Sex personer står i ett mötesrum och tittar åt samma håll. Några står upp, några sitter ned och alla ser glada ut.

Innovation Runway sätter avtryck och går i mål med över 200 företagsuppdrag

1 april 2021

Sedan 2015 har Science Park genom Innovation Runway arbetat just med att stödja innovationskraften hos länets etablerade företag. Efter att ha genomfört över två hundra företagsuppdrag, ser vi hur satsningarna på innovation har ökat och kommer att öka. 87% av företagen lägger till exempel mer tid på innovation idag än för sex år sedan. Under ”tänk om veckan” kommer några resultat lyftas upp. Den 19 – 23 april berättar företag om sin resa och presenterar resultat i nya produkter, tjänster och affärsmodeller.

De flesta företag upplever idag en marknad som extrem konkurrensutsatt och i snabb förändring. Under 6 års tid har Innovation Runway hjälpt företag att ta ett steg längre i insatser för framtiden. Vi har tillsammans arbetat för att vända en utmaning till möjlighet och verifierat idéer till en innovation att implementeras på marknaden. Projektet har drivits tillsammans med Jönköping University (JIBS, JTH) och Almi, med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jönköpings Län.

Tänk om veckan 19–23 april lyfter upp innovation i smått och stort

Under hela veckan – från den 19 till den 23 april kommer goda resultat lyftas upp.
Vi sänder live en timme varje dag. Som tittare får du ta del av berättelser från verkligheten och innovationer genom nya produkter, tjänster och affärsmodeller. Inspireras av företagens resor; om varför och hur de har vågat tänka nytt. Du kommer även att få lyssna på olika trendexperter, lära känna teamet bakom Innovation Runway och höra studenter ge sin syn på ett innovativt företag.

Avtryck i innovation

Innovation Runway går nu i mål med över 200 genomförda företagsuppdrag.

Innovationsförmåga är projektets ”avtryck”, där samverkan är nyckeln bakom Innovation Runways framgångar. På ett nytt och operativt sätt blir vi för en liten tid en del av företagets verksamhet. Genom nya perspektiv går vi tillsammans från tanke till värdeskapande lösningar. Av de deltagande företagen har hela 64 procent utvecklat nya produkter och tjänster som också nått marknaden, säger Carola Öberg som är projektledare för Innovation Runway.

Carola Öberg

27 Innovation Race med 91 företag

Öppen innovation har starka samband med innovationstakt och innovationshöjd i företagen. Innovation Runway har satt en stark prägel på öppen innovation i regionen, genom att utveckla processen ”Innovation Race” för vår företagskultur. Hitintills har projektet genomfört 27 innovationsrace – där ett företag med sina medarbetare lämnat sin vardag för att under 4 till 48 timmar och tillsammans med andra aktörer, experter och studenter skapat fantastiska resultat.

Det är när vi samlar och ”krockar” människor med olika bakgrunder, kunskaper och förmågor som innovation sker.

Nytt projekt ska hjälpa företag ställa om mot hållbara affärer

– Nu under våren 2021 avslutas Innovation Runway och en ny satsning tar form: Framtidsinnovation. Uppdraget har en enda tydlig formulering: Hållbarhet. Med Agenda 2030 som drivkraft lovar projektet att tänka om framtiden, och väva samman nya affärsmöjligheter med samhällsnytta. Projektet riktar sig mot etablerade företag i Jönköpings län, som vill förflytta sitt företag mot en hållbar utveckling och uthållig innovationsförmåga, förklarar Carola.

Science Park driver Framtidsinnovation i samverkan med Almi och Jönköping University. Det är ett engagerat team som ska hjälpa företagen framåt.

Vi saknar inte mod där ute, däremot är struktur och tid en bristvara. Framtidsinnovation kommer därför att fokusera mer på företagets egen förmåga att ta in innovation i företagets kultur och vardag. Att forma sin organisation för en hållbar framtid kräver en långsiktighet att i strategi och handling skapa en balans mellan vardagseffektivitet och att tänka nytt, säger Carola.

Under den 19 – 23 april presenterar Innovation Runway delar av sina resultat. Vad kan tittarna förvänta sig att möta under livesändningarna?

– Under hela veckan pratar vi innovation i verkligheten. I en tid av förändring lyfter veckan upp både driv och hinder som förhoppningsvis väcker nyfikenhet och inspirerar tittarna till nya perspektiv. Det blir något nytt, en timme, varje dag, säger Carola.

Följ med när vi tar första spadtaget av Science Park Towers!

11 januari 2021

Den 14 januari är det äntligen dags att sätta igång utbyggnationen av Science Park – mötesplatsen för hållbart entreprenörskap och innovation.

Häng med när vi tillsammans tar idéer, kreativitet, innovation, möten, entreprenörskap, arkitektur och framtidens arbetsplats till en ny nivå.

