Sunda byggvaror är Årets nytänkare i Jönköping 2022

9 december 2022

Det var en överraskad trio som tog emot utmärkelsen Årets nytänkare på näringslivsfrukosten ”Gomorron Jönköping” den 9 december. Richard J Waldemarsson, André Blomgren och Jacob Rudenstam som driver Sunda Byggvaror var mitt uppe i en intervju på scenen inför 150 gäster när de överraskades av Sven Rydell, Näringslivschef, och Ellen Lannemyr, affärsutvecklare på Science Park.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Sunda Byggvaror är en bygghandel med fokus på kvalitativa och sunda material. Butik och lager ligger i Lyckås ombyggda ladugård som ligger utanför Huskvarna. Företaget drivs av Richard J Waldemarsson, André Blomgren och Jacob Rudenstam med målet att öka tillgängligheten och kunskapen om material som kan bidra till ett sundare byggande som minskar klimatbelastningen men också ger bättre inomhusklimat.

Överraskades på välbesökta näringslivsfrukosten

Den 9 december var trion inbjudna som gäster på den populära frukosten ”God morgon Jönköping” på Spira. Mitt i en intervju på scenen överraskades Richard, André och Jacob av näringslivschef Sven Rydell och Ellen Lannemyr, affärsutvecklare på Science Park, som delade ut Tillväxtstiftelsens årliga pris.

Motivering till vinnarna Årets nytänkare i Jönköping 2022

Årets nytänkare 2022 är en uppstickare inom byggbranschen – en liten bygghandel med stort fokus på miljövänliga och kvalitativa material. Med hållbara byggvaror som främsta konkurrensmedel utmanar årets vinnare de stora jättarna och erbjuder kunderna varsamt utvalda produkter med likvärdiga eller bättre egenskaper än konventionella material. Sunda produkter skapar sundare inomhusklimat och bidrar till sunda renoverings- och byggprojekt. Årets nytänkare 2022 är Richard J Waldemarsson, André Blomgren & Jacob Rudenstam som driver Sunda Byggvaror i Lyckås.

Sunda Byggvaror är årets nytänkare i Jönköping 2022. De håller i en check på 15000 kronor, ett diplom och ler mot kameran tillsammans med affärsutvecklare Ellen.

Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Här är vinnarna i Science Parks idétävling 2022

5 december 2022

I augusti utlyste Science Park en stor idétävling. Utmaningen för de tävlande var att dela med sig av en idé, produkt eller tjänst som på något sätt bidrar till att lösa en samhällsutmaning och göra världen till en lite bättre plats. Nu har tre vinnare utsetts och i år var det patientsäkerhet, ergonomiska hjälpmedel samt en omställningseffektiviserande pålningsmaskin som blev de vinnande koncepten.

Kategori: Idétävling

Vinnare:

Diana Shekli

Idé:

Felaktig läkemedelsanvändning är en komplex samhällsutmaning. Det kostar samhället mycket pengar och orsakar onödigt lidande för många människor. I många fall kan detta undvikas genom så kallade läkemedelsgenomgångar. Dessa utförs av läkare inom den hårt belastade sjukvården. Att låta öppenvården och läkemedelsexperter som apotekare utföra t.ex. läkemedelsgenomgångar och patientskolor skulle minska mängden felaktig läkemedelsanvändning, öka patientsäkerheten och -inkluderingen inom vården. Det skulle också kunna öka kostnadseffektiviteten och minska miljöfarligt medicinskt avfall.

Pris:

10 000 kronor i utvecklingsmedel genom Science Park

Motivering:

Dania Shekli är en entreprenör som brinner för sin bransch och sin yrkesroll som apotekare. Hon har redan tidigt i livet funnit en passion för vård och omsorg om människan, då hon var med sin mamma på hennes apotek. Dania utvecklade samma intresse och passion som ledde henne fram till den affärsidé hon nu vunnit tävlingen med. Dania har arbetat ambitiöst och uthålligt med sin affärsidé för att förbättra vården för tusentals om inte miljoner människor, genom en förbättrad patientinformation och inkludering i den vård och medicinering som många människor får eller någon gång behöver i livet. Dania vinner idétävlingen mot bakgrund av hennes genomtänka idé som bidrar till en stor samhällsutmaning; hur vården kan bli ännu bättre och mer effektiv genom rätt information och inkludering i varje individs vård genom en patientskola.

