- och varumärkesskydd som fladdrar förbi i vårt medvetande. Men sanningen är att idéer och koncept i sig inte kan skyddas genom registrering. Det betyder däremot inte att du behöver stå chanslös mot potentiella copycats. Det finns alltid möjlighet att vidta försiktighetsåtgärder och hemlighålla de värdefulla idéer du inte önskar att andra ska få tillgång till. Att skapa och skydda företagshemligheter är ofta ett effektivt sätt att skydda dina idéer.
Om du däremot ställer dig frågan: ”Kan jag skydda min produkt, tjänst eller mitt företag?” är svaret – ja! Har du pengarna som krävs kan du med stor sannolikhet investera i någon form av registrerat skydd för din produkt. Om din innovation eller uppfinning inte uppfyller kraven för att få ett patent, kanske du kan skydda dess design. Och om den inte heller uppfyller designkraven kan du ta hjälp av skickliga varumärkesbyggare, redo att hjälpa dig skapa ett varumärke som uppfyller kraven för att kunna registreras.

Ställ dig frågan: ”Bör jag skydda? Och i så fall hur?”
Självklart kan du investera i ett registrerat skydd, precis som du kan anställa personal, bygga en lagerlokal eller förvärva ett annat företag om du har de finansiella möjligheterna. Men frågan borde inte bara vara ”kan jag”, utan snarare ”bör jag”? Det handlar inte bara om möjligheten, utan också om syftet. Vad kommer din investering att bidra med? Hur kommer den att påverka företagets tillväxt? Om du överväger att skydda din idé med patent, design eller varumärke är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är en möjlighet, utan också en kostnad. Dessutom måste du i vissa fall avslöja din innovation för att kunna skydda den. Är du beredd att offentliggöra den – eller är det bättre att bevara den som en företagshemlighet?
Så den rätta frågan att ställa är inte ”KAN jag skydda”, utan ”bör jag skydda och i så fall, hur”?
Inte en garanti för framgång
Det är viktigt att förstå att en patent- eller annan registreringsprocess inte är ett mått på om en idé är ”bra” eller ”smart”. Att en idé har godkänts för ett registrerat skydd betyder inte automatiskt att den har någon affärsnytta, förmåga till tillväxt eller lönsamhet. Det finns däremot kriterier som måste uppfyllas för att kunna få ett skydd – som till exempel:
Nyhet
Idén måste vara något nytt som inte har presenterats tidigare.
Uppfinningshöjd
Det måste finnas ett kreativt språng över tidigare känd teknik.
Industriell tillämpbarhet
Uppfinningen ska kunna tillgodogöras industriellt.
Särskiljningsförmåga
Varumärket bör kunna särskilja dina varor eller tjänster från andras.
Särprägel
En design måste ha särprägel för att vara skyddsvärd.
Verkshöjd
För upphovsrätt skydd, måste verket ha nått en viss nivå av originalitet.
Expertrådgivning med Science Parks partners
På Science Park har vi en gedigen skara av partners med experter inom till exempel webbutveckling, ekonomi, juridik och produktutveckling. När det kommer till frågor om patent och andra immaterialrättsliga frågor har vi ett nära samarbete med experterna på vårt partnerbolag AWA. Tillsammans stöttar vi dig och din affärsidé genom varje fas av din entreprenörskapsresa. Boka kostnadsfri coaching här.

”Vad är en bra affärsidé?” – 4 steg för att utveckla din idé
Vad roligt att du har en idé du vill utforska och att du är nyfiken på att starta eget företag. Vi på Science Park älskar nya idéer och man skulle kunna säga att vi är lite av experter när det kommer till just idéutveckling och vad som är en bra affärsidé.
Hur vet du att din idé har potential att utvecklas till ett framgångsrikt företag? Tyvärr finns inga hemliga recept eller magiska formler som tar dig från idé till succé. Det finns däremot några viktiga grundbultar som gör sannolikheten att du lyckas mycket större.
I den här korta guiden får du lära dig mer om varför problem är din affärsidés bästa vän. Du kommer även få tips för hur du lär känna din potentiella kund bättre och vad nästa steg för att börja utforska din idé kan vara.

