De är nominerade till Årets innovation

Den 30 april är det dags för Jönköpingsgalan 2022. På galan har Science Park glädjen att tillsammans med Almi för sjätte året i rad dela ut utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. Efter en öppen nomineringsprocess blev det tillslut Awaio, Paprtect och ESBE som har möjlighet att ta hem utmärkelsen i april.

Jönköpingsgalan är en årlig näringslivsgala som arrangeras för att prisa personer, organisationer och företag vars insatser som under det gångna året varit av stor betydelse för vår region. Under galan – som i år är planerad till den 30 april – delas totalt nio priser ut, med olika syften och målsättningar. Gemensamt för alla priser är att de föregås av en urvalsprocess där tre finalbidrag går vidare till Jönköpingsgalan.

Om Årets innovation

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition, drivkraft och stort hållbarhetsfokus visat på god tillväxtpotential. Efter en tuff urvalsprocess med många spännande innovationer är det följande företag som är nominerade till Årets innovation:

Charlotte Persson står med armarna i kors och skrattarFinalist 1: Awaio

Charlotte Persson, Niclas Eglinger, Tommy Englund och Björn Kjellgren

I spåren av pandemin har kontor gapat tomma. Men redan tidigare hade beteenden börjat förändras – där allt fler börjat välja bort det klassiska skrivbordet mot en sk. remote (avlägsen) arbetsplats. Detta fick teamet i Awaio, med VD Charlotte Persson i spetsen, att vilja agera. Inhouse tog de fram en digital, helt hårdvarulös, möjlighet för företag att dela sina resurser med andra. Helt enkelt som AirBnB, fast för företag! Via Awaios app kan du hitta, boka, betala och få tillgång till tillgängliga resurser. En effektiv och hållbar lösning, där den som äger resurserna smidigt kan dela med sig till fler. Så att tomma skrivbord byts ut mot cirkulära intäkter med låg administration.

Att komma ut från hemmet – men slippa långa pendlingsvägar – ökar både välbefinnande och hälsa. Framtidens flexibla arbetsplats är här för att stanna. Och med Awaio kan det bli verklighet.

Ola Thorwalls, Eric Elwing och Stefan Alvarsson tittar in i kameran och skrattarFinalist 2: Paprtect

Ola Thorwalls, Eric Elwing och Stefan Alvarsson

På pekskärmar i offentliga miljöer finns mycket som vi inte ser – och som vi helst inte vill veta om. Dessa skärmar är nämligen hem för mängder av bakterier och levande organismer, som fastnar på våra fingrar för att sedan spridas vidare. Pekskärmar kan inte heller rengöras med kemikalier, vilket gör det svårt att sanera dem ordentligt.

Paprtects idé föddes i samband med Covid19-pandemin, som ett sätt att minska smittspridningen vid användnin av dessa skärmar. Det snabbfotade teamet bakom innovationen har på kort tid hunnit ta fram och testa en lösning som applicerar ett skydd av återvunnet papper på fingret, som sitter på när pekskärmen används. Skyddet är förpackat i en behållare (lokalt producerat av återvunnen plast), som automatiskt matar ut skyddet. Innovationen har redan hittat ut till de stora snabbmatskedjorna, som även varit involverade i framtagningen av produkten. Innan året är slut kommer alla ha haft Paprtects produkt på sitt finger: Innovationen som föddes och utvecklades på Vättersnäs i Jönköping.

Jonas Davidsson - porträtt mot vit bakgrundFinalist 3: ESBE

Jonas Davidsson

Teamet på ESBE i Reftele, Gislaveds kommun, har tagit fram Flow Master. En innovation i tiden för ett mer hållbart samhälle, med fokus på reducering av energiförbrukning i bland annat värmepumpar.

Flow Master är en produkt där funktionen från två traditionella styrdon, integrerats till ett. Detta skapar stora möjligheteter till användning i både värme- och kylapplikationer. Styrdonet är unikt i sitt slag, då det har en högre verksamhetsgrad och lägre energiförbrukning. Flow Master medför även en lägre total kostnad än mosvarande befintliga produkter. Dess unika teknik är patenterad i hela fjorton länder. Som bonus för miljön är innovationen tillverkad i 80% återvunnen mässing, vilket bidrar ytterligare till minskad klimatpåverkan.

Under hösten 2021 levererades Flow Master till ledande värmepumpstillverkare i Europa, för att ingå i nästa generations värmepumpar.

Alla nominerade till Jönköpingsgalans utmärkelser

Samtliga utmärkelser som delas ut under Jönköpingsgalan:

Årets digitala ledare
Årets event- och mötespris
Årets god kraft
Årets idrottsprestation
Årets initiativ
Årets innovation i Jönköpings län
Årets internationella utmanare
Årets marknadsförare, Guldstickan
Årets turismpris

Här kan du läsa mer om samtliga utmärkelser och nomineringar för året gala.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Förra årets vinnare var Ecris med innovationen E-cube. Bland tidigare vinnare hittar vi; 2020 – Multi4, 2019 – Progressive Safety, 2018 – Bondtech och 2017 – Inventech Europe.