De är nominerade till Årets innovation

Den 26 februari är det dags för Jönköpingsgalan. På galan delar Science Park tillsammans med Almi för femte året i rad ut utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. I år är det Ecris, P-air och Wheelscanning som har möjlighet att ta hem utmärkelsen.

Jönköpingsgalan är en årlig näringslivsgala där personer, organisationer och företag vars insatser som under det gångna året varit av stor betydelse för vår region prisas. I år kommer galan att streamas digitalt på jonkopingsgalan.se. Under galan delas det ut totalt nio priser med olika syften och målsättningar. Gemensamt för alla priser är att de föregås av en urvalsprocess där tre finalbidrag går vidare till Jönköpingsgalan.

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential. Efter en tuff urvalsprocess med många spännande innovationer är det följande företag som är nominerade till Årets innovation:

Finalist 1: Ecris

Magnus Ramfelt

magnus ramfelt ecrisMed framgångarna för hybrid- och elbilar ökar nu inflödet av uttjänta litiumjonbatterier snabbt. Dessa batterier har oftast mer än sin dubbla livslängd kvar, 10-15 år, om de rekonditioneras och återanvänds på annat sätt, som energilager till elnäten. Jönköpingsföretaget Ecris har lyckats med detta genom sitt energilager, E-CUBE, som kan styra och använda de flesta biltillverkarnas batterier.

E-CUBE ger en stor miljövinst genom att återanvända batterier istället för att producera nya och priset blir dessutom konkurrenskraftigt. Samtidigt förväntas elnätens behov av energilager öka enormt vilket gör E-CUBE till en stor potential för den klimatsmarta omställningen.

Finalist 2: P-air

Victor Wallin, Per Gerleman, Jonas Nyman och Emil Jungåker

science-park-arets-innovation-pairMed en ny affärsmodell och ett attraktivt erbjudande för såväl användare som fastighetsägare öppnar P-air tidigare stängda parkeringsytor för allmänheten och erbjuder något som tidigare inte funnits; förbokning av parkeringsplatser med elbilsladdning för publika ytor.

Idag är det svårt att hitta en parkering i allmänhet, och en med laddmöjlighet i synnerhet. Därtill finns ett stort sug efter att öka intäkter, värde och tillväxtmöjligheter hos såväl fastighetsbolag som hotell. P-airs erbjudande möter just dessa behov och den stora vinnaren blir miljön och samhället.

Finalist 3: Wheelscanning

Carl Holmander

Carl Holmander WheelscanningWheelscanning har tagit fram en innovativ lösning som med spetsteknologi digitaliserar och automatiserar ett traditionellt manuellt arbete inom däckhantering.

Med en djup förståelse för kundernas affär och dess utmaningar, i kombination med den senaste tekniken utmanar Wheelscanning sin bransch. Kunderbjudandet kombinerar merförsäljning, kostnadsbesparingar och en förbättrad kundupplevelse för slutkunden; vilket visar på möjligheterna i att utveckla sitt företag digitalt.

Samtliga utmärkelser som delas ut under Jönköpingsgalan:

Årets digitala ledare
Årets event- och mötespris
Årets god kraft
Årets idrottsprestation
Årets initiativ
Årets innovation i Jönköpings län
Årets internationella utmanare
Årets marknadsförare, Guldstickan
Årets turismpris

Här kan du läsa mer om samtliga utmärkelser och nomineringar för året gala.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Förra årets vinnare blev Miden Melle Hanna med Multi4. Bland tidigare vinnare hittar vi; 2019 – Progressive Safety, 2018 – Bondtech och 2017 – Inventech Europe.