Steg 1: Leta problem, inte idéer och lösningar
Den största risken för en entreprenör är kort och gott att ingen vill ha det du säljer. Och om ingen vill ha det du säljer beror det med största sannolikhet på att grundidén inte svarar på ett verkligt och tillräckligt stort behov hos kunden. Din affärsidé är i grund och botten inte lösningen på kundens problem.
Lär dig att älska problem! Leta efter problem och riktiga behov, snarare än att jaga efter idéer. Har du en passion för en viss fråga eller problem? Fundera på om du kan kombinera faktorerna ”att göra gott” med en hållbar ekonomi i ett företag. Bekymra dig inte så mycket om vilken bransch som är går bra just nu. Lyssna till ditt hjärta (och magkänsla!), hitta ett problem som du och andra verkligen bryr sig om, sätt grunderna, försöka hitta ett team att jobba med – och kör!
Steg 2: Lär känna kunden
Kunskap om kunden som ska köpa din produkt eller tjänst är själva grunden som din affärsidé bygger på. För att skapa ett framgångsrikt företag behöver du bli din kunds bästa kompis.
4 tips för hur du lär känna din kund bättre:
Vem är din kund och vad gör den?
Sätt dig in i kundens vardag och försök förstå vad det är för jobb och aktiviteter den utför i relation till det du vill erbjuda.
Vilka svårigheter upplever kunden?
När du listat vad kunden försöker utföra under sin dag behöver du försöka förstå vilka problem som kunden har i relation till det.
På vilket sätt kan du lösa kundens problem?
Beskriv på vilket sätt ditt erbjudande löser kundens behov. Och på vilket sätt är din lösning bättre än konkurrenternas?
Bekräfta dina idéer genom att prata med kunderna.
Du kan till exempel ställa frågor direkt till kunden, eller använda olika digitala verktyg för att få förståelse för vad kunden tycker och hur hen beter sig. Ställ gärna så specifika frågor som möjligt, men utan att avslöja för mycket om din tänkta lösning.
Steg 3: Håll inte din idé hemlig
Alla idéer du får är dåliga idéer. Åtminstone i sin första version. Lite mildare uttryckt innebär det att alla idéer har potential att bli vassare genom att utsättas för verkligheten, andra människors kunskap och konkurrens. En av de mest seglivade myterna kring företagande är bilden av en person som får en perfekt idé som genomförs precis enligt plan och leder till rikedom och berömmelse. Så går det ju oftast inte till, såklart.
Forskning och erfarenhet visar att det är i samarbete med andra människor och genom att prova idén mot verkligheten, konkurrenter och tilltänkta kunder som den utvecklas och blir framgångsrik. Under resan växer idén nästan alltid till något bättre, och ibland till något helt annorlunda, än vad som var tänkt från början.
7 saker du kan prata fritt (och gärna mycket) om:
I vissa fall behöver delar av din affärsidé hanteras med försiktighet – till exempel om du har en teknisk lösning som kan patenteras. Men trots det kan du prata om flera andra aspekter utan att avslöja de kritiska detaljerna:
- Kundbehovet eller det problem din idé adresserar.
- Din målgrupp, deras beteenden och betalningsvilja
- Möjliga affärsmodeller
- Vad en lösning på problemet skulle betyda för personen
- Idéer kring hur produkten eller tjänsten ska marknadsföras och distribueras
- Styrkor och svagheter med befintliga lösningar som adresserar samma behov
- Potentiella underleverantörer

Steg 4: Kör bara kör och testa din affärsidé innan den är klar
Går du och funderar på om din affärsidé verkligen är bra nog när allt kommer omkring? Kom ihåg att du aldrig kommer veta om du inte testar den. Och du, om din produkt eller tjänst är perfekt vid din första lansering har du jobbat med den alldeles för länga. Genom att testa din idé tidigt får du feedback och fastnar inte i idéstadiet. Du behöver inte heller fundera på vad som hade kunnat hända om du bara hade vågat. Hur klyschigt det än låter så har du faktiskt inget att förlora
Vi stöttar dig på resan från idé till succé
Hos oss på Science Park jobbar ett stort gäng affärsutvecklare och erfarna entreprenörer. Vi är ditt bollplank, din coach och idé-PT. Vår coaching är kostnadsfri, konfidentiell och vi finns i alla kommuner i hela Jönköpings län. Boka ett möte med någon av våra affärsutvecklare här, så hör vi av oss inom kort.

