Så använder Tillväxtstiftelsen pengarna

Stiftelsens arbetar med olika typer av stipendier och bidrag för att inspirera och premiera entreprenörskap och innovationsförmåga. I vissa fall bidrar stiftelsen även till att anordna utbildningar, konferenser och seminarier.

Nya idéer skapar förutsättningar för nya innovationer och företag

Vi tror på kraften i människor kreativitet och förmåga att tänka i nya banor, inte minst för att göra skillnad i en värld som står inför stora utmaningar. Därför premierar Tillväxtstiftelsen entreprenörer med nyskapande idéer och medverkar i initiativ där innovation bidrar till nya hållbara affärsidéer.

Årets nytänkare

Sedan 2019 delar stiftelsen ut priset ”Årets nytänkare” med syftet att uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, men även för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera fler allt tänka i nya banor. Priset delas ut i alla länets 13 kommuner i samarbete med Science Park och kommunernas näringslivsavdelningar.

Läs mer om priset Årets nytänkare

Idétävling

Tillväxtstiftelsen är stolta över att stödja och uppmuntra innovation genom Science Parks idétävling, en plattform för kreativa individer och företag i Jönköpings län. Tävlingen syftar till idéer som kan omvandlas till produkter eller tjänster som adresserar aktuella problem eller samhällsutmaningar och som samtidigt bidrar till att göra vår värld lite bättre.

Från och med 2024 stärker vi vårt engagemang ytterligare genom att erbjuda ett stipendium på 10 000 kronor till vinnaren av idétävlingen. Detta stipendium syftar till att ge drivkraft för fortsatt utveckling och utforskning av idéer med potential att förändra samhället till det bättre. Genom vårt stöd vill vi inspirera fler att våga tänka stort och förverkliga sina visioner.

Impact Challenge

Impact Challenge är en dynamisk tre dagar lång tävling som samlar passionerade studenter och entreprenörer med ett gemensamt mål: att utveckla hållbara affärsidéer som adresserar specifika samhällsutmaningar. Denna årliga händelse arrangeras av Science Park i samarbete med Högskolan i Jönköping och andra engagerade organisationer och företag som delar visionen om att skapa lösningar för samhällets mest angelägna utmaningar.

Varje år deltar ca. 250 studenter från Jönköping University, redo att möta dessa utmaningar med hjälp av trendspaning, kreativitet och entreprenörskap. Tävlingen kulminerar i en spännande pitch-session, där de bästa idéerna presenteras för en expertjury.

Tillväxtstiftelsen är stolt över att belöna den mest lovande idén med ett stipendium på 10 000 kronor. Detta stipendium syftar till att ge vinnarna ytterligare stöd och resurser för att utveckla och förverkliga sina projekt, och på så sätt ta nästa steg mot att skapa en positiv samhällsförändring.

Entreprenörskap för att lösa samhällets utmaningar

Stiftelsen har ett särskilt fokus på innovationer och affärskoncept tar sikte på att lösa samhällsutmaningar och som kan skapa ”impact”, dvs tydlig positiv påverkan.

I samverkan med Science Park bidrar Stiftelsen genom att stödja fokuserade affärsutvecklingsinsatser för att ytterligare vässa bra idéer som kan göra skillnad inom olika områden exempelvis energiteknik, sjukvård, jämställdhet och miljöfrågor.  

Skapa Talang

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till innovatörer och uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. SKAPA Talang riktar sig till unga innovatörer och i samverkan med SKAPA står Tillväxtstiftelsen bakom det regionala priset på 10 000kr som årligen delas ut till den mest lovande unga innovatören i Jönköpings län.

Startup-programmet & Demoday

Tillväxtstiftelsen stöttar innovatörer och entreprenörer genom Science Parks Startupprogram, ett intensivt och inspirerande program för individer som bär på idéer med potential att göra världen och framtiden ljusare genom teknik. Under några månader får deltagarna möjligheten att delta i föreläsningar, workshops och personlig coaching med erfarna affärsutvecklare. Målet är att hjälpa varje deltagare att förvandla sin idé till en hållbar affärsidé.

Programmet avslutas med Impact Demo Day, en spännande pitchtävling där deltagarna får presentera sina idéer inför en jury av experter. Den bästa idén belönas med ett stipendium på 10 000 kronor, som Tillväxtstiftelsen delar ut för att ge ytterligare stöd och resurser för att ta projektet till nästa nivå.

Impact Level-Up

Vi vill på ett särskilt sätt stödja bolag vars affärsidé på ett tydligt sätt bidrar till att lösa någon av de många utmaningar vårt samhälle står inför.

Stiftelsen delar därför ut företagsstipendium på upp till 50 000kr till bolag som befinner sig i ett utvecklingssteg som kräver en extra insats för att komma vidare. Science Park kan här erbjuda ett särskilt affärsutvecklingsstöd med fokus på att utveckla företagets erbjudande.

Startups – morgondagens tillväxtbolag

För att få bra affärsidéer att lyfta och skala upp i omfattning krävs finansiering i företagets olika utvecklingssteg.

Tillväxtstiftelsen tillhandahåller genom Science Park Speed Capital AB kapital som gör investeringar i bolag i anslutning till Science Parks inkubatorprogram för startups. På så sätt får nya tillväxtbolag tillgång till både kapital och affärsutveckling, vilket ger dem möjligheter till en snabbare utvecklingsresa.