En ny nivå – följ första spadtaget

Vilken roll kommer Science Park Towers spela för Jönköpings län? Och vilka möjligheter kommer platsen att skapa för dig som företagare, entreprenör, student, forskare eller privatperson? Vad har inspirerat hjärnorna bakom byggnadens arkitektur? Den 14 januari kl. 10.00 kan du delta på en 30 minuter lång sändning, där du bland annat får höra Magnus Olsson, VD på Jkpg Fast, berätta om visionen bakom Jönköpings nya landmärke. Sändningen produceras av FC Production. Här kan du se sändningen.

Under sändningen får du även lyssna till:

  • Gustav Österström, VD, Science Park Jönköpings län
  • Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelseordförande, Jönköpings kommun
  • Ilan De Basso (S), kommunalråd, Jönköpings kommun
  • Tomas Hansen, arkitekt, Yellon
  • Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt, Jönköpings kommun
  • Ingrid Wadskog, VD, Jönköpings Tekniska Högskola
  • Miden Melle-Hannah, entreprenör och grundare av innovationen Multi4
  • Caroline Törnblad, chef möten och evenemang, Destination Jönköping

Sändningen startar den 14 januari kl. 10.00. Klicka här för att titta.

En vybild över Science Park Towers i centrala Jönköping. Bilden är fotad med drönare och bakom fastigheten syns utsikt över Jönköping och Vättern.

Nu är byggnationen av Science Park Towers igång!

1 januari 2021

Äntligen, nu är vi igång! Under torsdagsmorgonen den 14 januari togs det första spadtaget för Science Park Towers. I en digital sändning medverkade ett flertal förväntansfyllda gäster som alla berättade om den nya mötesplatsen för hållbart entreprenörskap och innovation.

Redan för 10 år sedan föddes en första tanke om en utbyggnad för att skapa mer utrymme och kreativ kraft för drömmar, idéer och entreprenörskap.

  • Vi har under lång tid arbetat för en expansion av Science Parks lokaler i Jönköping, och nu känns det fantastiskt roligt att spadtaget är genomfört så att vi kan ta nästa steg i att skapa ännu bättre förutsättningar för innovationer, entreprenörskap och samarbeten i en högskolenära miljö, säger Gustav som är VD för Science Park Jönköpings län.

Idag gör vi avtryck – en milstolpe här i Jönköping!

Med dessa ord inleder moderatorn Jonas Lundin det digitala spadtaget under torsdagsmorgonen. Sändningen följs därefter av besök från ett flertal gäster, där vi bland annat hör en entusiastisk Magnus Olsson, VD på Jönköpings kommuns fastighetsutveckling AB, berätta om den kommande byggnationen, som planerar att invigas under sommaren 2023.

Äntligen är vi här! Nu påbörjas byggnationen av Science Park Towers – en innovativ mötesplats som kommer innehålla allt från eventytor, verksamhetslokaler för Science Park och Jönköping University, kreativa kontorslokaler, restaurang – och mycket mer

Magnus Olsson

En investering för framtidens Jönköping

Utbyggnationen av Science Park innebär stora investeringar för Jönköping kommun. Med under sändningen berättar llan De Basso (S), kommunalråd och Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelseordförande för Jönköpings kommun om den stora, och viktiga, satsningen.

– Vi måste skapa utvecklingskraft och förutsättningar för fortsatt utveckling av vår kommun, och därför tar vi det här steget. Vi investerar i framtiden – det är det det handlar om, säger Ilan De Basso.

  • Science Park Towers kommer innebära massa positiva effekter för Jönköping. En samlingsplats av entreprenörer, forskning, företag och kreatörer, förklarar Ann-Marie Nilsson.

En symbol för högskoleområdet

Med under sändningen finns även hjärnorna bakom byggnadens arkitektur: Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt Jönköpings kommun och Tomas Hansen som är arkitekt på Yellon.

Jag hoppas att det här projektet kan bidra till ett intressant och spännande stadsliv i den här delen av Jönköping, och även vara en symbol för hela högskoleområdet

Bengt Mattias Karlsson

Att kliva in i Science Park Towers ska bidra till en wow-känsla.

  • Det ska vara som att kliva in i en ”stad i staden”. Det ska vara inspirerande, kreativt och bidra till många nya intryck, säger Tomas Hansen.

Nära samarbete med Jönköping University

Science Park Towers kommer tillsammans med de befintliga lokalerna att bli en plats för många människor och verksamheter – och framförallt ett nav där studenter möter entreprenörer, företag och resten av näringslivet. Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola (JTH), ser förväntansfullt fram emot alla möjligheter som byggnationen kommer att bidra till.

– JTH kommer att ha både undervisningslokaler, labb, utställningar och annan typ av verksamhet i Science Park Towers. Framförallt kommer det att bli en plats där studenter, företagare och forskare kommer att kunna mötas ännu mer och skapa nära samarbeten, säger Ingrid Wadskog.

