Ett gruppgofot på teamet bakom startupen VISS.AI.

Science Parks inkubatorföretag VISS.AI släpper världens första digitala AI-kollega

24 april 2024

VISS.AI, som är del av Science Parks inkubatorprogram, har tagit fram en lösning som kan automatisera vardagliga arbetsuppgifter med hög precision. VISS.AI vill göra det möjligt för alla – även personer utan tekniska färdigheter – att automatisera digitala flöden i jobbet. Dessutom tar bolaget in en investering från Spintop Ventures och Starbright Invest som kommer att påskynda produktsläppet för allmänheten.

Majoriteten av företagen spenderar i dag mycket tid på repetitiva och tråkiga uppgifter i olika system, som CRM- och ERP-plattformar. Vår lösning förstår kommandon på över 30 språk och möjliggör för vem som helst att skapa komplexa automatiseringar i dessa system på några minuter.

Philip Alm, VD för VISS.AI

Entreprenören Philip Alm som är VD för VISS.AI sitter i en soffa.

Genom att beskriva arbetsflödet i naturligt språk förstår VISS.AI vilka appar som ska kopplas samman och vilka uppgifter som ska utföras.

Tänk på det som en ständigt tillgänglig kontorsarbetare som kan utföra nästan vilken uppgift som helst.

Philip Alm

Vi tror att denna plattform har enorm potential att höja produktiviteten och öppna upp för kreativa möjligheter, och vi är väldigt inspirerade av VISS.AI:s vision” säger Peter Carlsson, partner på Spintop Ventures.

En AI-modell som förstår handlingar

VISS.AI:s så kallade “action model”, en term för en AI-modell som förstår handlingar och inte bara språk, fungerar som ett verktyg som bygger komplexa integrationer mellan system på några minuter, i stället för det som annars skulle kräva veckor och månader från stora teknikteam.

”AI:s angreppssätt för automatisering av arbetsflöden har potential att i grunden omdefiniera hur vi interagerar med teknik i det dagliga arbetet” säger Lovisa Skyborn, investeringschef på Starbright Invest.


Enligt VISS.AI innebär plattformen stora fördelar för små och medelstora företag. Inom kort publiceras även en studie som belyser plattformens kapaciteter i detalj.

AI gör det möjligt för små team att bli enormt kraftfulla. Detta kommer att transformera konkurrensen och skapa förutsättningar för mindre företag att tävla på lika villkor som större organisationer.

Philip Alm

Om VISS.AI

Teamet bakom VISS.AI består av unga men etablerade experter inom AI och automatisering. Bolagets spetskompetens är att bygga robust och tillförlitlig artificiell intelligens och göra den tillgänglig för alla – från små startups till stora företag. VISS.AI har sitt huvudkontor i Jönköping, Sverige, är en del av Science Parks inkubatorprogram och samarbetar nära Jönköping University. Här kan du läsa hela pressmeddelandet från VISS.AI, som släpptes i samband med lanseringen den 24 april. 

Om Spintop Ventures

Spintop Ventures är ett venture capital-företag som investerar i ett tidigt skede. De stöttar innovativa, programvaru-baserade teknikföretag från Norden och bidrar till att de blir sektorledare och driva omvandling till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Om Starbright Invest

Jönköpingsbaserade Starbright Invest är ett investeringsbolag med fokus på entreprenörsdrivna, skalbara företag med betydande potential att växa – som skapar, förändrar eller leder sitt affärsområde. De har en passion för tekniska och digitala företag i kombination med lösningar på problem som kan hjälpa till att skapa en mer hållbar värld. Starbright Invest vill ta en aktiv roll i att hjälpa företag att uppnå framgång.