Tre padelspelare värmer upp inför en padelmatch. En av spelarna är grundaren av Padelplay, Jimmy Lindström.

Padelplay – från streaming till upplevelsetjänst med hjälp av AI

Komplicerat, dyrt och otillgängligt. När padelentreprenören Jimmy Lindström började utveckla streamingtjänsten Padelplay hade han ingen aning om att Artificiell Intelligens var ett alternativ för honom. Än mindre visste han att det var just det som skulle komma att spela en enorm roll i den fortsatta utvecklingen av hans affärsidé. Nu uppmuntrar han fler entreprenörer att börja tänka utanför boxen:

– Sätt fart och utmana dig själv att upptäcka den här världen. Det handlar inte om att du ska uppfinna alla AI-algoritmer själv. Det finns redan så mycket tillgängligt, som bara väntar på att implementeras i din idé

Jimmy Lindström

Viljan att utvecklas blev språngbrädan till en ny affärsidé

Året är 2018. Efter många år av fotboll, hockey och golf har tidsbrist, skador och vardagen gjort att Jimmy inte kan träna på samma sätt som tidigare.

– Padeln fick mig att bli helt fokuserad. Jag älskade den enkla åtkomsten och det sociala umgänget som följde med. På banan kan alla mötas, både äldre och yngre, säger Jimmy.

Som inbiten sportare ville Jimmy utveckla sitt spel och sin teknik snabbt. Han började ta hjälp med träningen och satte upp en actionkamera i buren för att dokumentera sig själv, för att kunna analysera och föra statistik över sina framsteg. Filmerna blev även uppskattade hos Jimmys medspelare, men det krävdes mycket tid och teknik att producera och dela de tunga filerna. Processen var helt enkelt för krångligt för att få till regelbundet filmande.

När han senare fick förfrågan att streama en elitturnering, visade det sig att det fanns ett stort intresse för att titta både live och i efterhand.

– Då slog det mig – borde man inte kunna använda den här lösningen, ta bort administrationen och automatisera det?

Jimmy Lindström

En affärsidé var född. Jimmy kontaktade en utvecklare och började skissa på en prototyp. Och det var som blev starten för Padelplay – tjänsten som filmar ditt spel och som med bara några klick ger dig tillgång till ett färdigt material.

Science Parks inkubatorprogram och AI-projekt blev en dörröppnare för Padelplay

Tillbaka till våren 2022. Efter drygt ett år i Science Parks inkubatorprogram är det någonting annat än själva streamingen som väcker kundernas nyfikenhet när de hör talas om Padelplay. Idag är det den Artificiella Intelligensens roll i affärsidén som får marknaden att spetsa öronen.

Allt började med en grundutbildning där Science Parks inkubatorbolag fick en introduktion i Artificiell Intelligens för företag, inom ramen för projektet AI Readiness. Därefter fick Jimmy hjälp av JU-studenterna Jim och Willy att genomföra en förstudie inför bolagets fortsatta utveckling. I den sju veckor långa förstudien undersökte de, tillsammans med Knowit som kompetensbollplank, vilka tekniker som var relevanta för Padelplay och vilka värden de kunde addera till tjänsten. Som till exempel möjligheten att läsa av planen och analysera och lagra information bollens och spelarnas rörelser och förflyttning under en match.

Exjobb ska bidra till att skapa den ultimata analysplattformen för padel

Under våren 2022 utökade Padelplay-teamet från en till fem personer. Nu är det nämligen fyra studenter som fram till sommaren ägnar sina exjobb åt att vidareutveckla affärsidén och göra verklighet av de möjligheter som de identifierade i förstudien. De arbetar tillsammans i Science Parks coworking där de utforskar olika modeller och hur dessa ska fungera tillsammans. I teamet ingår:

  • Jim Hult, 23 , AI Engineering
  • Måns Svensson, 24, AI Engineering
  • Fredric Lundberg, 24, AI Engineering
  • Robert Danilovic, 25, AI Engineering

– Det är verkligen roligt att samarbeta med Jim, Måns, Freddy och Robert. Det känns som att de ingår i teamet! Målet är att ta fram ytterligare funktioner, som ska leda till den ultimata analysplattformen för padel. Och att vi kan implementera modellerna vid exjobbets slut, säger Jimmy.

 

Om projektet AI Readiness

Funderar du på hur du skulle kunna använda Artificiell Intelligens i ditt företag? Eller vill du veta hur AI kan bidra till stärkta kundrelationer, högre lönsamhet och nya affärer? Då är våra AI-insatser helt rätt för dig. Inom projektet AI Readiness får du tillgång till inspiration och kunskap. Du får även coaching för att höja kunskapsnivån om vilka möjligheter som finns med AI. Här kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig att komma igång med AI i ditt företag.

Science Park Jönköpings län driver projektet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Science Park Jönköpings län samt Jönköping University finansierar projektet.

Läs om våra AI-insatser här