Aridum och Window Glass Recycling tar emot diplom och pris för SKAPA-priset

Ansök till SKAPA-priset 2024

19 april 2024

Nu är det dags att ansöka till SKAPA-priset – Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation! Stiftelsen delar ut över 1,5 miljon kronor till vinnare i sex olika priskategorier.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Här är priserna som du kan söka:

SKAPA-priset

Det ”stora” SKAPA-priset har ingen åldersgräns utan kan sökas av alla innovatörer, oavsett ålder. Även detta pris premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län som får 10 000 kr. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar 500 000 kr som kan delas på flera personer.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

SKAPA-talang för unga innovatörer

SKAPA talang är en tävling för dig som är högst 30 år gammal (född mellan 1994 och 2004). Priset premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

En regional jury utser först en vinnare i varje län. Vinnaren går sedan vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas 250 000 kr ut i prispengar fördelade på flera vinnare.

Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skede för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga och särskilt fler kvinnliga innovatörer som vill förverkliga sina idéer

Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA

Regional uttagning och prisutdelning

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi FöretagspartnerJönköping University Länsstyrelsen samt och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

Prisutdelning för de regionala vinnarna sker i höst på Länsresidenset, och därefter utses de nationella vinnarna den 14 november 2024 på SKAPA Innovationsmingel i Stockholm.

SKAPA-priset är ett av de mer prestigefulla priserna länets entreprenörer kan vinna. Historiskt har vi haft en riktigt stark representation från länet i de nationella sammanhangen så det känns alltid lite speciellt att få engagera sig i utdelningen av detta pris.

Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor – till minne av Margareta Andersson

SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor är ett nyinfört pris som är initierat av Agne Johansson Minnesfond i samverkan med Stiftelsen SKAPA. Priset syftar till att stödja kvinnliga innovatörer som har ett projekt (en tjänst eller en produkt) som just kommit ut på marknaden och som behöver stöd för att växla upp sin affär.

Priset är nationellt och delas ut på den nationella finalen i november och omfattar 250 000 kr. Här kan du läsa mer om kriterierna och skicka in din ansökan.

Nationella priskategorier

Under SKAPA Innovationsmingel i november ska ytterligare nationella priser delas ut:

Om Stiftelsen SKAPA

Grundarna bakom SKAPA är en stiftelse som  till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.