Även Gustav Överström, VD på Science Park ser fram emot vad byggnationen kommer att innebära för Science Park som verksamhet.

– Totalt sätt i regionen möter vi 1000 idéer per år och bidrar till ca 300 företagsstarter. Science Park Towers kommer innebära ännu större möjligheter för hela länet att ta del av våra affärsutvecklingstjänster, finansieringserbjudanden och vår community, förklarar Gustav Österström.

På plats under det första spadtaget fanns även Miden Melle-Hannah, som är entreprenör och grundare av innovationen Multi4 och en av de företag som Science Park stöttat genom åren.

En unik och flexibel mötesanläggning

En stad i Jönköpings storlek har ett stort behov att kunna erbjuda olika typer av anläggningar för möten och arrangemang – och det ska Science Park Towers bidra till.

– Genom den här byggnationen får vi en flexibel, unik, modern och central anläggning som efterfrågas i stor utsträckning. Det är jätteviktigt att kunna erbjuda denna typ av mötesplats och arrangemang, säger Caroline Törnblad som är chef över möten och evenemang på Destination Jönköping.

En ny nivå

Nu tar Science Park, tillsammans med fastighetsägaren Jönköpings kommuns fastighetsutveckling AB, arbetet vidare – där Science Park Towers kommer att bli en viktig pusselbit för Jönköping, regionen och Sveriges framtid.

Sändningen om det digitala spadtaget – som för att kunna säkerställa ett säkert avstånd mellan gästerna var förinspelat – går att se på fcproduction.se

Science Park utökar sina insatser inom AI och hållbara innovationer

7 december 2020

På Science Park är vi övertygade om att hållbar innovation och artificiell intelligens är två stora nyckelområden för framtidens affärer och i samhällsutvecklingen som helhet. Från och med årsskiftet inleder vi, tillsammans med våra samarbetspartners, därför två nya stora projekt, som under förra veckan beviljades finansiering av Tillväxtverket.

Insatserna inom satsningarna som går under projektnamnen ”Framtidsinnovation” och ”AI-Readiness” riktar sig främst till små och medelstora företag i Jönköpings län. Genom projekten kommer Science Park agera som ett stöd och en drivkraft i den transformation som krävs av morgondagens företag och entreprenörer.

AI-Readiness

Digitaliseringen har radikalt förändrat förutsättningarna – och möjligheterna – inom många områden de senaste decennierna. Samhället står inför stora möjligheter att utvecklas med hjälp av AI, Artificiell Intelligens. Därför inleder Science Park i nära samverkan med Jönköping University ett spännande AI-projekt. Projektet syftar till att höja kompetensnivån och den allmänna Fokus ligger på hur möjligheterna med AI kan användas inom många olika områden – och inte bara av aktörer inom tekniska branscher.förståelsen om AI hos både företag och invånare i Jönköpings län.

– Fokus ligger på hur möjligheterna med AI kan användas inom många olika områden – och inte bara av aktörer inom tekniska branscher.

Genom aktiviteter och utbildningsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI.

Vid Jönköping University finns en väl positionerad forskningsmiljö inom AI, JAIL – Jönköping AI Lab, som tillsammans med Science Park och JIBS kommer att driva projektet.

Projektet finansieras av Europeiska Regionalfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.

Framtidsinnovation

Hållbarhet är vår tids absolut viktigaste fråga för såväl utvecklingen av samhället i stort, som för framtidens branscher och företag. Det enda sättet att lösa utmaningen är att tänka nytt.

De teknologier och strukturer som finns idag räcker inte till, utan kräver att företag antar ett större innovationsperspektiv – men kanske viktigast av allt, börjar samarbeta med varandra

Framtidsinnovation är en satsning som väver samman affärsnytta med hållbara samhällsåtaganden. Genom projektet ska insatser göras för att stärka små och medelstora företags kapacitet att möta den snabbt växande efterfrågan på hållbara lösningar och alternativ. För att skapa en långsiktigt hållbar tillväxt behöver länets företag utveckla en självständig förmåga att driva sitt innovationsarbete. Framtidsinnovation ska med olika typer av insatser stärka företagens konkurrenskraft, kompetensförsörjning och förutsättningar att växa på nya marknader – såväl nationellt som internationellt.

Projektet drivs av Science Park i samverkan med Almi Jönköping, Jönköping University (JTH och JIBS) , genom stöd av Europeiska Regionalfonden och Jönköping Energisamt Swedbank.