Kategori: Produktutveckling

Vinnare:

John Savelid, FAUT Innovation

Idé:

Omställningen mot hållbar energi behöver vara effektiv och smart. Idag krävs till exempel en enorm arbetsprocess i många steg för att bygga en solcellspark. Tio tusentals pålar som ska hålla uppe solpanelerna ska ned i marken. Varje påle innebär stora manuella arbetsinsatser från flera individer. FAUT Innovation utvecklar en semi-automatisk pålmaskin som effektiviserar och automatiserar stora delar av pålningsarbetet och bidrar till att öka omställningstakten i samhället. Produkten kan tillämpas i byggandet av solcellsparker så väl som viltstängsel och odlingar.

Pris:

20 000 kronor i produktutvecklingsmedel genom Alten.

Tävlingspartner:

Alten

Motivering:

Faut har utvecklat en lösning som ger stora besparingar inom områden som kommer att växa framåt. Bolaget har utvecklat ett effektiviserande produktkoncept med en rad tillämpningar som var och en löser relevanta problem. Kärnan i produkten är en semi-automatisk pålmaskin med stor positionsnoggrannhet, som dessutom kan kompletteras med ytterligare automatisk montering av bland annat tråd- eller nätstängsel. Den stora vinsten med innovation, oavsett tillämpning, är att spara tid och pengar då den är autonom i mycket större utsträckning än dagens processer. Några av tillämpningsområdena är solcellsparker, viltstängsel och odlingar, vilket gör att produkten möjliggör viktiga omställningar och anpassningar med bäring på hållbarhet.

Bakom priset står Science Parks partnersbolag Alten, som är ett av Europas största teknik- och IT-konsultbolag. Så här säger Alten om sitt val av vinnare:

– FAUT har en tydlig vision om att kunna bidra till en hållbar utveckling, genom att effektivisera byggandet av solparker. Möjliggörandet av ett rationellt jordbruk genom att kunna effektivisera byggandet av stängsel som kan hålla undan djur för att minska skördeskador är en annan intressant aspekt. Idén är relativs mogen inom bland annat industridesign, mekanikkonstruktion, hårdvara/mjukvara och CE-märkning.

Kategori: Idétävling för studenter

Vinnare:

Ean Brink & Mohammad Shakeeb (Hälsohögskolan, Jönköping University)

Idé:

Ergonomiskt utformad datormus för individer som lever med rörelseproblem och nedsatt motorisk funktion, som påverkar armar och händer. Musen har en ”fen-struktur” som sträcker sig längs hela musen och fungerar som en stödskena mellan användarens fingrar. Detta bidrar till att användaren får större kontroll över musrörelser och knapptryckningar.

Pris:

20 000 kronor i utvecklingsmedel och en plats i Science Parks coworking.

Tävlingspartner:

Jönköping University

Motivering:

Entreprenörerna Ean Brink och Mohammad Shakeeb har utvecklat en muspekare som underlättar användandet för de miljontals människor som lider av så kallad Radial Dysplasia och som på grund av sin funktionsnedsättning har stora svårigheter att använda traditionella muspekare. Det finns idag ingen lösning som adresserar detta problem och entreprenörerna har tagit fram en prototyp och har utfört tester som har gett goda resultat. På grund av uniciteten i lösningen och den positiva påverkan som den potentiellt kan ha på dessa människors liv är Ean och Mohammad en av vinnarna till årets idétävling.

Kategori: Inkubatortävling

I år kunde inget av de inkommande bidragen utses till vinnare i delkategorin ”Inkubatortävling”. Detta beror på att ingen av bidragen – i nuläget – möter Vinnovas strikta kriterier för antagning till inkubatorprogrammet.

