Paola Gonzalez står i folkvimlet på Impact Demo Day. Hon visar upp sitt diplom och håller en solros i handen.

AI-algoritm för hemmatester vann Impact Demo Day

10 juni 2024

Den 30 maj var det dags för pitctävlingen Impact Demo Day, som gick av stapeln i samband med Science Parks sommarfest. Fyra tävlande team från Startupprogrammet fick presentera sin affärsidé för en jury och i vinstpotten låg 10.000 SEK från Tillväxtstiftelsen samt coachingtimmar från Almi och Knowit. Denna gång blev det entreprenören och webbdesignern Paola Gonzalez och hennes lösning Droops som kammade hem kvällens båda priser.

Jag blev verkligen chockad över vinsten! Under programmet har jag varit omgiven av många talangfulla personer med fantastiska affärsidéer, och deras energi har varit så inspirerande. Den här gången vann Droops Impact Demo Day, men jag är övertygad om att de andra teamen också kommer att lyckas stort.

Paola Gonzalez, vinnare av Impact Demo Day och grundare av Droops

Här är alla startups som pitchade på Impact Demo Day

Droops

Paola Gonzalez och Jose Gonzalez

Visste du att gravida kvinnor med en urinvägsinfektion som inte upptäcks i tid – kan leda till allvarliga komplikationer som för tidig födsel eller njurinfektion? Droops är en banbrytande lösning för hemmatestning som låter dig hålla koll på din hälsa och upptäcka potentiella infektioner och problem med hjälp av urinprov. Med hjälp av en AI-algoritm och en app får du hjälp att förstå dina testresultat, direkt från hemmets trygga vrå. Snabbt, enkelt och viktigt.

Hjärnorna bakom Droops är syskonparet Paola och Jose. Paola jobbar som designer och Jose är ingenjör.

– Våra färdigheter kompletterar varandra perfekt, vilket gör att vi kan förvandla idéer till konkreta och användarvänliga lösningar, säger Paola. 

Wisepoint

Emelie Terlinder och Emeli Olaison

Wisepoint är en tjänst som ska främja användandet av etisk AI. Fokus är att hjälpa företag att följa och navigera i AI ACT (Artificial Intelligence Compliance and Transparency Act). Detta är en ny EU-lag som reglerar användningen av AI inom unionen. Lagen syftar till att säkerställa att AI-system är säkra, etiska och transparenta. Den ställer krav på företag att följa specifika riktlinjer för att skydda användarnas rättigheter och säkerhet.

Passquo

Stephen Kwame Umborebe och Sruthi Kumar

Många redovisningsekonomistudenter i Ghana och Indien arbetar heltid, samtidigt som de studerar. Stephen och Sruthi har utvecklare Passquo – en AI-baserad onlineplattform som underlättar studierna genom att samla och tillhandahålla och organisera studiefrågor organiserade efter ämne, tillsammans med detaljerade svar. Med hjälp av Passquo kan studera när och var som helst, vilket gör deras förberedelser mer effektiva och chanserna att lyckas med utbildningen.

Lazier.ai

Ardacan Uçka

Lazier.ai är en plattform som samlar olika AI-verktyg i ett användarvänligt gränssnitt. För det första integrerar den populära AI-funktioner som tal-till-text, text-till-tal och chatbotar. Dessutom erbjuder detta enkel åtkomst till flera AI-verktyg utan behov av separata prenumerationer eller konton. En av plattformens unika funktioner är dess förmåga att personifiera interaktioner. Genom att förstå och använda användarspecifik data, såsom kalenderhändelser och personliga preferenser, möjliggör Lazier.ai skräddarsydda svar och åtgärder för varje användare.

Jurymedlemmar:

– Henning Lindberg – Science Park

– Anna Hamilton – NutriGap

– Joakim Gustavsson – Knowit

– Hans Börjesson – Starbright Invest

  • Patrik Forss, Almi

Om Startupprogrammet

– När jag började i Startupprogrammet hade jag bara en vag idé om min affärsidé. Men programmet hjälpte till att forma den till något som verkligen kan göra skillnad i samhället. Det känns som att jag vunnit på lotto, säger Paola om sin medverkan i Startupprogrammet. 

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshops och coaching med affärsutvecklare. Fokus för vårens startupprogram har varit affärsidéer som kan göra världen till en lite bättre plats med hjälp av olika AI-lösningar. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Vi matas ständigt med nyheter om den negativa utvecklingen för vår planet och vårt samhälle. Entreprenörerna i detta program sprider däremot en positiv energi som ger mig hopp om att vi kan lösa våra akuta samhällsutmaningar. Var och en av dem är passionerade inom sina respektive områden och bidrar till en bättre framtid, steg för steg.

Simon Hagedorn, affärsutvecklare i Startupprogrammet