Två händer lutar sig mot ett marmorbord och håller i en smartphone. På telefonens skärm visas Science Parks digitala minikurs om artificiell intelligens.

Digital AI-crash course – lär dig grunderna på 20 minuter

Alla pratar om Artificiell Intelligens (AI) – men vad är AI egentligen? Hur fungerar det och hur kan det användas? Och på vilket sätt är AI en del av din vardag redan nu?

I vår digitala minikurs får du bland annat lära dig mer om:

  • Vad AI är och hur det fungerar
  • Tre olika nivåer av AI
  • 8 grundläggande AI-förmågor som är en del av vårt liv idag

Kursen tar ungefär 20-25 minuter att genomföra och består av kunskap och exempel varvat med snabba quizfrågor. Du kan börja när du vill!

En gradient-tonplatta med en lila färg som övergår till rosa.

AI – en digital crash course

Starta kursen

Om projektet AI Readiness 2.0

Denna crash course är framtagen inom ramen för projektet  AI Readiness 2.0, som drivs av Science Park och medfinansieras av Europeiska unionen, Region Jönköpings län och Jönköping University. Här kan du läsa mer om projektet  och våra affärsutvecklingsinsatser kopplat till Artificiell Intelligens.

Ett kollage av logotyper från intressenterna i projektet AI Readiness 2.0. Logotyperna som syns är Science Parks, Jönköping University, Region Jönköpings län och Europeiska Regionalfonden.

Har du frågor om kursen eller våra insatser inom AI?
Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.
Petrus Ekbladh
Affärsutvecklare med fokus på AI
En laptop står uppfälld på ett bord. På skärmen syns AI-tjänsten ChatGPT.

Så skriver du effektiva prompter för ChatGPT

För att kunna interagera med AI-tjänster och få riktigt bra resultat behöver du kunna skriva en effektiv fråga eller kommando – en så kallad prompt. Det kan göra hela skillnaden mellan ett svar som är tydligt och nyanserat eller luddigt och irrelevant. Här får du konkreta tips och exempel för att lära dig få ut det mesta och bästa möjliga av AI-tjänster som ChatGPT.

Nyckeln till framgångsrik interaktion med AI

Förra året lanserades AI-tjänsten ChatGPT som tog allmänheten med storm. Den underliggande tekniken har använts länge av företag men för första gången blev det begripligt och användbart för den breda massan. Sociala medier har sedan dess fullkomligt svämmat över av inlägg med brasklappen ”skrivet av ChatGPT” för att visa på tjänstens förträfflighet. Men – nyckeln till vad den kan åstadkomma ligger inte bara i teknologins kapacitet, utan i vår förmåga att ställa rätt frågor.

Skärmen på en laptop som visar AI-tjänsten ChatGPT. Bredvid laptopen står en kaffekopp.

Vad är en prompt?

En prompt är en instruktion eller förfrågan som du ger till AI-systemet för att få ett specifikt svar eller resultat. Den agerar som en styrning för AI:ns svar och kvaliteten på svaret beror ofta på hur väl din prompt är formulerad.

Tre saker din prompt ska innehålla

För att få så specifika svar som möjligt behöver din prompt innehålla tre viktiga instruktioner:

1. Roll – vem ska AI:n agera som?

Definiera AI:ns perspektiv eller vilken expertis den ska utgå ifrån.

Exempel: ”Agera som en trädgårdsmästare”

2. Uppgift – vad ska AI:n göra?

Specificera – så exakt som möjligt – vad du vill veta eller få hjälp med.

Exempel: ”Hur tar jag hand om mina klätterrosor under vintern?”

3. Format/mottagare – på vilket sätt och för vem?

Ange tonen, komplexiteten och riktningen för svaret baserat på målgruppen. Du kan också vara specifik i antalet ord eller be om att få ut svaret i exempelvis programspråket Python. Modellen kan inte räkna men det ger en uppskattning om hur lång text du förväntar dig.

Exempel: ”En person utan tidigare trädgårdserfarenhet”, ”En text som är uppmuntrande och inspirerande”

 

Fem exempel på prompter

1

Agera som en historiker

”Jag är en högstadieelev och behöver förstå Sveriges roll under andra världskriget för en skoluppgift. Kan du hjälpa mig med en kort översikt?”

2

Agera som en trädgårdsmästare

Jag är helt ny på trädgårdsskötsel och skulle vilja ha några grundläggande tips om hur jag sköter om mina pelargoner.”

3

Agera som en ekonom

”Jag har just börjat mitt första jobb och är osäker på vad skillnaden är mellan bruttolön och nettolön. Kan du förklara det på ett enkelt sätt?”

