Science Park i Silicon Valley

Silicon Valley är platsen där innovation och entreprenörskap genomsyrar kulturen och människornas vardag. Det är inte konstigt att många av de hetaste och största IT-bolagen i världen kommit till där, eller flyttat dit.

Entreprenörskap även på bussen

Silicon Valleys mix av smarta och drivna människor, företag, toppuniversitet, infrastruktur, riskkapital m.m. har skapat en industri av uppstartsföretag med en attraktionskraft som liknar den Hollywood har för filmindustrin. Tempot är högt och människorna andas entreprenörskap. Bli inte förvånad om någon vill ha din input på en affärsidé när du står och väntar på bussen. Mindsetet är att alla kan bidra med värdefulla förslag och att du snabbt kan utveckla din idé till något bättre än det som dina konkurrenter har att erbjuda.

Utbildning för affärsutvecklare

Tillsammans med affärsutvecklare från stora delar av Sverige åkte jag, Kristoffer, och min kollega Fredrik Göransson från Science Park på en utbildnings- och studieresa till Silicon Valley. Sen några år tillbaka finns ett samarbete mellan amerikanska SRI International och svenska inkubatorer (varav Science Park är en) vars syfte är att vidareutbilda inom deras metoder för affärsutveckling och skapa starkare band till amerikanska västkusten.

Möte med alumner från Högskolan i Jönköping

I slutet av den fullspäckade veckan mötte vi tre  andra alumner från Högskolan i Jönköping (jag är själv alumn från IHH). Alla tre har spännande företag och meriter på sina CV:n, för att nämna några: Apple, Wrapp och Prezi. Britt Björkman studerade tidigare på JTH, Arvid Callas på HLK och Maria Durkee som är född i Arizona, USA var utbytesstudent. Maria och Arvid är idag gifta och träffades faktiskt under studierna i Jönköping.

Över brunchen pratade vi om livet i Silicon Valley, erfarenheterna från studietiden i Jönköping och anledningar till att man väljer att jobba för en startup. Ett av de tydligaste svaren till varför det är intressant att jobba för en startup blev att du som individ tydligt kan se resultatet av ditt arbete och hur det påverkar företagets utveckling.

Alumnernas tips till dig som pluggar idag

När jag ställde frågan: ”Vad skulle du ge dig själv för tips om du kunde resa tillbaka till tiden då du studerade i Jönköping?” höll alla med om att nätverkandet var en av de största möjligheterna. Inte helt olikt San Francisco så finns det ju faktiskt folk från nästan hela världen representerade i Jönköping (vilket är fantastiskt!).

Maria svarade att hon hade tipsat sig själv om att bo kvar på Råslätt. Hon flyttade nämligen till ett annat område under studietiden och insåg sen att hon saknade gemenskapen som fanns där och de kontakter som man kunde skapa med folk från olika delar av världen.

Arvid kompletterar med att han ”…skulle ha kombinerat studierna med att starta företag, med hjälp av Science Park som är så tätt kopplade till Högskolans studenter.”. Eftersom det här är ljuv musik i våra öron så var jag inte sen på att lova Arvid att jag skulle citera honom!

Framtidens företag – just do it!

På vägen hem från Silicon Valley flyger tankarna och intrycken runt i mitt huvud och jag inser att det kommer ta ett tag att smälta och strukturera upp dem på ett sätt som går att förmedla till min omgivning. Den här texten är ett första steg, men inspirationen från resan har gett mig en enorm energi att sätta igång och använda de nya verktygen direkt när vi landar i Jönköping för att stötta våra entreprenörer och startups i utvecklingen av framtidens företag. Grunden till den nyvunna energin från resan är upplevelsen och känslan av ”Just do it” som verkligen är kärnan i kontaktsporten entreprenörskap/innovation.

Kristoffer Olsson

PS. En sak är säker, var du än befinner dig i världen så finns det säkert alltid någon där som har positiva minnen av sin tid i Jönköping och som är villig att träffa dig.

Foto: Fredrik Göransson och Kristoffer Olsson från Science Park träffar Britt, Arvid och Maria som flyttat till San Francisco efter studierna på Högskolan Jönköping.