Miden Melle-Hannah vill förbättra cancerpatienters liv med innovationen Multi4

En inställd operation blev startskottet för Miden Melle-Hannahs livsviktiga innovation Multi4. Sju år och tre beviljade patent senare återstår fortfarande mycket jobb innan instrumentet kan tas i bruk. Men Miden är beslutsam. Hon vill göra skillnad – på riktigt.

”F@*# cancer!”.

Orden står skrivna bakom Miden Melle-Hannah när hennes Multi4 tar emot pris för årets ”potentiella innovation” under Quality Innovation Award 2020 i Tel Aviv, Israel. Utmärkelsen ska komma att bli en av de stora milstolparna på Multi4 hittills sju år långa resa i jakten på att förbättra cancerpatienters liv. Men för att förstå vart allt började behöver vi gå tillbaka i tiden. Till 2013. Och till en inställd operation på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Entreprenören Miden Melle Hannah står lutad mot en vägg och i bakgrunden syns en blomma

En unik och komplicerad idé

Operationen på förmiddagen drog ut på tiden vilket resulterade i att eftermiddagens operation behövde flyttas fram. Att behöva berätta för den här patienten att hans operation var inställd, utan att kunna erbjuda en ny tid direkt kändes hemskt. Men där och då väcktes en idé, beskriver Miden.

Så började Multi4:s resa. Den idé som Miden precis kommit på var unik – och komplicerad. Den innebar att utveckla en helt ny typ av teknik och instrument för diagnostik och behandling av urinblåsecancer. En innovation som hade sparat tid, minskat lidande och räddat liv. Efter att ha diskuterat idén med kollegor tog Miden kontakt med företag för att diskutera utvecklingen av produkten.

Att utveckla någonting som inte fanns var otroligt kul, men svårt. Vi höll till slut på i två år med en teknik som visade sig inte skulle fungera, säger Miden.

Miden minns tillbaka på denna tid som intensiv. Parallellt med produktutvecklingen av instrumentet, där hon var omringad av ett team med projektledare och ingenjörer, arbetade hon heltid som läkare på Ryhov.

Jag lärde mig så extremt mycket hela tiden att det går knappt att beskriva. Det var roligt, utvecklande och intensivt. Jag la verkligen all min fritid på detta, och kunde heller inte säga något till någon för allt var ju hemligt, förklarar Miden.

Hårt slit lönar sig. Efter flera års kämpande har Multi4 nu fyra olika innovationer samlade i ett gemensamt koncept, varav tre har fått beviljat patent. Storleksmässigt rör det sig om millimeter – resultatmässigt kommer instrumentet kunna förbättra många liv. Och det är precis det som hela tiden varit Midens drivkraft.

Drivs av att göra skillnad för andra

Så länge Miden kan minnas har hon velat skapa förbättringar och göra skillnad för andra människor. Det var därför hon en gång i tiden valde att bli läkare, och det är därför hon varje dag kämpar med Multi4.

Ibland när testerna inte funkar så ser jag den där mannen och tänker att om jag lyckas med detta, ja då kommer det verkligen att göra skillnad för många. Det känns som om det är meningen att jag ska göra detta. Det ska även tilläggas att jag är väldigt envis, säger Miden.

Entreprenören Miden Melle Hannah står leende framför en whiteboardtavla och håller i en presentation

Science Park hjälpte till att förbereda investering

Att ta fram en ny produkt från grunden tar tid och kostar pengar. I början av resan var just den ekonomiska delen en tuff utmaning för Miden.

Att ständigt jaga pengar var jättejobbigt och en check på 50 000 kr här och var räckte inte långt för att betala alla konsulttimmar. Hade jag bara haft pengarna och kunnat köra på hade det varit en annan sak, men nu var det kämpigt att få ihop det, berättar Miden.

Hösten 2018 var det därför dags för Multi4 att ta in investerare, och det var då Science Park kom in i bilden. Tillsammans med en affärsutvecklare från Science Park fick Miden hjälp med att skapa underlag för att attrahera investerare och lära sig språket som marknaden pratar. En stöttning som Miden ser som väldigt värdefull.

Detta är helt nytt för mig, så att ha en mentor från Science Park som stöttar och ger en vägledning har varit jättebra. Att sedan få in investerare var en stor milstolpe och gav mycket energi.

”Är detta verkligen någonting som jag vill lägga ner min tid på”?

Kapital och coachning är två faktorer som kan få alla nya entreprenörer framåt. Men i slutändan är det inte det som avgör om din idé kommer att ta sig vidare till nästa steg. Nej, till sist så handlar det om din tid. Miden säger såhär:

Fråga dig själv: ”är detta verkligen någonting som jag vill lägga ner min tid på?”. I början av resan är det du som behöver vara den som pushar på, så du måste ha kraften till att vilja fokusera intensivt och driva din idé framåt.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår