Studententreprenören Alice Moradian accelererade med Science Park

Född i Kalifornien, uppfostrad i Jönköping – av två svenska systrar bosatta på varsin kontinent.

Året var 2016. Alice Moradian, student vid Jönköping University, kom till Science Park med en idé. Ungefär ett år tidigare, när Alice och hennes syster Ani Moradian studerade i Santa Barbara i Kalifornien, hade de hittat kärleken till växtbaserad kost. Men på butikshyllorna skymtades få veganska produkter – och framför allt få mellanmål. Detta gjorde att systrarna började experimentera i köket för att tillaga sina egna veganska mellanmål, utan tillsatser.

Tillbaka på svensk mark upptäckte Alice att den svenska marknaden inte var mycket bättre än den Kaliforniska. Även här fanns det ont om mellanmål fria från animalier, mjölkprodukter, socker och tillsatser. Övertygade om att den veganska kosten är det bästa alternativet för både hälsa, djur och miljö såg Alice en möjlighet att påverka och utöka sortimentet på livsmedelsbutikernas hyllor. Och så föddes idén om de veganska och ekologiska mellanmålen Earth Bite.

Valde att satsa

Det var med både idé och vision som Alice klev in på Science Park i Jönköping den där dagen i mitten av 2016. Till en början fungerade Science Parks affärsutvecklare som ett bollplank, men det tog inte lång tid innan Alice kom med i Science Parks Acceleratorprogram.

– Det var tack vare Acceleratorprogrammet som jag kom så långt som jag gjorde i mitt företagande vid uppstarten. Jag utvecklade min affärsidé otroligt mycket under den tiden, mycket tack vare det intensiva arbete jag la ner genom att varje vecka sätta upp nya mål, berättar Alice.

accelerator-gruppbild-omgang2

Som studenter i företagsekonomi och marknadsföring hade Alice och hennes syster bra koll på hur de skulle paketera affärsidén. Genom Science Park fick Alice ett nätverk att bolla funderingar och frågor med. Hon fick också träna på sin pitch – att sälja sin idé – och coachades bland annat i frågor om prissättning och budget.

– En stor del av det kontaktnätverk jag har i dag fick jag genom att vara med i Acceleratorn, så det har utan tvekan varit en värdefull erfarenhet, fortsätter hon.

Skype-möten och tidsskillnad

Under hela resans gång har systrarna Moradian bott på olika kontinenter. Alice i Jönköping, där hon studerar International Management på Internationella handelshögskolan vid Jönköping University och Ani i Sydney, Australien, där hon studerar ekonomi och marknadsföring.

– Det är klart att det har varit en utmaning ibland, kanske främst tidsskillnaden, men vi har nog snarare sett avståndet som en möjlighet. Det har gjort att vi har fått skapa oss bra rutiner och arbetssätt för att få allt att fungera. Vi har blivit duktiga på att samordna och föra en god kommunikation över Skype, berättar Alice.

Prisad för entreprenörskapet

Ett knappt år efter deltagandet i Science Parks Accelerator tilldelades Alice utmärkelsen Årets Blivande Entreprenör 2017 efter att ha presenterat idén Earth Bite för entreprenörer inom nätverket Founders Alliance, på Entreprenörsgalan Sverige. Året därpå blev hon utsedd till en av 23 ledarförebilder på listan Årets unga ledande kvinna.

alice_moradian_fotoPatrikSvedberg

Alice har också blivit utsedd till ”JIBS Student of the year” på Jönköping International Business School vid Jönköping University. På skolan har hon även hållit en föreläsning om drivkraften bakom sitt entreprenörskap och hur hon tänker och agerar som entreprenör.

– Jag älskar att skapa saker. Att vara kreativ och att forma något av en egen idé eller egna tankar. Det som är kul med att vara entreprenör är att jag får jobba med något som jag brinner för. Min passion ligger både i produkterna, i det veganska och ekologiska, och i entreprenörskapet – det här med att få bygga en organisation från grunden, svarar Alice på frågan varför hon trivs med att vara entreprenör.

På frågan hur det har fungerat att driva företag under studietiden är svaret lika snabbt som det är självklart:

– Att starta bolaget samtidigt som jag studerar är ett av de bästa valen jag har gjort. Eftersom jag pluggar företagsekonomi har jag kunnat applicera lärdomar från kurser direkt i praktiken, i mitt bolag. Det har gynnat mig, både som företagare och som student, eftersom jag lärt mig allt mycket snabbare än vad jag hade gjort med enbart teori.

– Som entreprenör har mitt mål alltid varit att få bygga stora bolag där jag får göra det möjligt för människor att utvecklas. Samtidigt vill jag skapa ett större värde för samhället och världen i stort. Earth Bite har nu kommit en bra bit på den resan.

Att bygga ett starkt varumärke

I mars 2018 lanserades Earth Bites första produkter – tre stycken ekologiska energibars, helt fria från animalier, mjölkprodukter, socker och tillsatser. Att gå från idé till färdig produkt hade då tagit systrarna ungefär 2,5 år, under vilka de främst fokuserat på att bygga ett starkt varumärke. I dag har företaget över 70 återförsäljare runt om i Sverige och nyckeln till framgångarna ligger främst i införsäljningen och marknadsföringen.

– Det spelar ingen roll att din produkt finns på en hylla om folk inte vet om att den finns där, eller hur den smakar. Då kommer de inte att köpa den.

alice-moardian-2

– Vad vi ser är att folk älskar produkterna, och att de vill ha dem mycket tack vare den veganska aspekten. De förstår våra värderingar och varför vi gör det vi gör. Vi är helt rätt i tiden, berättar Alice.

Genom att finnas på plats i livsmedelsbutiker och på mässor har de kunnat marknadsföra sina produkter till både återförsäljare och slutkunder.

– Responsen har varit väldigt positiv – bättre än vad vi kunde ana! Vi har jobbat väldigt hårt med att få in nya kunder och var väldigt snabba med att direkt gå ut och prata med människor om våra produkter. Det gjorde att vi fick in ganska många kunder redan innan vi lanserade.

Något som har varit viktigt från start var att låta Earth Bite växa in på marknaden. Det är också ett förhållningssätt som systrarna kommer att fortsätta arbeta efter.

– Vi vill växa på ett hållbart sätt. Jag tror att det största misstaget du kan göra i den här branschen är att växa för snabbt. Vi vill fortsätta bredda det veganska utbudet och kommer därför att utöka vårt sortiment, men det är inget vi vill stressa fram, avslutar Alice.

Vill du också göra verklighet av din entreprenörsdröm?

Vi på Science Park brinner för att utveckla affärer. Vi hjälper dig att komma vidare med din affärsidé, företagsstart eller företagsutveckling. Ett möte med oss är kostnadsfritt och konfidentiellt och du är välkommen oavsett hur långt du kommit med din idé. Boka ett kostnadsfritt och konfidentiellt möte för att höra hur vi kan bidra till din dröm.