4

Agera som en affärsstrategikonsult

”Jag är VD för en nyetablerat tech-startup och letar efter vägar att skala vår verksamhet på den europeiska marknaden. Kan du ge några strategiska rekommendationer?”

5

Agera som en digital marknadsföringsexpert

”Vi har nyligen lanserat en ny produkt och vill maximera vår online närvaro. Vilka är de bästa metoderna för att driva trafik till vår webbplats på kort sikt?”

Guide – 9 steg till att skriva bättre prompter

1

Vem ska jag vara?

Förklaring: Bestämmer vilken expertis eller ton AI:n ska ha när den svarar.

Bra exempel: ”Agera som en erfaren trädgårdsmästare.”

Dåligt exempel: ”Tala om växter.”

2

Vad ska jag skriva?

Förklaring: Specificerar formatet eller typen av innehåll du vill ha.

Bra exempel: ”Kan du ge mig en kort artikel om…”

Dåligt exempel: ”Skriv något.”

3

Vilket ämne ska jag skriva om?

Förklaring: Ger AI:n ämnesområdet eller den specifika information du vill utforska.

Bra exempel: ”Jag behöver information om hur man tar hand om kaktusar.”

Dåligt exempel: ”Säg något om växter.”

4

Vem ska jag skriva för?

Förklaring: Ger kontext om målgruppen, vilket hjälper AI:n att skräddarsy svaret för den tänkta publiken.

Bra exempel: ”Rikta texten till nybörjare inom trädgårdsskötsel.”

Dåligt exempel: ”Till någon som gillar blommor.”

5

Vad är målet med texten?

Förklaring: Specificerar vilken reaktion eller handling du vill att svaret ska uppmuntra hos läsaren.

Bra exempel: ”Målet är att läsaren ska känna sig inspirerad att börja med trädgårdsskötsel.”

Dåligt exempel: ”Gör den intressant.”

6

Hur långt eller kort bör texten/svaret vara?

Förklaring: Bestämmer svarets längd, vilket kan hjälpa till att hålla svaret fokuserat och relevant.

Bra exempel: ”Håll det inom 200 ord.”

Dåligt exempel: ”Skriv inte för mycket.”

7

Vad ska jag inspireras av, likna eller inte likna?

Förklaring: Ger riktlinjer för ton, stil och andra specifika aspekter av svaret, vilket kan hjälpa till att uppfylla specifika kreativa önskemål.

Bra exempel: ”Tonen ska likna textutdraget nedan, men undvik att vara för teknisk” och klistra in ett utdrag av en text som matchar din önskade ton.

Dåligt exempel: ”Skriv som de gör på trädgårdssajter.”

8

Använd engelska vid tekniska frågor

Även om moderna AI-tjänster kan hantera flera språk effektivt, kan engelska ibland ge bättre svar på tekniska eller specialiserade ämnen.

9

Öva och anpassa

Som med allt annat: övning ger färdighet. Använd tjänsten regelbundet, experimentera med olika formuleringar och lär dig av resultaten. Träna gärna på något du själv är bra på för att förstå variationen i svaren.

Ett sista tips på vägen

Du kan ta hjälp med frågor inom i stort sett vilka områden som helst. Testa dig fram för att lära dig mer om vad tjänsten kan göra. Även om resultatet inte blir 100%-igt kan du inspireras till att hitta nya vinklar eller sätt att uttrycka dig. Och kom ihåg – kontrollera alltid fakta med andra källor. Allt som står på internet är inte sant.

Exempel: ChatGPT som barnboksförfattare

Prompt

Agera som en barnboksförfattare. Skriv en kort berättelse om en kanin som går vilse i skogen. Rikta det till barn i åldern 3-5 år. Målet är att barnet ska lära sig vikten av att alltid berätta för någon vart man går. Håll det inom 150 ord. Inspireras av klassiska barnböcker som ”Pelle Kanin”.

Resultat: Nils Kanin och Den Stora Skogen

Nils Kanin älskade äventyr. En dag, medan hans mamma lagade mat, smög han ut i den stora skogen utan att säga till någon. Men skogen var större än Nils trott. Snart visste han inte var han var. ”Hjälp!” ropade han. ”Jag är vilse!”

En snäll ekorre hörde hans rop. ”Nils,” sa ekorren, ”du borde alltid berätta vart du går.” Med ekorrens hjälp hittade Nils hem. Han kramade sin mamma hårt. ”Förlåt,” sa Nils. ”Nästa gång ska jag berätta för dig vart jag går.” Mamma Kanin log. ”Bra, Nils. Det är alltid tryggast så.”

Och Nils lärde sig en viktig läxa den dagen.