– Det fanns flera intressanta bidrag som nu får ta del av våra affärsutvecklingsinsatser anpassad för affärsidéer i tidigare faser. Vi kommer att följa entreprenörernas utveckling och har såklart en förhoppning om att någon av dem på sikt kan ta steget in i inkubatorn, säger Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare i inkubatorn.

Martin Sundström och Clean Energy Sweden är Årets nytänkare i Nässjö 2022

19 november 2022

Den 19 november var det dags att prisa Årets nytänkare i Nässjö 2022. I år fick det nystartade Nässjö-bolaget Clean Energy Sweden och Martin Sundström ta emot utmärkelsen, som delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län.

Årets nytänkare delas ut varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Science Parks affärsutvecklare i Nässjö – Peter Johansson.

Clean Energy Sweden etablerar, utvecklar och driver lokal produktion av ren förnybar energi i kombination med energilagring med fokus på Nässjö-regionen och omkringliggande kommuner. Bolagets vision är bidra till en energiproduktion som inte bara är tillgänglig för alla, men som även innebär mindre klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp. Länsstyrelsen i Jönköpings läns mål är att är att länet ska producera mer energi än vi förbrukar senast år 2045. Nationellt är målet att Sverige ska ha en årlig produktion av solel på minst 10%.

Idag ligger den årliga produktionen av el i Sverige från solenergi på cirka 1% och vindkraft cirka 20%, här kan vi göra skillnad. Många företag som arbetar med solcellsparker och vindkraftsparker är spekulativa, de tjänar pengar genom att skriva markavtal och etablera parker som sedan säljs. Vi jobbar tvärtom, vår affärsidé bygger på att etablera parker i syfte att driva dessa under hela livslängden samt ta ansvar för återställande.

Clean Energy Sweden på sin webbsida.

Juryns motivering

Årets nytänkare har ett stort lokalt engagemang för ren förnybar energi och biologisk mångfald, samt en vision att el ska produceras där den förbrukas. Genom att använda befintlig teknik har Martin Sundström och Clean Energy Sweden bidragit till en framtid där grön energiproduktion ger mindre klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Bild: Nässjö Näringsliv AB

Paprtect är Årets innovation 2022

24 maj 2022

Den 30 april gick Jönköpingsgalan 2022 av stapeln, där Science Park tillsammans med Almi Jönköping delar ut priset Årets innovation. Utmärkelsen delas årligen ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential. I år var det Paprtect, ett av Science Parks inkubatorbolag, som tog hem dem prestigefyllda titeln.



Bakom Paprtect står Ola Thorwalls, Stefan Alvarsson och Eric Elwing.  Idén föddes i samband med Covid19-pandemin, som ett sätt att minska smittspridningen vid användning av dessa skärmar. Det snabbfotade teamet bakom innovationen har på kort tid hunnit ta fram och testa en lösning som applicerar ett skydd av återvunnet papper på fingret, som sitter på när pekskärmen används. Skyddet är förpackat i en behållare (lokalt producerat av återvunnen plast), som automatiskt matar ut skyddet. Innovationen har redan hittat ut till de stora snabbmatskedjorna, som även varit involverade i framtagningen av produkten. Innan året är slut kommer alla ha haft Paprtects produkt på sitt finger: Innovationen som föddes och utvecklades på Vättersnäs i Jönköping. (Foto: Linda Elwing)

Juryns motivering till den vinnande innovationen:

  • En innovation är en ny eller förbättring av tjänst, produkt eller lösning som inte funnits eller varit tillgänglig tidigare. Men för att kvalificeras som vinnare av Årets Innovation krävs mer än bara nyskapande. Utmärkelsen kräver en idé som genomsyras av hållbarhet och som bidrar till att lösa samhällsutmaningar – på kort eller lång sikt.



Årets vinnare är en innovation i tiden. En innovation som berör ett område där samhället som helhet påverkas. På ett framgångsrikt sätt har pristagaren gått från idé till innovation – redo att möta marknaden och sätta Jönköpings län på kartan på sin resa ut i världen.

Vem kan få priset Årets Innovation?