En central del i regionens transformation

Att ”Framtidsinnovation” och ”AI-Readiness” nu är beviljade känns mycket glädjande. I och med besluten kommer vi att kunna göra ännu fler insatser för regionens små- och medelstora företag. Både hållbara innovationer och AI är centrala utvecklingsområden för näringslivets transformation in i framtidens affärer – inte minst med tanke på vilken värld vi just nu lever i. Att vi får finansiering för att driva dessa projekt ser vi också som ett kvitto på att Tillväxtverket och Region Jönköpings län uppskattar de insatser vi på Science Park gör, tillsammans med våra samarbetspartners, för länets etablerade företag, säger Gustav Österström, VD på Science Park Jönköpings län.

Nya steg mot utbyggnaden av Science Park

30 november 2020

Runt Science Park i Jönköping pågår arbetet för fullt inför bygget av nya Science Park Towers. Tanken är att skapa en nationellt framstående innovationsmiljö. Nu går planeringen in i ett nytt intensivt skede. En arkitektfirma har valts ut och en entreprenör upphandlats.

– Projektet ska ut på en ny granskning fram till årsskiftet. Men huvuddragen är ritade och vi ser fram emot att förverkliga ett landmärke i Jönköping som kommer att skapa möjligheter för företag att dra nytta av den kreativa miljön runt Science Park och i direkt anslutning till Jönköping University, säger Magnus Olsson, vd på Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB.

Kvarteret kommer att bestå av en lägre stadsmässig bas i tegel och fyra torn i olika höjd från sju till femton våningar och byggs på fastigheten Hälsan 2 nära Jönköping University. Totalt blir byggnaderna på omkring 12000 kvadratmeter där kontorsytan landar på runt 7800 kvadratmeter och cirka 1800 kvadratmeter för konferenser samt event. I entrévåningen skapas plats för restaurang och kök med nära anslutning till entré och loungeyta. Det byggs också ett garage under mark i två plan.

Byggstart januari 2021

Vi siktar på byggstart i januari 2021 och i så fall beräknas hela huset vara klart i slutet av 2022 eller början av 2023

Magnus Olsson

Det är arkitektbyrån Yellon som ska gestalta kvarteret och entreprenören NCC har fått uppdraget att bygga det som blir nya karaktäristiska byggnader på Väster. Hela huset ska genomsyras av hållbarhet och samspela med den bitvis äldre bebyggelsen i området.

– Höga hus kräver extra omsorg. Efter en lång planprocess och olika förslag har vi nu fått fram ett tydligt gestaltningsförslag av hög arkitektonisk klass. Husets bas i tegel anpassas till kvarterets skala och struktur och stärker stadslivet. Med nya inre stråk och bottenvåningar med öppen karaktär utvecklas stadens gaturum och markerar Jönköping University från avstånd, säger stadsarkitekt Bengt Mattias Carlsson.

Stark efterfrågan

Science Park blir med utbyggnaden ett koncept i centrala Jönköping där entreprenörskap, innovation, utbildning och stadens sociala liv tillsammans skapar en attraktiv miljö för tillväxt och mervärde i regionen.

– Science Park har sedan starten haft en spännande utvecklingsresa och vi ser fortsatt att det finns en stark efterfrågan kring affärsutveckling, aktiviteter, investeringsverksamheter och vår fysiska miljö. I och med att verksamheten har vuxit så har vi också blivit trångbodda. En fysisk expansion är därför nödvändig och med den nya byggnaden kommer vi att få bättre förutsättningar, säger Gustav Österström, vd för Science Park.

Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB är ett kommunalt bolag som ska tillgodose kommunens, invånarnas och näringslivets behov av mark och lokaler. Bolaget förvaltar bland annat Elmia, Hälsan 2, fem parkeringshus och Industribyn Ljungarum.

Science Parks VD GUstav Österström skakar hand med en man i kostym.

Science Parks Inkubator får fortsatt förtroende från Vinnova

15 september 2020

En av Science Parks viktiga finansiärer – den nationella innovationsmyndigheten Vinnova – tilldelar Science Park inkubatorverksamhet 7,2 miljoner. Pengarna kommer användas för att fortsätta utveckla regionens innovativa företag under perioden 2021-2022.

Inkubatorn är Science Parks affärsutvecklingsprogram för hållbara innovationer och bolag med stor tillväxtpotential. Programmet, som varit aktivt ända sedan Science Parks start för snart 20 år sedan, utgör en mycket viktig del av organisationens verksamhet som helhet.

Genom inkubatorn har Science Park under årens lopp bidragit till att utveckla många framgångsrika och kunskapsintensiva företag. InfobricDigilärVerendus och Carefox är exempel på bolag vi har haft förmånen att arbeta med och som idag är väletablerade – och ofta branschledande – företag i Jönköpings län.

Delfinansieras  av Vinnova

Inkubatorprogrammets verksamhet finansieras delvis av Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, genom programmet Excellenta Inkubatorer. Det nuvarande programmet startade 2016 och sträcker sig till slutet av 2020. Under denna period har Vinnova finansierat Science Park med drygt 12 MSEK. Dessutom har drygt 6 MSEK tilldelats företagen i inkubatorn, i form av så kallade verifieringsmedel. Detta är pengar som bolagen använder för att utveckla och verifiera sina innovationer, affärsmodeller och behovet bakom dem.

Under pågående program har arbetet resulterat i flera spännande bolag, som till exempel:

  • Multi4 – ett internationellt prisat medtechbolag som utvecklar ett helt nytt instrument för cancerdiagnostik och behandling.
  • Bondtech – ett snabbt växande bolag som utvecklat ett revolutionerande och nytt sätt att mata fram material i 3D-skrivare.
  • Progressive Safety – utvecklar brandsäkerhetsprodukter som ökar tillgängligheten och användarvänligheten för brandsläckare. Deras produkter har vunnit prestigefyllda innovationspriser runt om i landet.

Inkubatorn får 7,2 MSEK för 2021-2022

För programperioden som sträcker sig från 2021 till och med 2024 har Vinnova nu tilldelat Science Park 7,2 MSEK i finansiering för de inledande två åren. Därefter tar Vinnova nytt beslut om storleken på finansieringen för de kvarvarande två åren. Detta vidare förtroende innebär att vi kan fortsätta att satsa på och driva vår inkubator och på så sätt hjälpa regionens mest spännande tillväxtinnovationer att lyfta och etablera sig. Företag som till exempel Medster, som utvecklar innovativa onlineutbildningar för vårdpersonal, eller ZiGrid, som utvecklar ett helt nytt sätt att återvinna energi ur spillvärme.

I denna nya programperiod har Vinnova verkligen ökat sitt fokus på hållbarhet och innovation. I vår ansökan om medel behövde vi tydligt visa hur alla bolag vi hjälper bidrar till att uppfylla de globala målen för en hållbar framtid. Med det i åtanke är det extra glädjande att vi får Vinnovas fortsatta förtroende. Det visar tydligt att vi gör ett viktigt arbete som bidrar till att skapa hållbara innovationer i hela vår region.

Anders Nyberg, affärsutvecklingschef, Science Park

Science Parks inkubator och de många spännande bolag som programmet resulterar i, visar på vikten av att satsa på en innovationsinfrastruktur där aktörer som Vinnova, näringslivet, Region Jönköpings länJönköping UniversityAlmi med flera samarbetar.

Fem kvinnliga lärare på utbildningen Hello, Girl! står uppställda bredvid en rollup med text om utbildningen.

Hello Girl! utbildar tjejer som vill lära sig koda

23 oktober 2019

Under helgen den 18-19 oktober arrangerades för tredje gången den populära utbildningen Hello, Girl!. En utbildning för tjejer som vill lära sig grunderna i kodning och få en större inblick i programmeringsbranschen.

– Söktrycket har varit enormt och i helgen samlades 25 tjejer på Science Park i Jönköping för att lära sig koda, inspireras och träffa grymma förebilder inom yrket, säger Linda Pålsson, projektledare för Hello, Girl!.

Utbildningen arrangeras inom projektet Transform to AAA. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen mer digitalt jämställd.

Jönköpings län har ett lågt procentantal kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och som jobbar i tekniska näringar. Dessa siffror har projektet bestämt sig för att förbättra. Vi gör Hello, Girl! för att få fler kvinnor att bli intresserade av kodning och få möjlighet att testa sitt intresse.

Linda Pålsson, projektledare, Science Park Jönköping

Ska bryta normer

Utbildningen arrangeras för tredje gången, och enligt Linda Pålsson så är ett viktigt syfte också att förändra den normativa bilden av kodare.

När någon nämner yrket programmerare så dyker ofta en bild upp av en kille som är intresserad av – och är bra på – teknik och matte. Vi vill synliggöra att programmering kan vara ett estetiskt och kreativt yrke där du kan få jobb inom de flesta branscher.

Linda Pålsson

Förebilder lär ut

Utbildare under helgen är 6 stycken tjejer som jobbar som programmerare och kodare på olika IT-bolag runt om Jönköping. En av dem är Emma Kihlberg, som arbetar som digital mediaspecialist och webbutvecklare på designbyrån Ny.

Det är jätteroligt att lära ut kodning och jag vill bidra till att det blir en mer jämställd bransch. Med den här kursen fångar vi upp både de som kommer från gymnasiet och som ska välja en utbildning, och även tjejer som står inför ett karriärsval. Mitt mål är att visa att kodning inte är svårt, och att visa att tjejer är precis lika kvalificerade som killar att arbeta med det. Allt handlar om att ha tillräckligt mycket intresse för det du gör, säger Emma Kihlberg, webbutvecklare på Ny.

Skapar intresse för karriärsbyte och utbildningar

En av deltagarna på utbildningen är Sofia Romedahl. Under 20 år har hon arbetat som lärare, men är nu i startgroparna till att testa något nytt.

