En bild som visar en lagerlokal med hyllor fyllda av lådor.

Norditech

Norditechs innovation är en smart kamera som med hjälp av maskininlärning kan automatisera lagerhantering – som till exempel inventering och bokföring mot affärssystem.

Norditech effektiviserar lagerhantering – sparar tusentals timmar

I framtiden är grundarduon Philip och Davids mål att kunna använda den data som tekniken samlar in, för att identifiera vilka processer i tillverkningskedjan som kan göras mer hållbara.

Med hjälp av våra smarta kameror kommer kunden att kunna spara enorma mängder tid. Det är inte ovanligt att ett företag, med tio anställda i dagsläget lägger över 4000 timmar bara på inventering – varje år.

Philip Alm, medgrundare av Norditech

Bakom bolaget står techtalangerna David Bacelj och Philip Alm, som jobbat ihop i snart två och ett halvt år. Tillsammans har de spets inom allt från system- och apputveckling till visionsystem och AI-kameror. Tidigare har de jobbat med många bolag inom bland annat plastindustrin.

Ett gigantiskt problem inom branschen är de dåliga metoder som finns för att hantera sitt lager. Det vill säga att inventera, hålla koll på produkterna och bokföra mot olika affärssystem. Allt detta görs idag manuellt med handscannrar.

Philip Alm

Integreras direkt med kundens nuvarande process

Med hjälp av avancerad AI-teknik – deras så kallade ”Labeldetector” – kan Norditechs kameror hitta etiketter, läsa av och matcha dem mot affärssystem helt automatiskt. Unikt med produkten är att den är enkel att sätta upp och börja använda. Produkten är nämligen ett tillägg som integreras direkt med kundens nuvarande process och kräver inga nya standardiserade programvaror, etiketter eller hyllor som kunden måste köpa för att komma i gång. Detta gör att Norditech kan erbjuda automatiserad lagerhantering till en helt ny marknad, som tidigare inte haft råd eller ork.

Vill bidra till mer hållbara produktionskedjor

Framåt hoppas bolaget kunna utveckla tekniken för att kunna läsa av handskrivna etiketter på till exempel den lilla e-handlarens hemmalager. Ytterligare en vision är att på sikt kunna använda all den data som kameran samlar in, för att optimera arbetsflöden och miljöspåra lagrets produkter. Med hjälp av statistikdrivna verktyg skulle det bland annat vara möjligt att följa produktens hela livscykel och optimera allt från spill till CO2-utsläpp.

Men först är det äntligen dags att börja testa produkten skarpt ute på lager. Det är något som vi har sett fram emot länge.

Philip Alm

Henning Lindberg, Philip Alm och David Bacelj står med diplom, pokal och blommor.

Från acceleratorprogrammet till Årets inkubatorbolag

Under vintern 2021-2022 deltog Philip och David i Science Parks tech-accelerator. Acceleratorn är ett 8-10 veckor långt intensivprogram för individer som vill satsa på sin affärsidé och utveckla den vidare. Programmet avslutades med pitchtävlingen Demo Day, där Norditech kammade hem första pris. 2023 utsågs de också till Årets inkubatorbolag och tilldelades priset Guldenen.

En del av Science Parks inkubator

Norditech var en del av Science Parks inkubator från den 1 maj 2022 till den 30 november 2023.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubatorprogrammet här
Ett flygfoto som visar en pågående skogsbrand. Det är mörkt av rök och silhuetten av skog syns i förgrunden.

Forestgard

Science Parks inkubatorbolag Forestgard jobbar för att förstärka räddningstjänstens resurser vid släckningsinsatser i otillgänglig terräng. Med utgångspunkt från Jönköping Airport kan de säkra brandberedskapen för stora delar av södra Sverige.

Inkubatorbolaget Forestgard vill stötta räddningstjänsten vid skogsbränder – ska minska antalet oplanerade bränder

Varje år brinner det i terrängen, och risken för skogsbränder har i takt med klimatförändringarna ökat markant de senaste åren. I bolaget som drivs av Johan Larsson, Mirela Matasari och Henrik Lindberg finns kompetens inom både skogsbruk och flyg. Henrik är idag verksam inom bruksflyg med fokus på att hitta fjärrvärmeläckor från luften. Genom att äga och drifta egna vattenbombande flygplan – och med tillgång till verkstad och hangar – kan de förkorta inställelsetiden väsentligt vid pågående skogsbränder. Planen är att på sikt kunna säkra beredskapen i hela Skandinavien.

Det har inte undgått någon att vi påverkas av klimatets förändringar. Denna sommar har det varit mycket påtagligt att vi står inför nya utmaningar som vi människor skapat. På kontinenten har de länge kämpat med torra somrar som lett till fler och mer omfattande skogsbränder som resultat. Även i Sverige har vi på senare år haft rejäl torka – varje år brinner det i terrängen. I takt med klimatförändringarna ökar riskerna för brand i skog och mark och vi har sannolikt bara sett början på den utveckling som väntar.

Henrik Lindberg, medgrundare av Forestgard

Idén bakom Forestgard är att skogsägare ska själva kunna larma Forestgard, som omedelbart kan skicka upp vattenbombande flygplan och starta släckningsarbetet. Genom att minimera tiden till insats och maximera släckningsresursen planerar Forestgard att initialt kunna minska oplanerade bränder med cirka 25%.

Utmaningen är fortfarande tiden till insats och mängden vatten som kommer tidigt i brandförloppet. De allra flesta skogsbränderna skulle kunna släckas med vattnet i en petflaska om man är på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Tiden från brandens start till att släckning påbörjas är helt kritisk för att stoppa brandförloppet. Även om räddningstjänsten snabbt larmas kan det även idag ta lång tid för att eskalera insatsen till flygande resurser och vattenbombande flygplan.

Henrik Lindberg

Bilden visar ett litet barn som leker med två bilder. Ansiktet på barnet syns inte.

HumanDoc

HumanDoc utvecklar ett innovativt rapporteringssystem för omvårdnadsplacerade barn och vuxna. Systemet hanterar och kvalitetssäkrar dokumentation, samt förbättrar vårdgivarens leverans.

Inkubatorbolaget HumanDoc vill frigöra mer tid för kontakt med utsatta individer

Grundaren och serieentreprenören Christina Melle har utvecklat ett rapporteringssystem för ökad effektivitet och kvalitet för företag inom omsorg- och familjehemsplacering. Nu hoppas hon att hennes innovation kan bidra till mindre administrativt arbete och mer tid för kontakt med utsatta barn, unga och vuxna.

Ett porträtt på entreprenören Christina Melle. Bilden är i svartvitt och Christina står framför ett fönster.

Genom att samarbeta med Science Park och inkubatorn förväntar jag mig att få hävstång i bolagsbygget och att kunna närma mig marknaden med min produkt. Jag har väldigt mycket erfarenhet inom målmarknaden, och Science Park kan komplettera dessa kunskaper och hjälpa mig att hålla hög fart i utvecklingen av bolaget.

Christina Melle, grundare av HumanDoc

Christina är specialiserad socionom med många års erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer. Hon driver sedan tidigare företag inom omsorg, föreläsning, konsultuppdrag och familjehemsplacering. Hennes senaste bolag HumanDoc AB står bakom Nordens första digitaliserade system för till exempel familjehemsplacerade barn- och ungdomar, samt individer i HVB-boenden, stödboenden och skyddade boenden. Systemet, som Christina själv använt sig av i sina egna verksamheter, ska nu utvecklas till en SaaS-tjänst (Software as a Service). De tänkta kunderna är både privata aktörer och offentliga verksamheter inom branschen.

Tidskrävande administration sker på bekostnad av barnen

Socialtjänsten och företag inom omsorg- och familjehemsplacering kämpar ständigt med att hinna med uppföljning och dokumentation. Administrationen slukar upp så mycket tid, att det ofta innebär att placerade barn får mindre fysisk tid med socialtjänst och utförare. Detta leder till att flera barn far illa i samhället.

Med hjälp av det automatiserade systemet bakom HumanDoc skapas lika utförliga rapporter, som om en socialsekreterare själv skrivit dokumentationen. På så sätt blir ett tidskrävande administrativt arbete komprimerat till bara några minuters jobb. Systemet gör dessutom att inga användare diskrimineras och förutsättningarna blir lika för alla, oavsett språklig och skriftlig kompetens.

Systemet är i uppbyggnadsfasen och kommer att lanseras i augusti 2022. Flera företag har redan visat intresse för att använda systemet så snart det är färdigt. Framåt finns tankar om utforska möjligheterna med bland annat Artificiell Intelligens, för att vidareutveckla innovationen. HumanDoc anslöt till inkubatorprogrammet i december 2021, med målet att hålla hög fart framåt.

En del av Science Parks inkubator

HumanDoc var en del av Science Parks inkubator från den 17 december 2021 till den 31 december 2023.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här
En person ligger på en sjukhusbrits med en mätare kopplade till sitt finger. En person i röda sjukhuskläder står vid sidan och håller i personens arm.

