Malin Kyllesjö och Herrgårdskliniken AB är Årets nytänkare i Aneby 2022

Den 23-24 september gick den årliga företagsmässan i Aneby av stapeln. Under mässans första dag var det dags att dela ut Årets nytänkare i Aneby 2022. I år var det Malin Kyllesjö, som i sällskap med skogsbrandhunden Ripa, fick ta emot priset och 15 000 kronor.

– Har jag bestämt något, ska det bli så. Jag lägger allt mitt fokus på vägen mot målet! Mitt motto är att alltid lär mig ännu mer av hundarna och mitt mål är att få uppleva att hundarna gör stor samhällsnytta, säger Malin om drivkraften bakom sin idé.

Utmärkelsen Årets nytänkare delas ut i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner varje år. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Gruppbild på Marthina Knutsson, Malin Kyllesjö och Mikael Fornander som håller i en stor vinstcheck och ett diplom

På plats på företagsmässan för att dela ut utmärkelsen var Marthina Knutsson, affärsutvecklare på Science Park och Mikael Fornander, Kommundirektör i Aneby kommun. Foto: Bodil Modin, SMT

Viktigt eftersläckningsarbete vid skogsbränder – med hjälp av hundar

De senaste fem åren har antalet skogsbränder ökat, både i Sverige och i stora delar av världen. Efter en skogsbrand kan en så kallad glödbrand uppstå. Den ligger och pyr under markytan och är därför ofta svår att upptäcka. Om en glödbrand fortfarande är aktiv efter att släckningsarbetet av en skogsbrand är över, finns risken att branden återuppstår efter en tid. Denna risk vill Malin Kyllesjö minimera, med hjälp av en unik utbildning.

Malin driver Herrgårdskliniken AB tillsammans med kollegan Olle Frykman. Kliniken inriktar sig på utbildning av veterinärer, personal inom djursjukvård samt hundinstruktörer, uppfödare och hundägare. Men sedan 2018 erbjuder Herrgårdskliniken också någonting utöver det vanliga – nämligen utbildningar och arbetsinsatser med certifierade ekipage skogsbrandshundar.

”När räddningstjänsten har avslutat räddningsinsatsen vid en skogsbrand ska marken eftersläckas och bevakas. […] Hittills har brandutbildad personal patrullerat på stora områden. Men med hjälp av hundar kan vi täcka större delar av markerna. Med hundens hjälp kan vi snabbare upptäcka glödhärdar, vilket gör arbetet mycket mer effektivt. Vi kan hjälpa till i en insats där vi kan förhindra spridning av branden.”  skriver bolaget på sin hemsida.

”Tillsammans med hunden kan vi mer än vi tror”

Utbildningen är den enda i sitt slag och har väckt uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

– Jag känner mig så tacksam, överraskad och stolt över att idén skogsbrandhund och vår hundverksamhet har fått som mycket positiv respons i Aneby och i världen. Det är en bekräftelse för mig och många andra som arbetar med hundar att aldrig ge upp en idé. Tillsammans med hunden och stor vilja kan vi mer än vi tror, berättar Malin.

Motivering:

”Nu och i framtiden är vi beroende av vår jord och dess existens. I den enda skogsbrandshunds­utbildningen i världen, tar Malin från Aneby hjälp av djuren för att rädda naturen. Hundarna används för att söka upp glödhärdar nere i marken, vilket är snabbare, effektivare och mindre kostsamt för att stoppa en skogsbrand. Med förfrågningar från flera delar av vår jord ser vi ett globalt behov av att använda skogsbrandhundar som resurs.”

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: Tobias Marbenius / www.AnebyNytt.se