Berlinresa inspirerade entreprenörer från Jönköpings län

I början av veckan landade de 16 entreprenörer som följt med på vår startup-resa till Berlin åter på svensk mark. Under resan fick de besöka flera av stadens co-workingplatser och startup-miljöer. Syftet var att bidra med inspiration, kunskap och bredda nätverket för de entreprenörer som deltog.

– Berlin ligger så pass nära Jönköping så det är lätt att åka dit och väl där känns det som att världen ligger framför ens fötter. Vi har etablerade kontakter och ett gott samarbete med startup-världen i Berlin som vi låtit entreprenörerna dra nytta av, säger Science Parks affärsutvecklare Calle Andersson.

Under resan besöktes flera olika platser och miljöer för att ge entreprenörerna en mix av det kreativa, kulturella och tekniska som Berlin har att erbjuda. Bland annat fick deltagarna lyssna till två företag från co-workingytan WeWork, som pratade om sina framgångar och de resor de gjort med sina företag. Detta var ett inslag som en av deltagarna, Alice Moradian, tyckte var extra intressant.

– För mig är dessa möten den riktiga inspirationen; att få träffa, lyssna och ställa frågor till individer som jag skulle benämnda som förebilder. Det här gav mig otroligt mycket motivation, men också hjälp i form av tips och råd kring hur man bör resonera som företagare, säger Alice.

Nätverkande en viktig faktor

En av de viktigaste anledningarna till resan är inte bara att upptäcka nya miljöer, utan även att entreprenörerna får lära känna varandra.

– Det är intressant att se hur gruppen kommer samman under resan. Det skapas samarbeten och förutsättningar för framtida gemensamma projekt som nog inte hade skett om vi inte hade åkt till Berlin tillsammans, säger Calle.

Alice Moradian håller med och tillägger att mötet med de andra entreprenörerna var det bästa med resan.

–  Alla var extremt olika i syn av ålder, personlighet och intressen, men det gemensamma intresset för företagandet gjorde oss till en grupp som i slutändan började kännas som mitt bästa kompisgäng. Science Park gjorde därför en väldigt bra grej i att skapa mångfald i gruppen, eftersom det är precis det som skapar utveckling. Jag har breddat mitt nätverk otroligt mycket efter denna resa, både inom gruppen men också bland människorna jag mötte på plats i Berlin. Förmodligen är nätverkandet den starkaste biten som jag bär med mig från denna resa, i samband med alla nya idéer och tankar kring framtida affärsidéer, säger Alice.

Resa arrangerades i samarbete med BeGlobal.