Drivkrafter och hinder – knepet för att aldrig sluta utvecklas
Vad är drivkraften bakom ditt företag? Och vilka hinder står ni inför framåt? När tiden rusar förbi och livet går i ett är det lättare sagt än gjort att stanna upp och reflektera. Men om du vill du vara ett företag som står stadigt över tid och som aldrig slutar utvecklas – ja, då lovar vi att reflektionstid är en väl värd investering!
Vad vill vi på lång sikt? Vilka mål har vi och hur tänker vi att vi ska nå dem? Vad händer i omvärlden och vad innebär det för oss?
Ett effektivt sätt att få svar på den här typen av frågor är att identifiera och hantera ditt företags drivkrafter och hinder med hjälp av ett så kallat ”kraftfält”.
Så skapar du ett kraftfält för drivkraft och hinder
Ett kraftfält är som en överblick över ditt företags nuläge. Rita ett lodrätt sträck på ett papper, en white board eller med hjälp av ett digitalt verktyg. Till vänster skriver du rubriken ”Driv”, det vill säga det som går bra i verksamheten just nu. Den högra sidan kallar vi för ”Hinder” – alltså det som skaver och hindrar oss.
Börja fylla på under respektive rubriker utan att tänka efter för mycket. Tänk högt som lågt: lokaler, arbetsbelastning, kundkontakter med mera. Välj sedan ut några driv-punkter som ni vill göra ännu bättre och några hinder som ni vill bli av med. Fokusera på dessa en bestämd tid, kanske 2-4 veckor, innan det är dags för nästa reflektionstillfälle.

Utvärdera, anpassa och repetera
Vid nästa reflektionstillfälle är det dags utvärdera de driv och hinder ni prioriterade sist. Ställ frågor som:
• Vad ville vi skulle hända?
• Vad hände?
• Varför hände det som det gjorde?
• Vad kan vi lära oss?
Gör sedan ett nytt kraftfält, prioritera åter igen driv och hinder och planera in dessa i verksamheten för kommande period. Vid nästa tillfälle är det dags att åter igen utvärdera för att sedan skapa ett nytt kraftfält.

Vi hjälper dig att få koll på ditt nuläge och din omvärld
På Science Park har vi erfarna och certifierade innovationsledare som har hjälpt mängder av företag att utvecklas och kicka igång sitt innovationsarbete. Med avstamp i en gedigen nulägesanalys och omvärldsanalys stöttar vi dig till på vägen mot en mer innovativ och hållbar affärsmodell. Berätta för oss om ditt företags drivkrafter och hinder, så skräddarsyr vi ett upplägg anpassat efter ditt behov
Utveckla ditt företags innovationsförmåga
”Tänk om jag misslyckas?” – 4 tips för att stå beredd inför motgångar
Visste du att 90% av alla startups går i konkurs under sitt första år? Se där, en riktigt uppmuntrande första mening att läsa för en nybliven entreprenör. Skämt å sido, vi är såklart inte här för att avskräcka dig, utan snarare för att sätta saker i perspektiv. Att misslyckas är en del av resan. Låt det inte hindra dig från att följa dina drömmar. Låt det i stället hjälpa dig att så förberedd inför de utmaningar som kan dyka upp längs vägen.