Jag står inför ett karriärsbyte där jag i framtiden vill jobba som webbdesigner. Jag har alltid varit intresserad av bild och form och har tidigare studerat grafisk design. Nu har mitt intresserad för kodning också väckts.

Sofia Romedahl

Under två intensiva utbildningsdagar har Sofia fått en inblick kring HTML, CSS och Javascript.

Det har varit mycket nytt och jag har fått en idé om vad allt innebär. Kursen har även väckt en nyfikenhet kring vilka utbildningar jag kan välja för att ta detta intresse vidare.

Och enligt Linda Pålsson är precis det ett av målen med utbildningen.

Kursen är även till för att låta tjejerna känna om de har ett intresse för kodning. Och detta för att de inte ska hoppa på en längre utbildning och ångra sig. Genom Hello Girl! kan de checka av det intresset redan under en sådan här kurs.

Inspirationsföreläsning avslutade första utbildningsdagen

Under fredagskvällen avslutade kursdeltagarna första utbildningsdagen med att ansluta sig till en större After Work arrangerad av Science Park. Under en inspirerande timme berättade motivationsföreläsaren Anna Sandborn om hur hon fick rollen som programmerare på Nordens största bank (utan att ha haft någon tidigare erfarenhet av kodning), och om strategier för att våga nå sina drömmer, testa nya saker och vända motgångar till framgångar.

Det var en grym föreläsning. Jag fick mycket motivation till hur jag tar min dröm vidare.

Zuhal Hussein, deltagare, Hello, Girl!

Maria Göransdotetr Marklund och Nana Björnberg står inne i ett orangeri. De är vända mot kameran och ser glada ut.

Handelskammaren och Science Park tar över Årets unga ledande kvinna

14 juni 2019

När det är dags för den femte omgången av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna är det med nya arrangörer i projektet. Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län tar över projektägarskapet från Ridsportalliansen och kommer att fortsätta driva projektet som ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner i länet.

Efter att under fyra år ha drivit projektet Årets unga ledande kvinna lämnar Ridsportalliansen Jönköping över ägarskapet till Handelskammaren i Jönköpings län och Science Park i Jönköpings län. Nya projektledare blir Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park, och Nana Björnberg, affärsutvecklare och projektledare på Handelskammaren i Jönköpings län.

Ridsportsalliansen lämnar över projektet

– Vi har många tankar, men idag inte resurser för att växa och göra mer med de 100 som redan finns på listan och det finns möjligheter att nå ut bättre i hela länet. Efter att vi avslutade den fjärde omgången av Årets unga ledande kvinna tog vi i Ridsportalliansen beslutet att lämna över vårdnaden av initiativet till någon som kan förvalta och utveckla, vara en trovärdig ägare av frågan och på ett naturligt sätt fortsätta att inkludera fler organisationer som vill ställa sig bakom initiativet. Vi kontaktade två organisationer med god förankring i länet och till vår glädje ville både Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län driva vidare projektet, säger Kicki Alm som är ordförande i Ridsportalliansen och som tillsammans med Ida Severin varit projektledare.

– Vi är otroligt glada över att få möjligheten att ta över projektet och fortsätta driva det viktiga arbetet med att lyfta fram fler ledarförebilder i länet. Projektet har växt för varje år både vad gäller mediegenomslag, partners, antal nominerade och kvalitet på listan, men vi är övertygade om att vi ännu inte nått initiativets fulla potential. Det långsiktiga målet är att nå jämställdhet och att utmärkelsen i framtiden heter ”Årets unga ledare” – och det fortsätter vi jobba för, säger Maria Göransdotter Marklund, Science Park.

100 unga ledarförebilder utsedda

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka fördelningen av kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Under föregående fyra år har totalt 100 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna. Tidigare i år utsågs Helén Truong, group manager på Husqvarna, till Årets unga ledande kvinna 2018. Helén tog hem utmärkelsen i hög konkurrens – totalt skickades 150 nomineringar in, vilket är rekordmånga.

– Initialt kommer väldigt lite att ändras i projektet. Projektet har drivits på ett proffsigt och framgångsrikt sätt och det är inget självändamål att förändra upplägget, utan vi kommer att skruva på detaljerna för att höja nivån ytterligare. Det första vi kommer att titta på är hur vi kan stärka förankringen i länet, utanför Jönköpings kommun. Vi vill också undersöka hur vi kan utveckla nätverket mellan personerna som redan tagit plats på listan. Listan ska fungera som en plattform för spännande samarbeten, mentorskap och i rekryteringssammanhang. Ledarförebilderna som redan utsetts utgör en fantastisk kunskapsbank där företag och andra kan hitta kompetenta och erkänt duktiga ledare till exempelvis styrelseuppdrag och ledarpositioner i länet, säger Nana Björnberg.