Kriterierna för att vara aktuell för utmärkelsen är att företaget eller personen har:

  • max 250 anställda
  • tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt
  • en innovationen som är kommersiellt gångbar eller kan skapa en stor samhällsnytta.

Övriga finalister

Nominerade till årets innovation var också följande bolag:

Awaio

– Charlotte Persson, Niclas Eglinger, Tommy Englund och Björn Kjellgren

ESBE Flow Master

– Jonas Davidsson

Här kan du läsa mer om de nominerade.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Tidigare har bland andra Ecris, Multi4 och Progressive Safety tilldelats utmärkelsen.



Trakt Forest Hotell är Årets nytänkare i Vetlanda 2022

16 maj 2022

Den 30 april fick Sandra och Mattias Sälleteg – grundare av Trakt Forest Hotell – ta emot utmärkelsen Årets nytänkare i Vetlanda 2022 och 15.000 kronor. Prisceremonin gick av stapeln på Näringslivsgalan i Vetlanda, där Science Parks affärsutvecklare Emma Ingelow fanns på plats för att prisa entreprenörsparet.



Utmärkelsen Årets nytänkare delas ut i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner varje år. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning – i detta fall NUVAB – utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Trakt har naturen runt husknuten – bokstavligt talat

I juli är det dags för Sandra och Mattias att äntligen öppna upp Trakt Forest Hotell – det unika skogshotellet som redan fångat mångas uppmärksamhet. En destination som de själva beskriver som en unik vistelse i hjärtat av skogen.

”Med en öppen utsikt över orörd skog kommer du till Trakt Forest Hotel. Här är du skyddad från omvärldens brus i grönska och snö, alltid på naturens villkor där upplevelsen styrs av årstiden. Skogssviterna är skalen som sätter naturen i fokus dygnet runt. Skogen inbjuder till ett lugn som får dig att glömma stadens stress för en stund” – traktforesthotel.com

Under sommaren 2021 smygstartade de sitt koncept genom att öppna cafét Traktköket, som kom att locka många besökare till den lilla orten Alsheda utanför Vetlanda. Och som gjort att ryktet om det kommande hotellet på samma plats, tagit fart.




Foto: traktforesthotel.com

Motivering

”Årets nytänkare i Vetlanda kommun har satsat i utmanande tider. De har utvecklat sin verksamhet på platsen där de bor som i dag drivs av fjärde generationen. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet uddaboende så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Genom sitt nytänkande har de stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar starkt till att utveckla besöksnäringen och destinationen Vetlanda i stort.”



Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.



Comptech Rheocasting är Årets nytänkare i Vaggeryd 2021

21 april 2022

Den 5 april var det dags att dela ut Tillväxtiftelsens utmärkelse ”Årets Nytänkare 2021” i Vaggeryd kommun. I år blev det Comptech Rheocasting i Skillingaryd AB med Per Jansson i spetsen som fick ta emot priset och 15.000 kronor. Priset delas ut av  Science Park Vaggeryd i samarbete med Vaggeryds kommun.



Bakom Comptech Rheocasting finns en ny, innovativ gjuteriteknik som bland annat förenklar tillverkningsprocessen av bilar. Traditionell gjutning görs vanligtvis med hjälp av flytande metall, medan Rheocasting-metoden använder sig av metall i en blandning av fast och flytande form. Forskare vid JTH, Jönköping University, har tagit fram den nya tekniken som nu gått från forskning till kommersiellt användbar metod, via Comptech. Med hjälp av den nya metoden möjliggörs lättare och tunnare gjutning, som ger högre kvalitét, har mindre miljöpåverkan och är mer ekonomiskt hållbart.

– Metoden innebär att vi kan tillverka tunnare och lättare produkter, vilket är speciellt viktigt inom fordonsindustrin där det finns många gjutna detaljer. Med kombinationen Rheocasting – och elbilar – kommer man att kunna gå från cirka 1300 detaljer till 300, säger Per Jansson i en intervju i Värnamo Nyheter.

