Flera små steg och kraften av goda vanor

Företagande

Vart ska jag börja? Som nystartad eller entreprenör i ett litet företag är det många områden som ska täckas upp samtidigt. Känns det förvirrande med alla olika uppgifter du måste ta tag i? Funderar du på hur du ska börja – och prioritera – bland alla måsten? Ta det lugnt, alla resor börjar med ett första steg.

Ett steg i taget

Ibland kan det kännas övermäktigt med alla olika delar att hålla koll på i sitt nystartade företag. Det snurrar i huvudet och inte heller vet du i vilken ände du ska börja.

Glöm då inte bort det lilla stegets kraft. Du har hört det förut – alla långa resor börjar med ett första steg. Skriv ner allt som är akut eller pågående processer just nu så att du får det visuellt framför dig:

  1. Vilket är nuläget?
  2. Vart vill jag?

Ställ dig därefter frågan: Om jag bara kan välja en uppgift som är kritisk för att komma vidare – vad är mitt nästa första steg då?

När du löst den uppgiften kanske kartan framför dig ser annorlunda ut. Har förutsättningarna ändrats för dig eller för företaget? Har något hamnat på plats tidigare än beräknat? Här är det därför dags att göra en ny nulägeskarta och återigen ställa dig frågan – vad är nu ditt nästa första steg?

Helt plötsligt har många små nästa steg blivit en lång resa och du har tagit dig närmare ditt mål. Glöm inte bort den stora skillnad och förändring som sker över tid, som började med ett till början betydelselöst litet steg i taget.

Självinsikt under resan

Att ha självinsikt under resans gång är viktigt för att inte lägga onödig tid, energi, pengar och drivkraft på sådant du varken vill eller har kunskap att göra. Här kommer därför ett par frågor som kan vara bra att ställa tilldig själv:

  • Vilka nästa steg har jag kunskap inom där jag kan komma vidare själv?
  • För vilka steg behöver jag ett team, rådgivare eller mentor som hjälp för att kunna ta? Vissa steg måste jag ta själv men är rädd eller har dåligt självförtroende inom. Kan jag tvinga mig själv att vara modig eller behöver jag någon som utmanar och pushar mig?
  • Vad begränsar min och företagets utveckling mest just nu?

Behöver jag ny kunskap inom vissa områden? Numera finns det oändligt många kurser och webinarier kostnadsfritt eller till en låg kostnad via nätet. En liten budget för kompetensutveckling (om det så är i tid eller pengar) bör du därför investera.

  • Är det några uppgifter jag verkligen varken kan eller vill göra? Att köpa in tjänsten eller outsourca den kan vara en oerhört värdefull investering för att bli av med en för mig stor energitjuv.

Hitta ditt framgångsrecept

Vilket är ditt framgångsrecept och de kritiska nycklar som bidrar till både din och företagets framgång, och som gör att kunden faktiskt köper igen … och igen? Om en av dina styrkor är att våga ta risker och kunna se till helheten, ha du någon runt dig som är mer försiktig och riktigt grym på att se detaljerna för att få en bra balans och dynamik? Eller kan du skifta fokus genom att skapa fasta rutiner där du påminner dig att göra tvärtemotditt naturliga beteende?

Är ditt vinnande koncept goda relationer? Har jag då någon runt mig som har ett bra uppgiftsfokus som komplimenterar mig? Att skapa en checklista för de saker som inte faller sig naturligt och lätt blir bortglömda kan också vara del av ett framgångsrecept och viktig del av min självinsikt.

Effekten av goda vanor

Tidigare konstaterade vi att det lilla stegets kraft kan skapa underverk. Likaså är det att skapa hållbara och goda vanor. Som exempelvis en kort daglig avstämning på morgonen eller vid fikat med kollegorna. Att dela sina erfarenheter och lärdomar i det lilla dagliga perspektivet, där ni hjälper varandra att komma vidare, kan skapa stor effekt över tid. Likaså den goda vanan av att sätta realistiska planer. Jo tack, jag vet – det är en konst! Men energin och värdet av att hinna med det du planerat ska inte ignoreras. Ett tips är därför att skapa den goda vanan att på fredagen summera vad som har hänt under veckan.

Att avsluta jobbveckan med att fokusera på allt som faktiskt har blivit utfört skapar mycket energi.

Oavsett vilken vana du vill skapa, eller vilket steg – stort som litet – som du vill ta framåt, så finns vi på Science Park med dig som ett bollplank på din resa. Vi stöttar dig genom alla frågor, så att du kan utvecklas som person, företagare och ta nästa första steg på din resa.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!