Jönköpings län i botten i jämställdhetsligan

ledarnasjämställdhetsbarometer2015

Skärmdump från Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

Jönköpings län sämst på jämställdhet

Initiativet till Årets unga ledande kvinna togs 2015 när Ledarnas jämställdhetsbarometer släpptes och pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det kommer till andel kvinnliga chefer. Statistik från 2017** visar att snittet för länet har ökat till 34% (andel chefer som är kvinnor) men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 22 %, vilket är lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Eksjö och Mullsjö med 39%.

– För oss på Science Park är Årets unga ledande kvinna ett viktigt projekt sett till vårt uppdrag. 2018 föll kvinnors entreprenörskap med 30 %***. Det är ett fall som är så kraftigt att det drar med sig hela det svenska entreprenörskapet trots att entreprenörskapet hos männen ökar. För oss som jobbar för att göra Jönköpings län till Sveriges mest attraktiva företagarregion är jämställdheten både ett mål och ett medel. Utan kvinnor som företagare och ledare går vi miste om viktig kompetens som för regionen framåt, säger Maria Göransdotter Lindén.

Fortsätter att stötta ridsporten och föreningslivet

När Årets unga ledande kvinna startades var det Jönköpings Fältrittklubb som tog initiativ till satsningen, och sedan har Ridsportalliansen drivit projektet. Ridsporten är bevisat skickliga på att fostra ledare. Stallet är en bevisat bra grogrund för att utveckla ledaregenskaper, och eftersom majoriteten av utövarna inom idrotten är tjejer och kvinnor har ridsporten varit en naturlig plattform för att hitta och lyfta förebilder. Även projektets nya ägare kommer att fortsätta stötta ridsportens med att utveckla framtidens ledare.

Fortsätter stötta ridsporten

– En del av projektets överskott kommer under två år att gå tillbaka till Ridsportalliansen i form av ett stipendium. Därefter vill vi fortsätta att stötta föreningslivet men titta på möjligheten att bredda urvalet genom att inkludera fler föreningar än inom ridsporten, säger Nana Björnberg.

Årets unga ledande kvinna finansieras genom partnerskap och intäkterna går dels till en inspirationsresa till den som vinner utmärkelsen, dels till aktiviteter och att marknadsföra projektet.

*Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 och Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2017

**SCB

***Veckans affärer, 2019-06-14

En bild med text som visar statistik för jämställdheten i Jönköpings läns kommuner 2017.

Samverkansprojekt i Råslätt ska skapa fler nya företag

20 mars 2019

Under tisdagskvällen samlades ett tjugotal nyfikna och drivna individer på Stadsgården i Råslätt för att få inspiration, tips och idéer kring entreprenörskap och företagande. Träffen var rivstarten på pilotprojektet Kickstart Råslätt, ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun, som ska ge de som drömmer om att starta företag stöd och hjälp att komma framåt.

Kickstart Råslätt riktar sig till personer i åldern 18–55 år, som är intresserade av att starta och driva företag i Jönköpings län. Programmet, som är ett pilotprojekt, är ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun. Med är också Nyföretagarcentrum som stöttar med rådgivning. Under programmet får deltagarna inspiration, råd och tips inom företagande. Målet är att de genom programmet ska kunna gå från idé till företagsregistrering.

Vi hoppas att detta blir början för oss och våra partners att kunna nå utanför vår befintliga verksamhet, och att vi kan bredda vår målgrupp till andra bostadsområden, såsom Råslätt och Österängen, där vi inte riktigt når ut i dag. Vårt mål är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län, samt att skapa Sveriges hetaste företagarregion 2025. För att göra det behöver vi lyfta blicken och inkludera hela Jönköpings län.

Yankuba Daffeh, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

– Jag hoppas att satsningen väcker intresse för företagande hos en målgrupp som vi kan ha svårt att nåoch att det så småningom resulterar i ett antal nya företagare, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun.

Entreprenören Sanjay Joshi från Jönköping står på en scen och pratar.

Inspirationskväll med lokal entreprenör

Tisdagens inspirationskväll blev projektets startskott. Tillsammans med ett tjugotal deltagare fanns entreprenören Sanjay Joshi på plats och delade med sig av sina erfarenheter. Sanjay är uppvuxen på Råslätt och är i dag framgångsrik företagare och har drivit ett flertal bolag.

– Vi tror att en inspiratör som Sanyaj kan skapa en bild av de möjligheter som finns och att han kan bli en förebild för deltagarna. Sanyajs resa blir ett tydligt och konkret exempel på att det går att förverkliga sin dröm genom hårt arbete och motivation, men också att ditt bostadsområde och din härkomst inte bestämmer över din framtid, säger Yankuba Daffeh.

Fler aktiviteter planerade

Inom en nära framtid kommer fler träffar och workshops, där deltagarna får vägledning i hur man startar företag, att arrangeras på Råslätt.