Nu är siktet satt på att marknadsföra och lansera tekniken i Kina och på sikt även Nordamerika.

Motivering

Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson och Vaggeryds kommuns näringslivschef Johan Thorsell fanns på plats i Skillingaryd för att dela ut priset. Så här löd motiveringen:

”Årets nytänkare i vaggeryd är en förebild för hur forskningssamverkan kan stärka industrins konkurrenskraft och affärsmöjligheter för framtiden. En ny teknik som bidrar till design och produktion av mer hållbara produkter.”



Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.



Therese Salmonsson är Årets unga ledande kvinna 2021

14 mars 2022

Under en prisceremoni den 3 mars utnämndes vinnaren i utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2021. Therese Salmonsson, tf verksamhetschef, vik. vårdenhetschef samt administrativ enhetschef på Bra Liv Kungshälsans vårdcentral, tilldelas i år den prestigefyllda titeln för sitt ledarskap. Under ceremonin utsågs även Hake Feka till Årets unga styrelsetalang 2021.

Utmärkelsen Årets unga ledande kvinna tar avstamp i statistiken som visar att Jönköpings län placerar sig i botten av Sverigestatistiken inom tre viktiga områden; andel kvinnor i ledande positioner, andel kvinnor som startar företag och andel styrelseledamöter som är kvinnor. Redan i höstas påbörjades processen för att utse årets mest framstående unga ledare. 125 personer nominerades i startskedet, och efter en urvalsprocess lyftes 20 ledarförebilder fram på årets lista. För dessa 20 personer innebär placeringen på listan en fin merit där de utsetts till duktiga ledare som kan uppvisa konkreta resultat, och goda förebilder genom sitt sätt att leda andra. Tillsammans får de senare i vår åka på en tvådagarsresa fylld av kunskap, inspiration, välmående och nätverksmöjligheter.

Hon är ledaren som utmärkt sig lite extra

Under ceremonin delades ett individuellt pris ut – Årets unga ledande kvinna 2021 – till en person på listan som utmärkt sig lite extra. Årets vinnare blev Therese Salmonsson som är tf verksamhetschef, vik. vårdenhetschef samt administrativ enhetschef på Bra Liv Kungshälsans vårdcentral. Therese, som är född 1989 har under sin tid som drivit igenom flera stora förändringsarbeten som bland annat lett till ökat välmående hos patienter och minskat dubbelarbete för personalen.

Juryns motivering

Med ett modernt synsätt i en konservativ verksamhet besitter årets unga ledande kvinna en förmåga att på ett tydligt OCH hjärtligt sätt framföra viktiga budskap. Hon har gått från klarhet till klarhet, och har med driv och engagemang tagit sig an nya roller och utmaningar inom organisationen. Med ett tillitsfullt ledarskap sätter hon hög tilltro till sina medarbetare och anstränger sig för att varje människa skall utvecklas och få redskap för att nå sin fulla potential.

Denna uppskattade ledare är ett föredöme för andra kvinnor som vill ta steget framåt i sin karriär. Hon är inspirerande, modig och omtänksam – Årets unga ledande kvinna är Therese Salmonsson.

Såhär säger Linnea Broman, från initiativets partnerbolag Poolia, om vinnaren:

– Therese har klivit in som chef i en bransch där hon tidigare hade väldigt lite erfarenhet och på kort tid skapat fina resultat på sin vårdenhet. Kommunikation är en av grundstenarna i hennes ledarskap, hon verkar i det operativa och leder genom exempel på ett personligt plan – på så sätt får hon med sig hela personalstyrkan även i stora förändringar.

Förutom äran vinner Therese ledarskapscoaching genom Combitech för sig själv och sin arbetsgrupp. Dessutom vinner hon ett årskort samt PT-timmar från Friskis

Årets unga styrelsetalang utsågs

Även ledaren Hake Feka prisades under ceremonin. Hake tilldelades StyrelseAkademiens pris Årets unga styrelsetalang 2021.