Vanliga orsaker till att en startup får ta ett steg tillbaka är kapitalbrist, fel människor i bolaget eller dåliga marknadsförhållanden. Men den största boven bakom misslyckade affärsidéer är att det inte finns ett tillräckligt tydligt kundbehov bakom din idé. Det är också vanligt att romantisera livet som entreprenör, vilket kan innebära en chock när motgångarna gör sig till känna. I guiden ”Vad är en bra affärsidé” kan du ta del av några viktiga grunder som ökar sannolikheten för att din idé utvecklas till succé.
Så, hur kan du förbereda dig för utmaningar och misslyckanden? Och kanske viktigast av allt – hur kan du dra nytta av dem? Här är fyra tips:
1. Hitta ditt ”Varför”
Framgångsrika entreprenörer och företagare drivs oftast av ett större syfte. De vill förändra eller utmana befintliga marknader med en vision om en bättre framtid. Med ett tydligt ”Varför” är det lättare att hitta ett team som delar samma mål och är villiga att arbeta tillsammans för att uppnå det.
Ditt ”varför” bör vara:
Enkelt och tydligt utan komplicerade jargonger eller tekniska termer. Håll det kortfattat och rakt på sak.
Lätt att konvertera till konkreta handlingar och beslut. Ditt ”varför” ska ge en försmak på vad du faktiskt kommer att göra.
Fokuserat på hur din affärsidé och dina ambitioner har en positiv inverkan på andra människor och världen i stort.
Andas du. Ditt ”varför” ska helst kunna sammanfattas i en enda mening, med en ton och känsla som speglar ditt varumärke.
Vill du ha en riktigt inspirationsinjektion när det kommer till att hitta ditt ”varför”? Se när vår affärsutvecklare Linda berättar om modellen ”The golden circle” här.
2. Skrota jantelagen och inspireras av barnet
Barnet väntar inte tills det är fullständigt övertygad om att ha skaffat sig rätt teknik för att lyckas ta sig upp. I stället börjar den med att resa sig och ta några trevande steg framåt med olika hjälpmedel. Snart testar barnet modigt några steg utan stöd, faller många gånger, men reser sig upp och försöker igen. Till slut lär sig barnet att gå, och senare även att hoppa, dansa och springa.
Rädslan för att misslyckas gör att vi ofta inte ens vågar prata om eller gå vidare med våra affärsidéer – och med vad som kunnat bli fantastiska företag. Idéerna hindras av självcensuren, som är specialist på att berätta för dig att du inte kommer klara utmaningen och att det inte är någon idé att ens försöka. I Sverige är vi experter på självcensur. Kan vi inte, en gång för alla, bestämma att vi skrotar allt vad jantelag heter? Fram med lite jävlar-anamma och våghalsighet med inspiration från barnet som ska lära sig gå.
”What if I fail?” “Oh but my darling, what if you fly?”

3. Omfamna ditt tvivel
Som entreprenör och egenföretagare kommer någon gång att ställa dig själv frågan: ”Vad håller jag på med, egentligen?”
Då ska du veta att du är långt ifrån ensam i den tanken. Och vet du vad – att omfamna ditt tvivel i stället för att skjuta undan det kan faktiskt vara en bra idé eftersom:
- Tvivel ger dig nya perspektiv: Det hjälper dig att se problem och utmaningar från olika vinklar och att tänka utanför boxen. Att tvivla innebär också ofta tid för självreflektion och självinsikt, vilket i sin tur kan leda till att du tar bättre beslut.
- Tvivel är ett kvitto på att du varit kreativ och att du utmanat dig själv: Om du inte tvivlar, utmanar du troligtvis inte dig själv eller världen runt omkring dig tillräckligt mycket. Tvivel är ett tecken på att du strävar efter att vara innovativ, att du vågar ifrågasätta status quo och att du inte följer strömmen.
- Tvivel är en effektiv skyddsmekanism: Tvivel håller oss på tårna, hjälper oss att fokusera och att vara mer beredda på faror. Tvivel hjälper oss helt enkelt att skydda oss själva och vår verksamhet.
Vissa skulle kalla tvivel för entreprenörens bästa vän. Men det är också viktigt att komma ihåg att för mycket tvivel kan leda till en osäkerhet som hämmar dig. Det är därför viktigt att lära sig balansera tvivel med självförtroende och handlingskraft.
4. Boka kostnadsfri coaching med en affärsutvecklare
Att starta eget företag kan kännas utmanande och stundtals skrämmande. Men kom ihåg att du inte behöver göra det ensam. Vi på Science Park är här för att hjälpa dig att förverkliga dina affärsdrömmar, stötta dig genom de oundvikliga ögonblicken av tvivel och hålla ditt fokus på det som verkligen spelar roll. Vi coachar dig genom komplicerade beslut, ger dig en uppmuntrande knuff när du känner dig låg och firar med dig när du når dina mål. Boka coaching med någon av våra affärsutvecklare här, så hör vi av oss inom kort. Och kom ihåg – det är i motgångarna vi växer mest, inte i framgångarna.