Science Park-bolaget Rädda Maten går samman med finska Resq Club

I höstas antogs Rädda Maten till Science Parks Acceleratorprogram som en av elva utvalda idéer. Drygt fyra månader senare står det klart att Rädda Maten går samman med väletablerade ResQ Club som har över 400 restauranger anslutna i Sverige.

I oktober förra året antogs Anna-Lotta Svensson och hennes företag Rädda Maten AB till Science Parks Acceleratorprogram – ett åttaveckors bootcamp för den som vill satsa lite extra på sin affärsidé. Drygt två månader senare vann Anna-Lotta 40 000 kronor efter att ha pitchat sin idé för en expertjury och investerare från Jönköping. Tjänsten lanserades officiellt i januari och i förra veckan blev det klart att Rädda Maten går samman med finska ResQ Club.

Finsk startup uppvaktade

ResQ Club lanserades i Sverige 2016 och finns sedan tidigare ibland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Den finska startup:en lockade under sina fyra första månader över 17 000 användare och har idag över 400 anslutna restauranger bara i Sverige. När Anna-Lotta uppvaktades av ResQ Clubs ledning var hennes beslut givet.

– ResQ Clubs Sverigechef hörde av sig till mig och sa att de inte vill slåss om Jönköpingsmarknaden när det gäller en så viktig sak som miljön. Efter att ha diskuterat kom vi fram till en lösning som innebär att ResQ Club tar över verksamheten i Jönköping och att jag går in som Region Manager för södra Sverige.

Anna-Lotta kommer framöver att jobba med att utveckla verksamheten och vara ansiktet utåt för ResQ Club. Hon kommer även att resa runt och föreläsa för skolor och organisationer om hållbarhet och hur matsvinnet påverkar vår miljö.

Kunskap och drivkraft viktig faktor

För användarna innebär sammanslagningen en ännu smidigare tjänst, bland annat genom en bättre app, menar Anna-Lotta. Rädda Maten, i sin befintliga form, kommer att finnas kvar till vecka 10 och därefter slussas användarna över till den nya plattformen. Rädda Maten har hunnit arbeta upp en bas med drygt 1500 användare, strax över 20 anslutna restauranger och ytterligare ett tiotal på väg in – men det var framförallt Anna-Lottas kunskaper och driv som intresserade ResQ Club.

– Att jobba med personer med den drivkraft som Anna-Lotta har gör det möjligt att hinna långt, på kort tid. Varje gång vi träffats har hon tagit nya kontakter med potentiella kunder och partners för att få input för att utveckla konceptet vidare. Det ger energi tillbaka till oss som affärsutvecklare också. För många är det just att ”våga” som är den stora utmaningen men för Anna-Lotta kommer det helt naturligt, säger Tobias Dahlberg som jobbat med Anna-Lotta i Acceleratorprogrammet.

– Science Park har varit en viktig stöttepelare under hela resan. Utan hjälp av affärsutvecklarna hade allting tagit otroligt mycket längre tid och stöttningen jag fått genom Acceleratorprogrammet har varit guld värd – jag hade ingen aning om att man kunde få så mycket hjälp, säger Anna-Lotta.

Science Park Accelerator

Spark Accelerator är programmet för dig som vill arbeta med din affärsidé och ge den en ärlig chans att nå marknaden. Programmet pågår under 8 veckor där du får ta del av individuell affärsutveckling, experter, föreläsningar, co-working och som avslutning deltar du på programmets Demo Day.

I början av mars kickar vi igång tredje upplagan av programmet – läs mer och ansök här!