Juryns motivering

Med driv, nytänkande och passion har årets unga styrelsetalang startat ett bolag som utmanar en traditionell bransch – med målet att skapa en långsiktig förändring som förbättrar villkoren för en stor del av yrkeskåren. Hennes analytiska förmåga och förståelse för nya affärsmodeller har i kombination med ett inkluderande ledarskap på kort tid skapat affärsmässig framgång så väl som välmående medarbetare.

Denna modiga ledare kommer med värdefull expertkompetens inom juridik och bolagsbyggande att vara en stor tillgång för Science Parks styrelse. Årets unga styrelsetalang är Hake Feka.

– Priset Årets unga styrelsetalang är en hjärtefråga för oss på StyrelseAkademien. Vi vill förändra siffrorna och inspirera till ett värdeskapande styrelsearbete med en jämlik sammansättning. Hake är en imponerande ledare med en expertkompetens som är både viktig och efterfrågad i styrelserummen. Hon står för ett värderingsdrivet ledarskap och har en stor ödmjukhet för andra människor – men är samtidigt inte rädd för att ifrågasätta invanda mönster där hon ser chans till förbättring. Vi är övertygade om att Hake kommer göra ett stort positivt avtryck i alla styrelser som får förmånen att arbete med henne i framtiden, säger Hanna Aspklint från StyrelseAkademien.

Hake vinner en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet, från StyrelseAkademien. Hon bereds även plats som adjungerad styrelseledamot hos Science Park Jönköping under ett års tid

Om Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett projekt som syftar till att lyfta fram goda förebilder i Jönköpings län och som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park och Handelskammaren Jönköpings län, i samarbete med en rad partners som stöttar och engagerar sig i projektet. På aretsungaledandekvinna.se finns de 164 ledarförebilder som hittills utsetts inom projektet sedan 2015.

Här är ledarförebilderna som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2021

11 februari 2022

För sjunde året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses. Av 125 nominerade har 20 nya ledarförebilder, födda mellan 1986 och 2000, tagit plats på listan. Den 3 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på en digital prisceremoni.

– Det är fantastiskt roligt att synliggöra den enorma kompetens som finns bland regionens ledande kvinnor. Årets lista visar även på en större mångfald än vi sett tidigare på listan. Det är tydligt att vårt hårda arbete med att nå ut till fler branscher och organisationer ger effekt, och det känns extra roligt, säger Linda Pålsson affärsutvecklare på Science Park Jönköpings län och en av projektledarna. 

En lista på 125 nominerade har till slut blivit 20 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län. Nana Björnberg, kommunikatör på Handelskammaren och projektledare för Årets unga ledande kvinna, är nöjd med urvalet: 

– Listan är inte bara en otrolig källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. Det är en lista med kompetenta ledarförebilder som också inspirerar potentiella framtida ledare i Jönköpings län.

Bred representation från hela Jönköpings län 

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer som offentlig och privat verksamhet. På listan ser vi bland andra flera VD:ar och grundare inom näringslivet, en styrelsemedlem inom Funktionsrättsrörelsen och Jönköping Qom Ut, en ungdomsledare inom kyrkan samt en chef på ett av länets största besöksmål.

– Sett till alla de unika ledarförebilder som nominerades upplever vi en större bredd än tidigare både när det gäller kompetens och personlighetstyper, samt vilka organisationer de är verksamma inom. Det finns inte bara ett sätt att leda, och det är årets lista ett bra bevis på, säger Nana Björnberg. 

Två pristagare utses på digital ceremoni i mars

Den 3 mars kommer två personer prisas lite extra under en digital ceremoni, då vinnarna av Årets unga ledande kvinna och Årets unga styrelsetalang presenteras. 

– Jönköpings län som helhet är bland de sämsta i Sverige när det kommer till andel kvinnor på ledande positioner, andel styrelseledamöter samt andelkvinnliga entreprenörer. Science Park och Handelskammaren vill vara med och bidra till att näringsliv, offentlig sektor, föreningsliv, ideella verksamheter och innovationssystemet i Jönköpings län blir mer jämställt. Detta är en viktig fråga för oss då mångfald genererar högre kollektiv intelligens, kan öka lönsamheten och ökar trivseln bland både män och kvinnor, säger Linda Pålsson. 

