Få kvinnor söker sig till tech-branschen. Samtidigt finns ett problem med att få de kvinnor som anställs att vilja stanna kvar. Science Parks nya inkubatorbolag e-qually tar sig an utmaningen om en mer inkluderande bransch med hjälp av en ny, digital prenumerationstjänst. Nu släpper de en första version av verktyget som ska testas av olika IT-konsultbolag.
e-qually är en digital plattform som erbjuder korta, interaktiva kurser och övningar i jämlikhet och inkludering. Tjänsten – som initialt riktar sig till tech- och IT-branschen – ska fungera som ett verktyg för företag som vill bygga en bättre kultur och en mer inkluderande arbetsmiljö. Kurserna kombinerar teori med praktiska övningar, med fokus på kontinuerligt och långsiktigt lärande. Syftet är att alla på en arbetsplats ska uppmuntras till att engagera sig och bidra till ett mer inkluderande arbetsklimat.
Målgruppen vi siktar på är framför allt företag som har förstått vikten av och kanske till och med påbörjat inkluderingsarbetet. Här kommer e-qually in som ett verktyg och en möjliggörare.
Teamet bakom e-qually består av Ida Boman, Viktor Eklund, Adisa Tokalic och Daniel Andersson, som alla fyra kommer från IT-sektorn. Genom att bistå företag i sitt utvecklingsarbete siktar de inte bara på att locka nya talanger till branschen, utan att också behålla dem.
– Långsiktigt hoppas vi kunna bidra till att fler kvinnor söker sig till techbranschen. Det är till exempel vanligt att kvinnor anställs på företag med kass kultur – vilket leder till att de väljer att lämna företaget, förklarar Viktor.
Hela poängen med e-qually är att inkluderingsarbetet är en ständigt pågående process och ett arbete som aldrig blir färdigt. Därför är innehållet i tjänstens utbildningar under ständig utveckling. Det ska vara lättkonsumerat och portioneras ut kontinuerligt enligt en prenumerationsplan.
– Många företag gör punktinsatser när det kommer till kompetensutveckling inom området, vilket blir både dyrt och sårbart. Kunskapen glöms med tiden bort eller försvinner när anställda byter jobb. Med e-qually tar lärandet aldrig slut och det är enkelt att onboarda nya kollegor i arbetet, säger Ida.
Under våren 2023 deltog e-qually i Science Parks Startupprogram. Startupprogrammet är en intensivutbildning där deltagarna utvecklar idéer till affärsidéer med fokus på hållbarhet och tech. Ett halvår efter sin medverkan i programmet gick teamet vidare in i Inkubatorprogrammet, där de bland annat får tillgång till affärsutveckling med en dedikerad coach, varje vecka.
– Vi har verkligen stor nytta av tillgången till en affärsutvecklare som kan utmana och guida oss. Ett bollplank helt enkelt, säger Daniel.
– Något vi redan märkt av med inkubatorn är värdet i att ha någon som hela tiden frågar oss ”varför?”. Det får oss att tänka till kring sådant som vi själva inte hade reflekterat över annars, fortsätter Viktor.
Inkubatorn är den del av Science Parks verksamhet där det finns bäst förutsättningar att hjälpa till när det kommer till innovativa idéer med stor potential och hållbarhetsfokus.
Under inkubationen, som normalt pågår 6-24 månader, får deltagarna skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta idén och affären till nästa nivå. Företagen i inkubatorn arbetar med Science Parks egna affärsutvecklare men också med externa specialister. Gemensamt för våra affärsutvecklare är att de har bred erfarenhet från att själva starta och driva företag, såväl som från storbolag.