Årets nytänkare i Vetlanda tar hand om både miljö och människor

Den 4 september delade Science Park Vetlanda och NUVAB, Näringslivsutveckling i Vetlanda AB, ut priset Årets nytänkare i Vetlanda 2019. Stolt pristagare blev  Gunilla Hjelm på Rag2Rug som tog emot diplom och ett stipendium på 15 000 kr.

Bakom priset ligger Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Priset delas ut årligen, i länets samtliga 13 kommuner i Jönköpings län, till den eller de personer som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagande. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Väver samman kulturer och företagsamhet

Rag2Rug startade sin verksamhet i maj 2017 med affärsidén att väva samman olika kulturer med småskalig företagsamhet – och att ge möjlighet för kvinnor till en tjänst som ger egen förtjänst. Rag2Rug tar vara på lakan och gardiner som sorterats bort på second hand.

Idag doneras säckar med material från Erikshjälpen i Vetlanda men också från privatpersoner som vill bidra. Därefter färgas en del av materialet, en del skärs till trasor och en del vävs till nya produkter. Tio kvinnor finns på Rag2Rug för att få praktik, väva och träna svenska. De kombinerar också praktiken med studier i svenska på SFI. (Svenska för invandrare)

Motivering till priset

Priset överlämnades den 4 september av Science Parks affärsutvecklare i Vetlanda, Patrick Blomström, och Magnus Claesson, verksamhetschef på NUVAB.

”Årets nytänkare i Vetlanda tar hand om både miljö och människor. Genom återvinningen av trasiga textilier låter hon nött bli till nytt, och produkterna får en egen stil, som är ny, men behåller känslan av retro. Hennes hållbara hantverk har skapat ett lika hållbart nätverk, där språkträning och utlärning av vävningsteknik bland annat lett till att fler människor kommer i egen försörjning och är med och bidrar till samhällsutveckling.”

– Jag blev så glad för när jag fick beskedet att jag fått utmärkelsen, säger Gunilla Hjelm. Stipendiet ska jag använda till att utveckla verksamheten ytterligare.

Kort om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.