Exempel: ChatGPT som reseguide

Prompt

Agera som en reseguide. Ge en överblick av sevärdheter i Stockholm. Rikta det till turister från utlandet. Målet är att inspirera besökare att utforska staden. Håll det under 200 ord. Tonen ska vara inbjudande och entusiastisk.

Resultat: Utforska Stockholm – Nordens Pärla!

Välkomna till Stockholm – en blend av historiska stenlagda gator och modern skandinavisk design! Här finns något för alla!

Gamla Stan – Vandrar du i dessa smala kullerstensgränder transporteras du tillbaka till medeltiden. Missa inte det majestätiska Kungliga Slottet!

Vasamuseet – Förundras över Vasa, det imponerande 1600-tals skeppet som sjönk på sin jungfruresa och nu står återuppståndet i all sin prakt.

Skansen – Upplev Sverige genom tiderna i denna fascinerande friluftsmuseum. Djur, traditionella byggnader och levande historia väntar!

ABBA-museet – Ta ett djupt dyk i den svenska pophistorien och känn rytmen av ABBA:s odödliga hits.

Djurgården – En grön oas mitt i staden. Perfekt för promenader, picknick eller bara avkoppling vid vattnet.

Fotografiska – Låt dig inspireras av några av världens bästa fotoutställningar i denna moderna miljö med en fantastisk utsikt över staden.

Stockholm erbjuder en unik mix av historia, kultur och naturskönhet. Staden sträcker sig över fjorton öar, bundna av 57 broar, vilket gör varje hörn till en upptäcktsresa. Kom och förlora dig i Stockholm!

Abstrakt bild av ett blått ljussken som slingrar sig genom en svart bakgrund.

Vad är artificiell intelligens? – 8 AI-förmågor

Alla pratar om det – men vad är artificiell intelligens egentligen och hur är det relevant för ditt företag? Det här är en crash course i miniformat för dig som vill få en övergripande förståelse för vad AI handlar om. Du kommer också att få ta del av åtta grundläggande AI-förmågor och exempel hur de redan idag är en del av vår vardag.

Vad är artificiell intelligens?

AI (artificiell intelligens) är ett samlingsnamn för många olika tekniker, som används på många olika sätt. Det gemensamma för dem är att de drar slutsatser av historisk data. Det vill säga data som kan finnas sparad i till exempel ett affärssystem, ett Excel-dokument, en text eller i bilder.

En del av vår vardag

Närbild på en hand som håller i en telefon. På telefonen används en GPS-app. Personen befinner sig på en väg med höstig skog runt omkring sig.

GPS är ett exempel på artificiell intelligens i vardagen.

Vad många inte tänker på är att artificiell intelligens är en del av vår vardag – och vi använder oss av det varje dag. Många entreprenörer och företag ser också AI som något tekniskt avancerat som bara passar techbolag. Men tänk så här: Ytterst få företag kan själva utveckla till exempel ett mailprogram. Ännu färre individer kan utveckla ett mailprogram. Ändå vet i princip alla hur ett mailprogram ska användas.

Detsamma gäller AI. Få av oss kommer behöva lära oss att utveckla AI-algoritmer, men vi behöver alla lära oss hur vi kan dra nytta av de algoritmer som redan finns tillgängliga. För en sak är säker – det finns så mycket tillgänglig teknik som bara väntar på att användas. Det gäller alla. Även dig som driver ett företag som inte har något med teknik att göra.

8 AI-förmågor

Nu är det dags att dyka ned i vad artificiell intelligens betyder för vår vardag rent konkret. Men också hur det kan användas i banbrytande tekniker som bidrar till att lösa utmaningar i samhället. AI kan delas in i åtta förmågor:

1

Bildbehandling

Processar visuella data och kan till exempel känna igen ett objekt. Förstår semantik i bilder eller videosekvenser.

Exempel:

– Automatisk sortering av dina mobilbilder på ofta återkommande individer
– Drönarövervakning av grödor och automatisk besprutning av bekämpningsmedel vid insektsangrepp
– Övervakningskameror som förebygger brott genom att identifiera avvikande beteende i stora folkmassor

2

Auditiv

Processar och tolkar ljudsignaler.

Exempel:

– Siri, Alexa och Google Home
– Upptäcka pistolskott i ljudövervakningssystem
– Identifiera arter av djur för att bevara biologisk mångfald och skydda utrotningshotade arter

3

Språkvetenskap

Processar, tolkar och återskapar text och tal.

Exempel:
– Dikteringsfunktion i mobiltelefoner
– ChatGPT
– Interaktiva röstsvarssytem i till exempel telefonkundtjänst
– Automatisk textredigering som till exempel Apples så kallade Autocorrect-funktion

4

Robotik

Analyserar, tolkar och lär av data som representerar fysiska system och kontrollera dess beteende.