– Vi är övertygade om att det finns många som har idéer med stor potential men behöver vägledning och inspiration för att bli framgångsrika entreprenörer. Mycket av stödet som erbjuds finns oftast i andra delar av staden än där man själv bor. Vi vill hjälpa fler att nå sina drömmar. Det tror vi stärker våra stadsdelar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.

En bild på projektet e-merges logotyp.

Jönköpings län ska bli ledande inom e-handel och logistik

11 februari 2019

I takt med att köpbeteenden ändras alltmer mot onlinehandel, behöver företagen förändra sina varuflöden, sin försäljning och hur de tar betalt. Region Jönköpings län har i samverkan med länets kommuner, Jönköping University, Science Park, Almi, Handelskammaren Jönköpings län och Sparbanksstiftelsen Alfa dragit igång ett treårigt projekt, e-merge, där Jönköpings län ska bli ett ledande kunskaps- och utvecklingscentrum för digitala affärer och logistik.

– Projektet e-merge handlar om att Jönköpings län ska ta en ledande position inom e-handel och logistik, säger Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör, Region Jönköpings län. I samverkan med Jönköping University, Science Park, länets kommuner och ett proaktivt näringsliv knyter vi samman forskning, offentliga utvecklingsresurser och lokalt entreprenörskap på ett fantastiskt sätt.

I vårt arbete med att affärsutveckla företag och nya idéer ser vi att digitala affärer spelar en helt avgörande roll i framtiden. Detta kräver ett framåtriktat ledarskap, flexibla arbetssätt och tillgång till spetskompetens. Genom e-merge har Science Park möjlighet att utveckla och tillhandahålla strategiska insatser inom digitala affärsmodeller. Vi kommer att ta fram nya metoder och arbetssätt för att såväl nystartade, som etablerade företag ska erbjudas en effektivare utveckling av sin verksamhet. Vi bidrar till att det skapas fler framgångsrika företag och innovationer i en allt mer uppkopplad värld.

Gustav Österström, VD, Science Park Jönköping

Kick-off och nätverksträff 6 februari

Under onsdagen den 6 februari arrangerades en kick-off för länets näringslivschefer på GRO36 i Jönköping. Kick-offen följdes av en publik nätverksträff där olika aspekter på e-handel gavs av representanter för Panagora, som bland annat ligger bakom Jönköpingsföretaget Baby Shops e-handelsplattform, samt av representanter från Science Park, Jönköping University och Region Jönköpings län.

– Man kan tycka att e-handel är en mogen kanal, trots det saknar nästan en tredjedel av svenska företag en fungerande webbförsäljning. När det gäller retail ser det bättre ut men utmaningarna är lika stora och förutsättningarna för att lyckas ändras nästan dagligen. Här kan en del av e-merge vara till hjälp, för vi vill vara med och skapa förutsättningar för e-handeln i regionen, säger Niklas Larsson, ansvarig projektledare, Science Park.

Framtidens handel kräver nya affärsmodeller och nätverk

– På det här sättet kan vi hitta nya affärsmodeller, vässad affärslogik och digitala koncept som tar Jönköpings län vidare från nationell logistik-hubb mitt i det demografiska Sverige, till att faktiskt bli Sveriges och Skandinaviens e-handelsnav, också för handel mellan företag. Den positionen ska Jönköpings län äga och vi har alla förutsättningar att lyckas, menar Kristina Athlei. Inte minst eftersom vi redan har infrastruktur och flera betydande logistikaktörer på plats.

I framtiden kommer företagens krav på effektiva och snabba logistiklösningar med både digitala och fysiska distributionskanaler avgöra om de stannar kvar på en ort och investerar där – eller flyttar. Jönköpings län, med närhet till E4, väg 40, järnvägens stambana och godsflyg har ett av norra Europas viktigaste logistiklägen. När de logistiska fördelarna kopplas samman med en snabbt växande kompetens inom e-handel söker sig också forskning, talanger och fler företag hit.

Region Jönköpings län i samverkan med akademi och näringsliv

Projektet e-merge startade under senhösten 2018 och pågår i tre år. Det genomförs med medel från Tillväxtverket och ERUF, EU:s regionala utvecklingsfond. Projektägare är Region Jönköpings län och samverkansparter är Jönköping University och Science Park. Projektets värde beräknas till 19,3 miljoner kronor och medfinansiärer är Almi, Handelskammaren Jönköpings län, Sparbanksstiftelsen Alfa samt Jönköpings kommun.

Projektets tre delmål

  1. Förstärka länets gemensamma position och samordna utvecklingen av projektets vision.
  2. Expandera, bredda och utveckla det existerande företagarnätverket inom e-handel och logistik.
  3. Bidra till att nya och etablerade logistik- och e-handelsföretag skapar hållbara processer och anpassade affärsmodeller.