Här är alla 20 nominerade 

  • Alexandra Olofsson (född 1991), Enhetschef LSS, Eksjö kommun
  • Alice Alnervik (född 2000), fd Ungdomsledare, Svenska Alliansmissionen i Skärstad
  • Anna Lexell (född 1986), Kontorschef, Grant Thornton Jönköping
  • Anita Beslic (född 1989), HR- och rekryteringsansvarig, Consid AB
  • Anna Wredenberg (född 1987), Verksamhetschef mark och exploatering, Tekniska kontoret Jönköpings kommun
  • Christina Melle (född 1988), VD, grundare och verksamhetschef för Amandia Group AB, Esotera AB och HumanDoc AB
  • Elin Angenfelt (född 1988), Head of Production and Logistics, SAAB AB Training & Simulation
  • Hake Feka (född 1990), Jurist och VD, JUREDIQ AB
  • Katarina Stekovic (född 1989), Regional säljchef, Consid AB
  • Klara Eklöf (född 2000), Butikschef, Bernards Konditori
  • Madelene Jonsson (född 1987), HR-specialist, Skruf Snus AB
  • Maja Welandson (född 1997), Gästservice- och boendeansvarig, High Chaparral
  • Neda Babaabadi (född 1990), Driftchef Jönköping & Borås, Tier Mobility Sweden AB
  • Parima Attarian (född 1989), Verksamhetsledare, Parima H AB
  • Rebecca Källgård (född 1991), Teamchef & förvaltningsledare, Sogeti Sverige AB
  • Rebecka Roos (född 1987), Styrelsemedlem, Funktionsrättsrörelsen och Jönköping Qom Ut
  • Rebecka Sewing (född 1988), Gruppchef, IKEA Torsvik
  • Sheila Nguyen Lind (född 1991), Vice VD, Petcare AB
  • Sofie Björnberg (född 1988), Avdelningschef, Tyréns AB
  • Therese Salmonsson (född 1989), tf verksamhetschef, vik vårdenhetschef samt administrativ enhetschef, Bra Liv Kungshälsans vårdcentral

Här hittar du alla motiveringar till de nominerade

Vad får vinnarna?

Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 3 mars och får ett årskort på Friskis och ett specialanpassat ledarskapspris beroende på vem vinnaren blir. På ceremonin presenteras också Årets unga styrelsetalang, som får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt tar plats som adjungerad styrelseledamot i Science Park Jönköpings län. Samtliga ledarförebilder får möjlighet att åka på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

Tidigare vinnare

I fjol utsågs Agnesa Selmani till Årets unga ledande kvinna 2020. Tidigare vinnare är:

 

Fakta Årets unga ledande kvinna 

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 164 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Sedan 2019 driver Science Park och Handelskammaren Jönköpings län projektet.

Meglio of Sweden är Årets nytänkare i Nässjö 2021

31 januari 2022

Tomten kom tidigt i år!” skrev Jimmy Runbom på LinkedIn i december, efter att han fått ta emot utmärkelsen Årets nytänkare i Nässjö kommun 2021 och 15 000 kronor. Jimmy, grundare av Meglio of Sweden, prisades för sin innovativa tröskel, som ökar tillgängligheten i samhället.

Priset delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings läns samtliga kommuner, varje år. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar att tänka nytt. På plats vid utdelningen fanns Science Parks affärsutvecklare i Nässjö, Peter Johansson.

– I en pågående resa, där man ständigt kämpar för att förverkliga produkten, är en sådan utmärkelse en riktig energikick. Svårt att i ord förmedla tacksamheten. Tack Nässjö Näringsliv AB och Science Park Jönköpings län för denna utmärkelse och för all stöttning. Ser verkligen fram emot 2022, skriver Jimmy Runbom på Meglio of Swedens LinkedIn-sida.