Exempel:
– Leveransrobotar på till exempel sjukhus eller kontor
– Städrobotar i offentliga miljöer
– Robotar inom sjukvården som utför avancerade kirurgiska ingrepp

5

Samband

Analyserar, tolkar och lär av data som representerar fysiska system och kontrollera dess beteende.

Exempel:
– Leveransrobotar på till exempel sjukhus eller kontor
– Städrobotar i offentliga miljöer
– Robotar inom sjukvården som utför avancerade kirurgiska ingrepp

6

Prognos

Gör förutsägelser om framtida tidsspann eller sannolikhet för en framtida händelse.

Exempel:
– Appar med väderprognoser
– Tekniker som förutspår och förebygger allt från cyberattacker i statliga myndigheter till maskinstillestånd i industrier
– Tekniker som ger säljföretag leads med störst chans till konvertering

7

Optimering

Söker efter de mest optimala lösningarna på problem ett problem.

Exempel:

– GPS som ger förslag på rutter baserat på till exempel tid och trafiksituation
– Tekniker som räknar ut när det smartast att ladda bilen i ett villaområde, för att minimera priser och minska belastningen på nätet.

8

Skapande

Skapar bilder, musik, tal med mera baserat på enkla kreationer.

Exempel:

– Omtalade Midjourney och Dall-e är två plattformar som skapar bilder baserat på valfria textattribut (så kallade ”prompts”.
– AI-rapparen FN Meka skapar inte bara egen musik utan driver hela sin närvaro på sociala plattformar själv. Inom loppet av några månader hann han både att bli signad och fått kontraktet rivet av storbolaget Capitol Music.

Hur kan AI skapa affärsmöjligheter för ditt företag?

Jimmy Lindström, Padelplay, står framför en TV-skärm och berättar om sin affärsidé.

Jimmy Lindström, Padelplay, lyfte sin affärsidé med hjälp av AI.

AI behöver inte vara stora projekt hos multinationella företag. För dig som individ eller företagsledare behöver du förstå hur ditt företag ska använda AI i framtiden. Du kanske skickar nyhetsbrev till dina kunder, men du utvecklar inte plattformen för utskicken själv. Du kommunicerar på sociala medier, men det är inte du som utvecklat algoritmerna bakom mediet.

På samma sätt kommer kontakten med AI att ske i framtiden. Ditt företag kommer inte att utveckla alla era AI-funktioner, men ni behöver förstå hur ni ska dra nytta av dem. För att vara mer konkurrenskraftig i en snabbt utvecklande värld behöver fler beslut baseras på fakta. Den data du redan idag har i din verksamhet kan säkert hjälpa dig göra mer faktabaserade beslut, om du förstår hur du ska använda informationen.

AI kan till exempel hjälpa ditt företag att:

  • Analysera historisk försäljningsdata och marknadstrender för att förutsäga framtida försäljning
  • Förutse lagerbehov och optimera lagerhantering
  • Rekommendera produkter till kunder baserat på tidigare köp och beteenden
  • Utföra automatiserad kvalitetskontroll för att hitta fel snabbare
  • Anpassad och personlig marknadsföring baserat på varje kunds enskilda beteende och preferenser
  • Kundtjänst dygnet runt med hjälp av chatbotar
  • Optimera hur en större personalgrupps olika förmågor kan kombineras i olika projekt på det mest effektiva sättet
  • Få mer relevanta leads med högre konverteringspotential
  • Automatisera repetitiva arbetsuppgifter
  • Förutsäga och optimera energianvändning i byggnader
  • Optimera rutter och transportlogistik för en mer hållbar leveranskedja
AI genererad 3D-rendering av en hjärna. Ur hjärnan växer pastellfärgade blommor och tekniska ting upp.

Utforska möjligheterna med AI för ditt företag

Skapa affärsnytta med AI

Vi hjälper dig att komma i gång

En del av vår mission på Science Park är att hjälpa företag i Jönköpings län att upptäcka affärsmöjligheterna med AI. Det gör vi genom flera olika insatser där vi möter upp ditt företag i just er kunskapsnivå kring AI. Här har du som företag i region Jönköpings län möjlighet att få kunskap och stöd från både affärsutvecklare och forskare med praktisk erfarenhet av tillämpad AI. Projektet är medfinansierat av Europeiska Unionen och Region Jönköpings län. Därför är alla insatser kostnadsfria.

Nyfiken på affärsmöjligheterna med AI? Kontakta:
Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.
Petrus Ekbladh
Affärsutvecklare med fokus på AI
Science Parks affärsutvecklare Simon Sleman står vid en trappa i Science Park Towers
Simon Sleman
Affärsutvecklare med fokus på AI