Skogh Innovations

Skogh Innovations utvecklar ett hjälpmedel som ska underlätta arbetet vid artärkatetersättning. Bakom affärsidén står narkosläkaren Johan Skogh.

– Ända sedan jag började jobba som narkosläkare på Ryhov för 20 år sedan har jag funderat på innovationer som skulle underlätta moment i mitt dagliga arbete. Jag är tacksam att jag nu har fått möjligheten att samarbeta med Science Park med idén jag klurat på under längst tid, berättar Johan.

Johan Skogh

Vill bidra till att effektivisera vårdens resurser

En artärkateter är ett tunt, ihåligt rör som placeras inuti en artär i kroppen. Den används bland annat när det finns ett behov att göra noggranna och kontinuerliga blodtrycksmätningar. Detta ingrepp är en mindre operation som i dagsläget genomförs på olika sätt, beroende på vilka lokala förutsättningar som finns. Nu utvecklar narkosläkaren Johan Skogh en ny produktinnovation som skapar möjligheten att standardisera utförande av ingreppet. En innovation som effektiviserar utnyttjandet av vårdens resurser.

Nu utvecklas och testas den patentsökta idén. Produkten förväntas nå marknaden under 2023.

En del av Science Parks inkubator

Skogh Innovations var en del av Science Parks inkubator från den 1 december 2021 till den 30 november 2023.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här
Vill du veta mer om Skogh Innovations eller vårt inkubatorprogram?
Science Parks affärsutvecklare Henning Lindberg står i en lounge i Science Park Towers
Henning Lindberg
Affärsutvecklare, ansvarig för inkubatorn
Eleonor och David Magnusson som driver företaget I woof you. De står tätt tillsammans framför ett fönster.

I woof you

David och Eleonor Magnusson från Hok har tagit fram en app som ska underlätta vardagen för två vitt skilda målgrupper: ungdomar med psykisk ohälsa och vardagspusslande hundägare. Appen heter I Woof U och är ett av Science Parks inkubatorbolag.

Psykisk ohälsa hos unga är ett växande problem i samhället. Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen ungdomar som upplever psykiska besvär som ångest, stress och sömnproblem ökat de senaste åren. Idén bakom Science Parks nya inkubatorbolag I Woof U, väcktes när David och Eleonor själva fick uppleva hur en närstående kämpade med sin mentala hälsa.

Hon tyckte att det var jobbigt med kontakten med andra människor och mådde bara riktigt bra när hon var med hundar. Så vi har på nära håll sett vilken positiv påverkan en hund kan ha på den mentala hälsan hos människor

David Magnusson

”Våra släktingar var trötta på att passa vår hund”

David och Eleonor har själva har haft hund i många år. Därför fanns det ännu en anledning till att idén bakom I Woof U kom till. De upplevde nämligen en svårighet att komma i kontakt med andra hundägare, men även att det var svårt att få ihop livet med hundpassning och all planering det innebär.

Vi ville gärna träna vår hund i olika miljöer och ha en lekkompis till honom, men var hittar du en sådan? Sedan var våra släktingar trötta på att passa vår hund. Det kändes alltid obekvämt att fråga dem om hjälp och vi kände att vi utnyttjade dem

Eleonor Magnusson

Tanken om en digital gemenskap började gro. Ett community i form av en app som gör det möjligt för framför allt unga människor som mår dåligt att hjälpa hundägare med hundpassning. En plattform där medlemmarna kan dela med sig av sina erfarenheter till varandra.

Första versionen av appen släpptes i april 2022 och har redan över 1000 användare. Nu arbetar de vidare för att utveckla appen men även för att skapa ett omfattande utbildningspaket för hundpassare, som är speciellt anpassat för att inkludera individer som tror att de skulle må bättre av att spendera tid med hundar.

Science Parks coacher har utmanat bolagets sanningar

När David och Eleonor blev en del av inkubatorprogrammet förväntade de sig samtal och stöttning av en affärsutvecklare några timmar i veckan. Men bara efter några veckor insåg de att de redan hade fått och kunde få ut mycket er än så.

Vi har bland annat fått hjälp med att hitta nya kanaler för finansiering, fått värdefull kunskap om den digitala kundresan och erbjudits mycket hjälp både från jurister. Dessutom har vår affärsutvecklare utmanat våra ”sanningar” och gjort att vi nu har ett mycket bättre angreppssätt och produkt att gå till marknaden med.

David Magnusson

En del av Science Parks inkubator

I Woof You var en del av Science Parks inkubator från den 1 juni 2022 till den 31 december 2023.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om Inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här