Femtinge teater är Årets Nytänkare i Sävsjö

Under onsdagskvällen den 14:e oktober var det dags att utse Årets Nytänkare 2020 i Sävsjö. Nytänkarna som kammade hem utmärkelsen i år blev Linda Eleine Byman och Hans-Åke Andersson, som tillsammans driver Femtinge teater.

Bakom priset ligget Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Utmärkelsen delas ut varje år i samtliga kommuner i Jönköpings län, till den eller de som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagare. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap – samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Femtinge teater erbjuder kulturutbud på beställning

Bakom Femtinge teater står alltså paret Linda och Hans-Åke. Tillsammans uppträder de med egenskrivna shower på teaterscener runt om i Jönköpings län och på sommaren driver de det uppskattade konceptet Femtinge Teaterloge, hemma på gården där de bor.  När coronapandemin slog till i våras drabbades aktörer inom kulturbranschen hårt och Femtinge teater var inget undantag. När en hel turné plötsligt blev inställd var de helt enkelt tvungna att tänka om. För att fortsatta att sprida glädje och kultur runt om i länet bestämde sig Linda och Hans-Åke att ta sitt showutbud från teaterscenen – ut till människors hem. Ja, underhållning på beställning helt enkelt.

Antingen åker vi hem till folk och gör det live, eller så kan man också få en egen inspelad kulturupplevelse direkt skickad till sig. Vi tänkte bara: vi måste försöka göra något bra av detta. Vi vill glädja andra, berätta Linda i en intervju med Expressen tidigare i år.

Duon har tidigare mottagit utmärkelserna Årets marknadsförare 2018 från Sävsjö Näringsliv och Sävsjö kommuns kulturstipendium 2017.

Motivering:

Att i svåra tider ställa om och tänka nytt kräver mod och kreativitet. Med engagemang och passion sprider de glädje och ger minnen för livet. När kunden inte kan komma till er – då kommer ni till kunden.

På plats vid utdelningen fanns Science Parks affärsutvecklare i Sävsjö Patrick Blomström, Helena Gill från Sävsjö Näringsliv och Stefan Gustavsson, kommunstyrelseordförande i Sävsjö kommun. Så här skriver Stefan Gustavsson om utmärkelsen:

”Linda och Hans-åke har den här våren och sommaren gjort en helt enastående insats med att på sitt humoristiska sätt och med glimten i ögat sprida information om rå och riktlinjer kopplat till pandemin. De har också gjort massor av uppskattade coronasäkra föreställningar, som kulturutbud för äldre.”

Kort om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

www.tillvaxtstiftelsen.se