SKAPA 2020 söker Sveriges bästa uppfinnare och innovatörer

Över en miljon kronor ska delas ut. Nu är det dags att ansöka till Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer, som instiftats till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer i hela landet. Förra året stod Karolina Malmlöv som driver Sellamigo, ett av Science Parks inkubatorbolag, som en av vinnarna i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer och fick ta emot 50 000 kronor för sitt digitala hästsadelregister. Nu har det blivit dags att ansöka till 2020 års omgång.

Totalt omfattar prissumman över en miljon kronor. Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 31 maj 2020.

Idérika människor uppmanas att tävla

500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1990 och 2000, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

– Jönköpings län är en innovativ del av Sverige med många drivna människor. Jag är säker på att vi, precis som tidigare år kommer att få in många spännande och kluriga innovationer. Jag ser fram emot att ta del av den uppfinningsrikedom som finns i vårt län! säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park, ansvarig för SKAPA-priset i Jönköpings län samt ordförande i SKAPA-prisets länsjury.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park Jönköpings län, Almi Företagspartner, Jönköping University samt lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare.

En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer kommer att utses. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån där årets nationella pristagare utses.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

Under SKAPA Innovationsgala, på Stockholmsmässan i Stockholm den 12 november 2020, får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt, som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer.

Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA-priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta och ansökan görs digitalt på stiftelsens hemsida. Man kan söka själv eller nominera någon annan. Ansökningstiden går ut 31 maj 2020.

Idén får vara kommersiellt introducerad tidigast för två år sedan och ska finnas på marknaden senast nästa år. Vid bedömningarna har kreativiteten stor betydelse liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund och samhällsnyttan.

Nytt pris för förebilder

I år delar stiftelsen ut ytterligare ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor. Priset deltas ut till en person som är en förebild och som starkt bidragit till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören. SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith är ett nyinstiftat pris grundat av Leffes kollegor och vänner, Lasse Tenerz och Bertil Hök. Ansökningstiden för att söka eller nominera till SKAPA-förebild går ut 15 september 2020.

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

www.stiftelsenskapa.se

Bild från SKAPA Innovationsgala 2019, då Karolina Malmlöv, som driver Sellamigo, var en av vinnarna i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer.