Nu kan du ansöka och nominera till Tillväxtstiftelsens stipendium för samhällsentreprenörer

Tillväxtstiftelsen är en stiftelse som drivs med syfte att stimulera kreativitet och entreprenörskap i Jönköpings län. Stiftelsen står bland annat bakom utmärkelsen Årets Nytänkare – ett bidrag som årligen delas ut till entreprenörer i Jönköpings läns alla kommuner, för sin förmåga att tänka kreativt och nytt. Under 2021 instiftade Tillväxtstiftelsen ett nytt stipendium för samhällsentreprenörer. År 2021 fick Yalla Jönköping ta emot priset och nu är det dags att utse 2022 års stipendiat! Ansök själv eller nominera någon annan senast den 2 maj.

Priset delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

– Vi i Tillväxtstiftelsen är glada och stolta över att dela ut detta stipendium, som har syftet att lyfta de entreprenörer som också bidrar till samhället. Vi lever i en tid där nya idéer och innovationer behövs mer än någonsin och med det här priset vill vi visa på hur viktiga samhällsentreprenörer är för både människa och miljö. Sverige behöver fler företag som drivs av att skapa samhällsnytta, säger Lovisa Skyborn, styrelseledamot i Tillväxtstiftelsen.

Vad är en samhällsentreprenör?

Samhällsentreprenörskap, socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande. Kärt barn har många namn. En samhällsentreprenör är en individ som genom sin idé och sin verksamhet vill bidra till en bättre värld, skapa impact, eller till att lösa någon av våra samhällsutmaningar. Det kan till exempel handla om hälsa, omsorg, jämställdhet, socialt utanförskap, integration och miljöfrågor, eller beröra utmaningar som exempelvis överkonsumtion, fattigdom, koldioxidutsläpp eller livsmedelsförsörjning.

Ansökan och urval

Du kan ansöka om stipendiet själv, eller nominera någon annan. I urvalet läggs stor vikt vid själva drivkraften bakom det du gör och på vilket sätt det skapar samhällsnytta – i små eller stora sammanhang. Intervjuer sker löpande under ansökningstiden. Blir du nominerad kommer vi att kontakta dig och be dig att i egna ord berätta lite mer om din idé och drivkraften bakom den.

Här kan du skicka in din ansökan, eller nominera någon annan.

tillväxtstiftelsens logotypOm Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.