Från idétävling till investering

Trevligt mingel, kort presentation av din idé inför juryn och sen då? Vad händer med alla goda idéer som presenteras på idétävlingarna?

Det varierar såklart. Några deltagare släpper idén efter tävlingen, andra jobbar vidare med sin idé, och några kommer hela vägen till att förverkliga den.

Tuva och Sprancher är två av den senare sorten. Emil Karlsson (Tuva) och Simon Werner Zankl (Sprancher) tävlade båda med sina idéer i Science Parks idétävling våren 2014. Simon vann och Emil kom tvåa, och båda valde att jobba vidare med sina idéer tillsammans med affärsutvecklarna på Science Park.

Tuva är en app för digital grannsamverkan. Tanken är att vi tillsammans förebygger brott och enkelt kan rapportera om något händer i vår omgivning, direkt i telefonen. Genom att samarbeta med grannar och andra nätverk får vi en tryggare vardag för alla. Tuva är med på Veckans Affärers lista över heta svenska start-ups och har efter en presentation för Science Parks investerarnätverk fått sin första investering. Tjänsten lanseras nu i sommar.

Sprancher, som också lanseras sommaren 2015, säger sig vara världens snabbaste sätt att söka jobb direkt i mobilen och dessutom världens snabbaste sätt att hitta rätt kandidat vid rekrytering. Sprancher blev uttagna till DI Gasellsprånget 2015, vann deltävlingen i Jönköping och kom topp fem i Sverige. Sprancher har vuxit till två personer och har nyligen tagit in finansiering för att växa vidare.

Många fler av de idéer som presenterats på våra idékvällar är under arbete och utveckling, även om vi inte ännu kan dela med oss av detaljerna. Alla som deltar får feedback på sin idé från vår kunniga jury och alla som vill får fortsatt stöd i utvecklingen av idén. Så har du en idé du vill göra något stort med, tveka inte att anmäla dig till en av Science Parks idékvällar. Nästa chans är den 15 juni i Jönköping.