Om Meglio of Sweden

Jimmy är bygglovsingenjör och har lång erfarenhet av tillgänglighetsanpassning av bland annat bostäder. Under 2017 var han delaktig i ett större ombyggnadsprojekt för ett seniorboende och såg på nära håll hur trösklarna skapade stora bekymmer i de äldres bostäder. Någon kunde inte ta sig ut på sin balkong. En annan fick sitt heta kaffe i knät när rullstolen stoppades mot tröskeln. En idé som löser flera problem föddes: den tätade listen som löser dörrens byggtekniska funktion, samt nivån invändigt där tröskeln ska placeras,

Så här säger Jimmy om sin innovation, i en tidigare intervju med Science Park.

– Golvet bestämmer lutningen på tröskeln som fjädras ned vid belastning. Detta innebär att när du passerar med en rullator, så fjädrar tröskeln ned och blir helt plan. Beroende på höjd så blir nivån med andra ord alltid noll. Det finns ingen kan som sticker upp.

Jimmy är sedan 2021 även ett av Science Parks inkubatorbolag.

Motivering

Genom stor finurlighet har Årets nytänkare i Nässjö kommun med sin uppfinning löst ett stort problem, som kommer att förenkla vardagen och tillgängligheten för sina kunder.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Digital plattform för REKO-ringar vinner Science Parks idétävling

18 januari 2022

I november utlyste Science Park en idétävling, där 10 000 kronor i utvecklingsmedel stod på spel. Vinnare blev Lina och Anders från Mullsjö. I sitt bidrag presenterade de en idé om en digital plattform, som ska underlätta köpprocessen för kunder och säljare i REKO-ringar runt om i Sverige.

En REKO-ring är en plattform där vem som helst kan handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Konceptet innebär att konsumenter och producenter på en ort går samman och gemensamt startar en ring. Köp och försäljning sker oftast via grupper på Facebook, för att sedan levereras vid lokala gemensamma utlämningstillfällen. De senaste åren har intresset för lokalproducerade livsmedel ökat – och så även antalet initiativ och medlemmar. I början av januari 2021 fanns ca 220 aktiva REKO-ringar med över 800 000 medlemmar.

”Vi brinner för det lokala”

Lina och Anders driver tillsammans ett lantbruk i Mullsjö. De är primärproducenter för nöt- och lammkött och har de senaste åren har deltagit på flertalet REKO-ringar, för att sälja och presentera sina produkter.

– Vi brinner för det lokala och att fler ska ha möjlighet att äta lokalt producerad mat. Det är en av REKO-ringarnas stora vinst – att köparen direkt kan få ett ansikte på den som tagit hand om och tagit fram maten som de stoppar i magen, skriver Lina i sitt tävlingsbidrag.

Idag sker alltså majoriteten av REKO-ringens beställningar via Facebook. Lina berättar att det ibland är många producenter som lägger upp varor inför en utlämning, vilket innebär att plattformens algoritmer gör att vissa producenter försvinner i flödet. Detta betyder också att det blir svårare för konsumenterna att hålla koll på vad de har beställt från respektive producent.

Här väcktes en idé. En idé om en digital plattform, som förenklar köp- och säljprocessen i REKO-ringar. Idag befinner sig idén i ett mycket tidigt stadie, men tanken är att plattformen bland annat ska göra det möjligt att samla alla sina beställningar i en inköpslista inför utlämningstillfället.

Stort grattis till det vinnande bidraget! Vi på Science Park vill även rikta ett stort tack till alla fantastiska bidrag som kom in i samband med tävlingen.

Om idétävlingen

”Har du tänkt tanken: ”Det där hade jag kunnat lösa mycket bättre själv!”. Kanske vet du lösningen på hur man får ut det sista ur yoghurtförpackningen? Eller vill du kanske skapa en app som minskar matsvinn? Berätta för oss om din idé! Tävla om 10 000 kronor i utvecklingsmedel och möjligheten att ta din idé närmre verkligheten.”

I november 2021 utlyste Science Park en idétävling. Syftet med tävlingen var att uppmuntra fler individer i Jönköpings län att våga ta steget och berätta för någon om sin idé – oavsett hur kort eller långt en kommit med den.