Premiär för Jönköpings-innovation på Nobels fredspriskonsert

När Beatrice Fihn, VD för ICAN och Nobels fredsprisvinnare 2017, deltog på Nobels fredspriskonsert i Oslo, gjorde hon det i en klänning designad av Bahareh Ardakani för varumärket Artésir. Klänningen är gjord av finaste material, dekorerad med lyxiga bergkristaller – och Embroline-broderier, från det innovativa Science Park-bolaget Coloreel.

Klänningens unika broderier är skapade med fler än en halv miljon stygn och totalt 4000 meter Embroline-tråd som skiftar från grön till blå. Beatrice Fihn är den första personen i världen som bär Embroline-broderier offentligt, förutom de broderier som Coloreel visar på evenemang, mässor och catwalks.

– Det har varit en stor ära för oss att kunna bidra med vår trådfärgsteknik till en klänning som bärs vid ett sådant celebert framträdande, säger Joakim Staberg, grundare av Coloreel.

Årets innovation i Jönköpings län

Inventech Europe, bolaget bakom Coloreel-tekniken, tilldelades tidigare i år utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. Coloreel-tekniken möjliggör en högkvalitativ färgning av textiltråd under tiden den används i textilproduktion. Den första produkt som lanseras, baserad på denna teknik, är Embroline – ett banbrytande trådfärgningsfäste som kan användas på befintliga broderimaskiner. Genom att färglägga en vit tråd under broderiproduktionen möjliggör Embroline att skapa unika broderier utan några begränsningar i användningen av färger. Färgändringar längs tråden kan göras antingen direkt från en färg till en annan, eller gradvis för att göra smidiga övergångar och färgeffekter.

coloreel_brodyr

Broderiernas framtid

– Embroline öppnar upp för helt nya sätt att skapa broderier som tidigare inte varit tekniskt möjliga. Broderierna på Beatrices klänning är ett bra exempel på detta – och Embroline är definitivt broderiernas framtid, säger Bahareh Ardakani som designat klänningen.

– Jag uppskattar verkligen de miljöfördelar som medföljer den innovativa trådfärgstekniken, säger Beatrice Fihn själv om klänningen.